Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Καρυδόπιτα ! Παραδοσιακή Σμύρνης με ελαιόλαδο !!!



- Υλικά γιά Αντικολλητικό Ταψί Στρογγυλό διαμέτρου 36 εκατοστών.

- 1 ΦΑΡΙΝΑ 500 γρμ. Κόκκινη.
- 2 κουτ.γλ. ή 1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
- 150 γρμ. ελαιόλαδο
- 400γρμ. γάλα
- 2 φυσίγγια βανίλια
- 300 γρμ. καρύδια μέτρια κομμένα στο Multi.
- 3 κουτ.γλυκού κανέλα τριμμένη.
- 1/2κουτ.γλυκού γαρύφαλο τριμμένο
- 5 μεγάλα έως 7 μικρά αυγά Χώρια οι Κρόκοι, χώρια τα Ασπράδια.
- ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια.
- 2 κουτ.γλ. κονιάκ ( προαιρετικό ).
- 400 γρμ. ζάχαρη .: 50 γιά τα Ασπράδια και 350 γιά τους Κρόκους.




- Το Ταψί είναι Απαραίτητο να είναι Αντικολλητικό.
- Προετοιμάζουμε τα Υλικά Μας: Ζυγίζουμε Αλεύρι-Λάδι-Γάλα-Ζάχαρη-Καρύδι.
-Κόβουμε το Καρύδι ανακατεύοντας την Κανέλλα και το Γαρύφαλλο.
- Διαχωρίζουμε τα Αυγά.
- Ξύνουμε τα Λεμόνια.
- Ελέγχουμε για Βανίλλια και Κονιάκ.
- Ξεκινάμε χτυπώντας τα Ασπράδια Μαρέγκα , προσθέτουμε μόλις φουσκώσουν τα 50γρμ. Ζάχαρη , συνεχίζουμε να γίνουν σφιχτή σαντιγύ και τα Αδειάζουμε στο Ταψί.
- Συνεχίζουμε χτυπώντας : Κρόκους-Λάδι-Ξύσμα-Βανίλλια και υπόλοιπη Ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει λίγο.
- Προσθέτουμε σε χαμηλές στροφές το Γάλα , μετά το Αλεύρι με το Μπέικιν και τέλος το Κανελλοκάρυδο να γίνουν ρευςτή ζύμη, και την Αδειάζουμε πάνω στην Μαρέγκα στο Ταψί.
- Με μικρό ΞΥΛΙΝΟ κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά καλά Ζύμη και Μαρέγκα να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα και το γλυκό είναι έτοιμο!


- Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 165' βαθμούς φούρνο με ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ βάζοντας το ταψί ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ του φούρνου 80' περίπου λεπτά. Βάζουμε οδοντογλυφίδα δοκιμάζοντας να βγει εντελώς καθαρή. Συνήθως σκάει λίγο στην μέση.
- Βγάζουμε την Καρυδόπιττα Μας σε μεγάλο δίσκο ή ταψί να κρυώσει και μόνο τώρα αφαιρούμε κομμάτι.

*Σημείωση :
- Εάν επάνω στην πίτα βάλουμε Ζάχαρη Άχνη και σχεδιάσουμε με κάποιο τρόπο χρονολογία , βάζοντας και ενα νόμισμα από κάτω μπορούμε να την κόψουμε γιά Βασιλόπιττα.
  Μάνος Κοκκινιώτης-Οι Κουζινίστας