Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Τυροπιτάκια τετράγωνα με τραγανό φύλλο !!




Ωραιότατα , τυροπιτάκια με τραγανή, αρωματική ζύμη και με υπέροχη γέμιση από χωριάτικη φέτα Καλαβρύτων Τυροπιτάκια που θυμίζουν τζάκι, Χριστούγεννα, χωριό. Ψημένα στο φουρνο …..σκέτη απόλαυση Το αναμεικτο αλεύρι (μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό αλεύρι) μαζί με το τσίπουρο κάνει τη διαφορά στη ζύμη….
Δοκομάστε τα….

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ.

1 σφηνάκι αραβοσιτέλαιο, αλάτι, 1 σφηνακι τσίπουρο, 200 ml νερό, αλεύρι όσο πάρει (το αλευρι που χρησιμοποίησα είναι ανάμεικτο) (μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό αλεύρι) , βιτάμ (μαλακό) για τα φύλλα
ΓΕΜΙΣΗ

Φέτα Καλαβρύτων., 2 κ.σ γάλα εβαπορέ, 2 αυγά, άσπρο πιπέρι, ,Δυόσμο (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζω τη ζύμη

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αραβοσιτέλαιο , το τσίπουρο, το αλάτι και κάμποσο ανάμεικτο αλεύρι και το τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και σιγά- σιγά το αλεύρι και με τα χέρια μας ζυμώνουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Την κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.
Παίρνουμε ένα –ένα κομμάτι , το χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε 4 φυλλαράκι α με τον πλάστη. Βουτυρώνουμε τα φυλλαράκια και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο .Τα διπλώνουμε σε ρολό και κάνουμε ένα ζυμαράκι μπάλα . Κάνουμε το ίδιο και με τα αλλα 3 κομμάτια της ζύμης μας και έχουμε 4 ζυμαράκια μπάλες.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη 5-6 ώρες.

Όσο τα αφήνουμε στο ψυγείο τοσο καλυτερα



ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ…
Βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε να ενωθούν πολύ καλά

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΩΡΕΣ

Παίρνουμε ένα ζυμαράκι μπάλα , ανοίγουμε φύλλο και το κόβουμε με σε τετράγωνα κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και το διπλώνουμε σε τετράγωνο σχήμα.
Τα βάζουμε στη λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ένα κρόκο αυγού με 2 κ. σ γάλα και αλείφουμε τα τυροπιτάκια Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30- 40 λεπτά.Καλή Επιτυχία!!
 Μαγειρεύοντας με την marianna-Marianna Karas-Marianna's γευσεις!!!