Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα με σοκολάτα . Από τα ωραιότερα!!







Υλικά
4 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο



Σημείωση
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλυσίβα,η με κρασί κόκκινο,η με κονιάκ,και χυμό πορτοκαλιού σε ίσα μέρη [εγώ τα φτιάχνω  με κονιάκ και πορτοκάλι σε ίσα μέρη]
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.



Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπόλ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε] προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέτα  παραδοσιακά

Κοσκινίζετε το ενα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μίγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζετε για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθετε σε μελομακάρονα ,οχι πολύ μεγάλα λίγο πιό μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1\2 ώρα περίπου.


Σιρόπι
Βράζετε  4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.

Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
 Εχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω για σκέτα μόνο μελομένα .




Σημείωση 
Οταν λέω αντικαταστήστε την μπύρα με πορτοκάλι και κονιάκ βάζουμε 1 κούπα κονιάκ ι κούπα πεορτοκάλι ίσα μέρη δηλαδή .
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα διπλασιάστε την δόση του σιροπιού  
Οταν λέω αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοώ ότι βαζουμε  το κιλό κι από εκεί και μετά λίγο λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητο σημείο δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο .Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν ,κι αν θελετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχία !!!!

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 




Υλικά για το σιρόπι (μέλωμα)

4 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

χυμό από 1/2 λεμόνι

2 κ. σούπας μέλι

Τι κάνουμε
 Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη ανακατεύουμε και μόλις βράσει σβήνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και το μέλι, ανακατεύουμε  και προσθέτουμε τα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 10 -15 λεπτά να μελώσουν μέχρι το εσωτερικό τους γυρίζοντας  από όλες τις πλευρές. Αν δεν τα θέλουμε πολύ μαλακά τα βγάζουμε νωρίτερα.  Μόλις τα βγάλουμε από το σιρόπι τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίσουν.

Για το γαρνίρισμα
900 γρ. κουβερτούρα
1 φλ. Βούτυρο φυτικό 
1/2 καρύδι

Γαρνίρισμα με σοκολάτα

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Παίρνουμε τα μελωμένα μελομακάρονα και τα βυθίζουμε στη σοκολάτα. Τα βγάζουμε με το πιρούνι, τα αφήνουμε σε λαδόκολλα και γαρνίρουμε με το καρύδι. Αφήνουμε για 5 ώρες να στεγνώσει η σοκολάτα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Οταν τα βυθίζω στην σοκολάτα τα τοποθετώ σε θηκούλες  να παγώσουν .