Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Καριόκες σαν τον παλιό καλό καιρό!!!



Υλικά:
500 γρ. κέικ τριμμένο στο μούλτι (ένα απλό κέικ, χωρίς ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
300 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
1 κούπα (περίπου) σιρόπι από γλυκό κουταλιού (ή βράζουμε 1 κούπα ζάχαρη με 1 κούπα νερό και φλούδα λεμονιού, μέχρι να δέσει καλά. Όσο περισσέψει το βάζουμε στο ψυγείο)
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ
4 κουταλιές της σούπας κακάο
1-2 πρέζες κανέλα σκόνη
μισή με 1 πρέζα γαρύφαλλο

Για το γλάσο:
600-700 γρ κουβερτούρα
2-3 κουταλιές καλαμποκέλαιο

Εκτέλεση
Κάνουμε ψίχουλα στο μούλτι, το κέικ και τα καρύδια.
Περιχύνουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας πολύ καλά και προσέχοντας να μην πέσει πολύ σιρόπι και λασπώσει το μείγμα μας. Να μην είναι ούτε πολύ λασπωμένο ούτε να τρίβεται, ίσα να πλάθεται. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση στα μπαχαρικά! Ίσως να θέλουμε λίγη κανέλα ακόμα! Ρίχνουμε με πολύ προσοχή, για να μην πικρίσει το μείγμα!
Κόβουμε 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνη και μοιράζουμε το μείγμα. Πλάθουμε με τις παλάμες μας, δύο μπαστούνια σε σχήμα στρογγυλό ή ίσιο από κάτω και οβάλ από πάνω, ώστε όταν τα κόψουμε να είναι μισοφέγγαρα.
Στρίβουμε τις ακρούλες σαν καραμελίτσες και τα βάζουμε στην κατάψυξη.
Μερικές ώρες μετά, ετοιμάζουμε πρώτα το γλάσο, λιώνοντας τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί. Ρίχνουμε στο τέλος το σπορέλαιο και ανακατεύουμε καλά! Έπειτα βγάζουμε μόνο ένα μπαστούνι από την κατάψυξη, κόβουμε ΛΕΠΤΕΣ φέτες και τις βουτάμε στο γλάσο. Όσες ώρες και αν είναι στην κατάψυξη, ακόμα και μέρες, μόλις βγάλουμε το μπαστούνι, κόβεται αμέσως! Και όταν δούμε πως δεν σοκολατώνονται καλά, τότε είναι επειδή έχει μειωθεί η σοκολάτα κι έχει παγώσει! Τότε προσθέτουμε κι άλλη, για να γίνει πάλι μπόλικη και να καλύπτονται άνετα!!!
 Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ --> ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Τις ακουμπάμε σε λαδόκολλα να κρυώσουν και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Αν κάνει ζέστη, φροντίζουμε να κάνουμε χώρο στη συντήρηση για να παγώσουν γρήγορα και τις τυλίγουμε με γρήγορες κινήσεις!
Λίγα μυστικά ακόμα:
Για κέικ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κέικ μπαγιάτικο ή αποτυχημένο! Αλλιώς φτιάχνουμε ένα φρέσκο σε απλό ταψί, δεν χρειάζονται φόρμες και σχέδια, αφού θα το αλέσουμε!!!!

Μπορούμε είτε να κάνουμε μικρότερα μπαστούνια, να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη και να τα γλασάρουμε όταν θελήσουμε, είτε να καταψύξουμε κατευθείαν έτοιμες καριόκες, τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο και να τις κεράσουμε αφού τις αφήσουμε 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου!!!!
Καλή επιτυχία!!!