Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τσουρέκια τα καλύτερα !!



υλικά
Υλικά για 3 τσουρέκια περίπου
1 κιλό αλεύρι
80γρ. μαγιά
200γρ. Χωριό Βούτυρο Αγελάδος
250γρ. ζάχαρη
4 αβγά
1 ποτήρι γάλα
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.γ.  μαχλέπι τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα βανίλια
1 αβγό για το άλειμμα των τσουρεκιών
1 φλιτζάνι σαγιού αμύγδαλα φιλέ



εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε το προζύμι: Σε ένα μπολ αδειάζετε τη μαγιά, μισό ποτήρι χλιαρό νερό και 150γρ. αλεύρι κοσκινισμένο. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος.
  2. Χτυπάτε στο μίξερ 100γρ Χωριό Βούτυρο Αγελάδος, 220γρ. ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
  3. Ρίχνετε μέσα το προζύμι που ετοιμάσατε και σιγά σιγά προσθέτετε το αλεύρι κοσκινιστό.
  4. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε και το υπόλοιπο βούτυρο μέσα στη ζύμη. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
  5. Αδειάζετε τη ζύμη μέσα σε μια μεταλλική λεκάνη, τη σκεπάζετε με 2-3 πετσέτες και τη βάζετε στο φούρνο να φουσκώσει στους 40ο για 1 ώρα.
  6. Τη βγάζετε, την ξαναζυμώνετε για 2΄-3΄ και την ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλη ½ ώρα.
  7. Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο και την κόβετε σε 9 μπαλίτσες.
  8. Λαδώνετε μια λεία επιφάνεια και πλάθετε κάθε μπαλίτσα σε μακριά λεπτά ρολάκια.
  9. Πλέκετε 3 ρολά σε κοτσίδα και στην άκρη της βάζετε 1 κόκκινο αβγό.
  10. Τα ακουμπάτε σε καλά λαδωμένο ταψί στο οποίο έχετε βάλει λαδόκολλες.
  11. Χτυπάτε 1 αβγό με λίγο νερό και αλείφετε τα τσουρέκια. Αν θέλετε τα πασπαλίζετε και με αμύγδαλα φιλέ.
  12. Ψήνετε για 1 ώρα στους 170ο μέχρι να φουσκώσουν καλά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Kρέμ Μπριλέ ένα λαχταριστό γλυκό!!


 Υλικά
3 κρόκοι αυγών
100 γραμμ. ζάχαρη λευκή
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
75 ml γάλα
1 βανίλια
20 γραμμ. ζάχαρη λευκή
Εκτέλεση 
 Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής τους κρόκους, τη βανίλια και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Τοποθετούμε το μείγμα σε πυρίμαχα πιατάκια και τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί.
Βάζουμε μέσα στο ταψί αρκετό καυτό νερό, να καλύψει τα πυρίμαχα ταψάκια, αλλά να μην μπει μέσα (μπεν μαρί).
Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε για 1 ώρα στους 120°C.
Μετά από 1 ώρα βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και καίμε τη ζάχαρη (αν δεν έχουμε φλόγιστρο, βάζουμε τον φούρνο στους 220°C στην ένδειξη γκριλ και καραμελώνουμε εκεί).
Σερβίρουμε.

Ευχαριστώ την φίλη τις σελίδας Μαίρη Περιστέρη για την συνταγή 

Μπράουνις σοκολάτας πανεύκολο όμορφο γλυκό !!

Υλικά
125γρ κουβερτούρα
5 κουτ.σούπας μαργαρίνη
¾ κούπα ζάχαρη
2 αβγά
½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
½ κούπα καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τη μαργαρίνη με την κουβερτούρα να λιώσουν.

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να ασπρίσουν.

Σταδιακά προσθέτουμε και το αλεύρι, τη βανίλια και σιγά σιγά τη σοκολάτα μέχρι να γίνουν ένα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25 λεπτά.

Συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι και σιρόπι σοκολάτα.

Πατατοκροκέτες υπέροχες !!!

Υλικά:
1 1/2  πατάτες 
1 κρεμμυδάκι ψιλοτριμμένο
2 κρόκους αυγών 
2 αυγά για πριν το τηγάνισμα
Αλεύρι συνήθως 7 κουταλιές τις σούπας αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αν το μείγμα μας είναι αραιό.
1 κουταλιά σούπας Μπέγκιν πάουντερ
1 φλιτζάνι σκληρό τυρί τύπου κεφαλοτύρι κεφαλογραβιέρα τριμμένο
5 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο 
Φρυγανιά τριμμένη για πριν το τηγάνισμα
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνι
Αλατοπίπερο
Αλεύρι για πριν το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες και αφού τις στραγγίσουμε τις πολτοποιούμαι με ένα πιρούνι .
Τον βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε  το κρεμμυδάκι,το Μπέγκιν πάουντερ,το κεφαλοτύρι,τον μαϊντανό ,το μοσχοκάρυδο,αλατοπίπερο τους κρόκους αυγών και λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας  με το χέρι η με ένα κουτάλι.
Σταματάμε το αλεύρι μόλις δοκιμάσουμε και πλάθετε κεφτεδάκι .
Αν είναι αραιό προσθέτουμε αλεύρι.
Το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει γύρω στα 20 λεπτά.
Με ένα κουτάλι η με το χέρι παίρνουμε μικρή ποσότητα από το μείγμα και πλάθουμε σε κεφτέδες μεγέθους μεγαλύτερο από καρύδι.
Αφού πλάσουμε όλα τα κεφτεδάκια μας [κροκέτες] τις τυλίγουμε πρώτα με αλεύρι μετά τα βουτάμε στα χτυπημένα ολόκληρα αυγά  και τέλος στην φρυγανιά τύλιγμα .
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι να είναι αρκετό και να κάψει ρίχνουμε μέσα τις κροκέτες και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές .
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσουν το περιττό λάδι.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σημείωση
Μπορούμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένο ζαμπόν 

Τσουρεκάκια αφράτα εύκολα πεντανόστιμα!!

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

χυμό από ένα πορτοκάλι ζουμερό

70 γραμ. μαγιά νωπή

6 αυγά

2 κιλά αλεύρι

χλιαρό νερό 1 φλιτζάνι

1 κουταλιά γλυκού μαχλέπι

400 ml γάλα

2 φλιτζάνια ζάχαρη

150 γραμ. βούτυρο



 

Eκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και το χλιαραίνουμε μαζί με το μαχλέπι το οποίο το έχουμε λιώσει  την ζάχαρη και το ξύσμα μαζί με το χυμό πορτοκαλιού.Όπως  είναι χλιαρό προσοχή μην κάψει διαλύουμε την μαγιά μέσα σε όλα τα παραπάνω υλικά αφού έχουμε αποσύρει το κατσαρολάκι από την φωτιά .Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι και το μείγμα χλιαρό τις κατσαρόλας .Αν δεν χωράει όλο το αλεύρι στο μίξερ χωρίστε το σε δύο δόσεις ισομοιράζοντας τα υλικά.Στην συνέχεια ζυμώνουμε .Αφού ζυμώσουμε αρκετά προσθέτουμε και το βούτυρο λιωμένο ζυμώνοντας με το γάντζο να πετύχουμε μία ελαστική μαλακή  ζύμη.Αφήνουμε σκεπασμένη την ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος περίπου 1 ώρα.Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια και πλάθουμε τσουρέκια ατομικά η μεγάλα [δείτε και μια ιδέα για σχέδιο στις φωτογραφίες] 



 

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα από κάτω ,τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι η ότι άλλο μας αρέσει.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 40 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας .Καλή Επιτυχία!

Και άλλες ιδέες για  σχέδια .


 

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Λουκουμάδες τραγανοί φανταστικοί!!

Y
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κύβο νωπή μαγιά  25 γρ.
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
περίπου 2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
θυμαρίσιο μέλι
κανέλα
καβουρντισμένο σουσάμι για το γαρνίρισμα
Eκτέλεση

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει παχύς χυλός.
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
 Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30΄, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει.
Σε κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο.
 Κόβουμε τους λουκουμάδες με το χέρι.
Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω.
Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι.
Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι λουκουμάδες.
 Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι.

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και την προσθέτουμε στο αλεύρι .

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και την φτιάχνω συχνά με μεγάλη επιτυχία

Κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα !!!

 
 
 
Υλικά
 κομμάτια από στήθος κοτόπουλου
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι  κορν φλάουρ
2 αυγά, χτυπημένα
1/3 φλιτζάνι λάδι canola ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε το στήθος σε μικρούς κύβους η μακρόστενα κομμάτια και τα  πασπαλίζουμε  με αλάτι και πιπέρι. περνάμε  τα κομμάτια του κοτόπουλου στο κορνφλάουρ και στη συνέχεια στα αυγά.
 Ρίχνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και το βάζουμε   στη φωτιά.
Τηγανίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
 Όταν ροδοκοκκινίσει το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε ταψί.


Σάλτσα
3/4 κούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1/2 κούπα άσπρο ξίδι
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
σκόρδο
Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ανακατευτούν .
Περιχύνουμε  με τη σάλτσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές.
Ψήνουμε στους 180o C  για 15 λεπτά.
 Γυρνάμε το κοτόπουλο και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι το πράσινο μέρος .
η με σουσάμι και λίγα φύλα  μαιντανού΄,στις φωτογραφίες φαίνονται και οι δύο εκδοχές !
Σημείωση
Αν το θέλετε πιο ελαφρύ από γλύκα βάζουμε λιγότερη ζάχαρη και ξύδι .

Ευχαριστώ την φίλη μου Μαίρη Περιστέρη για την συνταγή .

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Τζίζ-κέικ Φράουλας !!



υλικά
1 πακέτο μπισκότα digestive (400 γρ.)
650 γρ. τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
600 γρ. φράουλες, πλυμένες, καθαρισμένες
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
2 κ.σ. ζάχαρη και 3 κ.σ. βούτυρο για τα μπισκότα
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. κορν φλάουρ
Eκτέλεση
Θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με 2 κ.σ. ζάχαρη και 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, να γίνουν ένα.
 Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα , πιέζουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το υπόλοιπο   γλυκό.

Βάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και πολτοποιούμε. Βάζουμε τη σάλτσα φράουλας σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας για 2'.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το τυρί ν' αφρατέψει.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα και κατόπιν το λεμόνι.
Απλώνουμε τη κρέμα επάνω στα μπισκότα.
 Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως,  αφήνουμε τη φόρμα στο ψυγείο . Καλύπτουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα φράουλας που κρατήσαμε στο ψυγείο και γαρνίρουμε με κρέμα σαντιγύ .  

Κολοκύθα μαρμελάδα !!

Υλικά

.    1,1 κιλό κολοκύθα

.    200 ml χυμό πορτοκάλι

.    900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

.    100 γρ. νερό

.    2 κ.γ εκχύλισμα βανίλια

.    1 λεμόνι χυμό

.    2 λεμόνια ξύσμα

.    2 πορτοκάλια ξύσμα





Εκτέλεση




•       Χωρίζουμε την κολοκύθα στη μέση και μετά σε 8 κομμάτια.

•       Αφαιρούμε τα σπόρια, ξεφλουδίζουμε τα κομμάτια και τα κόβουμε σε πολύ μικρές λωρίδες στον τρίφτη.

•       Σε ένα κεραμικό μπολ βάζουμε τις λωρίδες κολοκύθας, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι, το χυμό πορτοκάλι, το νερό, τη βανίλια, το ξύσμα από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια και ανακατεύουμε.

•       Καλύπτουμε το μπολ με μία λαδόκολλα και το αφήνουμε για μία ολόκληρη βραδυά.




•       Την επόμενη μέρα βάζουμε το μείγμα σε μία ανοιξείδωτη κατσαρόλα και το αφήνουμε  να σιγοβράζει για 5 λεπτά.

•       Μετά το βάζουμε και πάλι σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με λαδόκολλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ακόμη ολόκληρο βράδυ.

•       Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το μείγμα, το ανακατεύουμε με προσοχή και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί.

•       Συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας ,για 10 με 15 λεπτά, και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

•       Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα τη βάζουμε κατευθείαν σε βάζα και σφραγίζουμε καλά

Συνταγή από τον Ακη Πετρετζίκη