Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Κοτόπουλο κεφτέδες!!

 
 Υλικά
1/2 κιλό κοτόπουλο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανό και κόλιαντρο
Αλάτι + πιπέρι + μπαχαρικά ανάμεικτα (κοτόπουλο μπαχαρικά που βρήκα)
Καυτό πιπέρι ,η απλό,κατά προτίμηση  + κρεμμύδι ψιλοκομμένο  + 3 σκελίδες ψιλοτριμμένο

Φρυγανιά τριμμένη γαλέτα
λάδι για το τηγάνισμα


Εκτέλεση
Βάζουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε μπολ,προσθέτουμε τον  μαϊντανό, και μπαχαρικά καθώς και το κόλιαντρο το  αυγό, αλάτι, το σκόρδο  και ανακατεύουμε καλά και αν το μείγμα δεν πλάθετε προσθέτουμε φρυγανιά τριμμένη [γαλέτα] τόση ώστε να πλάθονται και ανακατέψτε

Στη συνέχεια το αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 1/2 ώρα.

Τα πλάθουμε σε μπαλάκια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία.Όταν τα βγάλουμε από το τηγάνι τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσουν  το λάδι, στη συνέχεια, βάζουμε φύλα από μαρούλι  στην πιατέλα και σερβίρουμε  με πατάτες τηγανητές.

Μπιφτέκια Λαχανικών με σάλτσα γιαουρτιού!

Υλικά

2 μέτριες πατάτες
1/2 κιλό κολοκυθάκια 
1 κρεμμύδι,  μικρό
1 αυγό
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι,

1 κουταλάκι γλυκού μπέκιν πάουντερ
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμος, ψιλοκομμένα
Λάδι για το τηγάνισμα


Σάλτσα γιαουρτιού


1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κλάδους της μέντας, η άνηθου, ψιλοκομμένο
Αλάτι, ανάλογα με το γούστα


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες, στη συνέχεια τις βράζουμε λίγο να μαλακώσουν τόσο όσο να λιώσουν με το πιρούνι.

 Κατά τη διαδικασία του βρασμού πατάτες τρίβουμε τα κολοκυθάκια και κρεμμύδια στον τρίφτη   Στη συνέχεια τα στοίβουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά τους .
Μεταφέρουμε  τις πατάτες και το κολοκύθι και το κρεμμύδι στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. 
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι.
 Το λάδι πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι σε μεγάλο  βαθμό. 
Αν δούμε τον καπνό από αυτό θα πρέπει να το αφαιρούμε τον από τη φωτιά και περιμένουμε  μέχρι να κρυώσει. 
Βάζουμε  1 κουταλιά σούπας από το μείγμα στο τηγάνι επίπεδη. 
Συνεχίζουμε  να κάνουμε  αυτό ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού.
 Μόλις τηγανιστούν από την μία πλευρά γυρνάμε κι από την άλλη με την βοήθεια μίας σπάτουλας . Συνεχίζουμε το  τηγάνισμα μέχρι να χρυσαφίσουν.
 Αφού αφαιρέσετε το Μπουρεκάκια από το τηγάνι τοποθετούνται σε ειδικό χαρτί για να απορροφήσει το πολύ  λάδι.
Συνεχίζουμε  αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα. 

Σερβίρεται με σάλτσα γιαουρτιού:
Βάζουμε όλα τα υλικά  σε ένα μικρό μπολ. Και καλή σας όρεξη!

Μπάρμπεκιου με μαρινάδα!

Kεμπάπ κρέας ψητό.

Υλικά
Κρέας κομμένο σε  κύβους 1 ίντσας
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού ξίδι
½ κουταλάκι νιφάδες κόκκινη πιπεριά
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλάκι του γλυκού, αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

-Βάζουμε το κρέας σε μία σακούλα [Σούπερ μάρκετ αγορά]

Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, κλείστε την σακούλα  και ανακινήστε καλά.
Τα αφήνουμε έτσι η για όλο το βράδυ,η για 2-4 ώρες.

-Αφαιρούμαι  το κρέας και το ψήνουμε στο μπάρμπεκιου σουβλάκια, η και σχάρα 10 λεπτά ανά πλευρά.Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Της σχάρας ψητό!







Σάλτσα κρέατος !!
Συστατικά:

4 k "κρέας" κομμένο σε λεπτές φέτες η μπριζόλες 

4 κουταλιές σούπας  απλό γιαούρτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά της αρεσκείας σας
4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
½ κουταλιά σούπας αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι

Μέθοδος:

Βάλτε το κρέας σε ένα γυάλινο βάζο ή μια πλαστική τσάντα

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε τις μπριζόλες

το αφήνουμε να μαριναριστεί για 2 ώρες ή όλη την νύχτα

το ψήνουμε στην σχάρα η στο γκρίλ η στα κάρβουνα πάνω από 10 λεπτά ανά πλευρά

Σπανακόπιτα!


 Υλικά
 Για τη ζύμη 
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 500 ml νερό 
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
2 κουτ. σούπας ξίδι
 1 κουτ. γλυκού αλάτι Για το λάδωμα τον φύλλων
 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο 
50-80 ml ελαιόλαδο
 Για τη γέμιση 
500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο 
αλάτι 
φέτα τριμμένη, κατά βούληση 
ελαιόλαδο 
3 αυγά, χτυπημένα για να περιχύνουμε τη γέμιση 
Για το άλειμμα της επιφάνειας
 βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο 



 Εκτέλεση
 Ζύμη 
1.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Η ζύμη που θα προκύψει ζυγίζει 1,5 κιλό και είναι ελαστική. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» μισή ώρα.
 2.Αφού περάσει ο χρόνος, κόβουμε τη ζύμη σε 16 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες που να χωράνε στο παλάμη μας. Χρησιμοποιούμε τις 12 ζυμαρένιες μπάλες στην αρχή και τις υπόλοιπες 4 τις αφήνουμε στην άκρη. 
 3.Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπάλα (από τις 12 ) με έναν πλάστη, σε ένα μικρό φύλλο, σε μέγεθος περίπου ενός μικρού πιάτου και αλείφουμε το κάθε ένα με το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε 3 φύλλα (δίσκους), το ένα πάνω στο άλλο και τα κολλάμε με το χέρι μας, να ενωθούν. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, μέχρι να φτιάξουμε 4 χονδρά φύλλα, (που το καθένα αποτελείται από τα 3 λεπτότερα φύλλα). Ανοίγουμε το κάθε χονδρό φύλλο με τον πλάστη, σε 4 λεπτά φύλλα, διαμέτρου περίπου 40 – 45 εκ. όσο δηλαδή η διάμετρος του ταψιού μας. 4.Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, στον πυθμένα και στα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν. Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο, σκορπίζουμε λίγο από τη φέτα και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα και περιχύνουμε με τα αυγά. Ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε, σκορπίζουμε λίγη φέτα και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο. Γυρίζουμε και στρίβουμε τις άκρες του φύλλου που προεξέχουν προς τα μέσα
. 5.Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Αυγά Πασχαλινά κι ο τρόπος που τα βάφουμε.

 

Πως βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά μας!
Βγάλτε νωρίτερα τα αβγά έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην σπάσουν κατά το βράσιμο. Μπορείτε να τα βγάλετε το πρωί αν πρόκειται να τα βάψετε το απόγευμα ή από το προηγούμενο βράδυ.





  •  Πλύνετε τα προσεκτικά ώστε να τα καθαριστούν από κάθε βρωμιά και να σιγουρέψετε ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία για το βάψιμο.
  • Στρώστε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι σε κατσαρόλα με πλατύ πάτο.
  • Τοποθέτησε μια μικρή στρώση στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους και να αποφευχθεί το σπάσιμο.
  • Σκεπάστε με το καπάκι και βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού, δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει και χτυπιούνται τα αυγά, στο τσακ πριν τους 100 βαθμούς. Σβήστε την εστία. Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό για 13 λεπτά αν είναι μέτρια, για 15 λεπτά αν είναι μεγάλα και για 18 λεπτά αν είναι extra large.
  •  
  • Βγάλτε τα και αφήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
  • Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσετε το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσετε βυθισμένα μέσα σε αυτήν.
  •  Στη συνέχεια βγάλε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα. Στεγνώστε τα και από το περιττό χρώμα.
  • Μόλις στεγνώσουν γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.
  •  
  • Πως βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά.

    • Βγάλτε νωρίτερα τα αβγά έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην σπάσουν κατά το βράσιμο. Μπορείτε να τα βγάλετε το πρωί αν πρόκειται να τα βάψετε το απόγευμα ή από το προηγούμενο βράδυ.
    •  Πλύνετε τα προσεκτικά ώστε να τα καθαριστούν από κάθε βρωμιά και να σιγουρέψετε ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία για το βάψιμο.
    • Στρώστε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι σε κατσαρόλα με πλατύ πάτο.
    • Τοποθέτησε μια μικρή στρώση στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους και να αποφευχθεί το σπάσιμο.
    • Σκεπάστε με το καπάκι και βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού, δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει και χτυπιούνται τα αυγά, στο τσακ πριν τους 100 βαθμούς. Σβήστε την εστία. Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό για 13 λεπτά αν είναι μέτρια, για 15 λεπτά αν είναι μεγάλα και για 18 λεπτά αν είναι extra large.
    • Βγάλτε τα και αφήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
    • Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσετε το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσετε βυθισμένα μέσα σε αυτήν.
    •  Στη συνέχεια βγάλε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα. Στεγνώστε τα και από το περιττό χρώμα.
    • Μόλις στεγνώσουν γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.

    Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

    Κουρκουμπίνια !

    Υλικά
    750 γραμμάρια φύλλο κρούστας ή φύλλο Βηρυτού
    200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    ¾ κούπας σησαμέλαιο


    Για το σιρόπι
    1 ½ κιλό ζάχαρη
    2 λίτρα νερό
    200 γραμμάρια γλυκόζη
    25 ml χυμό λεμόνι
    1 ξύλο κανέλας
    2-3 καρφάκια γαρίφαλο
    Λάδι για το τηγάνισμα
    Κανέλα ή γαρίφαλο τριμμένο
    Σουσάμι ή καρύδι τριμμένο

    Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 

    Εκτέλεση
    1. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασία μας.
    2. Αλείφουμε με το σησαμέλαιο ένα φύλλο κρούστα και το τοποθετούμε πάνω σε ένα άλλο που επίσης έχουμε λαδώσει.
    3. Τυλίγουμε σε πολύ σφικτό ρολό τα δύο φύλα.
    4. Σε ένα ταψί βάζουμε το αλεύρι και τοποθετούμε το ρολό. Καλύπτουμε με αλεύρι και τινάζουμε το περισσευούμενο.
    5. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα κρούστας.
    6. Σε ένα τηγάνι βάζουμε πολύ λάδι και το ζεσταίνουμε καλά.
    7. Τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια και τα αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουνε.
    Για το σιρόπι
    1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη, την κανέλα, τα καρφάκια γαρίφαλου και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά.
    2. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε τον αφρό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει.
    3. Μόλις είναι έτοιμα τα κουρκουμπίνια τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στο σιρόπι, το οποίο πρέπει να είναι κρύο.
    4. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μία ώρα περίπου.
    5. Σερβίρουμε τα κουρκουμπίνια με κανέλα ή τριμμένο γαρίφαλο και σουσάμι ή καρύδια

    Τσουρέκι πολύ εύκολο και γρήγορο !!




    Υλικά
    500 γρ. φαρίνα
    250 γρ. μαργαρίνη
    200 γρ. γιαούρτι
    2 αβγά
    1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
    1 κουταλάκι μαχλέπι σκόνη
    1 κουταλάκι μαστίχα Χίου
    1 κρόκος αβγού
    Εκτέλεση
    Χτυπάτε πρώτα τα αβγά με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε το μείγμα μας σε μια φόρμα για κέικ. Αλείφεται με πινέλο το τσουρέκι με τον χτυπημένο κρόκο. Πασπαλίζετε με μαύρο σουσάμι. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
    Eυχαριστώ την φίλη μας Τόνια  για την συνταγή που έστειλε!
    Φωτογραφία είναι ενδεικτική .

    Γαρίδες με πιλάφι!



    1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    • 1 κιλό καθαρισμένες γαρίδες
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
    • 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
    • 2 φλ. τσαγιού ρύζι
    • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
    • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    • 4 φλ. τσαγιού νερό
    • λίγο (προαιρετικά) ταμπάσκο
    • αλάτι
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    •  
    •  
    •  
    • Εκτέλεση
    • Σε βαθύ τηγάνι (με καπάκι) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τις πιπεριές για 3΄-4΄ (προσοχή να μην αλλάξουν χρώμα). Προσθέτουμε το ρύζι να λαδωθεί και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες, το νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10΄-12΄ έως ότου σκάσει το ρύζι. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες, και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για επιπλέον 5΄. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ταμπάσκο.

    Φακές χυλωμένες τις γιαγιάς !!!

    Όπως τις έφτιαχνε η γιαγιάκα μου και ήταν οι νοστιμότερες χυλωμένες φακές!!!
    Υλικά
    1/2 κιλό φακές [προτιμώ Agrino]
    2 κρεμμύδια κομμένα στα 4 χοντροκομμένα λιώνουν
    4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες...
    2 κουταλιές σούπας πελτέ κύκνο
    3 δαφνόφυλλα
    1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
    αλάτι -πιπέρι
    Ξύδι για το σερβίρισμα 

    Εκτέλεση \
    Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές .
    Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με 10 ποτήρια νερό .
    Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε στην αρχή για 1/2 ώρα
    Προσθέτουμε και το λάδι .Δυναμώνουμε την φωτιά για να χυλώσουν προσέχοντας αν τελειώσει το ζουμί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό
    Σερβίρουμε με αντζούγιες και ελίτσες
     
     

    Μεθυσμένα γλυκάκια !!!

    Συνταγή και η φωτογραφία είναι από την φίλη μας Αννα Κατσαρού κι ευχαριστώ πολύ !!!
    Υλικά
    Για την ζύμη.
    1 φλιτζάνι ρετσίνα,
    1 φλιτζάνι ζάχαρη(όχι γεμάτο) ...
    1 φλιτζάνι ηλιέλαιο,
    2 βανίλιες,
    1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ.
    Αλεύρι για τσουρέκια όσο χρειαστεί.
    Και μετά..Καρύδα τριμμένη.
    Ενα πακετάκι λουκούμια από το LIDL με γεύση τριαντάφυλλο.(Δεν το χρειαζόμαστε όλο) 

    Εκτέλεση
    Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για την ζύμη μέχρι να μην κολλάει στα χέρια και την χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια.Σε κάθε μπαλάκι αφού το ανοίξουμε βάζουμε από 1 λουκούμι και το ξαναπλάθομαι ξανά σαν κεφτεδάκι.Θερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 και τα βάζουμε να ψηθούν 20 -25 λεπτά όχι παραπάνω.Μόλις ψηθούν έχουμε ετοιμάσει σιρόπι σε ένα κατσαρόλι που σιγοβράζει,και τα ρίχνουμε 5-5 μέσα.Τα αναποδογυρίζουμε με ένα κουτάλι να ρουφήξουν για 5 λεπτά.Τα τυλίγουμε στην καρύδα και είναι έτοιμα.
    Λεπτομέρεια:
    Το σιρόπι να είναι συνέχεια καυτό(να σιγοβράζει.)Μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη στο ζύμωμα και να τα αφήσουμε πιο πολλή ώρα στο σιρόπι.Το φλιτζάνι που χρησιμοποίησα είναι αυτό.Δεν είναι πολύ μεγάλο. Και τα υλικά τα έβαλα μισό εκ από το χείλος.

    Τηγανόψωμα ,η τηγανίτες , με ελίτσες υπέροχες πανεύκολες !!!


    Υλικά
    1/2 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    3 κουταλιές ελαιόλαδο
    1/2 κουτ.γλυκού αλάτι...
    νερό από την βρύση όσο πάρει να γίνει ζύμη μας ελαστική και να πλάθεται
    ελίτσες κομμένες σε κομματάκια
    Λάδι για το τηγάνισμα
    Εκτέλεση
    Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για την ζύμη και το νερό σιγά σιγά μέχρι να γίνει σωστή η ζύμη μας .Ρίχνουμε μέσα και τις κομμένες ελίτσες ζυμώνουμε να πάνε παντού μέσα στην ζύμη και με το χέρι μας κόβουμε κομματάκια την ανοίγουμε τηγανίτα με την παλάμη μας και τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι και μέτρια θερμοκρασία ,τοποθετούμε τις τηγανίτες για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ,,καλοφάγωτες !!!!!

    Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

    Τρίτη 7 Απριλίου 2015

    Μανιταρόσουπα φανταστική !



    ΥΛΙΚΆ
    4 κούπες ζωμό κρέατος που τον ετοιμάζουμε με 2 κύβους
    500 γραμ.μανιτάρια τις επιλογής μας
    3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
    2 κουταλιές τις σούπας βούτυρο
    αλάτι-πιπέρι
    2 κουταλιές κόρν φλάουρ
    3-4 κλωνιά άνηθο


    Εκτέλεση
    Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν .
    Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φετούλες και σοτάρουμε για μερικά λεπτά.
    Στην συνέχεια προσθέτουμε το ζεστό ζωμό αλάτι και πιπέρι.
    Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια προσθέτοντας και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
    Σε λίγο κρύο νερό διαλύουμε το κόρν φλάουρ και το προσθέτουμε στην σούπα ανακατεύοντας πολύ καλά.
    Αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε !



    Πατάτες φούρνου με διαφορετικό τρόπο !!

    Yλικά
    1 κιλό πατάτες μεσαίου μεγέθους
    1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια μικρά
    1 κουταλιά σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
    1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
    1/4 κουταλάκι αλάτι
    1/4 κουταλάκι πιπέρι
    1/2 φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο τσένταρ
    1/4 φλιτζάνι τυρί τριμμένο παρμεζάνα
    3-4 κλωνιά μαϊντανό  ψιλοκομμένο
    Εκτέλεση
    Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους καθώς και το κρεμμύδι.
    Λιώνουμε σε μεγάλο βαθύ τηγάνι το βούτυρο το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε να γίνει διάφανο.Προσθέτουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
    Προσθέτουμε και τις πατάτες ,το γάλα,την κρέμα ,αλάτι,πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
    Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10 λεπτά.
    Αδειάζουμε όλο αυτό το υλικό σε ταψάκι η σε πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με τα τυριά και μαϊντανό .
    Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσό περίπου 35 λεπτά.




    Κράκερ με 2 υλικά !!

    Υλικά
    2 φύλλα κουρού
    500 γρα. κίτρινο τυρί πχ κεφαλογραβιέρα.
    Εκτέλεση
    Στρώνουμε λαδόκολλα σε μεγάλο ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
    Ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη την ζύμη κουρού και κόβουμε σε τετράγωνα 7 επί 7 εκατοστά.
    Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα το κάθε τετράγωνο με τυρί και ψήνουμε στον αέρα για 15 λεπτά περίπου.
    Συνοδεύουν και το ποτό!


    Μελόπιτα Σίφνου παραδοσιακό γλυκό !!

     Υλικά
    Βάση
    1 1/3 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/4 κουταλάκι αλάτι
    1 κουταλάκι ζάχαρη
    1/2 κούπα βούτυρο μαργαρίνη
    3 κουταλιές κρύο νερό
    Γέμιση
    700 γραμ. μυζήθρα ανάλατη
    1/2 κούπα γάλα
    3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
    1/2 κούπα μέλι
    2 κουταλιές αλεύρι
    1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
    1/2 κούπα ζάχαρη
    στην μύτη του κουταλιού αλάτι
    κανέλα για το πασπάλισμα
    Εκτέλεση
    Ετοιμάζουμε την βάση .
    Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι,
    με αλάτι και ζάχαρη,και ανακατεύουμε.
    Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν χοντρά τρίμματα.
    Ραντίζουμε με νερό και το δουλεύουμε ελαφρά μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ και να μαζευτεί σε μία μπάλα.
    Αφήνουμε στο ψυγείο μία ώρα να σταθεί η ζύμη.
    Ετοιμάζουμε στο μεταξύ την γέμιση.
    Βάζουμε την μυζήθρα σε ένα μπολ και την πατάμε με ένα πιρούνι να λιώσει.
    Προσθέτουμε το γάλα,κι όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να γίνει λείο ομοιογενές μείγμα.
    Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και την απλώνουμε σε ταρτιέρα 26 εκατοστών καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
    Απλώνουμε μέσα την γέμιση και ψήνουμε την μελόπιτα στους 180 βαθμούς Σερβίρετε ζεστή ,η κρύα περιχυμένη με μέλι και κανέλα.
    Σημείωση
    Η  όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και στο μίξερ με τον  γάντζο.



    Μπιφτέκια Λαχανικών υπέροχα σε γεύση !!!



    Yλικά
    1/2 κιλού πατάτες τριμμένες στον τρίφτη
    300 γραμ.καρότα τριμμένα στον τρίφτη
    200 γραμ.σελινόριζα τριμμένη στον τρίφτη
    200 γραμ.κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη
    200 γραμ. κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη
    5 κρεμμυδάκια φρέσκα
    1 ποτήρι μπίρας
    αλεύρι όσο πάρει
    2 κουταλάκια γλυκού μπέκιν πάουντερ
    2 κουταλιές σούπας εστραγκόν
    3 αυγά
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι
    λάδι για τηγάνι



    Εκτέλεση
    Μαραίνουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
    Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να πιούν όλα τα υγρά τους.
    Αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν .
    Κάνουμε κουρκούτι με την μπύρα ,το αλεύρι,και το μπέκιν πάουντερ,και σιγά σιγά προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε μέχρι η μάζα να ''στέκετε ''.
     Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι ,το εστραγκόν,το αλάτι,το πιπέρι,και τα αυγά και ανακατεύουμε.
    Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει λίγο και στην συνέχεια τηγανίζουμε τα μπιφτέκια λαχανικών  σε αντικολλητικό τηγάνι.
    Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    Μπορούμε αντί τηγάνι να τα ψήσουμε στον φούρνο .

    Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

    Mανιτάρια Πλευρώτους καραμελωμένα!!!


    Πρώτα ετοιμάζουμε την σος.
     Βάζουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι τα υλικά για τη σος
     • 4 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
    • 4 κουταλιές της σούπας στιμένο λεμόνι
    • 1 κουταλιές της σούπας μέλι
    • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και χτυπάμε σε σέικερ καλά μέχρι να γίνει ενιαία η σος.





    Καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια.
    Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο , τα αλατοπιπερώνουμε καλά, τα πασπαλίζουμε με το σκόρδο σε σκόνη (και ανακατεύουμε).
     Τα τοποθετούμε σε σκεύος τεφάλ (πολύ δυνατή φωτιά) και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα διαρκώς μέχρι να ψηθούν καλά και να σκληρύνουν οι άκρες τους .
     Σβήνουμε με την σος, χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι .
     Σερβίρονται ζεστά .



    Κυριακή 5 Απριλίου 2015

    Σοκολατένια Τάρτα με Καραμέλα Κρέμα Μπισκότα Γεύση που δεν περιγράφετε !!!!!

    Yλικά
    Τάρτα
    2 σχεδόν πακέτα μπισκότα digestive
    4 κουταλιές της σούπας γεμάτες βούτυρο
    1 κουβερτούρα



    Για την γέμιση
    2 κουβερτούρες 
    1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
    1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά













    Για την επικάλυψη
    τριμμένη κουβερτούρα
    300 γραμ.κρέμα γάλακτος

    Εκτέλεση 

    Για την τάρτα:
    Βάζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ η μούλτι και τα κάνουμε σκόνη
    Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα
    Ρίχνουμε μέσα τα τριμμένα μπισκότα να βραχούν καλά με το υλικό βουτύρου σοκολάτας
    Τα στρώνουμε με το χέρι η με κουτάλι σε ταρτιέρα φόρμα η ταψάκι μεγέθους τούρτας 
    Γύρω γύρω με το χέρι το φτιάχνουμε πιο υπερυψωμένο για να σταθεί η γέμιση 
    Το τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει ώσπου να ετοιμάσουμε την γέμιση.

    Γέμιση
    Καλό είναι από το βράδυ η δύο ώρες πριν να καραμελώσουμε το ζαχαρούχο ,η διαδικασία είναι η παρακάτω.
    Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα τόσο όσο να σκεπάζει αρκετά το κουτί και όπως είναι κλειστό το τοποθετούμε μέσα στο νερό και σιγοβράζουμε για 2 ώρες να καραμελώσει .Προσοχή το τοποθετούμε κλειστό και το ανοίγουμε μόνο όταν κρυώσει και το νερό κατά το βράσιμο να καλύπτει πάντα όλο το κουτί.
    Λιώνουμε σε μπαίν μαρί την σοκολάτα και αμέσως προσθέτουμε το καραμελωμένο γάλα και 1/2 φλιτζάνι γάλα [ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αν δούμε κι είναι πολύ σφιχτή ] ανακατεύουμε καλά κι είμαστε εντάξει για την γέμιση.


    Για την ολοκλήρωση του γλυκού 
    Αδειάζουμε την σοκολατένια γέμιση μέσα στην τάρτα  στρώνουμε ομοιόμορφα και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει αρκετά για να σταθεί από πάνω η κρέμα γάλακτος.
     Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σκέτη χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
    Αφού πρώτα έχει παγώσει η τάρτα την βγάζουμε από το ψυγείο και στρώνουμε από πάνω την σαντιγί σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα και διακοσμούμε με τριμμένη σοκολάτα και το πραγματικά Θεϊκό γλυκό μας είναι έτοιμο !!!!
    Σημείωση 
    Διατηρείτε στο ψυγείο.Εγώ εδώ χρησιμοποίησα σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος .

     Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές