Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Eκμέκ πολίτικο με μαστίχα σαλέπι & γαρνίρισμα με κρέμα καϊμάκι




Eκμέκ πολίτικο με μαστίχα & κρέμα με σαλέπι &  γαρνίρισμα με κρέμα καϊμάκι

Zυμη
2 φακελακια ξηρη μαγια
2,5 κουπες ζαχαροπλαστικης αλευρι για τσουρεκι
λιγο αλατι στην μυτη του κουταλιου του γλυκου
μισο κουταλακι γλυκου μαστιχα κοπανισμενη με ενα κουταλακι ζαχαρη να γινει σκονη
ξυσμα περγαμοντου η λεμονιου
4 αυγα ελαφρα χτυπημενα ισα να σπασουν
1/4 κουπας ζαχαρη
1/4 κουπας ζεστο νερο
1/4 κουπας γαλα ζεστο
1/4 κουπας βουτυρο γαλακτος λιωμενο


Εκτέλεση
Ανακατευομε ολα τα υγρα μαζι
Ριχνομε τα αυγα ανακατευοντας με το μιξερ.ριχνομε το αλευρι και χτυπαμε να γινη ζυμη μαστιχα και κολωδης.μαζευομε με σπατουλα απο τα τοιχωματα τυχον υπολειματα ζυμης .θα εχομε εναν λειο χυλο.
Τοποθετουμε τον χυλο σε ενα μεγαλο μακροστενο πυρεξ η ταψι βουτυρωμενο.
Σκεπαζομε χαλαρα αλλα να μην ακουμπα πανω στην ζυμη μεμβρανη και κλεινομε μεσα τον χυλο.
Βαζομε το ταψι σε προθερμασμενο φουρνο στους 50 βαθμους  ο οποιος μολις ζεσταθη τον κλεινομε.αφηνομε εκει μεχρι να φουσκωσει.οταν δειτε οτι πλησιαζει να ακουμπησει την μεμβρανη με πολυ προσοχη την αφαιρειτε χωρις να ακουμπησει καθολου στην ζυμη και αφηνετε στον φουρνο μεχρι να φταση στα χειλη του ταψιου σχεδον.
Ανοιγετε τον φουρνο οπως ειναι μεσα το ταψι στους 180 αερα κι κατω αντισταση.ψηνετε μεχρι να δειτε ενα εντονο ροδοκοκκινο χρωμα και να εχει ξεκολησει το γλυκο απο τα τοιχωματα του ταψιου.χαμηλωνετε μετα απο 15 λεπτα περιπου τον φουρνο στους 170 βαθμους. οταν το δειτε κι ειναι ετοιμο περιπου μετα απο μιση ωρα και λιγο παραπανω κλεινετε τον φουρνο και το βαζετε σε σχαρα οπως ειναι.αφηνετε λιγο να ξεκουραστη μερικα λεπτα και μετα το τρυπατε μα καλαμακι παντου. σιροπαζετε με κρυο σιροπι σιγα σιγα με κουταλα του φαγητου ,οχι της σουπας.



Σημειωση!!!!
 Δεν  ξεφορμαρομε το γλυκο.μεσα στο ταψι σιροπιαζομε.ολα γινονται μεσα στο ταψι που ψησαμε την ζυμη.
Σιροπι
πριν ξεκινησετε την διαδικασια φτιαχνετε το σιροπι και το αφηνετε να κρυωση
2,5 κουπες καλα γεματες ζαχαρη
4 κουπες νερο
φλουδες περγαμοντου η λεμονιου
χυμο μισου λεμονιου
Εκτελεση
Βαζετε τα υλικα για το σιροπι σε μια κατσαρολα εκτος τον χυμο και βραζετε χωρις να ανακτεψετε καθολου περιπου ενα τεταρτο απο την στιγμη που θα αρχιση να βραζει.
Πεντε λεπτα πριν το κατεβασετε ριχνετε μεσα τον χυμο μισου λεμονιου.σβηνετε το ματι και αφηνετε να κρυωση



Κρεμα για πανω απο την ζυμη
1 λιτρο γαλα
4 κουταλιες σουπας ζαχαρη
1 φακελακι σαλεπι θα το βρειτε εκει που ειναι τα τσαγια και τα βοτανα του βουνου
λιγη μαστιχα κοπανισμενη με μια κουταλια ζαχαρη
5 κουταλιες κορν φλαρουρ
4 αυγα
λιγο χυμο λεμονιου περιπου απο μισο μικρο λεμονι
μια βανιλια
1 κουταλια σουπας βουτυρο φρεσκο γαλακτος

Εκτελεση της κρεμας
Βαζομε σε μια κατσαρολα το γαλα αφαιρωντας μισο ποτηρι απο αυτο, μαζι με το φακελακι το σαλεπι και αφηνομε να καψη.οχι να βραση.αφαιρουμε το φακελακι και το πεταμε
.Εν τω μεταξυ σε μια μεγαλυτερη κατσαρολα βαζομε το κορν φλαρουρ την ζαχαρη τα αυγα τον χυμο και τα ανακατευομε με τον αυγοδαρτη να γινουν μια παστα.ριχνομε μεσα το ποτηρι το γαλα που ειχαμε φυλαξει στην ακρη.ριχνομε απο το καυτο γαλα λιγο λιγο και μετα ολο και ξαναγυριζομε σε μετρια φωτια να γινη κρεμα ανακατευοντας συνεχεια με τον αυγοδαρτη.οταν πηξη κατεβαζομε και ριχνομε μεσα την μαστιχα και το βουτυρο την μια κουταλια κι ανακατευομε να ενσωματωθουν.βαζομε πανω στην κρεμα μεμβρανη να ακουμπα πανω και αφηνομε να κρυωση τελειως.


Γαρνιρισμα κι επικαλυψη
Χτυπαμε ενα λιτρο κρεμα γαλακτος με δυο κουταλιες ζαχαρη αχνη και μια βανιλια σε σαντιγι και βαζομε ψυγειο να πηξη.οταν ειναι να μονταρομε το γλυκο,ξαναχτυπαμε να αφρατεψει.λιγο μην το παραχτυπησετε διοτι θα κοψη.μολις δειτε και κανει γραμμες σταματηστε
Ριχνομε μια κουπα απο την σαντιγι στην κρυα κρεμα και την χτυπαμε με το μιξερ να αφρατεψει και την στρωνουμε ομοιομορφα πανω στην σιροπιασμενη ζυμη.
Γαρνιρομε με την σαντιγΙ και αν θελουμε βαζουμε απο πανω χοντροκομμενα καβουρδισμενα αμυγδαλα η φιστικι Αιγινης χοντροκομμενο.
Καλη επιτυχια
Εδω μπορείτε να παραγγείλετε ότι γλυκό θέλετε με γνήσια αγνά υλικά  Roula's sweet corner
 

Καλιτσούνια Χανιώτικα τηγανιού με χόρτα γλυκό τραχανά & παρμεζάνα.


Εκτέλεση Ζύμης
Βάζουμε σε μπολ όσο αλεύρι χρειαζόμαστε ανάλογα με την ποσότητα γέμισης.
Στύβουμε μέσα το μισό χυμό λεμονιού και λίγο ακόμα από το υπόλοιπο των λεμονιών ,λίγο αλατάκι,το λάδι,και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο κρύο νερό όχι παραπάνω από μία κούπα.
Ζυμώνουμε να έχουμε μία ζύμη λεία και εύπλαστη .Την πλάθουμε σε μπαλάκια όσο ένα μικρό πορτοκάλι και τα δουλεύουμε με το χέρι το κάθε μπαλάκι .
Παίρνουμε όλα τα μπαλάκια τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστούν αμέσως μετά ανοίγουμε φύλλο πολύ λεπτό με τον πλάστη ,κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε ,η μισοφέγγαρο ,βάζουμε μία κουταλιά γέμιση και το κλείνουμε με ένα πιρούνι
Γέμιση
Παίρνουμε το σπανάκι το καθαρίζουμε το πλένουμε το ψιλοκόβουμε ,το αλατίζουμε και σε σουρωτήρι το στύβουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά.
Κόβουμε ψιλά ψιλά όλα τα χορταρικά κρεμμυδάκια φρέσκα ,κρεμμύδι ξερό,,βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και τα μαραίνουμε μόλις γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια προσθέτουμε το σπανάκι,τον γλυκό τραχανά που έχουμε μουλιάσει 2 κουταλιές τις σούπας,αν δεν έχουμε τραχανά προσθέτουμε 2 κουταλιές τις σούπας σιμιγδάλι για να τραβήξει τα υγρά και να σφίξει η γέμιση.Προσθέτουμε και το τυρί ,ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο και να γεμίζουμε τα καλτσούνια
Φτιάχνουμε τα καλτσούνια μας και τα τηγανίζουμε .Μπορούμε να τα βάλουμε σε στρώσεις σε σκεύος να τα σκεπάσουμε με πλαστική μεμβράνη κάνοντας στρώση ,λίγο αλεύρι στρώση ξανά μεμβράνη και ξανά το ίδιο μέχρι να τελειώσουν και τα διατηρούμε στην κατάψυξη
 Όταν είναι να τα τηγανίσουμε τα ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να παραμένουν ελαφρώς παγωμένα μην χάσουν το σχήμα και τηγανίζουμε με καυτό λάδι για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά .Καλή επιτυχία !!.
Συνταγή απο
Roula's sweet corner

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ψωμάκι από τα χεράκια μας !!

Υλικά

1 κιλό  αλεύρι σταρένιο (σκληρό) 
2  κύβοι νωπή μαγιά  50 γρ. 
1 κ.γλ.  ζάχαρη  
3 κ.γλ.  αλάτι 
2½ ποτήρια  χλιαρό νερό περίπου
Εκτέλεση

Για τη Μαγιά:
 Διαλύουμε με τον παρακάτω τρόπο ,την βάζουμε σε μπολάκι ρίχνουμε την ζάχαρη και λίγο νερό,ανακατεύουμε να διαλυθεί ,σκεπάζουμε με μεμβράνη κι όταν αφρίσει είναι έτοιμη περίπου σε 10 λεπτά..

Ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη,προσθέτουμε την μαγιά,το αλάτι,την ζάχαρη και ανακατεύουμε .
Προσθέτουμε και το νερό λίγο λίγο και καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα τις λεκάνης.
Την ακουμπάμε σε πάγκο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά να μην κολλάει στα χέρια μας.
Την κάνουμε μπάλα με λαδωμένο χέρια την χαϊδεύομαι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Την ξαναζυμώνομαι λίγο.
Χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια.Πλάθουμε σε σχήμα καρβελάκι η φραντζόλα άν μας αρέσει το σουσάμι τα κυλάμε γύρω γύρω η από πάνω .
Πασπαλίζουμε το ταψί μας με αλεύρι τα βάζουμε μέσα τα σκεπάζουμε κι αφήνουμε να φουσκώσουν να γίνουν διπλά.
Τα χαράζουμε όπως θέλουμε από πάνω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200c για 30 με  40 λεπτά το πολύ.Καλή επιτυχία !!
Γίνονται 3 καρβελάκια.



Σπιτικές μπάρες σοκολάτας bouni με ινδική καρύδα!!!



Υλικά

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
μπόλικη τριμμένη καρύδα
λίγο ποτό μαλιμπού η άλλο λικέρ καρύδας
λίγο ρούμι για το βρέξιμο των χεριών στο στρώσιμο,
300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπαίν μαρί με μια κουταλιά σπορέλαιο
50 γρ σοκολάτα λευκή κουβερτούρα λιωμένη σε μπαιν μαρι




Εκτέλεση

Αδειάζετε το γάλα σε μπολ.
Ρίχνετε το μαλιμπού, η άλλο λικέρ καρύδας,ρίχνετε μπόλικη καρύδα να έχετε σφιχτό μείγμα.το αδειάζετε σε ένα τετράγωνο ταψάκι στρωμένο με λαδόχαρτο η μεμβράνη και βάζετε κατάψυξη.
Λιώνετε την κουβερτούρα σε Μπέν μαρί και κάνετε γλάσο
Ρίχνετε μια μια τις παγωμένες μπάρες και βάζετε σε σχάρα να στεγνώσουν.
Λιώνετε και την λευκή κουβερτούρα όλα αυτά σε μπαιν μαρι και με πιρούνι κάνετε γραμμές πάνω από τις μπάρες.
Βάζετε στην συντήρηση και μετά από μία δύο ώρες καταναλώνετε.Καλή επιτυχία.
Συνταγή από Roula's sweet corner

Paylova με άρωμα μαστίχας !!



Mαρέγκα Υλικά
4 ασπράδια αυγών
1 κούπα ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο (θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ στα μπαχαρικά. αν δεν βρείτε βάλτε
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
2 βανίλιες σκόνη,η λίγη μαστίχα Χίου τριμμένη στο μούλτι με μία κουταλιά ζάχαρη από την συνταγή

Γαρνίρισμα υλικά
1 κούπα σάλτσα φράουλας (ακολουθεί συνταγή)
500 γρ, κρέμα γάλακτος χτυπημένης με 3-4 κουταλιές άχνη σε σαντιγί)
φρέσκιες φράουλες

Γκανάζ σοκολάτας(ακολουθεί συνταγή)

Εκτέλεση Μαρέγκας
 Χτυπώ  τα ασπράδια με την μισή ζάχαρη θα δείτε το μείγμα να γίνεται σαν σιρόπι.Βγάζετε από το μπαίν μαρι και συνεχίζετε το χτύπημα στον κάδο του μίξερ μέχρι να το δείτε να σφίγγει και να φουσκώνει.προσθέτετε και την υπόλοιπη ζάχαρη με το κρεμΌριο η τον χυμό λεμονιού και το άρωμα να έχετε σφιχτή μαρέγκα που να στέκει σε όποιο σχήμα κι αν της δώσετε.
Σχεδιάστε  με μολύβι πάνω σε αντιπολιτικό χαρτί έναν κύκλο 26 εκατοστά διάμετρο.αναποδογυρίστε το χαρτί για να μην ακουμπήσει το γλυκό στο μελάνι και τοποθετήστε το πάνω στην σχάρα του φούρνου.βάλτε την μαρέγκα σε κορνέ και σχηματίστε κύκλο από το κέντρο προς τα έξω.κάντε και γύρω γύρω ροζέτες για να μπορεί να σταθεί η γέμιση μέσα ψήστε το στον φούρνο στον αέρα στο κάτω ράφι στους 100 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά η στους 90 βαθμούς για 2 ώρες.
Σβήστε τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει τελείως με την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή.είναι προτιμότερο να την αφήσετε όλη νύχτα.
Αφού λοιπόν κρυώσει χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί και βάζετε ψυγείο.
ετοιμάζετε την σάλτσα φράουλας.




 Σάλτσα φράουλας υλικά
2  κούπες φράουλες κομμένες στα 4
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλιά  σούπας κόρν φλάουρ
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
λίγο κονιάκ η ρούμι για άρωμα
μισό φακελάκι σκόνη ζελέ ουδέτερο

Εκτέλεση Σάλτσας
Βράστε τις φράουλες με 1 κούπα νερό10 λεπτά.χωρίς να τις ζουλήσετε.θέλομε διάφανο υγρό.στραγγίξτε τις και κρατήστε το ζουμί.
Διαλύστε το μισό φακελάκι ζελατίνη σε 1κουταλιά νερό αφήσετε 5 λεπτά να φουσκωσει
 Βάλτε το υγρό που έβγαλαν οι φράουλες σε κατσαρόλα,μαζί με το κόρν φλάουρ την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και βράστε σε σιγανή φωτιά να γίνει διαυγής .κατεβάστε και ρίξτε την φουσκωμένη ζελατίνη.ανακατέψτε να ενσωματωθεί στο μείγμα.
 Για να μην τραβήξει  υγρασία η μαρέγκα φτιάχνω μια σφιχτή γκανάζ σοκολάτας με 150γρ σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και 100γρ κρέμα γάλακτος καυτή που την ρίχνω πάνω στην κουβερτούρα και κάνω λείο γλάσο,αφήνω να κρυώσει και την απλώνω στον πάτο της μαρέγκας. στρώνω από πάνω με κορνέ σαντιγί και κανω και ροζέτες στα πλαινά. παίρνω φρέσκιες φράουλες και αφού τις έχω πλύνει και σκουπίσει τις τοποθετώ όμορφα πάνω στην σαντιγί.περιχύνω με την σάλτσα φράουλας.



Σημειωση.
Αυτό το γλυκό δεν μένει για την επόμενη ημέρα.αν μπεί ψυγείο θα μαλακώση.καταναλώνετε την ίδια μέρα.   Καλή επιτυχία

 Σημειωση.
Επειδή οταν βάλουμε στην μαρέγκα την σαντιγί και τα φρούτα θα μαλακώσει ,κάντε μια σκληρή γκανάζ λιώνοντας σε μπαιν μαρί 250 γρ,κουβερτούρα με ενα κουταλάκι του γλυκού μέλι.μόλις λιώσουν και αφού γίνει  σχεδόν κρύο το μείγμα το βάζετε με πινέλο στον πάτο και στα τοιχώματα της ψημένης και κρύας μαρέγκας.αφήνετε να σκληρύνη και να στερεοποιηθεί  και μετά την γεμίζετε και την συναρμολογείτε όπως αναφέρει η συνταγή.
σημειωση 2
Αν δείτε οτι η μαρέγκα σας έχει υγρά παρόλο που θα έχουν περάσει 2 ώρες στον φούρνο συνεχίζετε το ψήσιμο ,κι οταν ξεκολάει με ευκολία από το λαδόχαρτο τότε σβήνετε τον φούρνο.
Συνταγή από  Roula's sweet corner 

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Χταπόδι κρασάτο!



Υλικά
1 χταπόδι 1 κιλό
10 κρεμμυδάκια
1/2 φλιτζ. μπαλσάμικο
1/2 φλιτζ. κονιάκ
1,2 φλιτζ. γλυκό λευκό κρασί
1 δαφνόφυλλο
1 κουτ.σούπας μέλι θυμαρίσιο
1 κουτ.σούπας ζάχαρη
5 κόκκους μπαχάρι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ντομάτα
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά
Βάζουμε τα κρεμμύδια που τα έχουμε χαράξει με ένα μαχαίρι σταυρωτά
Το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ανοίξει το κρεμμύδι
το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο
Πλένουμε το χταπόδι καλά και το κόβουμε σε κομμάτια
Ρίχνουμε στη κατσαρόλα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
Προσθέτουμε το χταπόδι και το μπαχάρι, τη δάφνη, το κονιάκ, κρασί και μπαλσάμικο
Προσθέτουμε και τη ντομάτα χαραγμένη σε 4 κομμάτια
Αφήνουμε με σκεπασμένο καπάκι για μισή ώρα
Βγάζουμε το καπάκι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά
Τέλος ρίχνουμε το μέλι και αποσύρουμε από τη φωτιά
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
Η φωτογραφία είναι ενδεικτική από χταπόδι που έχω κάνει σκέτο στην κατσαρόλα.

Η συνταγή είναι  από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και την φτιάχνω συχνά.

Τούρτα αμυγδάλου Νουγκατίνα.Αξίζει να την φτιάξετε!!

Υλικά για τσέρκι 22 εκατοστά
Για την βάση μαρέγκα αμυγδάλου

4 ασπράδια αυγών(τους κρόκους τους κρατάμε για την κρέμα)
100γρ ζάχαρη άχνη και λίγη ακόμα για πασπάλισμα στο τέλος που θα συναρμολογήσουμε το γλυκό
125 γρ.πούδρα αμυγδάλου
25 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,1 βανίλια σε φακελάκι για άρωμα,λίγο αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα πριν το ψήσιμο


Κρέμα

500γρ κρέμα γαλακτος35% λιπαρά
300γρ γάλα  φρέσκο,1 κλωναράκι φυσικής βανίλιας,το οποίο σχίζετε και βγάζετε τα σπορακια και τα ρίχνετε μαζί με το κλωνάρι στην κρέμα και στο γάλα που θα βράσετε.
4 κρόκοι αυγών
100 γρ.ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
4 κουταλιές κορν φλάουρ η αλεύρι
1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη διαλυμένο σε 5 κουταλιές γάλα την οποία βάζετε σε ένα μπρίκι να φουσκώσει για 10 λεπτά.
50 γραμμάρια αμύγδαλα με το φλούδι καβουρδισμένα στον φούρνο και χοντροκομμένα η αλεσμένα σε σκόνη ανάλογα το γούστο σας.
5οο γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένης σε σαντιγί με ένα φλιτζάνι ζάχαρη άχνη     σιρόπι.μισό ποτήρι ζάχαρη  μισό ποτήρι νερό τρεις σταγόνες χυμό λεμονιού.βράζετε περίπου 5-10 λεπτά αφήνετε να κρυώσει.
100 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο στο ταψί του φούρνου πάνω σε χαρτί στους 180 για 15 λεπτά η μέχρι να ροδίσει ελαφρώς


Εκτέλεση
Φτιάξτε την βάση.

Στρώστε το μεγάλο ταψί του φούρνου με αντικολητικό χαρτί και σχεδιάστε με στυλό πάνω 3 κύκλους διάμετρου 20-22 εκατοστά βάζοντας για πατρόν ένα τσέρκι. αν δεν έχετε τσέρκι να βάλετε το κατσαρόλι που βράζετε το γάλα,έχει περίπου το ίδιο μέγεθος.αναποδογυρίζετε το χαρτί να είναι οι γραμμές του στυλό από την κάτω μεριά να μην ακουμπίσει  πάνω το μείγμα μας.
προθερμένετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
Χτυπάμε στο μπολ τα ασπράδια  με την ζάχαρη και το φακελάκι βανίλιας αρκετή ώρα να γίνουν μαρέγκα σφιχτή  να στέκεται. ανακατεύομε μαζί την πούδρα αμυγδάλου και το αλεύρι και τα ρίχνομε σαν βροχή στην μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ να ενσωματωθούν.ρίχνομε από λίγο μιγμα την φορά πάνω από τους 3 κυκλους που σχεδιασάμε, και απλώνομε με σπατουλα να έχουν την διάμετρο που είχαμε χαράξει,το μείγμα θα ειναι λίγο και λεπτό.Ψήνομε το πολύ 20 λεπτά όχι παραπάνω,αφού πασπαλίσομε τους δισκούς με λίγο αμυγδαλάκι φιλέ. μην αφήσετε να ροδίσουν, Βγάζετε και αφήνετε να κρυώσουν λίγο. Μετά με πινελάκι σιροπιάζετε ελαφρά τους δισκους και αφήνετε στην άκρη μέχρι να τους χρησιμοποιήσετε.
Κρέμα
Χτυπήστε πρώτα τα 500γρ κρέμα γάλακτος με την άχνη  σε σαντιγί και βάλτε στο ψυγειο να σφίξει
ετοιμάστε την κρέμα σας
βαλτε σε κατσαρολάκι τα υπόλοιπα 500γρ κρέμας γάλακτος και το γάλα εκτός απο ένα ποτήρι μαζί με την βανίλια και το κλωνάρι.
Εν τω μεταξύ σε μια άλλη μεγαλύτερη κατσαρόλα χτυπήστε τους κρόκους την ζάχαρη το κορν φλάουρ καλά να γίνει  μια πάστα και να διαλυθεί το κορν φλάουρ ρίξτε και το ένα ποτήρι γάλα που είχατε φυλάξει.μόλις η κρέμα και το γάλα πανε να βράσουν,κατεβάζετε, και το ρίχνετε μέσα στο μίγμα με τους κρόκους.ξαναβάζετε στην φωτιά και ανακατεύετε να εχετε κρέμα μόλις αρχίσει  να πήζει  κατεβάστε από την φωτιά,ρίξετε μέσα την ζελατίνη αφού την έχετε βάλει σε μπαίν μαρί να διαλυθεί καλά και να γίνει σαν γάλα. ρίξτε και το καβουρδισμένο αμυγδαλάκι.ανακατέψτε να πάει παντού και να ενσωματωθεί και η ζελατίνη στο μίγμα. αδειάζετε σε ένα ρηχό σκεύος την κρέμα και την σκεπάζετε με μεμβράνη μέχρι να κρυώσει.


Συναρμολόγηση

Παίρνετε ένα τσέρκι διαμετρου 22 εκατοστών και βάζετε μεσα τον ένα δίσκο,απλώνετε την μισή κρέμα,βάζετε τον δεύτερο δισκο,απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα,αφήστε λίγη για το τέλος, Τέλος βάζετε και τον τρίτο δίσκο και απλώνετε πάνω λίγη απο την κρέμα που περίσσεψε.Βάζετε ψυγειο μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί το γλυκό και όταν είναι να σερβίρετε απλώνετε πάνω με σπατουλα την σαντιγί και στα πλάγια και πασπαλίζετε με καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.βάζετε ψυγειο.
Συνταγή  Roula's sweet corner




Καλιτσούνια με ανεβατή ζύμη Κρητικά τυριά & σπανάκι!


Υλικά για την ζύμη.

1500 γρ.αλεύρι σκληρό η για τσουρέκια
1 κύβος νωπή μαγιά η δυο φακελάκια ξηρή μαγιά
1και1,5 κούπες νερό ζεστό το οποίο έχετε βράσει μαζί με ενα φακελάκι μαχλέπι ολόκληρο η κοπανισμένα
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο κι ενα κουταλάκι του γλυκού κόλιαντρο.αφου βράσουν τα σουρώνετε και κρατάτε το ζεστό νερό
λίγα σπυριά μαστίχας κοπανισμένα με ενα κουταλάκι γλυκού ζάχαρη.2-4 σπυριά όχι παραπάνω
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι το οποίο θα ρίξετε μέσα στο αλεύρι
2 αυγά χτυπημένα
ενα ποτήρι γάλα χλιαρό
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο



Εκτέλεση ζύμης.
Ρίχνετε σε μια λεκάνη τα υγρά με την μαγιά ανακατεύεται να διαλυθεί.ρίχνετε και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.ρίχνετε το αλεύρι μέσα στο οποίο έχετε ρίξει το αλάτι και ανακατεύετε με τα χέρια η τον γάντζο του μίξερ μέχρι να έχετε μια σφιχτή υγρή ζύμη. παιρνετε μπαλάκια απο την ζύμη και την πλάθεται στα χέρια σας προσθέτοντας έξτρα αλεύρι/φτιάχνετε πολλά μπαλάκια και αφήνετε σε λεκάνη να ξεκουραστούν.όσο μένουν θα ανεβαίνουν.δεν μας ενδιαφέρει σε αυτό το στάδιο να φουσκωσουν τελείως.έτσι κι αλλιώς θα δουλέψουμε την ζύμη στην μηχανή. αφήστε τα στην άκρη.
γέμιση
η γέμιση που σας δίνω καλύτερα να την κάνετε απο την προηγούμενη ημέρα.πρέπει να στεγνώσουν τα τυριά και τα σπανάκι.



Γέμιση
Χρειαζόμαστε 2 κιλά σπανάκι πολύ καλα πλυμένο και κομμένο με το μαχαιρι όχι με το πολυμίξερ.σε πολύ λεπτα κομμάτια.το αλατίζομαι και το στύβομαι  με τα χέρια μας μέσα σε ενα μεγάλο σουρωτήρι για τα μακαρόνια να βγάλουν τα υγρά τους.βάζουμε το σουρωτήρι μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε ψυγειο.αφήνομε να βγάλουν όσα υγρά εχουν. ρίχνομαι κι ανακατεύομαι μέσα μισό ματσάκι δυόσμος μονό τα φύλλα πολύ ψιλοκομμένα
τυριά
θα χρειαστείτε μισό ανθότυρο φρέσκο ανάλατο
1.5 κιλό τυρομάλαμα το οποίο κοβετε στο μούλτι σε ψίχουλα
1 κιλό μυζήθρα φρέσκια
2 αυγά χτυπημένα 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
μισό ματσάκι δυόσμος πολύ ψιλοκομμένο
δυο κουταλιές στάκα
Ολα αυτά τα τυριά τα ανακατεύετε μαζί προσθέτετε και τα αυγά αλατίζετε προσθέτετε και το αλεύρι και τα βάζετε σε μια λεκάνη βάζετε στο ψυγείο μέχρι την άλλη μέρα  να τραβήξουν και να στεγνώσουν.


Την επόμενη ημέρα ανακατεύετε τα σπανάκι με τα τυριά κι αρχιζετε να φτιάχνετε φύλλο λεπτό στην μηχανή καλύτερα διότι δουλεύετε καλύτερα εκει .φτιάχνετε πολύ λεπτο φυλλο και βαζετε μια πολύ γεμάτη κουταλιαά γέμιση.κλείνετε και τοποθετειτε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδωμένο καλα αντικολλητικό χαρτί.αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκωσουν .
χτυπάτε 3-4 αυγά με λίγο νεράκι και τα περνάτε με αυγό  και πασπαλιζετε με μπόλικο σουσάμι.
Φουρνίζετε μια μια λαμαρινα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλα. βαζετε σε σχάρα να κρυωσουν και φυλάτε σε στεγανό δοχείο.όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε τα ζεσταινετε λίγο στον φουρνο και είναι πάλι φρέσκα.
μπορειτε να τα βαλετε και στην κατάψυξη μέσα σε μεμβράνες.βγάζετε λίγα λίγα και τα ζεσταινετε στον φουρνο.Καλή επιτυχία!!
Συνταγή από Roula's sweet corner


Mπαμπάδες !! Υπέροχο γλυκάκι!!

Δόση για  24 κεκάκια

Ζύμη

20 γρ μαγιά νωπή η δυο φακελάκια ξηρή
1/4 κούπες νερό χλιαρό
1/4 κούπες γάλα χλιαρό
1/4 κούπες βούτυρο γάλακτος λιωμένο χλιαρό(εγώ χρησιμοποιώ lurpak)
1/4 κούπες  ζάχαρη
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
 3 βανίλιες και λίγο ξύσμα λεμονιού
 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του η αν δεν έχετε βάλτε αλεύρι σκληρό

Σιρόπι

Το ετοιμάζω πρώτο και το αφήνω να κρυώσει
 2,5 κούπες νερό
2,5 κούπες ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
φλούδα λεμονιού
1 σφηνάκι ρούμι μαύρο το όποιο ρίχνετε στο σιρόπι μετά που θα το κατεβάσετε

Γαρνίρισμα

5οο γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένης σε σαντιγί με3-4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
200 γρ.τυρί filadelfia
200 γρ λευκή κουβερτούρα λιωμένη σε Μπεν Μαρί χλιαρό προς κρύα
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο ρούμι
λίγη μαρμελάδα ροδάκινο ζεσταμένη με λίγο νερό να αραιώσει
πασπάλισμα λίγα φιστίκια Αίγινης χοντροκομμένα
 

Εκτέλεση
Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό νερό .ρίξτε το γάλα το βούτυρο την ζάχαρη το αλάτι το ξύσμα τις βανίλιας τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.όλα αυτά μέσα σε μπολ χτυπώντας με το μίξερ χειρός η με το μεγάλο μίξερ πάγκου με το εξάρτημα και .ρίξτε το αλεύρι σιγά σιγά ενώ συγχρόνως μαζεύεται με μια σπάτουλα σιλικόνης τα τοιχώματα.θα έχετε μια ζύμη κολλώδη. σκεπάστε με μεμβράνη κι αφήστε να φουσκώσει.θα φουσκώσει πολύ.όταν είναι έτοιμη μοιράζετε την ζύμη σε φόρμα με υποδοχές για κεκάκια βουτυρωμένα κι αλευρωμένα.αν έχετε φορμα σιλικόνης δεν χρειάζεται βουτύρωμα.γεμίζετε ως την μέση.αφήστε να φουσκώσουν να φτάσουν ως τα χείλη της φόρμας.ψήστε στους 175 c γύρω στα 25 λεπτά.θα δείτε να έχουν γυαλίσει και να εχουν ενα ωραίο χρώμα βγάλτε τους απο τον φούρνο και κόψτε με ενα κοφτερο μαχαίρι τα καπάκια λίγο να ισιώσουν.βάλτε τους σε ενα μεγάλο βαθύ ταψι και τρυπηστε τους με ενα καλαμάκι για σουβλάκια.περιχύστε ενα ενα με ενα κουτάλι με σιρόπι.μην σας φανεί πολύ το σιρόπι αν πλέουν μέσα θα το πιουν.αναποδογυρίστε τους μέσα στο ταψί να πάει το σιρόπι παντού.αφήστε να κρυώσουν.

 Συναρμολόγιση
 Χτυπηστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη τις βανίλιας το filadelfia καλα να σφίξη.έχετε λιωσει σε Μπεν Μαρί την λευκή κουβερτούρα και αφού χλιαρυνει καλα την ρίχνετε μέσα στο μπολ με την σαντιγί και την ενσωματωνετε.ρίχνετε και το ρούμι.Βάζετε ψυγείο να σφιξη. παιρνετε ενα βαζάκι μαρμελάδα βερύκοκο την ρίχνετε σε ενα κατσαρολάκι ρίχνετε και 2-3 κουταλιές νερό και την ζεσταίνετε να γίνει  ρευστή.παίρνετε ενα ενα τους μπαμπάδες πινελώνετε με την μαρμελάδα,τους κόβετε στην μεση απο πάνω προς τα κάτω διαγώνια,βαζετε με κορνέ το λευκό μείγμα της κρέμας γάλακτος κάνετε και μια ροζέτα στην κορυφή,πασπαλίζετε με φυστίκι Αίγινας, Βαζετε σε χαρτάκια για τάρτες τα τοποθετείτε σε πιατέλα,βάζετε ψυγειο.
 Καλή  επιτυχία!
Συνταγή από  Roula Psittaki μπορείτε να παραγγείλετε ότι θέλετε στην  Roula
Από  την σελίδα της Roula's sweet corner

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Δίχρωμο 'Αμφισσας της Ρούλας !!



 Yλικα.

12 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια,
7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
ξύσμα από δυο λεμόνια,
1 φακελάκι βανίλια σκόνη,
2κουταλακια γλυκού Μπέκιν η δυο φακελάκια,
6 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό,
6 κουταλιές της σούπας καρύδι σε σκόνη,
γαρύφαλλο σκόνη στην μύτη  κουταλάκι του γλυκού,
κανέλα μισό κουταλάκι γλυκού.

 Εκτέλεση.

Ξεχωρίζω κρόκους ασπράδια.χτυπώ τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και το ξύσμα λεμονιού σε αφράτη μαρέγκα και αφήνω στην άκρη.
Βάζω σε άλλο μπολ τους κρόκους με την ζάχαρη και την βανίλια και χτυπώ πολύ καλά να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.ρίχνω μέσα το Μπέκιν χτυπώντας.ενσωματώνω την μαρέγκα χτυπώντας να ενοποιηθούν τα μείγματα,ς αυτό το σημείο χωρίζω το μείγμα μου σε δυο μέρη.στο ένα μέρος ρίχνω το καρύδι με τα κανελογαρύφαλα,και στο άλλο μέρος ρίχνω το σιμιγδάλι.χτυπώ να ενσωματωθεί στο μείγμα.στρώνω με αντικολλητικό χαρτί το οποίο βουτυρώνω και πασπαλίζω με φρυγανιά ένα τετράγωνο ταψάκι και ρίχνω μέσα προσεκτικά το μείγμα καρυδιού.Γυρίζω το ταψάκι από όλες τις μεριές να πάει  παντού το μείγμα.ρίχνω από πάνω κουταλιά κουταλιά το λευκό μείγμα.βάζω σε προθερμασμένο φούρνο 180c και ψήνω 35-40 λεπτά.Θα δείτε το πάνω μέρος να φουσκώνει και μετά να κάθεται είναι φυσιολογικό. Βγάζω από τον φούρνο.περιχύνω προσεκτικά με το σιρόπι κουταλιά κουταλιά και αφήνω να τραβήξει 2-3 ώρες.όταν πρόκειται να σερβίρω χτυπώ σαντιγί και διακοσμώ με βύσσινο γλυκό.
Το γλυκό αυτό δεν έχει όγκο ούτε εμφάνιση,τα χαρίζει όμως στην γεύση. Καλή επιτυχία.

 Σιρόπι.

1,5 ποτηρι ζάχαρη
1,5 ποτηρι νερο ,
μισό λεμόνι μικρό χυμό και φλούδα
Εκτέλεση
 Βράζω περίπου 20 λεπτά να γίνει δεμένο σιρόπι.αφήνω να κρυώσει  και περιχύνω με κουτάλα το γλυκό.

Ακόμη μία υπέροχη συνταγή από την φίλη με την σελίδα Roula's sweet corner   η Ρούλα δέχεται παραγγελίες για αγνά σπιτικά εδέσματα και γλυκά

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Κέικ με σιρόπι και κρέμα καραμέλας !! Απλά Θεικό!!!




 Υλικά 
Για το κέικ
  2 και 1 τέταρτο της κούπας τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
 1 κουτ.γλυκού . μπέικιν πάουντερ
 3/4 κουτ.γλυκού  μαγειρική σόδα
 1/2 κουτ, γλυκού αλάτι
 ¾ κούπα τσαγιού βούτυρο  να είναι ξεπαγωμένο μαλακό
 1 κούπα τσαγιού  ζάχαρη
 2  βανίλιες
 2  αυγά
 1 κούπα τσαγιού καλά χτυπημένο βουτυρόγαλα [συνταγή να το φτιάξουμε μόνοι μας παρακάτω]

Εκτέλεση κέικ
 Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180° με την σχάρα και βουτυρώνουμε  μία τετράγωνη φόρμα για κέικ. 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί  το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. 
Χτυπάμε  το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και προσθέτουμε  τη βανίλια.
 Προσθέτουμε  τα αβγά ένα-ένα και τα χτυπάμε αρκετή ώρα για να μην μυρίζουν στο κέικ μας .
Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε και το βουτυρόγαλα . 
Προσθέτουμε σταδιακά  και σε χαμηλή ταχύτητα τα κοσκινισμένα αλεύρι,αλάτι,μπέκιν σόδα να γίνουν ένα.. 
Απλώνουμε  ομοιόμορφα το μείγμα σε βουτυρωμένη  φόρμα. 
Ψήνουμε  το κέικ μέχρι να ροδίσει (περίπου 35-40’)
. Όταν είναι ψηθεί το βγάζουμε από  το φούρνο και το αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα  καραμέλας:
1 ζαχαρούχο γάλα
2 – 3 κ. σούπας μαργαρίνη

Εκτέλεση
 Βράζουμε 1 ζαχαρούχο κλειστό με νερό να το σκεπάζει για 2 ώρες [αν φτιάχνουμε συχνά γλυκά βράζουμε μαζί κι άλλα κουτιά ζαχαρούχο γάλα να υπάρχει στο ντουλάπι να το χρησιμοποιήσουμε όταν χρειαστεί.και να μην καίμε πολύ ρεύμα  δεν χαλάει ]
Το ανοίγουμε πάντα ΜΟΝΟ όταν έχει κρυώσει το αδειάζουμε σε ένα μπολ ρίχνουμε μέσα το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε να γίνει ρευστό ,περιχύνουμε το κέικ μας αφού έχει σοροπιαστεί  [δείτε παρακάτω τρόπο ]και το γαρνίρομαι προαιρετικά με καρύδια μισά κομμένα .



Σιρόπι  
 2 κούπες τσαγιού  ζάχαρη
1 1/2  κούπες τσαγιού νερό 
3 κουτ.σούπας χυμό λεμονιού η πορτοκαλιού για άρωμα 
και φλούδα από λεμόνι η πορτοκάλι ανάλογα την προτίμηση
Βράζουμε για 5-10 λεπτά ,βγάζουμε τις φλούδες και σιροπιάζομαι .

Πως το σιροπιάζομαι 
Κρύο το κέικ ζεστό το σιρόπι .Μόλις το βγάλουμε απο το φούρνο που έχει ψηθεί με ένα ξύλινο καλαμάκι η οδοντογλυφίδα το τρυπάμε εδώ κι εκεί και ρίχνουμε το σιρόπι με την βοήθεια μιας κουτάλας γιατί αν το ρίξουμε γέρνοντας την κατσαρολίτσα θα χαλάσει το κέικ σε εμφάνιση .

 Πως φτιάχνουμε  βουτυρόγαλα 
Μπορούμε να το φτιάξουμε με 2 τρόπους αν δεν βρούμε εύκολα έτοιμο στο Σούπερ μάρκετ το αποτέλεσμα είναι το ίδιο . διαλέξτε όποιον σας βολεύει πιο πολύ .
1ος τρόπος
 Ανακατεύομαι 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ ή φρέσκο γάλα πλήρες με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού! Αφήνουμε το 20 λεπτά και το βουτυρόγαλα είναι πανέτοιμο για χρήση!
2ος τρόπος
 Ανακατεύομαι 1 φλιτζάνι γιαούρτι με ¼  φλιτζάνι φρέσκο γάλα πλήρες. Αφήνουμε  το 20 λεπτά και το βουτυρόγαλα είναι έτοιμο για χρήση!


Τυροκαυτερή ,το ορεκτικό που αρέσει !!!



ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό μαλακή φέτα
3-4 πιπεριές  πράσινες καυτερές. [κέρατο]
μερικές κουταλιές σούπας καλό ελαιόλαδο.
ελάχιστο αλάτι.
ελάχιστο τριμμένο κόλιανδρο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καψαλίζουμε τις πιπεριές να μαυρίσει η φλούδα τους και τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε  τα σπόρια τους.
Τις περνάμε από το μπλέντερ μαζί με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο να γίνουν πολτός.
Σε μεγάλο μπολ,ανακατεύουμε δυνατά την φέτα μας με πιρούνι η αυγοδάρτη με το χέρι πάντα να γίνει πηχτή.
Προσθέτουμε τον πολτό πιπεριάς και ανακατεύουμε,προσθέτουμε και λίγο αλάτι .
Σερβίρουμε στο πιατελάκι με φρεσκοκομμένη πιπεριά πασπάλισμα με κόλιανδρο και ελίτσα .
Θαυμάσιο ορεκτικό για το τραπέζι μας !!!



Το γρήγορο νόστιμο παγωτάκι με το υπέροχο δικό μας γλάσο σοκολάτας !!

Yλικά

250 γραμμ.   φυτική σαντιγί 
400 γραμμ.  ζαχαρούχο γάλα  
410 γραμμ.  γάλα εβαπορέ  
1  βανίλια

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ την φυτική συνταγή και την χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει σε δυνατή ταχύτητα τουλάχιστον για 5 λεπτά,
Σιγά σιγά και χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα .
Σιγά σιγά και πάλι χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ αλλά με χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε και το εβαπορέ γάλα και την βανίλια.
Βάζουμε το παγωτό δε πλαστικό δοχείο να κλείνει καλά ,κι ακόμα καλύτερα σε σιδερένιο δοχείο ,πάνα κλειστό καλά και το βάζουμε στη κατάψυξη για 1 ώρα,
Το βγάζουμε από την κατάψυξη και με μίξερ χειρός μέσα στο δοχείο το ξαναχτυπάμε για 5 λεπτά ακόμα ,Το διατηρούμε στην κατάψυξη .
Σερβίρουμε με το πανεύκολο σιροπάκι σοκολάτας που θα φτιάξουμε που θα σας πώ παρακάτω και πασπαλίζουμε  με τριμμένο αμύγδαλο και πιο οικονομικά με τριμμένο μπισκοτάκι.

Γλάσο Σοκολάτας σπιτικό

200 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ νερό
100 γραμ .κακάο [σκόνη ]
2 βανίλιες σκόνη
λίγο αλάτι στην μύτη του κουταλιού γλυκού.

Εκτέλεση


Βάζουμε την ζάχαρη ,το νερό , το αλάτι ,βανίλια σε κατσαρολάκι να βράσουν ,Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και το κακάο ,ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς σε πολύ σιγανή φωτιά για 5 λεπτά.Το αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει ,κι είναι έτοιμο για να γαρνίρομαι  σε γλυκά η παγωτά .
Το χρησιμοποιούμε και ζεστό και κρύο.
Το βάζουμε σε μπουκάλι η βάζο ,και το φυλάσσουμε στο ψυγείο να γαρνίρομαι το παγωτό μας η τα γλυκά μας .





Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Κολοκυθάκια τραγανά-τραγανά!!

YΛΙΚΑ
 Οσα κολοκυθάκια θέλετε [εδώ χρησιμοποίησα 2 στρογγυλλά]
λάδι [κατά προτίμηση ηλιέλαιο]
αλάτι
αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια  σε σχήμα όπως τις τηγανιτές πατάτες  [μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε η,στρογγυλλά ,η τα κανονικά κολοκυθάκια]
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να ιδρώσουν .
Σε μία νάυλον καθαρή σακούλα βάζουμε αλεύρι ,ρίχνουμε μέσα τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε  να πάει παντού το αλεύρι .τα τινάζουμε και τηγανίζουμε στο καυτό λάδι ΄.Τα βάζουμε σε πιατέλα όταν τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι .Γίνονται πετανόστιμα ,δοκιμάστε τα !!


Σημείωση
Τα αφήνουμε να ιδρώσουν γιατί κατ αυτόν τον τρόπο κολλάει το αλεύρι επάνω τους  και κατά το τηγάνισμα γίνονται πολύ τραγανά!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Μύδια σαγανάκι.


Υλικά

500 γρ. ψίχα από μύδια και διάφορα άλλα θαλασσινά (χτένια, γυαλιστερές, κυδώνια, γαρίδες)
2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
60 ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κ. σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
7 ντοματίνια ολόκληρα χαραγμένα
60 ml κρασί
240 ml ζεστό νερό 
αλάτι -πιπέρι 



Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα όστρακα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, τα βουρτσίζουμε προσεκτικά και κόβουμε τα γένια από τα μύδια.
 Βάζουμε στο σαγανάκι-τηγγανάκι  τα μύδια και ότι υπόλοιπα  όστρακα,
 ρίχνουμε από πάνω τους  ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε καλά και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
 Τα βγάζουμε από το σαγανάκι και πετάμε όσα όστρακα δεν άνοιξαν.
 Αν θέλουμε καθαρίσζυμε τα όστρακα, κρατάμε τη ψίχα και πετάμε το κέλυφος τους.
Σκουπίζουμε το σαγανάκι με χαρτί κουζίνας αφού πρώτα αδειάσουμε τα μύδια σε ένα σκεύος και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο , σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από τα θαλασσινά και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει. Τότε προσθέτουμε τα θαλασσινά και το τυρί και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, να δέσουν με τη σάλτσα, φροντίζοντας να μην ανακατεύουμε έντονα για να μη διαλυθούν τα μύδια. Αποσύρουμε το σαγανάκι από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Σημείωση
 Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα όστρακα, τα ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου , τα ξεπλένουμε καλά και τα βυθίζουμε  σε ένα μπολ, με 1-2 κουταλιές ξίδι και νερό και τα αφήνουμε 10 λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε.
Αν βάλουμε και γαρίδες τις σοτάρουμε στην αρχή μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε με το κέλυφος τους,  τα αχνίζουμε με κρασί και δεν βάζουμε νερό .

Γαρίδες βραστές ή ψητές με λαδολέμονο.

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Υλικά 

1 κιλό γαρίδες ολόκληρες
5 . σoύπας  ελαιόλαδο
Χυμός από ½ λεμόνι
1 κυτ.. σούπας. μουστάρδα
2 κουτ. σούπας  μαϊντανό
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κρίκο πιπεριάς ψημένης για κάθε πιάτο
πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε τις γαρίδες. Τις βράζετε σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 8΄.
 Τις σουρώνετε.
Αφαιρείτε το κέλυφος.
 Χτυπάτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα. Προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε τις γαρίδες,βάζετε στην μέση την πιπεριά ψιλοκόβετε το μαιντανό,
 τον σκορπίζετε επάνω στις γαρίδες .Σερβίρετε.
Σημείωση
Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα και αποτελούν καλή πηγή σεληνίου, ενός πολύ ισχυρού αντιοξειδωτικού. Μας προσφέρουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες ιωδίου και σιδήρου. Αξιόλογη είναι και η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο, που μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.


Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Σοκολατάκια με 3 υλικά ΜΟΝΟ !!



 Yλικά
2 πακέτα μπισκότα oreo  το ένα με γέμιση σοκολάτα ,το άλλο με λευκή γέμιση
1 τυρί κέρμα τύπου Φιλαδέλφειας
2 σοκολάτας των 125 γραμ κουβερτούρα μαύρη , γάλακτος κατά προτίμηση.


 Εκτέλεση

Βάζουμε τα μπισκότα σε κομματάκια στο μούλτι ,η στο μίξερ και τα θρυμματίζουμε .
Τα βάζουμε σε μπολ,προσθέτουμε μέσα το τυρί κρέμα και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά.
Τα πλάθουμε σε μπαλάκια σαν κεφτεδάκια λίγο μεγαλύτερα .
Τα βάζουμε στο ψυγείο .
Σε μπαίν μαρί λιώνουμε τις σοκολάτες .
Παίρνουμε τα μπαλάκια τα κυλάμε μέσα στην λιωμένη σοκολάτα  και τα ακουμπάμε επάνω σε λαδόκολλα να παγώσουν .Διατηρούνται στο ψυγείο ,έχουν φανταστική γεύση ,οικονομικά και γρήγορα

Σημείωση
Για πιο οικονομικά μπορούμε να τα φτιάξουμε και με μπισκότα πτί μπέρ,η Μιράντα.


Κορμός σοκολάτας με πλούσια γέμιση !!




Για το μπισκουί
◾160 γραμμαρια ζαχαρη αχνη κοσκινισμενη
◾60 γραμ.ζαχαρη κρυσταλλικη
◾2 βανιλιες
◾180 γρ.ασπραδια αυγων, περιπου απο 6-8 αυγα αναλογα το μεγεθος, ζυγιστε τα να ειναι ακριβως 180 γραμμ.
◾160 γραμ. σκονη φουντουκιου. τριβετε στο μουλτι φουντουκια μεχρι να γινουν σκονη και ζυγιζετε την ποσοτητα που θελομε



Κρέμα
◾200 γρ, κουβερτουρα με 55% κακαο
◾300 γραμ, νουτελα
◾500 γραμ. Κρεμα γαλακτος, χτυπημενη σε παχυρευστη μορφη οχι σε σαντιγυ.να ειναι λιγο πυκνη αλλα οχι σαντιγυ

Επικάλυψη
◾500 γραμ. κρεμα γαλακτος χτυπημενη σε σαντιγυ με δυο βανιλιες




Οδηγίες

1. Για την κρέμα: Ετοιμαζομε πρωτα την κρεμα να παγωνη στο ψυγειο. Χτυπαμε πρωτα τα 500 γραμ κρεμας γαλακτος με μια δυο βανιλιες σε παχυρευστη μορφη, οχι σαντιγυ και την βαζομε στο ψυγειο.
2.Λιωνουμε σε μπαιν μαρι την κουβερτουρα. Όταν λιωση την κατεβαζομε, την ανακατευομε με μαριζ, κι οταν η θερμοκρασια φταση στους 50 βαθμους, αυτο το βλεπομε με θερμομετρο, αν δεν εχομε θερμομετρο βαζομε το δαχτυλο μας να ειναι ζεστη αλλα οχι να μας καψη, τοτε ενσωματωνομε μεσα την νουτελα και ανακατευομε με μαριζ να ενσωματωθει καλα. Ριχνομε μεσα και την κρεμα γαλακτος που ειχαμε στο ψυγειο και την ενσωματώνουμε απαλα με μαριζ να γινη ενιαιο σοκολατενιο μιγμα. Βαζομε στο ψυγειο μεχρι να την χρειαστουμε.
3.Για την Επικάλυψη: Χτυπηστε την κρεμα γαλακτος με τις βανιλιες μεχρι να εχετε σαντιγυ. Βαλτε στο ψυγειο κι αφηστε την πολλες ωρες να σφιξη. Μετα μπορειτε να την ξαναχτυπησετε λιγα δευτερολεπτα να ξανααφρατεψη. Βαλτε την σε σακουλα με κορνε και γαρνιρετε το γλυκο σας .
4.Για το Μπισκουί; Αναψτε τον φουρνο στους 180 βαθμους. Ντυστε με αντικολλητικο χαρτι ενα μακροστενο ταψι τυπου πυρεξ. Καντε τα φουντουκια σκονη και παρτε 160 γραμμ.
5.Ξεκινηστε να χτυπατε σε μετρια ταχυτητα τα ασπραδια με την κρυσταλικη ζαχαρη και την βανιλια, θα σας παρη περιπου 15 λεπτα να εχετε μια αφρατη σφιχτη μαρεγκα. Ριξτε μεσα και την αχνη, χτυπωντας παντα, αφου την παρη και γινη μια γυαλιστερη μαρεγκα σταματηστε το χτυπημα και ριξτε μεσα την σκονη φουντουκιου, ανακατεψτε καλα με μαριζ ( σπάτουλα) και βαλτε το μιγμα στο ταψακι που ετοιμασατε. Ψηστε για 30΄. Αφου ψηθη βγαλτε το απο τον φουρνο και μαζι με το αντικολλητικο χαρτι βαλτε το σε μια σχαρα να κρυωση.
6.Συναρμολόγηση του γλυκού: Ντυστε με μεμβρανη μια μακροστενη φορμα κεικ μεγαλη. Η μεμβρανη να προεξεχη απο γυρω γυρω. Βαλτε λιγη κρεμα σοκολατενια στον πατο ισα να καλυψη καπως τον πυθμενα, λιγη.
7.Κοψτε το μπισκουι σε τρια μερη και κανονιστε να ειναι στενοτερα απο την φορμα. Θελομε να ειναι μεσα και να ειναι ολο το γλυκο καλυμενο με κρεμα. Βαλτε λιγη κρεμα, βαλτε αλλο ενα κομματι, βαλτε την μιση κρεμα, βαλτε και το τελευταιο κομματι, στρωστε ομορφα απο πανω και την υπολοιπη κρεμα. Σκεπαστε με την μεμβρανη που προεξεχει και βαλτε καταψυξη να στερεοποιηθη.
8.Οταν μπορειτε να την βγαλετε απο την φορμα, αναποδογυριστε στην πιατελα που θα σερβιρετε, τραβηξτε με προσοχη την μεμβρανη και διακοσμειστε με την αγλυκη σαντιγυ που ειχατε στο ψυγειο.

Ραβανί με ινδική καρύδα !!

Yλικά για ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί η το μεγάλο μακρόστενο ταψί pyrex

6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια τα οποία χτυπάμε σε μαρέγκα με λίγη από την ζάχαρη της συνταγής
1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό (500 γρ)   180 γρ, λευκή κουβερτούρα λιωμένη σε Μπεν Μαρί χλιαρή, μισό πακέτο σιμιγδάλι ψιλό η βάλε ενάμισι πακέτο χοντρό
250 γρ ινδική καρύδα
2 φακελάκια Μπέγκιν η 2 κουταλάκια γλυκού γεμάτα
4 βανίλιας η τα σποράκια από μια ράβδο φυσικής βανίλιας αν βάλετε φυσική βανίλια μην βάλετε ξύσμα
400 γρ γιαούρτι πρόβειο,αυτό με την πετσούλα την οποία αφαιρούμε,αν δεν έχετε βάλτε στραγγιστό
2 κούπες καλαμποκέλαιο(όταν λέμε κούπες εννοούμε τις κούπες ζαχαροπλαστικής)
ξύσμα περγαμόντο η λάιμ η λεμονιού.εγώ βάζω περγαμόντο που έχω φυλάξει στην κατάψυξη σε παγοθήκες και αφού παγώσουν τις βάζω σε σακουλάκι και ένα κυβάκι είναι αρκετό για μιά δόση γλυκού
3-4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο γάλακτος για την επάλειψη μετά το ψήσιμο και πριν το σιρόπιασμα

 Σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη 4 κούπες νερό 2-3 ξυλάκια κανέλας  1 κομμάτι αστεροειδής γλυκάνισος
Τα βράζομαι όλα μαζί για 10 λεπτά και το αφήνομε να κρυώσει.

 Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη ν ασπρίσουν και να αφρατέψουν.προσθέτομαι τα αρώματα  το γιαούρτι,καλαμποκέλαιο, σιμιγδάλι Μπέγκιν καρύδα  τα ασπράδια και τελευταία την σοκολάτα.ομογενοποιούμε τα υλικά να έχομε απαλή ζύμη και την στρώνομε σε καλά λαδωμένο ταψί. ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο 200c 35-40 λεπτά θα δείτε να ροδίση καλα. Βγάζομε από τον φούρνο και το πινελώνομε με το λιωμένο βούτυρο. μετά ρίχνω με ένα κουτάλι σιγά σιγά το σιρόπι μην σας φανεί πολύ θα το πάρει όλο. Αφήνω να τραβήξει το σιροπι.αν θέλομε γαρνίρομε με αμυγδαλάκι φιλέ η με ινδική καρύδα.σερβίρομε με μια μπάλα παγωτό καιμάκι.
Καλή επιτυχία!
Σημείωση
Αν δεν σας αρέσει  η ινδική καρύδα μπορείτε να αντικαταστείσετε με 250 γρ,σιμιγδάλι ψιλό.
πηγή