Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Γλώσσες φιλέτο στο τηγάνι και ο τρόπος που γίνονται σαν φρέσκες!

Από τα πιο ωραία ψάρια  χωρίς καθόλου κόκκαλο ιδανικά για τα παιδάκια,σκέτος αφρός !!!

Yλικά  μερίδες  2 κόστος 4 ευρώ.
1 πακέτο γλώσσες κατεψυγμένες
αλάτι
αλεύρι
λεμόνι
2 κουταλιές σούπας μπέκιν πάουντερ
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τις γλώσσες σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν ξεπαγώσουν τις πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι
Βάζουμε τις γλώσσες  σε ένα ταψάκι να χωράνε καλά όλες μέσα και στύβομαι ένα η δύο λεμόνια από πάνω τους .
Προσπαθούμε το λεμόνι να πάει σε όλες τις γλώσσες κι από πάνω κι από κάτω .
Τις αφήνουμε μισή ώρα έτσι να μαριναριστούν με το λεμόνι.
Σε ταψάκι ρηχό βάζουμε αλεύρι περίπου 1 ποτήρι νερού και προσθέτουμε μέσα το μπέκιν πάουντερ,
ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.αλεύρι με μπεκιν
Αλατίζουμε τις γλώσσες έτσι όπως είναι στο ταψάκι με το χυμό λεμονιού.


Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί στο τηγάνι
Τινάζουμε τις γλώσσες και τις κυλάμε στο αλεύρι -μπέκιν  και τηγανίζουμε ,αρχικά σε δυνατή φωτιά για να μην διαλύσουν ΄μόλις ψηθεί η μία πλευρά γυρνάμε προσεκτικά με την βοήθεια σπάτουλας η με 2 πιρούνια,

Μόλις ψηθεί κι από την άλλη πλευρά χαμηλώνουμε για λίγα λεπτά την φωτιά να ψηθούν και μέσα περίπου 5 λεπτά και ξαναδυναμώνουμε  να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να ροδίσουν οι άκρες για να είναι τραγανές κι αφράτες.
Σημείωση
Το λεμόνι τις ασπρίζει πιο πολύ και τις κάνει μαλακές σαν φρέσκες ,το μπέκιν πάουντερ τις κάνει τραγανές κι αφράτες συγχρόνως  .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ












Πατάτες ακορντεόν γεμιστές η τέλεια γεύση!!



Υλικά
Μαλακό βούτυρο
3/4 ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
αλάτι χονδρό
μπέικον ψιλοκομμένο  υπολογίζουμε ποσότητα ανάλογα τις παιάτες
πιπέρι αλάτι
πατάτες 4 μεγάλες



Εκτέλεση:
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο, 3/4 φλιτζανιού σχοινόπρασο, την ξινή κρέμα, [προαιρετικά ] αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο ταψί με πλαστική μεμβράνη και το σχηματίζουμε σε ένα κύλινδρο. Το τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει, μία ώρα.
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους  180 C


Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε σχισμές σε κάθε πατάτα προσέχοντας μην τις κόψουμε μέχρι κάτω.και αφήνοντας λίγο τσόφλι΄από κάτω αφού τις τρίψουμε και τις πλένουμε πολύ καλά πρώτα. Κόβουμε το βούτυρο σε λεπτές φέτες, στη συνέχεια, προσεκτικά πιέζουμε το βούτυρο ανάμεσα στις φέτες πατάτας.Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανάμεσα στις πατάτες  ( τις γεμίζουμε ) Βάζετε τις πατάτες σε ένα πυρέξ ρίχνετε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.Σερβίρετε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας  σας
 

Πατάτες τηγανίτες ,υπέροχη η γεύση τους !!!


Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Υλικά:

3-4 πατάτες
3 αυγά
1/2 ποτήρι γάλα
Λίγο μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι  και πιπέρι
Αλεύρι

Εκτέλεση

Καθαρίστε και τρίψετε τις πατάτες στην μεσαία πλευρά του τρίφτη. Προσθέστε τα αυγά, το γάλα, το μαϊντανό, αλάτι  πιπέρι. Ανακατεύομαι και προσθέτουμε αλεύρι λίγο λίγο να δούμε να στέκεται  ο χυλός  να μην είναι νερουλός
Προθερμαίνετε σε τηγάνι -να μην καεί- το ελαιόλαδο. Ψήνετε τις τηγανίτες ώσπου να χρυσίσουν καλά. Παίρνουμε κουταλιές ή τους πλάθουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι.
 Συνδυάζονται  με όλα τα κρεατικά
Σημείωση
Αν το μείγμα μας είναι αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι..Καλή 'ορεξη !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Πάστα Φλώρα,κλασική και αγαπημένη.



Υλικά
Για την τάρτα
450 γραμ.αλεύρι για όλες  τις χρήσεις
150 γραμ ζάχαρη
1 πακέτο 250 γραμ βούτυρο  μαλακό
1/2 κουτ.γλυκού μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
2 κουτ.σούπας κονιάκ
2 αυγά
ελάχιστο αλάτι
φράουλα  μαρμελάδα τόση όση να σκεπάσει όλη την τάρτα 

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν το βάζουμε σε μπολ  και προσθέτουμε μαζί και την ζάχαρη.
Κάνουμε μία λακκούβα στην μέση,
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά  προσθέτοντας τα αυγά,την βανίλια,το κονιάκ ,και το αλάτι ,τα ρίχνουμε στο μπολ με το κοσκινισμένο αλεύρι.
Προσθέτουμε και το βούτυρο και μαζεύουμε τα υλικά  με ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί ζύμη .
Όταν δούμε και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ είναι έτοιμη.
Την θέλουμε μαλακή και να πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Την κάνουμε μία μπάλα την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε ψυγείο για μισή ώρα.
Την βγάζουμε από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 πόντου.Κρατάμε το  1/3  τις ζύμης για να φτιάξουμε τα κορδόνια για το  σκέπασμα .
Την στρώνουμε σε ταρτιέρα 28 εκατοστών .Η ζύμη θέλουμε να καλύπτει και τα τοιχώματα τις ταρτιέρας.
Ρίχνουμε από πάνω την μαρμελάδα  και την στρώνουμε ομοιόμορφα,
Ανοίγουμε σε φύλλο λεπτό την ζύμη που κρατήσανε και την χωρίζουμε σε λεπτές λωρίδες ,την στρώνουμε χιαστί επάνω από την μαρμελάδα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για40 επτά περίπου ανάλογα με τον φούρνο.
Όταν κρυώσει το κόβουμε .Καλή επιτυχία !










 

Πιροσκί με γέμιση ζαμπόν -τυρί.

Υλικά
500 γραμ. αλεύρι
1 φακ. ξηρή μαγιά
1 αυγό
2 κουτ.γλ. ζάχαρη
160 ml γάλα χλιαρό
1 κουτ.γλ. αλάτι
3 κουτ.σούπας βούτυρο λιωμένο
10-15 φέτες ζαμπόν
10-15 φέτες τυρί του τοστ
Eκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι
Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά
Ζυμώνουμε μέχρι να αφρατέψει και να μαλακώσει η ζύμη
Την σκεπάζουμε και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα στην παλάμη μας
Γεμίζουμε με τυρί και ζαμπόν που έχουμε κόψει στη μέση ή ολόκληρα (ανάλογα με το πόσο γέμιση θέλουμε)
Κλείνουμε καλά και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και είναι έτοιμα .
Σημείωση
Γεμίζουμε τα πιροσκί μας με ότι μας αρέσει λουκάνικο,κιμά κ.τ.λ
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Γαρίδες γιουβετσάκι .



Υλικά μερίδες 6

24 γαρίδες  μεγάλες
½ κιλό κριθαράκι
1 φλιτζάνι  ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο λευκό ξηρό κρασί
1 κρεμμύδι  μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
1 νεροπότηρο  ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
3 κουτ. σούπας  πελτέ
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε  τις γαρίδες από το κέλυφος, το κεφάλι και την ουρά. Τα κρατάτε όλα σε μια λεκανίτσα. Αφαιρείτε το εντεράκι της πλάτης από τις γαρίδες και τις φυλάτε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές από τις γαρίδες και σοτάρεται καλά για να αφήσουν όλη τη γεύση τους στο λάδι. Με μια σουρωτή κουτάλα τα παίρνετε και τα πετάτε.
Ρίχνετε μέσα στο αρωματισμένο λάδι το τριμμένο κρεμμύδι και το σοτάρεται. Αμέσως μετά προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι.
Σβήνετε με το λευκό κρασί και μαγειρεύετε  μέχρι να απορροφηθεί και αυτό. Διαλύεται τον πελτέ σε δύο νεροπότηρα νερό και τον αδειάζεται μέσα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε  και μαγειρεύετε για 8 λεπτά περίπου.
Ρίχνετε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες, μαγειρεύετε για 3 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα ακόμα και σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιατέλα.
Σημείωση
Η συνταγή λέει καθαρισμένες αλλά εμένα μου αρέσουν ολόκληρες και τις φτιάχνω, τις καθαρίζω  μόνο από το κεφάλι και κάτω  μου φαίνονται πιο νόστιμες  .Oι γαρίδες εδώ είναι κατεψυγμένες ,κοστίζουν πάρα πολύ λιγότερο μαγειρεύονται και μας δίνουν την ιδια νοστιμιά !!

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Κρέπες με γλάσο σοκολάτας και παγωτό.




Υλικά για κρέπες

2 αυγά
1 φλυτζάνι γάλα
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κούπα τσαγιού αλεύρι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο καλό
λίγο ψιλοτριμμένο φουντούκι προαιρετικά

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά  ,προσθέτουμε και το γάλα ,το αλάτι το βούτυρο,και σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας  να γίνει χυλός .Τον σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Βάζουμε το αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά προσθέτουμε ανά 2 κρέπες 2-3 σταγόνες λάδι,και με ένα φλυτζανάκι του καφέ παίρνουμε από το μείγμα,το ρίχνουμε στο τηγάνι το κουνάμε πέρα δώθε να σχηματιστεί στρογγυλή κρέπα και μόλις ψηθεί από κάτω την γυρνάμε και από πάνω πλευρά να ψηθεί.
Τις βγάζουμε τοποθετώντας την μία πάνω από την άλλη μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Γεμίζουμε με ότι θέλουμε.

Υλικά για γλάσο:200 γραμμάρια κουβερτούρα
1 κούπα κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση για γλάσο:Ετοιμάστε το γλάσο σε μπέν μαρί  ενώνοντας την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος
Αλείφουμε τις κρέπες με το γλάσο και λίγο τριμμένο φουντούκι τις κλείνουμε καλά  σαν βεντάλια η σαν χωνί κι από πάνω βάζουμε μία μπαλίτσα παγωτό.
Αν θέλουμε κάνουμε το αντίθετο,μέσα παγωτό κι από πάνω ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοτριμμένο φουντούκι προαιρετικά.
ΣΗΜΕΊΩΣΗ\
Η συνταγή για τις κρέπες είναι και για γλυκές και αλμυρές η ίδια.



 

Τόστ πεντανόστιμο, υπέροχο σε γεύση με μία μικρή αλλαγή, ένας ωραίος μεζές !!

Υλικά
6 φέτες τυρί του τόστ
6 φέτες ζαμπόν
6 φέτες τυρί γκούντα σε λωρίδες κομμένο λίγο παχιές
3 αβγά
      2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
λίγο βούτυρο για άλειμμα
λάδι για το τηγάνισμα  {καλαμποκέλαιο}
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα πλάστη και λεπταίνουμε τις φέτες του τόστ.
Τις αλείφουμε βούτυρο και βάζουμε επάνω από μία φέτα τυρί του τόστ , μία φέτα ζαμπόν.και το γκούντα  τυρί στην  μέση .
Αυτό το κάνουμε σε όλες τις φέτες και τις τυλίγουμε σε ρολό.
Με μία οδοντογλυφίδα που περνάμε ανάμεσά τους τα σταθεροποιούμε μην ανοίξουν.
Σε ένα μπολ έχουμε χτυπήσει τα αυγά και σε άλλο μπολ έχουμε την φρυγανιά,Τα βουτάμε πρώτα πολύ καλά να ποτίσουν στο χτυπημένο αυγό ,και μετά  τα  περνάμε πολύ καλά με φρυγανιά να γεμίσουν γύρω γύρω .

Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι .Τοποθετούμε ένα ένα ρολό και τηγανίζουμε ώσπου να ροδίσουν από όλες τις πλευρές,
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.Τα σερβίρουμε η ολόκληρα η κομμένα.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι τα ψήνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα  η βουτυρωμένο ελαφρώς σκέτο ταψί στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν .

Την συνταγή την έστειλε η φίλη τις σελίδας μας Meri Peristeri που την φτιάχνει συχνά και είναι υπέροχη και σαν φαγητό και σαν μεζεδάκι ,Την ευχαριστώ πολύ !!

Κέικ λεμονιoύ γεμιστό ,η σκέτο ,είναι απόλαυση !!


Υλικά

    125 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    200 γραμμ. ζάχαρη
    3 μικρά αυγά
    2 λεμόνια (ξύσμα)
    125 ml φρέσκο γάλα
    2 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ
    250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 πρέζα αλάτι

    Για την κρέμα λεμονιού:
    200 ml νερό
    70 γραμμ. ζάχαρη
    1 μέτριο λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
    2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
    1 κ.σ. βούτυρο
    1/4 κ.γλ. κουρκουμά

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε ψιλή σήτα. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και με το φτερό που αναμειγνύουμε το κέικ χτυπάμε το μείγμα για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ώστε το μείγμα να απορροφάει το πρώτο αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τινάζουμε τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί 10΄ στη φόρμα.
Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού.
Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και την κιτρινόριζα.
Με σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Την αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά, πάντα ανακατεύοντας. Μόλις η κρέμα δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ανακατεύουμε για να μην κάνει πέτσα.
Χωρίζουμε το κέικ οριζόντια με κοφτερό μαχαίρι.
Αλείφουμε με την κρέμα λεμονιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ, σαν σάντουιτς.
Μόλις κρυώσει καλά κόβουμε σε φέτες.
Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την φτιάχνω κι είναι πολύ ωραία αρέσει σε όλους !!!

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Κρουασανάκια με μαρμελάδα.!!!



Υλικά
1 πακέτο ζύμη σφολιάτας
Μαρμελάδα τις αρεσκείας μας
λίγο λικέρ
Ζάχαρη άχνη
Για από πάνω στο φούρνισμα
2 κρόκους  αυγού αραιωμένο σε λίγο γάλα.

Εκτέλεση
Βάζουμε την μαρμελάδα μας σε ένα κατσαρολάκι και με λίγο λικέρ την αραιώουμε ανακατεύοντας ,να μην βράσει απλά να μην είναι ούτε πολύ σφιχτή,αλλά ούτε πολύ αραιή..
Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλο σφολιάτας σε στρογγυλό σχήμα με τον πλάστη,αν δυσκολεύεστε γίνονται και ρολάκια κόβοντας τετράγωνες λωρίδες.
Βάζουμε σε κάθε άκρη όπως δείχνει το σχέδιο από μία κουταλιά τις σούπας μαρμελάδα και τυλίγουμε μέχρι να φτάσουμε στην άκρη .
Τα περνάμε με το πινελάκι από πάνω με το αυγό και το γάλα  και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς προσεκτικά μην αρπάξουν ίσα να ροδίσουν .
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη .

 

Τραγανές -τραγανές μπρουσκέτες !!

Υλικά  για 12 μπρουσκέτες

Λεμοντσέλο ,απλά τέλειο!!


   500 γρ. νερό

10 βιολογικά λεμόνια κατά προτίμηση

1 λίτρο αλκοόλ

500 γρ. ζάχαρη    

Εκτέλεση            

Πλένουμε καλά τα λεμόνια και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι μόνο την εξωτερική κίτρινη φλούδα και την βάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο.

 Περιχύνουμε με το αλκοόλ και σφραγίζουμε.

Αφήνουμε να μείνει από 3 έως 10 ημέρες. Όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο ωραίο γίνεται.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα βράσει, συνεχίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5’. Αφήνουμε να κρυώσει.

Σε τουλπάνι σουρώνουμε το αλκοόλ που πλέον είναι κατακίτρινο και αφαιρούμε τις φλούδες. Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε.

Μοιράζουμε σε 2 αποστειρωμένα μπουκάλια. Το αφήνουμε να ωριμάσει για 10 ημέρες και το σερβίρουμε πάντα παγωμένο.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Γαύρος μαρινάτος και ένα καραφάκι ουζάκι !! Εκλεκτό μεζεδάκι!!

 Υλικά
1 κιλό γαύρο
1 ματσάκι άνηθο ,η θυμάρι,η μαιντανό ,κατά προτίμηση
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι χοντρό θαλασσινό σε ποσότητα τόση όση να σκεπαστεί όλος ο γαύρος
Ξύδι πολύ καλής ποιότητας [βασικό αυτό] σε ποσότητα τόση όση να σκεπαστεί ο γαύρος όλος
Ελαιόλαδο σε ποσότητα να σκεπαστεί όλος ο γαύρος
 



 Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβοντας το κεφάλι εντελώς, και χωρίζοντάς το στα δύο για να βγάλουμε το κόκκαλο από την μέση όλο.
Τοποθετούμε σε ένα γυάλινο σκεύος τον καθαρισμένο γαύρο αφού τον έχουμε πλύνει καλά,ρίχνουμε από τα αρωματικά φυτά της επιλογής μας από πάνω ,και τα καλύπτουμε με το χοντρό αλάτι όλα πολύ καλά σκεπασμένα.

Τα αφήνουμε 3 τέταρτα έτσι ,τα βγάζουμε στην συνέχεια ,τα ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι και τα ξαναβάζουμε στο γυάλινο σκεύος αφού το έχουμε ξεπλύνει από την πρώτη χρήση του .
Αμέσως μετά τον καλύπτουμε με το πολύ καλής ποιότητας ξύδι βασικό ξανά τονίζω αυτό ,και το αφήνουμε περίπου για μισή ώρα μέχρι να δούμε να ασπρίσει ο γαύρος που σημαίνει ότι έχει ψηθεί.
Το σουρώνουμε χωρίς να το ξεπλύνουμε και το τοποθετούμε πάλι στο γυάλινο σκεύος, το καλύπτουμε όλο καλά με λάδι να πάει πιό πάνω από τον γαύρο η ποσότητα  λαδιού ,ψιλοκόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φετούλες και ψιλοκόβουμε τον άνηθο ,η όποιο άλλο αρωματικό προανέφερα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα !!! Διατηρείτε  για 3 ημέρες ,καλή σας όρεξη μαζί με ενα καραφάκι ουζάκι ,ο τέλειος μεζές !!!

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ομελέτα Φούρνου.Η γρήγορη νόστιμη λύση!!!

κά  για 4 άτομα
 4 πατάτες κομμένες σε κομματάκια [σαν λεπτά κυβάκια]
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
8 αυγά
1 ποτήρι γάλα Νουνού
αλάτι-πιπέρι
μαιντανό ψιλοκομμένο
2 φλυτζάνια του τσαγιού τυρί τριμμένο [κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας π.χ. η κεφαλοτύρι.]
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά.
σε τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε να μαραθούν οι ροδέλες κρεμμυδιών τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βγάζουμε.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε για λίγο και τις καλά στραγγισμένες βρασμένες πατάτες ανακατεύοντας ελαφρώς μην μας διαλύσουν
Σε αντικολητικό  ταψάκι [μέγεθος τούρτας] Ρίχνουμε και στρώνουμε τις πατάτες ,από πάνω τα κρεμμύδια .μετά πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι[ ΠΡΟΣΟΧΗ λίγο αλάτι διότι υπάρχει και το κεφαλοτύρι] το γάλα το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαιντανό .
Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια το μίγμα κουνώντας το ταψάκι να  καλύψει όλα τα παραπάνω που είπαμε κρεμμύδια πατάτες.
Το ψήνουμε στον προθερμασμένο στους 180 βαθμούς περίπου 20 λεπτά .Πραγματικά απίθανο ,καλή σας όρεξη !!!!