Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Κορμός (μωσαικό) και light και νόστιμο



ΥΛΙΚΑ
 3/4 -1 πακέτο μπισκότα πτι μπέρ
4-5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
5-6 κ.σ. κακάο άγλυκο
μισό πακέτο (125γρ) βούτυρο
κονιάκ
γάλα
Πώς το κάνουμε:
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε ένα μπολ και καταβρέχουμε και λίγο γάλα και κονιάκ.
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε (σε χαμηλή φωτιά) το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη , το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά.
Το πλάθουμε σε σχήμα κορμού και τυλίγουμε με μια ζελατίνα.
Το τοποθετούμε σε ένα δισκάκι και το τοποθετούμε στη κατάψυξη για τουλάχιστον 5 ώρες.

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα !!!

Υλικά
για 5-6 άτομα
1 κιλό κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό αρνίσιο)
4 σκελίδες σκόρδου πολύ ψιλοκομμένες
4 φέτες ψωμί, μόνο την ψίχα, καλά μουλιασμένη και στραγγισμένη
1 κ.κ. κύμινο σε σκόνη
1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ περασμένα από το μπλέντερ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.κ. ζάχαρη
αλάτι
½ ποτήρι Μαυροδάφνη
½ κ.κ. κύμινο σε σκόνη
½ κ.κ. πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά, το σκόρδο, το ψωμί, το κύμινο, τη Μαυροδάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Όσο περισσότερη ώρα ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτα θα βγουν τα σουτζουκάκια, πάντως όχι λιγότερο από 15 λεπτά. Αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί μισή ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μικρά σαν καρύδια και τα ροδίζουμε ελαφρά από όλες τις πλευρές σε φαρδύ τηγάνι, σε ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Για τη σάλτσα: Στο μεταξύ, στο πιο φαρδύ μας τηγάνι σιγοβράζουμε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Στρώνουμε τα σουτζουκάκια στο τηγάνι με τη σάλτσα το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά για να «τραβήξουν» τη σάλτσα. Τα συνοδεύουμε με πουρέ.
Tips
• Αν θέλουμε το φαγητό μας πιο ελαφρύ, δεν τηγανίζουμε καθόλου τα σουτζουκάκια, αλλά τα βράζουμε κατευθείαν στη σάλτσα. Ετσι, μάλιστα, γίνονται ακόμη πιο αφράτα.
• O σπιτικός πουρές δεν είναι δύσκολος: Βράζουμε 1 κιλό πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό. Τις ξεφλουδίζουμε. Με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο τις λιώνουμε στην κατσαρόλα. Αν μείνουν μικρά κομματάκια, είναι ακόμη νοστιμότερα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε την πατάτα με 6 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, μπόλικο πιπέρι και 2 φλιτζ. ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και σερβίρουμε.
Eυχαριστώ την φίλη Φαίη Κάλφα για την συνταγή κ την φωτογραφία .

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Κοτόπουλο στην σακούλα για διαφορετική γεύση !!!


  •  
  •  
  • 1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 2 κουταλάκια κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 50 γραμμάρια βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 σακούλα ψησίματος για  φούρνο
  •  
  •  
  • Εκτέλεση .
  • Τα βάζουμε όλα τα υλικά μαζίμε το κοτόπουλο σε ένα ταψάκι ,ανακατεύουμε να πάνε παντού τα τοποθετούμε στην σακούλα ψησίματος την τρυπάμε λίγο με το πιρούνι μην μας σκάσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 με 200 βαθμους .Η γεύση δεν περιγράφετε !!!Λουκούμι !!
  • Εδώ χρησιμοποίησα μόνο μπουτάκια φρέσκια ρίγανη και φυλαράκια δυόσμου !!!.



Ζαμπονοτυρόπιτα πανεύκολη !!! Δοκιμάστε την !!

Υλικα
1 πακέτο σφολιάτα (περιέχει 2 φύλλα )
250 γραμ.γραβιέρα
250 γραμ.γκούντα
250 γραμ.κασέρι
250 γραμ.ζαμπον ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σούπας κέτσαπ
Λίγη ρίγανη
Πιπέρι
1 αυγό
Σουσάμι
Εκτελεση
Τρίβουμε όλα τα τυριά  στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν.
Λαδώνουμε ενα παραλληλόγραμο ταψί και στρώνουμε το ενα φυλλο σφολιάτας.
Απλώνουμε από πάνω μία στρώση κέτσαπ και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και λίγο πιπέρι.Αδειάζουμε μέσα όλη την γέμιση τυριά και ζαμπόν και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Χαράζουμε ελαφρά να δημιουργηθούν κομμάτια  και με ενα πινελάκι την αλείφουμε με το αυγό που το χτυπήσαμε λιγο σε ενα μπολάκι και πασπαλίζουμε  με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30-40 λεπτά.Καλή επιτυχία.
Συνταγή σπό την φίλη  Φαίη.

Πουτίγκα πανεύκολη με υπέροχη γεύση !!!!

Υλικά
3 κουταλιές σούπας σταφίδα ξανθή
2 κουταλιές σούπας μπράντι
1/2 κούπα  τσαγιού ζάχαρη
1 φάκελο ζελέ λεμόνι
1 άνθος αραβοσίτου λεμόνι
3 κρόκους αυγού
1/2 κούπα τσαγιού γάλα κρύο
3 και 1/2 κούπες τσαγιού γάλα καυτό
10 σαβαγιάρ κομμένα σε μικρά κομματάκια ανακατεμένα με 3 κουταλιές καρύδια  χοντροκομμένα.
Εκτέλεση
Μουσκεύομαι τις σταφίδες με το μπράντι
Ανακατεύουμε το άνθος αραβοσίτου με την ζάχαρη.το ζελέ λεμόνι τους 3 κρόκους αυγού και το κρύο γάλα μέσα σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε και το καυτό γάλα  και ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει να γίνει κρέμα.
Οταν  πήξει σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι μία φόρμα και ρίχνουμε μέσα το 1/4 από την κρέμα.
Πασπαλίζουμε με το 1/3 τις κρέμας τα σαβαγιάρ με τα καρύδια
Επαναλαμβάνουμε τελειώνοντας με κρέμα.
Αφήνουμε την πουτίγκα στο ψυγείο για αρκετές ώρες.
.Ευχαριστώ την Φαίη για την συνταγή.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Τζίζ κέικ κόλαση σκέτη !!!!

Υλικα : 
1 πακέτο πτι-μπερ & 8 μπισκότα
1 βούτυρο soft
λίγη κανέλα
1 κουτί μόρφατ
1 κουτί ζαχαρούχο
1 κουτί τυρί κρέμα (βάζω φιλαδέλφια) - 200γρ
1 φλυτζανάκι χυμό λεμόνι
1 βαζάκι μαρμελάδα βατόμουρο ή βύσσινο ή φρούτα του δάσους.....
Eκτελεση
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια μπισκότα & βούτυρο & κανέλα στο μίξερ μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη μάζα, την οποία στρώνουμε σε φόρμα κουμπωτή και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Για την κρέμα χτυπάμε τη μόρφατ & 3 κουταλιές της σούπας νερό & 2/3 ζαχαρούχου & τυρί κρέμα & λεμόνι και τα στρώνουμε πάνω στη βάση. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Χτυπάμε τη μαρμελάδα στο μπλέντερ με μια κουταλιά κονιάκ και μια κουταλιά νερό, τη στρώνουμε πάνω από την κρέμα και στο ψυγείο.

Συνταγή τις φίλης Φαίης

Πίτσα με οικονομικό τρόπο πεντανόστιμη !!

Οι εποχές δύσκολες ψάχνουμε λοιπόν οικονομικούς τρόπους  ιδέες και λύσεις για το καθημερινό μας .
Εδώ η συγκεκριμένη πίτσα σε πολύ μεγάλο ταψί στοιχίζει  μόνο 5 ευρώ σχεδόν και χορταίνει ολόκληρη οικογένεια ,συν τα παιδάκια που τους αρέσει ιδιαίτερα !!!Και αν έχετε ορισμένα από τα υλικά στο σπίτι στοιχίζει πολύ λιγότερο όπως στοίχισε σε μένα μόνο περίπου στα 4 και κάτι  ευρώ !!!


Υλικά
Για το υπέροχο ζυμάρι
 1 και 1/2 ποτήρι νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά σούπας λάδι
3 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ η φρέσκο
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού βασιλικό ξερό ,η ρίγανη κατά προτίμηση 


Για την ολοκλήρωση τις πίτσας 
1και 1/2  κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 πιπεριά πράσινη
αν έχετε, κι αν σας αρέσουν, 1 κουτάκι μικρό μανιτάρια
Αλαντικά και τυριά διάφορα [διαβάστε παρακάτω για πιό οικονομικά πως τα αγοράζετε .]
3-4 φετούλες Μπέικον [αν υπάρχει αλλά στοιχίζει λίγο και νοστιμίζει πολύ ]

Φτιάχνουμε το ζυμάρι .
Σε λεκανίτσα αδειάζουμε το αλεύρι ,σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά ,την ρίχνουμε μαζί με το αλεύρι ,προσθέτουμε το γάλα ,το αλάτι ,το λάδι ,την ζάχαρη ,και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά νεράκι να δούμε να γίνει μία ζύμη εύπλαστη και να μήν κολλάει στα χέρια μας .Αν σας πέσει πολύ νερό προσθέστε λίγο λίγο ,αλεύρι .
Αφήστε την λίγο στην άκρη να ετοιμαστεί η σάλτσα.
Σε ένα μπρικάκι  βάζουμε μισό ποτήρι νερο ,τον πελτέ ντομάτα,αλάτι,λίγη ζάχαρη ,2 κουταλιές σούπας λάδι ,και τον βασιλικό [αλλοι προτιμούν ρίγανη ] ανακατεύουμε και βράζουμε για 5 λεπτά.

 Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού,βάζουμε στην μέση το ζυμάρι μας και με το χέρι ,η ένα μικρό πλάστη το ανοίγουμε σηκώνοντας λίγο στα πλαινά τοιχώματα τις άκρες.
Με τα δάχτυλα πατάμε το ζυμάρι αφού στρωθεί σε όλο το ταψί να δημιουργήσουμε μικρές λακουβίτσες να σταθεί η σάλτσα μας.
Ρίχνουμε την σάλτσα απλώνοντας με κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της ζύμης .
Από πάνω στρώνουμε ότι αλαντικό ,μετα ότι τυρί που να λιώνει πχ γκούντα η φέτες του τόστ,λίγο μπέικον εδώ κι εκεί ψιλοκομμένο για μυρωδιά ,αν υπάρχουν λίγα μανιτάρια κονσέρβας [υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ οικονομική συσκευασία ] και  τέλος την πιπεριά σε ψιλοκομμένους κρίκους .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 18ο βαθμούςμέχρι να ψηθεί το ζυμάρι και να λιώσουν τα τυριά .Πραγματικά υπέροχη !!!

Σημείωση
Για να στοιχίσει πολύ οικονομικά ζητήστε και αγοράστε από  το σούπερ μάρκετ οτι τυριά και αλαντικά τους απομένουν .Ολα τα σούπερ μάρκετ έχουν αποκόματα και τα πουλάνε πολύ φθηνά και  είναι σε ποικιλία για ομορφότερη γεύση ακόμα.
Δεν χρειάζετε το τυρί να είναι τριμμένο μια και λιώνει κατά το ψήσιμο .




Η συγκεκριμένη πίτσα σε ταψί πολύ μεγάλο για 5-6 ατομα από 2 μεγάλα κομμάτια  και περίσσεψε στοίχισε
Αλαντικά και  τυριά 2.30
πιπεριά 0,48
μπέικον 0.90
μανιτάρια  προσφορά 3 κουτάκια μικρά 1,30
αλεύρι,μαγιά ξερή,πελτές ντομάτας ,αλάτι ,βασιλικός κ.τ.λ υπήρχαν στο ντουλάπι .




Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

*Γλυκάκι με φρούτα ψυγείου,μούρλια γεύση!!

Υλικά
1/2  κιλό γιαούρτι
2 φακελάκια ζελε ανανά
1 μεσαία κομπόστα ροδάκινο
1 πακέτο μπισκότα πτί μπέρ
3/4 κούπας τσαγιού λιωμένο  βούτυρο
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα μπισκότα και τα ρίχνουμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.
Περιχύνουμε τα μπισκότα με το βούτυρο λιωμένο .
Ανακατεύουμε να γίνουν μία μάζα και το στρώνουμε ομοιόμορφα στο πάτο του σκεύους πατώντας το να γίνει  ίσιο.
Διαλύουμε τα 2 φακελάκια ζελέ σε 2 ποτήρια νερού  ζεστό νερό.
Προσθέτουμε και 1 ποτήρι νερού ζουμί από την κομπόστα.
Αφού κρυώσει ανακατεύουμε και το γιαούρτι και τέλος προσθέτουμε τα ροδάκινα  τα οποία έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια. Το ρίχνουμε από πάνω από τα μπισκότα και το βάζουμε στο ψυγείο.Είναι πραγματικά υπέροχο .Καλή επιτυχία!!
Συνταγή τις φίλης Φαίης

*Δροσερό γλυκάκι ψυγείου !! Μούρλια γεύση!!!

Υλικά
1/2  κιλό γιαούρτι
2 φακελάκια ζελε ανανά
1 μεσαία κομπόστα ροδάκινο
1 πακέτο μπισκότα πτί μπέρ
3/4 κούπας τσαγιού λιωμένο  βούτυρο
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα μπισκότα και τα ρίχνουμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.
Περιχύνουμε τα μπισκότα με το βούτυρο λιωμένο .
Ανακατεύουμε να γίνουν μία μάζα και το στρώνουμε ομοιόμορφα στο πάτο του σκεύους πατώντας το να γίνει  ίσιο.
Διαλύουμε τα 2 φακελάκια ζελέ σε 2 ποτήρια νερού  ζεστό νερό.
Προσθέτουμε και 1 ποτήρι νερού ζουμί από την κομπόστα.
Αφού κρυώσει ανακατεύουμε και το γιαούρτι και τέλος προσθέτουμε τα ροδάκινα  τα οποία έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια. Το ρίχνουμε από πάνω από τα μπισκότα και το βάζουμε στο ψυγείο.Είναι πραγματικά υπέροχο .Καλή επιτυχία!!
Συνταγή τις φίλης Φαίης

Μπιφτέκια από κοτόπουλο αφράτα και ζουμερά με απίστευτη γεύση!!


Υλικά
1 κιλό κιμά από κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά κέρατο κόκκινη
Λίγο δυόσμο
Λίγο μαϊντανό
1 κολοκύθι
Αλάτι- πιπέρι- κάρυ
2 φέτες ψωμί του τόστ ( η φρυγανιά όσο πάρει )
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1-2 καρότα
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ την πιπεριά τα καρότα το κρεμμύδι το κολοκύθι τον μαϊντανό τον δυόσμο και το λάδι να πολτοποιηθούν.
Βάζουμε σε μπολ τον κιμά το αλάτι το πιπέρι το κάρυ το βρεγμένο ψωμί λ και το
μείγμα που πολτοποιήσαμε και τα ζυμώνουμε πολύ καλά όλα μαζί.
Αν κολλάει στα  χέρια προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα.
Τα σκεπάζουμε και  τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν 30 λεπτά.
Τα  βγάζουμε τα πλάθουμε σε μπιφτέκια ( γίνονται 12 μπιφτέκια ) τα περνάμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο  για να μην κολλάνε .
Ψήνουμε σε ζεστή σχάρα περίπου για 30 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Συνοδεύουμε με ρύζι με βρασμένα λαχανικά κ.τ.λ..

Καλή επιτυχία!!

Πιροσκί ή περεσκία ή πισία--Οτι καλύτερο !!!


Υλικά
Ζύμη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 και 1/2 κούπα τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 κ.σούπας ζάχαρη
1 κ.σούπας αλάτι
1 κ.σούπας λευκό ξύδι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
500 γραμ.περίπου αλεύρι
Γέμιση
5-6 πατάτες μεγάλες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι μικρό μαϊντανό
Αλάτι- πιπέρι-ρίγανη
Προαιρετικά λίγη φέτα
Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
Ετοιμάζουμε την ζύμη  ανακατεύοντας πρώτα όλα τα υγρά υλικά και στο τέλος το αλεύρι.
Η  ζύμη πρέπει να είναι μέτρια  ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ ρευστή.
Την αφήνουμε σε θερμό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο ( 1/2 με 1 ώρα )
Γέμιση
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε κομμάτια και τις βράζουμε σε αλατισμένο  νερό.
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και καβουρντίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και 1/2 κούπα  από το νεράκι που βράσανε.
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι μαϊντανό και λίγο λάδι .
Αν θέλουμε τρίβουμε και λίγο τυρί φέτα.
Ανακατεύουμε ελαφρώς.Βάζουμε σε ένα πιατάκι λάδι και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας και πλάθουμε κάθε πιροσκί.
Κόβουμε με λαδωμένο δάχτυλα 1 μικρό κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε   μακρόστενο βάζουμε γέμιση  κατά μήκος κλείνουμε  σαν βαρκούλα  και αφήνουμε για 3 λεπτά να ξεκουραστούν και τηγανίζουμε .Καλή όρεξη!!

Ψωμί -ψωμάκι από τα χεράκια μας !!

Υλικά
1κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γραμ. νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
λίγο σουσάμι
1 κουτ.σούπας κοφτή αλάτι
2 κουταλιές σούπας λάδι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε με σύρμα το μισό νερό σε λεκανίτσα και  προσθέτουμε την ζάχαρη την μαγιά [ανακατεύοντας πάντα ] και το μισό αλεύρι να γίνει χυλός ,κι αμέσως προσθέτουμε το αλάτι ,και το λάδι ,ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πλέον και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
Φτιάχνουμε ζυμαράκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες σκεπασμένο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250και βάζουμε μέσα σκέτη την γάστρα να κάψει σκεπασμένη .
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 2 μπαλίτσες ,τοποθετούμε την μία μέσα στην ζεστή γάστρα πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε μέχρι να το δούμε να έχει ψηθεί και ροδίσει .Αυτό ήταν όλο κι έχουμε ένα υπέροχο σπιτικό ψωμάκι !!!
Ευχαριστώ Φαίη για την συνταγή !!






Οι φωτογραφίες δείχνουν βήμα βήμα πως το ετοιμάζουμε .