Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Τυροπιτάρια Ευβοίας !



Μια από τις πιο υπέροχες παραδοσιακές δημιουργίες της πανέμορφης Εύβοιας…

Ένα λαχταριστό ορεκτικό που δεν λείπει από κανένα μενού, είτε βρεθούμε σε κάποιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι ή σε κάποια ταβέρνα του νησιού.  Ένα απλό πιάτο με χειροποίητο φύλλο, με τυρί βαρελίσιο τοπικής παραγωγής, μια ξεχωριστή γεύση που εντυπωσιάζει και ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες του νησιού. Ένα ορεκτικό μεσογειακής υγιεινής διατροφής
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
400 γρ. αλεύρι,
σόδα αναψυκτικό ( σε θερμοκρασία δωματίου) ,
½ κ. γ.  αλάτι,
3-4 κ. σ . εξαιρετικό ελαιόλαδο,
3 κ. σ .τσίπουρο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ :
Φέτα τυρί (εγώ χρησιμοποίησα Φέτα Καλαβρύτων)
2 κ. σ γιαούρτι, (εγώ έβαλα ένα τυρί cottage ),
1 αυγό πιπέρι βούτυρο 
 Δείτε περισσότερες συνταγές  ΕΔΩ   ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λάδι και το τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το τσίπουρο και τη σόδα λίγη- λίγη και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την κάνουμε ένα ρολό και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Παίρνουμε ένα –ένα κομμάτι , το χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε 4 φυλλαράκια με τον πλάστη ή τα χέρια μας. Βουτυρώνουμε τα φυλλαράκια και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο . Τα διπλώνουμε σε ρολό το πατάμε με το χέρι μας και έχουμε ένα ζυμαράκι σχήματος παραλληλόγραμμου. Κάνουμε το ίδιο και με τα 4 κομμάτια της ζύμης μας και έχουμε 4 παραλληλόγραμμα ζυμαράκια. Τα αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη 2 ώρες. Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση.  Βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε να ενωθούν πολύ καλά.
Μετά από δύο ώμες : Με το κάθε ζυμαράκι ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο , το βουτυρώνουμε ελαφρά , βάζουμε πεταχτά εδώ και εκεί γέμιση και το κλείνουμε σε φάκελο. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τα τυροπιτάρια ζεστά με μια σαλάτα.
Καλή επιτυχία.