Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Μηλόπιτα σκεπαστή κλασική Εγγλέζικη !



Υλικά για τη ζύμη

225 γρ.αλεύρι γ.οχ,
140 βούτυρο κρύο
85 γρ.ζάχαρη
Ξύσμα λεμόνι
2 κρόκοι αυγού
Αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

2 μήλα γκόλντεν

Ξύσμα μισού λεμονιού

1 μύτη από κουταλάκι τζίτζερ σε σκόνη

1 χουφτίτσα σταφίδες ξανθές

1 κρόκο αυγού

30 γραμμάρια ζάχαρη ξανθιά






Εκτέλεση

ανακατέψτε το αλεύρι, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο αυγού και μερικά «δάκρυα» νερού, ίσα-ίσα για να πάρει η ζύμη.

Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και αφήστε την στο ψυγείο να ξεκουραστεί

Κόβουμε τα μήλα σε οκτώ κομμάτια το ένα, σε τέσσερα το άλλο, όχι μικρότερα, θα γίνει πουρές!
Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη, το τζίτζερ, τις σταφίδες, το ξύσμα και ελάχιστο νεράκι. Σε φωτιά για 10 λεπτά, λίγο να μαλακώσουν.
Προσοχή! Πρέπει τα μήλα να κρυώσουν, αλλιώς αποτύχαμε.

Πάνω σε μια επιφάνεια ή στον πάγκο της κουζίνας βάλτε αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη. Αν βγαίνει σε κομματάκια δεν υπάρχει πρόβλημα, σηκώστε τα έτσι όπως είναι και δώστε τους μορφή μέσα στο ταψάκι.
Βάλτε όλα τα μήλα στο ταψάκι.
Ετοιμάστε το δεύτερο φύλλο και τοποθετήστε το πάνω στο ταψί. Ρολάρετε καλά τα δύο στρώματα ζύμης, να κλείσει όμορφα γύρω από το ταψάκι.

Περάστε λίγο από το μείγμα αυγού-γάλακτος πάνω από τα χείλη της ζύμης και πάνω από όλη την επιφάνεια της τάρτας.
Κάνετε πέντε-έξι μαχαιριές στην τάρτα και ψήστε 45-50 λεπτά σε φούρνο 180 βαθμών.

Εγώ έκανα τη διπλή δόση, γιατί είναι πολύ μικρή η συγκεκριμένη. Καλή επιτυχία!

Συνταγή 
Εφη Καρεκλά