Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Λουλουδόψωμο με σπιτική πραλίνα



 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 κούπα γάλα χλιαρό
1/2 κούπα λιωμένο φρέσκο αγελαδινο βουτυρο
3 κ.σ ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού(προαιρετικά)
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 κ.γ κοφτό αλάτι
400 γρ.περίπου αλεύρι για όλες τις χρησεις
γάλα εβαπορε για το άλλειμα

Εκτέλεση
Σ'ένα μεγάλο μπολ ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη με τη μαγιά.Προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να έχω μια ζύμη αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια.Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα.Αφήνω τη ζύμη μεσα σε μια σακουλίτσα να ξεκουραστει 15 λεπτα.Ανοιγω φυλλο πάχους 1 εκ.και κοβω με ένα στρογγυλο ποτηρι διάμετρο 8-10 εκ.κυκλάκια.Τα αλλείφω με την πραλίνα και τα τοποθετώ σε ταψάκι 28-30 εκ.περιπου με λαδοκολα,το ένα δίπλα στο αλλο.Τα αφήνω να φουσκώσουν άλλα 15 λεπτά.(Δείτε το σχεδιο της φωτο)Αλείφω με εβαπορε γαλα και ψήνω στους 170 αντιστασεις 25-30 λεπτα περιπου.
Αν δε θελετε να φτιάξετε πραλίνα,χρησιμοποιείστε Μερέντα!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397γρ.)
150 γρ κουβερτούρα
150 γρ βιτάμ
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
4 κουταλιές σούπας σκόνη κακάο (κοσκινισμένο)
1 φλιτζάνι τριμμένο φουντούκι (σκόνη)

Εκτέλεση
Λιώνω την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
Προσθέτω το ζαχαρούχο με την άχνη, το κακάο και την λιωμένη σοκολάτα.
Τέλος προσθέτετω τα τριμμένα φουντούκια
Μόλις κρυώσει το μείγμα το βάζω στη συντήρηση του ψυγείου και μόλις πήξει είναι έτοιμο.