Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

Τάρτα με καραμέλα και ξηρούς καρπούς !!


* Ζύμη
* 100 γρ. άχνη ζάχαρη
* 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
* 300 γρ. αλεύρι μαλακό
* 1 αυγό
* Γέμιση
* 250 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
* 100 γρ. νερό
* 75 γρ. γλυκόζη
* 125 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
* 30 γρ. μέλι
* 200 γρ. καρύδια
* 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Ποσότητα: 

2 τάρτες διαμέτρου 10 εκ. ή 12 μικρές, Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 20΄, Αναμονή: 1 ώρα

Ζύμη

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και την κόβουμε σε στρογγυλούς δίσκους ικανούς να καλύψουν τις φόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε( 2 φόρμες τάρτας 10 εκ. και ύψους 5-6 εκ. ή 12 μικρές.) Μεταφέρουμε τους δίσκους στις φόρμες και τους πιέζουμε να εφαρμόσουν καλά στις γωνίες και στα πλαϊνά. Βάζουμε στο εσωτερικό τους μεμβράνη αφήνοντάς την να εξέχει και από πάνω ρίχνουμε ωμό ρύζι γεμίζοντάς τες μέχρι πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τις μεμβράνες με το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά έως ότου οι βάσεις πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
ΓέμισηΣε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι. Αποσύρουμε πριν βράσουν και αφήνουμε κατά μέρος. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις σχηματιστεί μια σκούρα καραμέλα, προσθέτουμε την ζεστή κρέμα γάλακτος προσέχοντας γιατί το μείγμα θα αφρίσει.Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Με αυτό γεμίζουμε τις τάρτες. Διατηρούμε εκτός ψυγείου.


Συνταγή από   Εφη Καρεκλά