Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Φράουλα γλυκό κουταλιού!!




Υλικα:
1.100 γρ. μεγαλες φραουλες και σφιχτες
800 γρ. ζαχαρη
φλουδα (το κιτρινο μερος) απο 1 λεμονι
χυμο απο μισο λεμονι


Εκτελεση
Πλενουμε τις φραουλες με τα κοτσανακια και τα αφαιρουμε με προσοχη.
Τις αφηνουμε λιγες ωρες το απογευμα, ανακατεμενες με τη ζαχαρη μεσα σε πολυ βαθεια κατσαρολα!!
Δεν βαζουμε μεγαλυτερη ποσοτητα απο 1 κιλο, γιατι αφριζει πολυ και θα αναγκαζομαστε να απομακρυνουμε διαρκως το σκευος απο τη φωτια! Επισης, οσο πιο πολυ σιροπι γινει, τοσο πιο πολλη ωρα θα θελει για να δεσει καλα και θα σκουρηνει!!!!
Το βραδυ αργα, βαζουμε να βρασουν και δεν φευγουμε, μενουμε "πανω απο την κατσαρολα"!!!
Μολις κοχλασει και ανεβει ψηλα ο αφρος, τραβαμε την κατσαρολα να ηρεμησει για δευτερολεπτα, κουναμε δεξια-αριστερα και αν χρειαστει, τη βαζουμε αλλη μια φορα να ξανα ανεβει, για να παρει και να λιωσει οση ζαχαριτσα εχει μεινει στα τοιχωματα.

Βγαζουμε το σκευος απο τη φωτια, σκεπαζουμε με πετσετα και το πρωι το ξαφριζουμε με προσοχη!!!
Βγαζουμε τις φραουλες με μια τρυπητη κουταλα, σε ενα σουρωτηρι με λεκανη απο κατω και περιμενουμε λιγο να στραγγιξει και να το ριξουμε και αυτο στο σιροπι.
Βαζουμε μεσα και την πλυμμενη φλουδα απο ενα λεμονι, αναβουμε το ματι στο δυνατο και περιμενουμε να δεσει καλα...τοσο καλα, που οταν ριχνουμε μια σταγονα σε ενα πιατακι ή ακομα και πανω στον παγκο μας, να στεκεται στρογγυλη και φουσκωτη και να μην απλωνει, ενω ριχνουμε μεσα οσο ζουμακι εξακολουθουν να βγαζουν οι φραουλες!
Το ξαφριζουμε μολις δουμε πως το σιροπι μενει πανω στην ξυλινη κουταλα σαν λουστρο και ριχνουμε με προσοχη τις φραουλες μαζι με χυμο απο μισο λεμονι!
Κουναμε κυκλικα την κατσαρολα, ελεγχουμε το δεσιμο να μην εχει αραιωσει και κατεβαζουμε αμεσως απο τη φωτια! Αφαιρουμε τον λιγο αφρο που εχει σιγουρα δημιουργηθει και γεμιζουμε τα αποστειρωμενα βαζα, που τα εχουμε ετοιμασει κι αυτα την ιδια ωρα και περιμενουν ζεστα στο φουρνο! Γεμιζουμε πρωτα με φραουλες και μετα συμπληρωνουμε με σιροπι!!!
Κλεινουμε καλα με τα επισης αποστειρωμενα καπακια, αναποδογυριζουμε τα βαζα σε ασφαλες σημειο και τα επαναφερουμε οταν κρυωσουν εντελως!!
Στην ουσια λοιπον, το μυστικο για τελειο γλυκο φραουλα, ειναι να εχουμε μεγαλες σφιχτες φραουλες, τις οποιες δεν θα τις βρασουμε καθολου, παρα μονο θα τους λιωσουμε τη ζαχαρη στην αρχη και θα τις ξαναριξουμε στο τελος, στο καυτο σιροπι! Αυτο αρκει!!!!!
Καλη επιτυχια!!!!
Maria Chatzisimou