Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Κιμαδόπιτα!


ΥΛΙΚΑ
για το φύλλο
500 γραμ.αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουταλιά σούπας ξύδι
αλάτι
1 κουτί νισεστέ [δέν το χρησιμοποιούμε ολο]΄
ΓΕΜΙΣΗ
500 γραμ.κιμά
5 κρεμμύδια μέτρια ξερά
1 ποτήρι του νερού κρασί λευκό
2 αυγά για μέσα
1 αυγό για επάνω από το φύλλο
1 τέταρτο κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη
4 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο





ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΕΜΙΣΗΣ
Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι ,τα κρεμμύδια ,το κιμά και τα σοτάρουμε.

Μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε μέσα αλάτι,πιπέρι,και το κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να το πιεί ολο και να στεγνώσει.
Αποσύρομαι το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας και,οταν κρυώσει λίγο προσθέτουμε το τριμμένο τυρί,κι όταν κρυώσει πιο πολύ προσθέτουμε και τα δύο τα αυγά χτυπημένα .
Ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ενα ταψί στρώνουμε ενα φύλλο, λάδωμα παντού το φύλλο και βάζουμε και δεύτερο φύλλο και ξαναλαδώνουμε, 
Βάζουμε λίγη γέμιση ,διάσπαρτη,μετά ξανά ένα φύλλο και ξανά λάδωμα και γέμιση διάσπαρτη,ξανά φύλλο και λάδωμα και γέμιση ,και τέλος 3 φύλλα από πάνω .
Στρίβουμε τις άκρες καλά,χαράσουμε την πίτα μας σε τετράγωνα κομμάτια.Σε ένα μπωλάκι σπάμε ένα αυγό,προσθέτουμε 2 κουταλιές τις σούπας νερό και 1 φλυτζανάκι του καφέ~όχι γεμάτο~λάδι ,ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε επάνω στην πίτα μας.Με καθαρό χέρι το απλώνουμε πάνω σε ολη την επιφάνεια τις πίτας μας .Εχουμε ανάψει το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε ,καλή επιτυχία!!



ΠΩΣ ΦΤΙΆΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΥΛΛΟ
Σε ενα μπώλ βάλτε όλο το αλεύρι ,το αλάτι ,το ξύδι,το λάδι,προσθέτετε σιγά σιγά νερό χλιαρό και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην κολλάει στά χέρια σας,Την χωρίζετε σε 8 μπαλάκια μέγεθος μήλου.Σε μία επιφάνεια έχετε βάλει το νισεστέ ,ακουμπάτε εκει επάνω τα μπαλάκια και τα κυλάτε με το νισεστέ ..αφήστε τα για μισή ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη μας.Μετά ρίξτε σε μία επιφάνεια λίγο νισεστέ,πατήστε με το λεπτό πλάστη το μπαλάκι και ανοιξτε το σε μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου ,βάλτε το στήν άκρη και κάντε το ίδιο με όλα τα μπαλάκια .Μετά παίρνετε το ένα κομμάτι φύλλου ,ραντίζετε με το νισεστέ,δεύτερο κομμάτι φύλλο πάνω από το πρώτο ,νισεστέ ράντισμα .και τρίτο φύλλο ράντισμα με νισεστέ,παίρνετε το πλάστη και τα ανοίγετε , κατ αυτόν τον τρόπο τα φύλλα ανοίγουν τρία τρία !! Και το νισεστέ βοηθάει και να ανοίξει στο λεπτό το φύλλο ,και να είναι και τραγανό 

Απο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ