Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Πασχαλινά κουλουράκια.


ΥΛΙΚΑ
400 γρμ. Βούτυρο ή φυτίνη
½ κιλό ζάχαρη
6 αυγά( χώρια τους κρόκους από το ασπράδι)
½ ποτήρι γάλα
10 γρμ. Αμμωνία
Λίγο ξύσμα πορτοκάλι (προαιρετικά)
2 βανίλιες
Αλεύρι μαλακό όσο πάρουν(περίπου 1 ½ κιλό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη 5-10’ να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα , ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους το ξύσμα πορτοκάλι και τις βανίλιες, στο γάλα διαλύουμε την αμμωνία και προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και διπλώνουμε σίγα-σιγά στο μείγμα με τη ζάχαρη, τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο να γίνει μία ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Πλάθουμε σε μικρές πλεξούδες, χτυπάμε ένα αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε τα κουλουράκια, ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Από Μαρία Ρούπα gefseis-evias.