Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πασχαλινά τσουρέκια.

ΥΛΙΚΑ:

Για τη μαγιά:

60γρ. μαγιά νωπή
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Νερό χλιαρό

Για τη ζύμη:

8 κούπες τσαγιού αλεύρι για τσουρέκια(δυνατό)
1 κούπα μαργαρίνη 250gr.
3 αυγά μεγάλα
1 ¼ κούπας ζάχαρη
¾ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 ½ κούπας γάλα φρέσκο πλήρες
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
Λίγη έξτρα μαργαρίνη

Διάλυμα αυγού για επάλειψη
Φιλέ αμυγδάλου
1 κόκκινο αυγό (προαιρετικά αν θέλουμε να το διακοσμήσουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 5’-10’ να βγάλει φουσκάλες (να αφρίσει).
2. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού λιώσει καλά η μαργαρίνη προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει κι αυτή.
3. Σ ‘ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στη μαργαρίνη. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή.
4. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και την ενεργοποιημένη μαγιά, προσθέτουμε το μίγμα του αυγού με τη μαργαρίνη και χτυπάμε με τον γάντζο για 10’ η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, βουτυράτη και να μην κολλάει στα χέρια.
5. Βουτάμε τα χέρια μας στην έξτρα μαργαρίνη που έχουμε λιωμένη και μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο.
6. Βάζουμε σε ζεστό μέρος να τριπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου για 2 ώρες. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά τότε είναι έτοιμη.
7. Όταν φουσκώσει φτιάχνουμε σε πλεξούδες και τοποθετούμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα να φουσκώσουν για μία ώρα.
8. Αφού φουσκώσουν χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε για 15’ ακόμα και ψήνουμε.
9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αντιστάσεις για 45’ περίπου ή στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου.
Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Μαρία Ρούπου gefseis-evias.