Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ζακυνθινή Φρυγανιά!!!






Πολύ πιο νόστιμη από ότι ακούγεται, φαντάσου τη Φρυγανιά σαν το ζακυνθινό εκμέκ. Γλυκάκι εύκολο και γρήγορο, θα σε κάνει να δεις την απλή φρυγανιά με άλλο μάτι. Η συνταγή είναι της θείας Μπέμπας, με κάποιες παραλλαγές, που νομίζω ότι την κάνουν ακόμα πιο νόστιμη.



Υλικά (για ένα ταψάκι 25×15 εκ.)

Το σιρόπι
10-12 φρυγανιές (ανάλογα με το μέγεθος)
1 ½ κούπα ζάχαρη
3 κούπες νερό
κανέλα
φλούδα από μισό λεμόνι

β. η κρέμα
250 ml γάλα φρέσκο
40 γρμ ζάχαρη
1 αυγό
1 κρόκος αυγού
20 γρμ κορν φλάουρ
½ βανίλια ή 1 βανιλίνη

γ. για το γαρνίρισμα
400 γρμ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
ζακυνθινές μάντολες ή καβουρδισμένο αμύγδαλο

Εκτέλεση

α. η κρέμα
1. Σε μια κατσαρόλα βάζεις το γάλα και τη βανίλια και αφήνεις να ζεσταθεί μέχρι το σημείο βρασμού
2. Σε ένα μπωλ ανακατεύεις το αυγό, τον κρόκο, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ
3. Όταν ζεσταθεί το γάλα (πριν βράσει όμως), βγάζεις την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνεις το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατευεις καλά.
4. Ρίχνεις το μίγμα στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύεις
5. Επιστρέφεις την κρέμα στην φωτιά και ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να έχεις μία δεμένη κρέμα
6. Αδειάζεις την κρέμα σε άλλο σκεύος και καλύπτεις την επιφάνειά της με μεμβράνη και την αφήνεις να κρυώσει (πριν την χρησιμοποιήσεις την χτυπάς με έναν αυγοδάρτη για να μαλακώσει)

β. το σιρόπι
1. Σε μια κατσαρόλα βάζεις το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λεμόνι και ανακατεύεις
2. Αφήνεις να βράσει για 3 λεπτά χωρίς να ανακατεύεις (μετράς τον χρόνο από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει)

γ. η συναρμολόγηση
1. Σε ένα ταψάκι τοποθετείς τις φρυγανιές την μία δίπλα στην άλλη, προσπαθώντας να μην υπάρχουν κενά
2. Ρίχνεις το ζεστό σιρόπι και περιμένεις να απορροφηθεί τελείως
3. Καλύπτεις με την κρέμα και αφήνεις στο ψυγείο για 15 λεπτά μέχρι να σφίξει
4. Γαρνίρεις με τη σαντιγύ και αφήνεις στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες
5. Γαρνίρεις με τις μάντολες ή το αμύγδαλο και σερβίρεις