Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Πιροσκί καταπληκτικά σε γεύση !!!

    Υπέροχα σε εμφάνιση, πανεύκολα στην προετοιμασία και καταπληκτικά σε γεύση!


 Ζύμη υλικά

    4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις [(σως χρειαστεί και λίγο ακόμα)
    2 φλυτζάνια φρέσκο γάλα
    1 μαγιά νωπή των 40 γραμ. ή 1και 1/2  φακελάκι ξερή
    1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
    1 αβγό
    2 κουταλιές ελαιόλαδο
    1 κουταλιά καλό βούτυρο



Γέμιση με κιμά υλικά

    350 γραμ.κιμά
    1 μέτριο  κρεμμύδι τριμμένο
    2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    1 ντομάτα ώριμη κομμένη σε κυβάκια
    αλατοπίπερο
    3 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο
    5-6 κλωναράκια μαιντανό
    1 φλυτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο π.χ.πεκορίνο Αμφιλοχίας
    1 1/2 κουταλιά σούπας ρύζι ό,τι έχετε γλασσέ ή καρολίνα
1 τριμμένο καρότο




Ζύμη ετοιμασία
Σε ένα μπόλ βάζουμε τα 2 φλυτζάνια  αλεύρι, το  ένα αβγό, την 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, το αλάτι και την μαγιά  αφού την έχουμε λιώσει μέσα στο 1 φλυτζάνι γάλα από τα δύο που χρειαζόμαστε που θα το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς. Ρίχνουμε λοιπόν και τα 2 φλυτζάνια γάλα μέσα στο μπόλ με τα υλικά, τις 2 κουταλιές λάδι και την μία κουταλιά βούτυρο λιωμένο και αρχίζουμε να σμίγουμε τα υλικά  στην αρχή με το χέρι και μετά ζυμώνουμε καλά για λίγη ώρα. Θέλουνε μία ζύμη ελαστική. Αν χρειαστεί προσθέστε ελάχιστο αλεύρι, αν και είναι μετρημένο.



Έχω ανάψει το φούρνο στο πιο χαμηλό βαθμό ίσα να ζεστάνει ελαφρώς και βάζω μέσα την ζύμη μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο, να φουσκώσει τουλάχιστον 40 λεπτά. Αν δεν βιάζεστε σκεπάστε τη σε ζεστό σημείο να φουσκώσει. Προσοχή αν την βάλετε στο φούρνο να φουσκώσει να προσέξετε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ελάχιστη, μην σας ψηθεί η ζύμη!

Γέμιση
Σε ένα κατσαρολάκι ή τηγανάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Σε 10 λεπτά προσθέτουμε και το αλατοπίπερο, τη ντομάτα το καρότο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 35 λεπτά. Μόλις φτάσουμε στα 30 λεπτά προσθέστε το ρύζι 1 και 1/2 κουταλιά της σούπας και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά,  αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσθέτουμε και το τυρί, ανακατεύουμε  και είναι έτοιμη η γέμιση  μας.


Πως τα γεμίζουμε
Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και την ζυμώνουμε μία δύο φορές να ξεφουσκώσει. χωρίζουμε σε μπαλάκια τη ζύμη σε μέγεθος που μας αρέσει, το κανονικό είναι λίγο πιο μεγάλο από καρύδι, αλλά τα παιδιά τα θέλουν μεγαλύτερα.
Εμένα με βολεύει να  το ανοίγω μέσα στην παλάμη μου, βάζω το μπαλάκι στο αριστερό χέρι και το πατάω με το  το δεξί και ανοίγει αμέσως και  βάζω μία κουταλιά  του γλυκού γέμιση και το κλείνω. Το πλάθω με προσοχή σαν σουτζουκάκι για να καταλάβετε. Αν το ανοίξετε με τον μικρό πλάστη ροδέλα  να αλευρώσετε την επιφάνεια που θα το ανοίξετε γιατί θα σας κολλήσει.




 Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι, αν δεν έχουμε φριτέζα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Με τρυπητή κουτάλα τα αναποδογυρίζουμε γρήγορα γρήγορα γιατί αρπάζουν και μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα τα βάζουμε σε πιάτο με αποροφητικό χαρτί για λίγο και μετά σερβίρουμε.


ΜΥΣΤΙΚΟ
Όταν τα κλείνουμε βρέχουμε την επιφάνεια λίγο σε μάκρος με το χέρι μας. Απλά βρέχουμε το δάχτυλό μας σε ένα πιάτο που έχουμε κοντά μας, περνάμε το άνοιγμα και μετά το κλείνουμε πλάθοντας. Το κολλάμε  να κλείσει. Δοκίμασα πολλούς τρόπους άλλους, αλλά ανοίγουν. Είναι ο πιο πετυχημένος! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !! 
Επίσης μπορούμε να γεμίσουμε με ότι μας αρέσει πχ λουκανικάκι ή πατάτα κτλ.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ