Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Παστίτσιο !!!



 500 γραμ.μακαρόνια νο 2
3 τέταρτα κιμά
2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα στο τρίφτη
1 ποτηράκι κρασί λευκό
2 κοφτές κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας  [μπορούμε και με φρέσκες ντομάτες 4-5 ψιλοκομμένες]
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
κρέμα μπεσαμέλ
6 -7 κουταλιές της σούπας βούτυρο
10 κουταλιές της σούπας  αλεύρι
2 κρόκους αβγών για την κρέμα
2 αβγά ολόκληρα για τα μακαρόνια
1 λίτρο γάλα (να έχετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί στο πήξιμο της κρέμα
τυρί τριμμένο
μοσχοκάρυδο



Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Βράζουμε τα μακαρόνια στο χρόνο που αναγράφετε στην συσκευασία .Τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τα αφήνουμε να περιμένουν
.
Σε κατσαρολάκι βαθύ βάζουμε τον κιμά με νερό τόσο όσο να το σκεπάζει ,με τα χέρια μας [καθαρά] λιώνουμε τον κιμά μέσα στο νερό να γίνει σπυρωτός και βάζουμε το κατσαρολάκι μας στην φωτιά .Μόλις αρχίσει να βράζει το αφήνουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ ,η την ντομάτα την φρέσκια ,ανάλογα τι θα επιλέξουμε ,το αλατοπίπερο,το κρεμμύδι,το ελαιόλαδο και ελάχιστη ζάχαρη .

Τα αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να σιγομαγειρευτούν περίπου 20 λεπτά,10 λεπτά πριν το τέλος αποσύρουμε το καπάκι δυναμώνουμε την φωτιά  να πήξει η σάλτσα μας .

.Συγχρόνως αν θέλουμε ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ.


Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο  και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να λιώση πάντα σε μέτρια θερμοκρασία .Προσθέτουμε και το αλεύρι μονοκόματο όλο ανακατεύοντας γρήγορα ,Μόλις γίνει ένα μίγμα με το βούτυρο προσθέτουμε και το γάλα κατ ευθείαν από την συσκευασία του και ανακατεύουμε συνέχεια ,σε λίγα λεπτά θα μας πήξει ,αν δούμε κι είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε γάλα ανακατεύοντας μέχρι να έρθει να γίνει σαν την κρέμα για μωρά ,ούτε πολύ ρευστή ,αλλά ούτε πολύ πηχτή.
Αμέσως προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών ανακατεύοντας συνέχεια για 3-4 λεπτά ,προσθέτουμε λίγο αλάτι,μοσχοκάρυδο στην άκρη του κουταλιού  και τέλος 1 χούφτα τυρί τριμμένο,και ανακατεύουμε καλά ,την αποσύρουμε απο την φωτιά.

σημείωση
ξεχάστε το χλιαρό γάλα.μια χαρά γίνετε έτσι ,καθώς καθώς και το τσιγαρισμένο κιμά ,ο τρόπος που σας προτείνω είναι δοκιμασμένος χρόνια και γίνετε ο κιμάς σπυρωτός και το παστίτσιο φανταστικό  κι εύκολο .

τι κάνουμε τώρα .
Παίρνουμε ένα ταψί το λαδώνουμε αδειάζουμε όλα τα μακαρόνια μέσα και σε ένα μπόλ βαθύ ρίχνουμε 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα και 1 με 2 αβγά ολόκληρα ,τα χτυπάμε με το πιρούνι και ρίχνουμε το μίγμα αυτό πάνω στα μακαρόνια μέσα στο ταψί ,ανακατεύουμε καλά [αυτό το κάνουμε για να μην είναι στεγνά τα μακαρόνια] και βγάζουμε τα μισά σε μία κατσαρόλα η μπόλ και αυτά που αφήσαμε μέσα στο ταψί τα πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο .
Μέσα στο κιμά τώρα προσθέτουμε 2 κουταλιές μπεσαμέλ της σούπας και ανακατεύουμε καλά .Μεταφέρουμε το κιμά πάνω από τα μακαρόνια και τον στρώνουμε ομοιόμορφα .Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια του κιμά με τριμμένο τυρί.


Σκεπάζουμε το κιμά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και ρίχνουμε πάλι λίγο τυρί τριμμένο ,αμέσως επόμενο βήμα είναι να αδειάσουμε την κρέμα μας επάνω καιο να την στρώσουμε ωραία και ίσια ,πασπαλίζουμε με τυρί κι ελάχιστη τριμμένη φρυγανια σε όλη την επιφάνεια του.
Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στούς 200 βαθμούς και το ψήνουμε πάνω κάτω η αντίσταση μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.,και αφού κρυώσει το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και καλή σας όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ