Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Μίνι μπιφτεκάκια με χόρτα -ή πατάτες -κι ο τρόπος που βράζουμε τα χόρτα !!


 Μπιφτέκια χορταστικά !!! Ένα από τα πιο αγαπημένα των παιδιών κι όχι μόνο
Υλικά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο  κρεμμύδι
1 αβγό
ψίχα από 3 φέτες ψωμί ή 5-6 φρυγανιές μικρές
αλάτι -πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανό προαιρετικά ή ρίγανη ότι σας αρέσει πιο καλά
3 κουταλιές σούπας μηλόξιδο
1 κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ
ελάχιστο λάδι


 Μουλιάζεται το ψωμί ή τις φρυγανιές σε μπολ με νερό το στύβεται καλά έτσι ώστε να μην έχει καθόλου νερό.
Τρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη.
Ρίχνετε τον κιμά σε βαθύ μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι,το αβγό,το αλατοπίπερο,την ρίγανη .ή τον μαϊντανό λίγο λάδι το ξύδι και το μπέκιν πάουντερ



ζυμώνετε με απαλές κινήσεις μέχρι να ανακατευτούν πολύ καλά όλα τα υλικά και τα πλάθεται σε μπιφτέκια -εδώ εγώ τα έκανα μικρά στρογγυλά και λίγο πλατσουκωτά.

Τοποθετείτε τα μπιφτέκια σε σχάρα και τα ψήνετε στο γκριλ της κουζίνας σας ή στα κάρβουνα μέχρι να ροδίσουν καλά κι από τις δύο πλευρές.
Εγώ έχω αγοράσει μαντεμένιο τηγάνι και αφού κάψει καλά τα τοποθετώ μέσα μετά από 5 λεπτά τα γυρίζω να πάρουν χρώμα κι από τις 2 πλευρές και χαμηλώνω την φωτιά  τα τα σκεπάζω και τα σιγοψήνω άλλα 15 λεπτά να ψηθούν καλά μέσα. Γίνονται τέλεια αφράτα και ζουμερά !!!
Πολλές φορές τα φτιάχνω σκέτα μόνο φρυγανιές-αυγό-ξίδι -μπεικιν πάουντερ πάντα και αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη δηλαδή δεν βάζω κρεμμύδι και είναι σαν να τρώς μπριζολάκι ,ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!
Εδώ τα μπιφτέκια τα έκανα μικρά -έκοβα ζύμη λίγο πιο μεγάλη από λενα καρύδι το εκανα μπαλάκι και μετα το πλατσούκωνα ελαφρώς -φουσκώνουν με το μπέκιν !!!




Χόρτα κι ό απλός τρόπος που  γίνονται  καταπράσινα !!





 Υλικά εδώ
1 κιλό βλίτα
αλάτι

Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα πιο πάνω από την μέση και μόλις πάρει να βράζει ρίχνουμε αλάτι και τα χόρτα πλυμένα και καθαρισμένα.
Για να μας βγουν καταπράσινα και να μην σκουρύνουν μόλις τα ρίξουμε στο νερό που βράζει τα πατάμε με μία ξύλινη κουτάλα να μην σταματήσει το βράσιμο , Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά τα κάτω πάνω δηλαδή και τα αφήνουμε με ΕΝΤΕΛΩΣ  ξεσκέπαστη κατσαρόλα να βράσουν τσιμπόντας που και που κανένα κοτσανάκι μην παραβράσουν και αρχίζουν και χάνουν κι αυτό το ωραίο πράσινο χρώμα τους .Τα βγάζουμε αμέσως μόλις βράσουν με τρυπητή κουτάλα σε μπολ και με λαδάκι λεμονάκι τα απολαμβάνουμε ,καλή σας όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ