Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Κέικ βανίλιας σοκολάτας !!!



Αφράτο, μυρωδάτο κέικ  βανίλιας και σοκολάτας με τέλεια υφή και γεύση. Εύκολο και γρήγορο στη παρασκευή του, υπέροχο στη γεύση του!!
Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη βανίλιας:

250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

3 κ.σ. γάλα

Για τη ζύμη σοκολάτας:

25 γρ. (3 1/2 κ.σ. κοφτές) κακάο

10 γρ. (1 κοφτή κ.σ.) ζάχαρη

3 κ.σ. γάλα

Για το πασπάλισμα του ταψιού:

βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

3-4 κ.σ καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη βανίλιας: Σε ένα μπολ τοποθετείτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει καλά το μείγμα. Προσθέτετε τους κρόκους των αυγών (τα ασπράδια τα βάζετε σε άλλο καθαρό μπολ) και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε στο μείγμα σταδιακά, λίγο τη φορά, χτυπώντας διαρκώς σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί όλο. Προσθέτετε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε για 1/2 λ ακόμα.

Στο μπολ με τα ασπράδια ρίχνετε μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάτε με ΚΑΘΑΡΟ και στεγνό μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια μαρέγκα τόσο πηχτή που να “στέκεται”. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπολ με το μείγμα αλευριού και συνεχίζετε το χτύπημα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Για τη ζύμη σοκολάτας: Μεταφέρετε σε ένα μπολ το 1/3 περίπου της έτοιμης ζύμης, προσθέτετε το κακάο, τη ζάχαρη και το γάλα και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για το πασπάλισμα ταψιού: Παίρνετε μια μικρή βαθιά στρογγυλή φόρμα για κέικ, με τρύπα στη μέση, την αλείφετε με το βούτυρο και τη πασπαλίζετε με τη μαύρη ζάχαρη, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά. Στρώνετε ισομερώς στη βάση της φόρμας, με μια μαρίζ, τη ζύμη της βανίλιας και από πάνω στρώνετε τη ζύμη σοκολάτας.

Για το ψήσιμο: Με ένα πιρούνι “στριφογυρίζετε” τη σοκολατένια ζύμη (βλέπε βίντεο) και ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 50-60 λ ή μέχρι να βγει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.

Πηγή
Πηγή