Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Γιουβέτσι κριθαράκι !!



Το γιουβέτσι είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων.Σημείο κατατεθέν των κυριακάτικων τραπεζιών.


ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό μοσχάρι ποντίκι ή σπάλα κομμένο σε κομμάτια

1/2 Kg κριθαράκι χοντρό

1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ

1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί

1 ξυλάκι κανέλας

λίγα γαρύφαλλα

1 φύλλο δάφνης

αλατοπίπερο

1 πρέζα ζάχαρη

τυρί τριμμένο μαλακό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε το κρέας και το στραγγίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρέας απο όλες τις πλευρές, να ροδοκοκκινήσει. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο. Τα σωτάρουμε όλα μαζί και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και κατόπιν προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη ντομάτα, αλατοπίπερο και λίγη ζαχαρίτσα. Ρίχνουμε και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει το κρέας μας, σε σιγανή φωτιά. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα θα χρειαστούμε περίπου 1/2 ώρα. Αν χρησιμοποιήσουμε κανονική κατσαρόλα, θα πρέπει να προσέχουμε τα υγρά του φαγητού. Θα χρειαστεί και άλλο νεράκι, πάντα ζεστό.

Βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε το κριθαράκι. Αφήνουμε για 5 λεπτά, να βράσει, το σουρώνουμε και το ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα, ραντίζοντας το με λίγο λάδι. Με αυτό τον τρόπο το κριθαράκι μας παραμένει σπυρωτό και δεν κολλάει.

Μόλις γίνει το κρέας το αδειάζουμε σε πυρέξ ή ταψί ή σε ατομικά πήλινα. Προσθέτουμε και το κριθαράκι και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε το γιουβέτσι για περίπου 30 λεπτά. Προσέχουμε πάντα να έχει νερό το φαγητό και να μην μείνει στεγνό, επειδή όταν κρυώνει στεγνώνει περισσότερο.
Αν το βάλουμε σε πήλινο πάλι ρίχνουμε λίγο ζεστό νεράκι και λίγο πριν ψηθεί εντελώς τραβάμε τα πήλινα από τον φούρνο σκεπάζουμε με τριμμένο τυρί και φουρνίζουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σε ταψί ή πυρέξ
Προς το τέλος του ψησίματος το ξεσκεπάζομαι και πασπαλίζουμε και πάλι με τυρί τριμμένο. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί.Καλή επιτυχία!!!!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ