Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ρεβιθάδα με μπαχάρια στο πήλινο ή σε γάστρα !!




 Φτιάξτε αυτήν την συνταγή για ρεβιθάδα φούρνου και θα με θυμηθείτε τέτοια γεύση που έχουν ωραία με τα διάφορα μπαχαρικά στο ένα πιάτο δεν σταματάς κι ας είναι απλά ρεβίθια !!!!
Απαραίτητα ψήνονται σε πήλινο ή σε γάστρα .

Υλικά
500 γραμ ρεβίθια
2 κρεμμύδια μέτρια ξερά κομμένα σε λωρίδες
3 ντομάτες οι δύο ώριμες και ψιλοκομμένες η τρίτη πιο άγουρη κομμένη σε ροδέλες
1 κύβο κνορ ότι γεύση θέλετε κι αν θέλετε εγώ πάντα βάζω στα φαγητά μου
1/2 κουτ γλυκού ακριβώς μπούκοβο ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙΕΙ βάλτε λίγο ή καθόλου αν δεν σας αρέσουν τα λίγο καυτερά- απλά δίνει πολύ ωραία γεύση ιδιαίτερη
1/2 κουτ,γλυκού κύμινο
1/2 κουτ.γλυκού σκόνη σκόρδου
1/2 κουτ.γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/2 κουτ,γλυκού κουρκουμά
αλάτι
πιπέρι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουτ,σούπας σκόνη σόδα






Τι κάνουμε
Πλένουμε και βάζουμε τα ρεβίθια σε βαθιά κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε όλη την νύχτα.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι το πρωί και τα ραντίζουμε με τις 2 κουταλιές σόδας ,τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε ακριβώς 5 λεπτά και τα ξεπλένουμε σε πολλά νερά [ μην τα αφήσετε παραπάνω και διαλύονται και χάνουν από την γεύση τους ]



Τα βάζουμε στην κατσαρόλα βάζουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσουν και τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά ξαφρίζοντάς τα.
Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στην γάστρα ή το πήλινο στεγνά .
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο.το κύμινο.το τζίντζερ,το μπούκοβο,τον κουρκουμά με ένα μαχαιράκι ξύνουμε από πάνω τον κύβο ,προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και το λάδι και τέλος τις ψιλοκομμένες ντομάτες .
Ανακατεύουμε καλά και αμέσως σκεπάζουμε το φαγητό μας με τις ροδέλες ντομάτας που έχουμε κρατήσει.




Ρίχνουμε από πάνω με την βοήθεια κουτάλας το ζουμί που βράσαμε τα ρεβίθια ,θέλουμε το φαγητό μας να είναι σκεπασμένο με το ζουμί .
Κλείνουμε την γάστρα ή το πήλινο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς περίπου για 1 ώρα ..στα 40 λεπτά ανοίξτε με προσοχή την γάστρα να δείτε αν ψηθήκανε  και ψήστε λίγο ακόμα ξεσκέπαστα να δέσει η σάλτσα τους και να πάρουν χρώμα.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω την γεύση τους με τα τόσα ωραία μπαχαρικά τα ψήνεις και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι Δοκιμάστε τα !!  Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  

Χωρίς να θέλω να διαφημίσω τα καλύτερα όσπρια είναι τα Agrino  Ελληνικά και τα μόνα που βράζουν πάντα και χυλώνουν !