Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ντολμαδάκια με κιμά σκέτα ή με αυγολέμονο !!!

Μαμαδίστικη συνταγή !!

Υλικά
Για 6-8 άτομα

Για τα ντολμαδάκια
3⁄4 κιλού άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
1⁄4 κιλού αμπελόφυλλα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
1 ματσάκι άνηθος
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού του καφέ ρύζι καρολίνα
αλάτι και πιπέρι



Για το αυγολέμονο [Προαιρετικά τα αφήνουμε και σκέτα ]

Κρέμα Αυγολέμονο
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
6 κουταλιές σούπας αλεύρι
χυμό από 2 λεμόνια
2 κρόκους αυγών
ζωμό από τα ντολμαδάκια
αλάτι

Εκτέλεση

Για τα ντολμαδάκια

Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα αμπελόφυλλα και ζεματίστε τα με καυτό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.

Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δυόσμο, ανακατέψτε με τον κιμά και το ρύζι και αλατοπιπερώστε.

Παίρνετε ένα – ένα αμπελόφυλλο από την ανάποδη και βάζετε 1 κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση και τυλίξτε το σε μακρόστενο ντολμαδάκι.

Τοποθετήστε τα στη σειρά στην κατσαρόλα.

Προσθέστε 2 ποτήρια νερό, σκεπάστε τα από πάνω με ένα πιάτο που να εφαρμόζει πάνω στα ντολμαδάκια και μαγειρέψτε τα για 40 λεπτά.
Φροντίζουμε στο τέλος να προσθέσουμε λίγο νερό να πάρει λίγες βράσεις να το μεταχειριστούμε στο αυγολέμονο.

Εκτέλεση Κρέμα αυγολέμονο

Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο [προσοχή σε χαμηλή θερμοκρασία ]
Ρίχνουμε το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα.
Ρίχνουμε το ζωμό από τα ντολμαδάκια  κι αν πήξει πολύ αραιώνουμε η με λίγο νερό η λίγο αραιωμένο με νερό γάλα την θέλουμε ρευστή.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών και τους 2 κρόκους αυγών ανακατεύοντας κι έτοιμη η σάλτσα αυγολέμονο .

Στο τέλος σερβίρετε τα ντολμαδάκια ραντίζοντας με το αυγολέμονο.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ