Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Πατατόπιτα με ζαμπόν & τυριά !!!

Μια εύκολη συνταγή για ένα πιάτο, πάντα ευπρόσδεκτο σε μικρούς και μεγάλους, για μια υπέροχη πατατόπιτα με ζαμπόν και τυρί. Αρωματίστε τη με μυρωδικό αρεσκείας σας και απολαύστε ένα τέλειο ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο ή ακόμα και ένα απλό γεύμα ή δείπνο με μια σαλάτα.

Υλικά συνταγής

    6 πατάτες συνολικού βάρους 1.100 γρ. περίπου
    200 γρ. ζαμπόν (ή μπέικον αν προτιμάτε) κομμένα σε μέτρια κομμάτια
    1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη, ψιλοκομμένο ή μοσχοκάρυδο
    250 ml κρέμα γάλακτος με 10% λιπαρά
    2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
    150 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
    1/4 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
    200 γρ. τυρί τσένταρ (ή γκούντα, ένταμ, έμενταλ), τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
    αλάτι πιπέρι
    2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο + τριμμένη φρυγανιά για άλειμμα και πασπάλισμα ταψιού

Εκτέλεση συνταγής

    Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε στα 4 και τις βράζετε καλά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σε κατσαρόλα (ή σε χύτρα). Τις αφαιρείτε από τη φωτιά, τις σουρώνετε καλά και μόλις μισοκρυώσουν τις μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και τις πολτοποιείτε σε πουρέ, με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
    Εν τω μεταξύ, κόβετε τη φρέσκια μοτσαρέλα σε μικρά κομματάκια και τη μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί. Αν προτιμήσετε το μπέικον το σοτάρετε ελαφρώς σε τηγάνι, χωρίς λιπαντική ουσία και το μεταφέρετε και αυτό σε απορροφητικό χαρτί να κρυώνει. Διαφορετικά κόβετε το ζαμπόν σε μικρά κομμάτια.
    Ρίχνετε μέσα στο μπολ με το πουρέ πατάτας το ζαμπόν (ή μπέικον), τα χτυπημένα αυγά, τη κρέμα γάλακτος, τα κομματάκια μοτσαρέλας, τη τριμμένη παρμεζάνα το μοσχοκάρυδο ή τη ρίγανη ή το θυμάρι, πιπέρι και αλάτι (μετά από δοκιμή) και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν.
    Βουτυρώνετε ένα μέτριο πυρέξ και το πασπαλίζετε με τη τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε ισομερώς το μείγμα πουρέ στο πυρέξ, σκορπάτε από πάνω, σε όλη την επιφάνεια, το τυρί τσένταρ και πασπαλίζετε από πάνω 2-3 πρέζες τριμμένη φρυγανιά.
    Ψήνετε τη πατατόπιτα σε προθερμασμένο στους 200° C για 20-25 λ ή μέχρι να “γκρατιναριστεί” (δηλ. να λιώσει καλά και ροδοκοκκινίσει το τυρί). Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και να “σταθεί” για 15 λ περίπου και στη συνέχεια το κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε.
Καλή όρεξη !!!
olasimera
 sintayes.gr