Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Γίγαντες φούρνου !!!




 Απλή παραδοσιακή συνταγή για πεντανόστιμους γίγαντες στον φούρνο !!!
Σκέτο λουκουμάκι !!!


Υλικά
500 γραμ. γίγαντες
1/2 και λιγότερο κούπα τσαγιού λάδι 
2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
8 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
8 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
5 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη
1/2 κούπα  τσαγιού χυμό ντομάτας
1 γενναία κουταλιά σούπας πελτέ
1 κύβο κνορ




 Τί κάνουμε
Βάζουμε από το βράδυ στην κατσαρόλα τους γίγαντες αφού πρώτα τους πλένουμε καλά.
Τους σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε όλη την νύχτα.


Το πρωί τους σουρώνουμε βάζουμε νερό να τους σκεπάζει και 2 με 3  δάχτυλα πιο πάνω και βράζουμε μέχρι να δαγκώσουμε έναν και να έχει σχεδόν βράσει.
Θέλουν περίπου 60 λεπτά.
Τους αδειάζουμε στην γάστρα ή στο ταψί ρίχνοντας μαζί και 1/2 ποτήρι του νερού από το ζουμί που βράσανε.




Σάλτσα.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τον χυμό σάλτσας και τον πελτέ μέσα κατ ευθείαν στο τηγάνι και ανακατεύουμε να διαλυθεί με ξύλινη κουτάλα,τον μαϊντανό,τον άνηθο,τον μαϊντανό,το αλατοπίπερο την ζάχαρη [λίγη] τον κύβο και 1/2 ποτήρι του νερού νερό.




Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Συγχρόνως έχουμε ανάψει τον φούρνο στους 180 βαθμούς να γίνει προθέρμανση.




Ρίχνουμε την σάλτσα επάνω από τους γίγαντες ανακατεύουμε καλά κλείνουμε την γάστρα    και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά να δούμε να έχουν λίγο σάλτσα μην βγουν στεγνοί ,αν  πιουν όλο το ζουμί τους προσθέστε λίγο νεράκι κι αφήστε να πάρουν δυο -- τρεις βράσεις.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

* Αν δεν υπάρχει γάστρα ψήστε σε ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο .