Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Το ραβανί των αναμνήσεων ..!!!




Γλυκακι με πολύ απλά υλικά μα φανταστικό άρωμα και γεύση..!!!
Το γλυκό των παιδικών αναμνήσεων πολλών !!!


        Υλικά
    500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
    500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
    1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
    4 ποτήρια (νερού) νερό
    2 ποτήρια (νερού) λάδι (ελαιόλαδο)
    2- 3 κάψουλες βανίλιας
    1 πορτοκάλι ακέρωτο (ξύσμα και χυμό)
    1 λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα και χυμό)
    κανελοζάχαρη (κανέλα- ζάχαρη) για το πασπάλισμα



    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, και τις βανίλιες.
    Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
    Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
    Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα.
    Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με μια κουτάλα για 3- 4 λεπτά το μείγμα μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
    Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί (30 x 40) λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι.
    Λειαίνουμε την επιφάνεια και με ένα μαχαίρι το χαράσσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.



    Το χαράσσουμε πρώτα κάθετα σχηματίζοντας λωρίδες και έπειτα διαγώνια για να σχηματίσουμε ρόμβους.
    Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα παντού.
    Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
    Σε ένα μπολάκι ετοιμάζουμε την κανελοζάχαρη (αναμειγνύουμε 5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με 1-2 κουταλιές σούπας κανέλα) και πασπαλίζουμε το ραβανί να πάει παντού.
    Αφήνουμε το ραβανί να κρυώσει εντελώς, το κόβουμε και σερβίρουμε.
Από την φίλη μου Vana Zouka + Ξύλινο κουτάλι

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ