Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Φάβα !!!

Η γευστική φάβα τρώγεται κρύα σαν ορεκτικό και δεν χρειάζεται να την μουσκέψετε αποβραδίς !!

Υλικά

1/2 κιλό φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο
1/2 φλ τσαγιού ελαιόλαδο
ρίγανη προαιρετικά
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι-πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

Κρεμμύδι
μαϊντανό
ντομάτα
όλα τα παραπάνω ψιλοκομμένα
ελίτσες

Τι κάνουμε

Καθαρίζουμε την φάβα όπως κάνουμε και με τις φακές.
Την πλένουμε καλά και την βάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε μπόλικο κρύο νερό τόσο όσο να την σκεπάζει τουλάχιστον 4 δάχτυλα και την αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι ολόκληρο λίγο αλάτι και λίγο λάδι.
Την αφήνουμε να βράσει ξαφρίζοντας κατά διαστήματα τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνεια του νερού.

Μόλις η φάβα λιώσει και γίνει χυλός κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα .
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι το χυμό λεμονιού την ρίγανη εάν βάλετε ,και το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε την φάβα σε βαθιά γυάλινα μπολάκια ή πιάτα και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι ντομάτα μαϊντανό και ελίτσες .Καλή επιτυχία κι όρεξη!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ