Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Χοιρινό ρολό με πορτοκάλι -κονιάκ και πατάτες φούρνου !!!





Υλικά
1.500 γραμ κρέας χοιρινό από σπάλα ή μπούτι
2 πορτοκάλια (το χυμό τους και το ξύσμα)
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
2 δαφνόφυλλα
½ κούπα τσαγιού λάδι
3 σκελίδες σκόρδο
λίγους 4 με 5  κόκκους μπαχάρι
2 κουταλιές σουπας μέλι
1 κουτ σουπας μαύρη ζάχαρη ή κρυσταλική
Αλάτι Πιπέρι
Θυμάρι
2 κουταλιές σουπας αλεύρι

Τι κάνουμε

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να  μας δέσει με σπάγκο το κρέας ή να το περάσει σε δίχτυ  γεμίζοντας με τυρί ή ότι άλλο μας αρέσει.
Σε ένα σκεύος που να μπαίνει στο φουρνο  βαθύ που να χωράει όλο  το κρέας, ρίχνουμε το λάδι, το πορτοκάλι, την ζάχαρη , το μπαχάρι, το ξύσμα, το κονιάκ, τη δάφνη και το τριμμένο σκόρδο και τοποθετούμε το κρέας  μαρινάδαλοιπόν για 3 με 4 ώρες.
Το γυρίζουμε συχνά.
Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας πάνω από τη μέση, το αλάτι,το  πιπέρι,το θυμάρι, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμ. στην αρχή για μια ώρα και μετά χαμηλώνουμε  το φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες δύο ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και περνάμε το κρέας με το μέλι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να χρυσίσει η πέτσα και να γίνει σκληρή.
Το φαγητό μας πρέπει να έχει πολλά υγρά για να φτιάξουμε την σάλτσα
Μόλις ψηθεί το κρέας το βγάζουμε και κρατάμε όλο το ζουμί σε κατσαρολάκι,αραιώνουμε το  αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει γύρω στα 4 με 5 λεπτά. Κόβουμε το κρέας σε ροδέλες και σερβίρουμε με ότι μας αρέσει !! Καλή όρεξη !!!

Πατάτες φούρνου

 Υλικά:

    500 gr. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
    3 σκ. σκόρδο σε λεπτά φετάκια
    1 κουτ.γλυκού. μέλι
    2  κουτ.γλυκού. μουστάρδα
    Χυμός από 1 πορτοκάλι φρέσκος
    Χυμός από 1 λεμόνι
    Δεντρολίβανο
    λίγη γλυκιά πάπρικα
    Πιπέρι
    Αλάτι
    Ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πλένουμε κόβουμε τις πατάτες τις βάζουμε για πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε γάστρα
Ρίχνουμε από πάνω όλα τα υλικά καλά όλα τα υλικά, στις αναλογίες που προτιμάμε.
Ανακατεύουμε πολύ καλά προσθέτουμε και 1 ποτήρι του νερού νερό σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι  και σε προθερμασμένο  στο φούρνο στους 220°C για περίπου 40' εξαρτάται από την ποιότητα της πατάτας, το φούρνο κλπ.). Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ελεγχουμε για τυχόν προσθήκης νερού να μην στεγνώσουν
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ