Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Κουλουράκια -ψωμί-τηγανόψωμα -Ολα με μία ζύμη !!






Ξεκίνησα να φτιάξω κουλούρια Θεσ/νικης στην πορεία μου βγήκανε και τηγανόψωμα καταπληκτικά και τραγανά κουλούρια αλλά και πεντανόστιμο ωραίο φουσκωτό και αφράτο ψωμάκι !!Το μοιράζομαι μαζί σας είναι όλα εύκολα τέλεια και πολύ οικονομικά !!


Τι χρειαζόμαστε
500 γραμ αλεύρι σκληρό (το αγόρασα από τον φούρνο χύμα}
1 κιλό αλεύρι  για όλες της χρήσεις   (και αυτό από το φούρνο }
250 γραμ σουσάμι χύμα ( από τον φούρνο)
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού  κοφτό ζάχαρη 
χλιαρό νερό περίπου 2 ποτήρια νερού


Για το πασπάλισμα
Σουσάμι
1 μπολ με νερό μέχρι την μέση
1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική



Τι κάνουμε
Χρειαζόμαστε μίξερ με τους γάντζους .
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2  ποτήρια χλιαρό νερό μαζί και τα φακελάκια με την μαγιά  και το ανακατεύουμε να διαλυθουν  καλά.
 Αμέσως αρχίζουμε με το μίξερ να δουλεύει σε μέτρια ένταση να ρίχνουμε πρώτα ολο το σκληρό αλεύρι το αλάτι την ζάχαρη και μετά λίγο λίγο το αλεύρι γοχ προσθέτουμε μέχρι να δούμε ότι το ζυμάρι αρχίζει και ξεκολλάει και τυλίγεται στο γάντζο ,τότε σταματάμε και ελάχιστα ζυμώνουμε με το χέρι και ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι .
Θέλουμε να πετύχουμε ζύμη εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε την ζύμη με  μία πετσέτα και ανοίγουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με 200 ανάλογα τον φούρνο.


 Για τηγανόψωμα
Μόλις δούμε και φουσκώσει το ζυμάρι μας κόβουμε μπαλάκια τα πατάμε με το χέρι  να γίνουν τηγανίτες και ανάλογα ή τηγανίζουμε ή ψήνουμε [εγώ τηγανίζω είναι πιο ωραία] πασπαλίζοντας με φέτα η τυρί τριμμένο .Αν θέλουμε την ώρα που φτιάχνουμε την πιτούλα μία μία ζυμώνουμε και λίγο τυράκι μαζί  και γίνετε κάτι σαν τηγανοτυρόψωμο.




 Απίθανη γεύση !!!Τραγανά απ έξω αφράτα μέσα !


Για κουλούρια
Κόβοντας μπαλίτσες πλάθουμε κορδόνια λεπτά σαν το κουλούρι που αγοράζουμε [εγώ τα έφτιαξα χοντρά] και τα κάνουμε κυκλικά  να τα κλείσουμε
πατώντας την μία με την άλλη άκρη.
Αμέσως τα βουτάμε σε μπολ που έχουμε κοντά μας με το νερό που έχουμε διαλύσει μέσα και την ζάχαρη και αμέσως το κυλάμε μέσα στο μπολ που κι αυτό το έχουμε κοντά μας με το σουσάμι να πάει παντού σε όλο.
Στρώνουμε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να τα δούμε να πάρουν το χρυσοκίτρινο χρώμα και να έχουν ψηθεί.





 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Ψωμάκι
Λαδώνουμε ταψάκι η στρώνουμε με λαδόκολλα  μεγέθους όσο ένα μεγάλο καρβέλι.
Αδειάζουμε μέσα την ζύμη την ισιώνουμε και βουτάμε το χέρι μας στο νεροζάχαρο περνάμε χαϊδεύοντας όλη την επιφάνεια του ψωμιού να υγρανθεί και πασπαλίζουμε με σουσάμι να πάει παντού από πάνω και ψήνουμε .Καλή επιτυχία και τα τρία είναι υπέροχα !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
Με τα συγκεκριμένα υλικά βγήκανε 7 κουλούρια--7 τηγανόψωμα μεγαλούτσικα και 1 καρβέλι ψωμάκι!






Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Λεμονοκέικ το μοσχομυριστό !!!



Λαχταριστό κέικ με άρωμα και γεύση λεμονιού !!!

Υλικά
500 γραμ, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250  γραμ βούτυρο
1 κουτ, γλυκού μπέκιν πάουντερ
4-5 αυγά
ξύσμα από 2 λεμόνια
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
1 κεσεδάκι γιαούρτι

Σιρόπι
2 μέρη ζάχαρη
1+ 1/2 μέρος νερό
1 λεμόνι το ξύσμα
1 λεμόνι να είναι ζουμερό το χυμό του μόνο

Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Τι κάνουμε
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ .
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα -ένα.
Προσθέτουμε το ξύσμα το γιαούρτι και τέλος δουλεύοντας πάντα το μίξερ σε σιγανή ταχύτητα το αλεύρι.
 Βουτυρώνουμε αλευρώνουμε και αναποδογυρίζουμε τινάζοντας να φύγει το περιττό αλεύρι ένα ταψάκι 30 εκατ,η μία μακρόστενη φόρμα.
Αδειάζουμε το μείγμα το κουνάμε να γίνει ομοιόμορφο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να το δούμε να ροδίσει και να ξεκολλήσει από γύρω γύρω από το ταψάκι.
Αφήνουμε την λεμονόπιτα να κρυώσει εντελώς  και ετοιμάζουμε το σιρόπι .
Βάζουμε όλα τα υλικά και αφού ανακατέψουμε λίγο να λιώσει η ζάχαρη βράζουμε για 10 λεπτά.
Τρυπάμε την λεμονόπιτα διακριτικά με ´οτι λεπτό μυτερό έχουμε π.χ μία οδοντογλυφίδα εδώ κι εκεί σε όλη την επιφάνεια και με μία κουτάλα το σιροπιάζουμε με προσοχή να μην μας χαλάσει .Καλή όρεξη !!


 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ 




Μηλόπιτα καταπληκτική & γρήγορη !!


 Γρήγορη μηλόπιτα!! Η παρέα για  το καφεδάκι μας κι όχι μόνο -θα σας ενθουσιάσει η γεύση της σίγουρα !!Φτιάξτε την πανεύκολη οικονομική !!

Υλικά
4 μήλα κομμένα μικρά καρέ
200 γραμ βούτυρο
3 αυγά
1+1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού κοφτό κανέλα σκόνη
1 κούπα τσαγιού σταφίδες ξανθές  προαιρετικά εγώ δεν είχα και δεν έβαλα
500 γραμ αλεύρι φαρίν απ
1 κούπα γάλα εβαπορέ γάλα αραιωμένο
1 βανίλια σε σκόνη

 Ετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς 
Βάζουμε στην φωτιά ένα μεγάλο κατσαρολάκι και προσθέτουμε μέσα την ζάχαρη με το βούτυρο .

 Σε σιγανή φωτιά ανακατεύομαι με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να λιώσει
 Να γίνει ακριβώς έτσι και το αφήνουμε να περιμένει εκτός φωτιάς.

 Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το γάλα με την κανέλα και αυγά.Χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός
 Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο -ζάχαρη μαζί με το γάλα -αυγά
Έχουμε κόψει τα μήλα μας σε καρεδάκια και τα προσθέτουμε μέσα στο μείγμα.
 Εδώ προσθέτουμε αν (βάλουμε) τις σταφίδες προσθέτουμε και την βανίλια και συγχρόνως προσθέτουμε και λίγο λίγο το αλεύρι και με ένα κουτάλι ανακατεύομαι



 Αδειάζουμε το μείγμα σε αντικολλητικό ταψάκι .Αν δεν υπάρχει αντικολλητικό βουτυρώνουμε πρώτα και μετά αδειάζουμε την μηλόπιτα μας
 Περίπου σε 30 λεπτά ψήσιμο και είναι έτοιμη ..βυθίζουμε ένα μαχαίρι για να δούμε αν βγει καθαρό (το γνωστό μας τεστ) είναι έτοιμη .


Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη όλη την επιφάνεια .
 Σημείωση . Εδώ η ζάχαρη δεν είναι άχνη κατ´επιλογή μου ,βάζω στο μούλτι ή μπλέντερ λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και την δουλεύω για λίγο να γίνει σκόνη αλλά να κρατάει και λίγο μου αρέσει περισσότερο ..εσείς βάλτε άχνη .
Καλή επιτυχία και όρεξη !!
 Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Tιραμισού τούρτα με παντεσπάνι !!


 Για το παντεσπάνι
5 αυγα σε θερμοκρασια δωματιου
1 κουπα του καφε ζαχαρη
1 κουπα του καφε αλευρι για ολες τις χρησεις
1 μπεικιν παουντερ
4 κ.σ.γαλα ζεστο
 2 κ.σ. χυμο λεμονι ξυσμα ενος λεμονιου

 Για την κρέμα
 500γρ.φυτικη κρεμα γαλακτος VEGETALCREM
 400γρ.τυρι κρεμα PHILADELPHIA
3 κ.σ.ζαχαρη κρυσταλλικη
6 κ.σ. ζαχαρη αχνη
2 κ.σ. απο το σιροπι που θα φτιαξουμε
1 βανιλια


 Τι κάνουμε
Χτυπαμε το τυρι κρεμα με την κρυσταλλικη ζαχαρη, τις 2 κουταλιες σιροπι και τη βανιλια για 10 λεπτα. Μετα ριχνουμε μεσα τη φυτικη κρεμα γαλακτος με την αχνη και χτυπαμε μεχρι να γινουν σφιχτη κρεμα.

 Σιρόπι
50 γρ.ποτο αμαρετο
150γρ. νερο
5 κ.σ. ζαχαρη αχνη
1 κ.σ.νες καφε

3 λεπτα τα βράζουμε ...το αφηνουμε να κρυωσει και σιροπιαζουμε

Εκτέλεση 
 Χωριζουμε τους κροκους απο τα ασπραδια. Χτυπαμε τα ασπραδια με το χυμο λεμονι να γινουν μαρεγκα. Σε αλλο μπολ χτυπαμε τους κροκους με τη ζαχαρη να αφρατεψουν. Ριχνουμε το γαλα και το ξυσμα λεμονιου. Κατεβαζουμε την ταχυτητα του μιξερ στο ενα και ριχνουμε σιγα-σιγα τη μαρεγκα το αλευρι και το μπεικιν. Αδειαζουμε το μειγμα σε βουτυρωμενο 28άρι ταψι και ψηνουμε στους 180 βαθμους για 30 λεπτα. Οταν ψηθει το αφηνουμε να κρυωσει καλα και το χωριζουμε στα δυο. Σιροπιαζουμε και τα δυο παντεσπανια και στρωνουμε τη μιση κρεμα μεσα και την αλλη μιση καλυπτουμε την τουρτα. Στο τελος πασπαλιζουμε με κακαο.Καλή επιτυχία !!!
Mina Papa
Περισσότερες συνταγές πατήστε  ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Κοτόπουλο τηγανιτό με μπύρα συνοδευόμενο με πουρέ !!



 Yλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 κουτάκια μπύρα μικρά
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

Για τον πουρέ

2 κιλά πατάτες
1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
λίγο μοσχοκάρυδο- αλάτι-πιπέρι

Ετοιμασία

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μερίδες κοτόπουλο να ροδοκοκκινίσουν καλά απ όλες τις πλευρές .
Όταν τηγανιστεί όλο το κοτόπουλο το ξαναβάζω όλο μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνω μέσα τα 2 κουτάκια μπύρα 
το αλάτι πιπέρι ρίγανη και σιγοβράζω μέχρι να μείνει με το λαδάκι.

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Για τον πουρέ
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κομμάτια [όσο πιο μικρά τόσο πιο γρήγορα βάζουν ].Τις βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό να σκεπάσει τις πατάτες .
Τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν πολύ και τις στραγγίζουμε .
Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και στο μάτι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο και τις  λιώνω με πιρούνι ,τις κατεβάζουμε από το μάτι και τις χτυπάμε με το σύρμα να γίνουν αφράτες
Προσθέτουμε αλάτι μοσχοκάρυδο  και πιπέρι και σερβίρουμε δίπλα στο κοτόπουλο

[Εάν υπάρχει πρες πουρέ περάστε τες για πιο ευκολία πριν τις βάλετε στην κατσαρόλα ]
Συνταγή Μina Papa 

Σοκολατάκια με κάστανο


Από τα χθεσινά κάστανα που ψήσαμε στο τζάκι μου περίσσεψαν λίγα και τα έκανα σοκολατάκια!!!

Υλικά
 200 γραμ κάστανα ψημένα -ή βρασμένα
1 χούφτα καρύδια
2 κουταλιές σούπας άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο λικέρ της αρεσκείας μας ή λίγο κονιάκ ή ρούμι  1-2 κουταλιές της σούπας

Επικάλυψη
200 γραμ κουβερτούρα 

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ετοιμασία
Περνάμε από το μούλτι τα κάστανα και τα αδειάζουμε σε ένα λεκανάκι .
Προσθέτουμε και τα καρύδια περασμένα κι αυτά πρώτα από το μούλτι.
Επίσης προσθέτουμε βανίλια κονιάκ ή ότι σας αρέσει από ποτό,την ζάχαρη άχνη  ,
Τα ζυμώνουμε λίγο με το χέρι μας και πλάθουμε μπαλάκια.
Λιώνουμε σε μπαίν μαρί την κουβερτούρα τα βουτάμε και με την βοήθεια πιρουνιού τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο ψυγείο ή περιμένουμε να κρυώσουν .Καλή επιτυχία!
Aπό την φίλη Eva Triantafilidou