Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Πατατόπιτα spesial!!


ΥΛΙΚΑ
2 κιλά πατάτες
200gr κεφαλογραβιέρα τριμμένη
200gr γκούντα
10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
10 φέτες γαλοπούλα καπνιστή κομμένη σε κύβους
200gr λουκάνικα Φραγκφούρτης κομμένα σε ροδέλες
500gr φρέσκα μανιτάρια
400ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε ροδέλες με το μαντολίνο και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Η πατάτες πρέπει να κρατάνε λίγο για να μπορούμε να τις στρώσουμε στο ταψί μας.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω ένα κουτ. του γλυκού βούτυρο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα μανιτάρια να μαλακώσουν για 3 λεπτά. Τα αφαιρώ σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον προσθέτουμε τα λουκάνικα και την γαλοπούλα. Μόλις σοταριστούν καλά προσθέτουμε τα μανιτάρια αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την κεφαλογραβιέρα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μια στρώση πατάτες, ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας από το μείγμα που έχουμε στο τηγάνι και απλώνουμε.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για δεύτερη φορά και τελειώνουμε με τρίτη στρώση πατάτας. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο για 35΄
via casasideas

Μυδοπίλαφο καταπληκτικό!



 Υλικά
Μύδια με το κέλυφος
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
λίγα ντοματίνια κομμένα
κόκκινο πιπέρι γλυκό άν μας αρέσει βάζουμε και καφτερό
αλάτι 
πιπέρι
λίγο λαδάκι
ρύζι κίτρινο
1 ποτήρι κρασιού ούζο

Εκτέλεση
Σοτάρουμε το ρύζι μαζί με το λάδι και έχουμε κομμένα τα λαχανικά τα ρίχνουμε μέσα  τα γυρνάμε για λίγο και σβήνουμε με το ούζο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό περίπου 3 ποτήρια νερού καιμαγειρεύουμε σε μέτρια φωτια για 20 λεπτά περίπου. 10 λεπτά πρίν τελειώσουμε το μαγείρεμα  προσθέτουμε και τα μύδια .Ανοίγουμε το καπάκι βράζοντας να δέσει η σαλτσούλα και καλή όρεξη!!!
Σημείωση
Η αναλογία νερού με ρύζι είναι 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό!!

Ευχαριστω πολύ την φίλη μου Ευγενία Ράπτη  για την συνταγή!
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές εδώ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




 



Λαχταριστές πατατομπαλίτσες!!!

 Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή με απλά υλικά που δε στερείται γεύσης...

Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν
220 γρ. νερό
150 γρ. σπορέλαιο
1 κ.σ. ξύδι
500 γρ. πατάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
φύλλα φρέσκου δυόσμου
άνηθο
μαύρο πιπέρι
κόκκινο πιπέρι
1 κ.γ. αλάτι
ρίγανη
1/3 κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα έως ότου μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και τις πατάμε με το εργαλείο του πουρέ. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέτουμε την πατάτα , τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μίγμα.

Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε. Κάνουμε λακκουβίτσα και προσθέτουμε το νερό , το σπορέλαιο και το ξύδι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και προσθέτουμε την πατάτα. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μικρές μπουκιές αφήνοντάς τες στο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αέρα μέχρι να ροδίσουν.
Όσο απολαυστικές είναι ζεστές άλλο τόσο είναι και κρύες
thegastrin

Τραγανά εύκολα κριτσίνια!

Yλικά 
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κούπα αλεύρι σκληρό
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 της κούπας χλιαρό νερό
1 πρέζα μπεικιν πάουντερ
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Ξηροί καρποί ή μυρωδικά της αρεσκείας σας
Πώς το κάνουμε:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Το νερό προσθέστε το σιγά σιγά και προσθέστε περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το πως θα βγεί η ζύμη σας.
Ανοίξτε σε μακρόστενο φύλλο, λίγο παχύτερο από μισό εκατοστό και κόψτε με μαχαίρι σε λεπτές λωρίδες ανάλογα με το πόσο λεπτά σας αρέσουν τα κριτσινάκια και στο μήκος που θέλετε. Στρίψτε βιδωτά το κάθε λωριδάκι να πάρει στριφτό σχήμα.
Τοποθετήστε τα στη λαμαρίνα φούρνου πάνω σε λαδόκολλα για να μην λερώνετε ταψιά κοντά το ένα στο άλλο μιας και δε φουσκώνουν ιδιαίτερα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο.

Ζαμπονοκασερόπιτα σκέτη απόλαυση!!




Το μόνο που θα χρειαστείς είναι τα πιο αγνά υλικά σου και μέσα σε λίγο χρόνο θα έχεις μία πολύ νόστιμη πίτα γεμιστή με ζαμπόν και ποικιλία τυριών, τα οποία μπορείς να επιλέξεις εσύ ποια θα είναι ανάλογα με τα γούστα σου.




Υλικά

4 αυγά
250 γραμ. κασέρι
250 γραμ. γραβιέρα
240 γραμ. γκούντα
240 γραμ. φέτα
250 γραμ. ζαμπόν
1 λίτρο γάλα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 συσκευασία φύλλο κρούστας

Διαδικασία

Βήμα 1
Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα τυριά μας τριμμένα ή κομμένα κυβάκια, τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε και το ζαμπόν ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.

Βήμα 2
Προσθέτουμε στο μπολ και 4 φύλλα κρούστας ψιλοκομμένα.

Βήμα 3
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ και στρώνουμε 5 φύλλα βουτυρωμένα μεταξύ τους, προσθέτοντας από πάνω τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια.

Βήμα 4
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας βουτυρωμένα και πάλι μεταξύ τους και χαράσουμε την πίτα μας σε κομμάτια με το μαχαίρι.

Βήμα 5
Έχουμε χτυπήσει τα αυγά μαζί με το γάλα στο χέρι και περιχύνουμε την πίτα μας με αυτό το μείγμα.

Βήμα 6
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Καλή όρεξη!!!
via nostimada

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Σοκολατένιο γλύκισμα με ινδοκάρυδο!



Υλικά συνταγής

Για τη βάση:
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο για άλειμμα του ταψιού
80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη
80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ψιλοκομμένο
70 γρ. [1/3 φλ. τσαγιού] ζάχαρη άχνη
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
150 γρ. [1 φλ.] αλεύρι
2 κ.σ. κακάο

Για τη γέμιση ινδικής καρύδας:
225 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
1 κουτί [395 ml] ζαχαρούχο γάλα
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
100 βούτυρο ψιλοκομμένο
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη


Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C και αλείφετε με τις 2 κ.σ.βούτυρο τε ένα ταψί διαμέτρου βάσης 16 x 26 εκ. Καλύψτε το με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Για τη βάση:
Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και το αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο πάνω από το σοκολατένιο μείγμα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα στη βάση του ταψιού, το πιέζετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ.



Για τη γέμιση καρύδας:
Σε ένα μπολ βάζετε το ζαχαρούχο γάλα, το τριμμένο ινδοκάρυδο και το αυγό και τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Το απλώνετε πάνω από την ήδη ψημένη βάση και ψήνετε για 25 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Για τη σοκολατένια επικάλυψη:

Λιώνετε το βούτυρο, σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα.
Στρώνετε τη κρέμα επικάλυψης πάνω από τη κρύα ήδη γέμιση καρύδας και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 20 λ. Κόβετε τετράγωνα σαν παστάκια κομμάτια και σερβίρετε.
 sintayes.gr


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ζυμαρόπιτα!



Υλικά

Γιαούρτι: 1 κεσεδάκι μικρό
Νερό: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Αυγά: 3 τεμ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 13-14 κουταλιές της σούπας
Τυρί φέτα: 100 γρ τριμμένη ( ή άλλο πικάντικο τυρί)
Αλάτι - πιπέρι
Μαργαρίνη: 1 κουτάλι της σούπας σε μικρά κομμάτια
Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές της σούπας

Οδηγίες

Βάζουμε το ελαιόλαδο στη λαμαρίνα του φούρνου και τη βάζουμε στο φούρνο να κάψει το λάδι στους 200 βαθμούς.
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από την φέτα και την μαργαρίνη, ενώ το αλεύρι το προσθέτουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό (δεν θέλουμε να είναι σφικτός). Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο κι αδειάζουμε πάνω στο καυτό λάδι το χυλό μας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα κομματάκια μαργαρίνης σε διάσπαρτα σημεία. Βάζουμε το ταψί πάλι στο φούρνο και ψήνουμε περίπου για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο,  την κόβουμε κι είναι έτοιμη να την σερβίρουμε.
Εύκολο έτσι;
chefoulis

Χαλβάς πορτοκαλιού!


Υλικά:

(για μια φόρμα κέικ με τρύπα διαμέτρου 24εκ.)

1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό

1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

200 γρ. Βιτάμ

2½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

3 φλιτζ. τσαγιού νερό

¾ φλιτζ. κορινθιακή σταφίδα

3/4 φλιτζ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκοπανισμένα



Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το Βιτάμ και το αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να λιώσει. Μόλις κάψει ρίχνουμε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι. Τα καβουρντίζουμε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να απορροφήσουν το Βιτάμ και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών και ανακατεύουμε δυνατά να αναμειχθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το νερό, τις σταφίδες και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε το χαλβά μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά του και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα και μοιράζουμε το χαλβά σε φόρμα. Πιέζουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού να μην αφήσει πουθενά κενό.

Μετά από 15-20 λεπτά ξεφορμάρουμε το χαλβά σε πιατέλα. Διακοσμούμε με φέτες αποξηραμένου πορτοκαλιού και σερβίρουμε.
imommy.gr

Κοτόπιτα στα γρήγορα!!


 Ιδανική πρόταση για ένα ελαφρύ, θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.

Τι θα χρειαστείτε:

• 1/2 κιλό φύλλο κρούστας (περίπου 10 φύλλα)

• 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 στήθος κοτόπουλου φιλέτο

• 2 μπούτια κοτόπουλου φιλέτο

• 1  ποτηράκι κρασί

• 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

• 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

• 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

• 1/4 γραβιέρα τριμμένη

• 1 ποτήρι γάλα

• μαϊντανό, δυόσμο, μέντα ψιλοκομμένα

• λάδι, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο



Πως θα το ετοιμάσετε:

•Βράζετε το κρεμμύδι σε χαμηλή θερμοκρασία με ένα ποτήρι νερό και αφού βράσει, προσθέτετε λάδι και το αφήνετε να κοκκινίσει. Προσθέτετε το κοτόπουλο και το αφήνετε να τσιγαριστεί. Αφού τσιγαριστεί το σβήνετε με το κρασί.

•Αφού τσιγαριστεί καλά και από τις 2 μεριές προσθέτετε λίγο νερό (να καλύψει το μισό κοτόπουλο) προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου.

•Αφού βράσει το κοτόπουλο, κρατάτε το ζωμό με το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε.

•Σε μια μικρή λεκάνη, προσθέτετε τις πιπεριές, τα μυρωδικά, το γάλα, το τυρί, το αλάτι, το λάδι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το ζωμό από το κοτόπουλο και το κοτόπουλο και τα ανακατεύετε καλά.

•Στρώνετε τα φύλλα σε ένα ταψί, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνετε 4 φύλλα στη βάση, ρίχνοντας μέσα τη γέμιση και βάζοντας και τα υπόλοιπα 6 φύλλα από πάνω.

•Πριν βάλετε την πίτα στο φούρνο, την κόβετε σε κομμάτια και ραντίζετε με λίγο νερό

•Ψήνετε για 1 ώρα στους 190 βαθμούς και κατόπιν βάζετε το ταψί στο κάτω μέρος της κουζίνας για μισή ώρα έτσι ώστε να ψηθεί καλά και το κάτω μέρος της πίτας.

Πηγή:Koolnews.com

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Σοκολατόπιτα διαφορετική από τις άλλες!!

Δοκιμάστε μια σοκολατόπιτα διαφορετική από τις άλλες

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και φτιάξτε μία σοκολατόπιτα που θα σας κάνει να κολλήσετε. Είναι τραγανή γιατί έχει μπισκοτένια βάση και σε κάθε κουταλιά το στόμα σας θα γεμίζει σοκολάτα!

Υλικά

1 1/2 πακέτο πτι-μπερ με γεύση σοκολάτα
150 γρ. περίπου βούτυρο
450 γρ. τυρί κρέμα
2 1/2 κούπες πραλίνα φουντουκιού
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1/4 κούπας κρέμα γάλακτος
125 γρ. σοκολάτα
μισή κούπα κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. βούτυρο

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ θρυμματίζετε τα μπισκότα. Προσθέτετε το βούτυρο (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και χτυπάτε. Στη συνέχεια προσθέτετε μια μεγάλη κουταλιά πραλίνας φουντουκιού και χτυπάτε ξανά το μείγμα. Στρώνετε το μείγμα μπισκότου με ένα κουτάλι σε ένα ταψάκι με αποσπώμενο πάτο ή σε μια ταρτιέρα. Στη συνέχεια, χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη, την κρέμα γάλακτος, και χτυπάτε για ένα λεπτό ακόμα. Απλώνετε το μείγμα πάνω στη βάση του μπισκότου και με ένα κουτάλι το στρώνετε , μέχρι να σκεπάσει ομοιόμορφα την επιφάνεια του μπισκότου. Σκεπάζετε τη φόρμα με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρετε, φτιάχνετε την τελική επικάλυψη. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μία βράση και παράλληλα σε ένα μπολ ψιλοκόβετε τη σοκολάτα. Μόλις είναι έτοιμη να κοχλάσει η κρέμα γάλακτος την αφαιρείτε από την εστία της φωτιάς. Αδειάστε πάνω στο γλυκό τη σοκολάτα και σκεπάζετε ξανά με αλουμινόχαρτο.
 govastileto.gr

Αμυγδαλωτά στα γρήγορα!!

Η περίοδος της νηστείας είναι μια καλή ευκαιρία να επιχειρήσετε καινούριες συνταγές για πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά. Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει και τι πιο ιδανικό από τα αγαπημένα γλυκά που έχουν λατρέψει γενιές και γενιές!

 Είναι μία γλυκιά λιχουδιά, με αγνά υλικά που ειδικά αν τα φτιάξετε με τα χεράκια σας, θα τα λατρέψουν οι πάντες!

ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό ψιλοκομμένη αμυγδαλόψιχα
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. κοσκινισμένη άχνη
130 ml μέλι
130 ml νερό χλιαρό
1/2 κ.γ. κανέλα
Για την επικάλυψη:
αμυγδαλόψιχα ή ζάχαρη άχνη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Αραιώστε το μέλι στο χλιαρό νερό. Είναι σημαντικό το νερό να είναι χλιαρό και όχι κρύο, για να μπορεί το μέλι να «διαλυθεί«.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, ρίξτε το αραιωμένο νερό με το μέλι και ζυμώστε, όχι όμως για πολλή ώρα, ίσα ίσα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα σας.

Σχηματίστε μπαλίτσες ή ό,τι άλλα σχήματα θέλετε και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο περάστε τα από αμυγδαλόψιχα ή εναλλακτικά αφήστε τα λίγο να κρυώσουν και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη. Τόσο απλά!
Σημείωση
Τα αμύγδαλα ή τα καβουρντίζουμε λίγο και κυλάμε τα αμυγδαλωτά όταν ψηθούν ή όταν τα βάζουμε για ψήσιμο τα πασπαλίζουμε και τα ψήνουμε μαζί.

Πηγή:mothersblog.gr

Ραβανί σπιτικό και εύκολο!!

Μια συνταγή για πολύ νόστιμο ραβανί σπιτικό, και εύκολο !!!!

Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για το ραβανί
170 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
128 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια ζάχαρη
240 γραμμάρια ηλιέλαιο
1 φακελάκι μπεικιν παουντερ
250 γραμμάρια στραγγιστό
3 βανίλιες
4 αυγά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για το σιρόπι
720 γραμμάρια νερό
600 γραμμάρια ζάχαρη
φλούδα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Αρχικά ξεχωρίζουμε ασπράδια από τους κρόκους σε δυο διαφορετικά μπολ, σε άλλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι το μπεικιν και τις βανίλιες και σε άλλο ένα μπολ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο.
Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Έπειτα χτυπάμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη με το μίξερ προσθέτουμε το γιαούρτι, τους κρόκους των αυγών και το ξύσμα και μετά προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα με το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπεικιν και τις βανίλιες.
Τέλος ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα μας μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά πλήρως.

Λαδώνουμε λίγο το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στο πάνω κάτω για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το φούρνο.
Για το σιρόπι τώρα βάζουμε σε μία κατσαρολίτσα το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα και στην πρώτη βράση το αφήνουμε για 5′ και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το τρυπάμε σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα για να τραβήξει τα υγρά και το σιροπιάζουμε κατά μήκος.

Πηγή:sidagi.gr

Απλα και νόστιμα!! Τα πιο γευστικά αυγά!!




    
Απογειώστε τα πρωινά σας με αυτήν την απίστευτα εύκολη και γευστική συνταγή που ακολουθεί! Αυτά τα τηγανισμένα αυγά με τυρί, φρυγανιά, κρεμμύδια και τομάτες.
Με αυτή τη συνταγή δεν θα το σκεφτείτε καν να πετάξετε οτι περίσσεψε . Πράγματι, εάν το φάτε για πρωινό, ότι μείνει θα το φάτε και για μεσημέρι.
Είναι τόσο καλό. Αλλά αν δεν το  πιστεύετε, πρέπει να το δοκιμάσετε και σεις!


Υλικά

3 κ.σ βούτυρο ή ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
1/4 κούπας κομμένες λιαστές τομάτες
1 κούπα φρυγανιές
3/4 κούπας τυρί γραβιέρα
3/4 κούπας τρυμμένη παρμεζάναcup grated parmesan cheese
6-7 αυγά, ανάλογα το μέγεθος του τηγανιού

Τι κάνουμε
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180. Λιώστε το βούτυρο,ή το λάδι  προσθέστε το κρεμμύδι και ψήστε το σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά τα κρεμμύδια. Ρίξτε μέσα τις τομάτες.

Σε ένα μέτριο μπολ ανακατέψτε τις φρυγανιές και το τυρί. Ρίξτε μισό από το μείγμα πάνω στα κρεμμύδια. Ανακατέψτε το μείγμα, κάνοντας χώρο για τα αυγά. Προσεκτικά βάλτε τα αυγά στις “φωλιές”. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα πάνω από τα αυγά. Βάλτε το τηγάνι ή ταψάκι στο φούρνο και ψήστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να φτιάξει μια χρυσαφένια κρούστα.
amyntaioout.gr



Μουστοκούλουρα!

       

Εύκολα και απλά σε 25 λεπτά!!!!! Μουστοκούλουρα ..



Υλικά

Για 4-6 άτομα

    ¼ κούπας ζάχαρη
    ½ κουταλιά του γλυκού σόδα
    1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
    ¼ κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο
    ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    ½ κούπα ελαιόλαδο
    ¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού
    ¾ κούπας μούστο πηχτό (πετιμέζι)

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τελευταίο ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια και τα βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά αν είναι μεγάλα, αν είναι μικρά τότε μειώστε τον χρόνο ψησίματος σε 10 – 12 λεπτά.
http://newslight.gr

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Χαλβάς με σοκολάτα!!


Υλικά
1 πακέτο σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι λάδι
Σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη
6 ποτήρια νερό

Για την βάση
1 πακέτο μπισκότα πτί μπέρ ή “Digestive”
1/2 από το πλακέ βιτάμ [βούτυρο]


Γιά από πάνω
1 κουβερτούρα 125 γραμ
τρούφα


Εκτέλεση
Θρυματίζουμε στο μίξερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη τα βάζουμε σε μπολ.
Λιώνουμε το βουτυρο και το ρίχνουμε από πάνω από τα μπισκότα και τα δουλεύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού το βούτυρο και να υγρανθούν καλά και όλα.
Το στρωνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψάκι μας καλό είναι με τσέρκι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά ζάχαρη νερό για 10 λεπτά ,
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να χλιαρίνει ,ρίχνουμε το σιμιγδαλι και ανακατεύομαι μλεχρι να ξανθύνει σε χαμηλά θερμοκρασία για 15 με 20 λεπτά ανακατεύομαι συνέχεια μην μας αρπάξει.
Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός ρίχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας μέχρι να πιεί ολο το υγρό και να σφίξει κάπως ο χαλβάς.

  Τα μπισκότα  νηστίσιμα στην φωτογραφία είναι αυτά να το γνωρίζετε!

Αποσύρομαι από την φωτιά και στρώνουμε τον μισό χαλβά επάνω από τα μπισκότα.
Στον αλλο μισό όπως είναι καυτός ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα και ανακατεύομαι πολύ καλά να σκουρήνει να γίνει σοκολατένιος.
Τον στρώνουμε από πάνω από τον σκέτο χαλβά κι από πάνω πασπαλίζουμε με τρούφα και στολίζουμε με καρύδια. Καλή επιτυχία!!
Ευχαριστώ την Ευγενία Ράπτη φίλη της σελίδας μου
 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ για την υπέροχη συνταγή που μου έστειλε!!!



Σάμαλι νηστίσιμο!



 Για το σάμαλι:


2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα ενός λεμονιού

Για το σιρόπι:

4 κούπες ζάχαρη
3 1/2 κούπες νερό
Χυμός 1 λεμονιού
¼ κούπας κονιάκ

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε καλά ~ το μίγμα θα γίνει αραιός χυλός.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε μέσα το μίγμα και το ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο, χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Εύκολα σπιτικά πεινιρλί!!

Υλικά
Για την Ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 ml. γάλα φρέσκο

100 γρ. βούτυρο

8 γρ. ξηρή μαγιά στιγμής

¾ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την Γέμιση
650 gr. κασέρι

150 gr. μπείκον



Αν το θέλουμε πιο υγιεινό μπορούμε να προσθέσουμε αντί για μπέικον ή αυγά, ντοματίνια

Εκτέλεση
Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα.

Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα και διαλύουμε την μαγιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και όσο χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να πάρουμε μια απαλή, εύπλαστη ζύμη!

Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.

Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 20′ λεπτά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7 κομμάτια των 170 – 180 γραμμαρίων

Mε τον πλάστη το ανοίγουμε ελαφρά και του δίνουμε μακρόστενο οβάλ σχήμα, σαν βαρκάκι.

Τοποθετούμε τα πεϊνιρλί σε αντικολλητικό ταψί.

Τρίβουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε.

Περνάμε με ένα πινέλο τα πεϊνιρλί με βούτυρο.

Γεμίζουμε με τα τυριά τα πεϊνιρλί.

Ψήνουμε στους 180°C για 25 λεπτά.

Όσο τα ψήνουμε, τα αλείφουμε ελαφρά 1-2 φορές, βούτυρο. με ένα πινέλο.

Πεϊνιρλί με μπέικον
Άν θέλουμε να προσθέσουμε μπέικον στο πεϊνιρλί, το προσθέτουμε 10′ πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.

Πεϊνιρλί με αυγό
Αν θέλουμε να προσθέσουμε αυγό στο πεϊνιρλί, το προσθέτουμε 10′ πριν το βγάλουμε από τον φούρνο, σπάζοντάς το πάνω από κάθε πεϊνιρλί.

Πηγή:imommy.gr

Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι!

Υλικά για 3 μερίδες:
 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια λευκά ή κόκκινα 1 καρότο ½ κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 3 μικρές πατάτες 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 φλιτζάνι καλαμπόκι 7 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά ½  σκελίδα σκόρδο λιωμένο λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι ρίγανη

Εκτέλεση
 Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Το πρωί τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με το πιρούνι (καλύτερα τα καρότα βάλτε τα να βράσουν πριν από τις πατάτες) Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μαζί με τα μπαχαρικά και με 1-2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά. Αφού κρυώσει το μίγμα, εκτός ψυγείου, με ελαφρά αλευρωμένες παλάμες, πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας και τα περνάμε πάλι από τη φρυγανιά. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί) στο ταψί και στο φούρνο στο γκριλ στους 200 °C για 30 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο.



Εξαιρετική επιλογή για νηστεύοντες και χορτοφάγους. Χαμηλά σε θερμίδες, άνετα μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό (σε μικρή ποσότητα) κάποιας πηγής πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, θαλασσινό). Αν κανείς το θέλει ως κύριο, κόψτε και λίγη σαλάτα δίπλα.

Καλή σας όρεξη!!!
mydiatrofi.gr

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Με σοκολάτα και καραμέλα πανεύκολο γλυκό ψυγείου!


 
Γλυκό ψυγείου με στρώσεις, μπισκότου, φουντουκιών, καραμέλας και σοκολάτας χωρίς ψήσιμο.

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο γλυκό  που θα λατρέψετε μικροί και μεγάλοι…

Υλικά

Για τη βάση:
α. 250 γρ. cookies σοκολάτας
β. 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
γ. 120 γρ. φουντούκια ελαφρώς καβουρδισμένα

Για επικάλυψη:
α. 250 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομματάκια
β. 1/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης

Για τη γέμιση:
α. 50 γρ. βούτυρο κρύο σε μικρά κομματάκια
β. 1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
γ. 1 κουτί [400 γρ.] ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση συνταγής

Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι διαμέτρου 19- 20 εκ. και 4 εκ. βάθος. Το στρώνετε καλά με χαρτί ψησίματος το οποίο πρέπει να προεξέχει τουλάχιστον 3 εκ. από το ταψί περιμετρικά.
1 Για τη βάση: Θρυμματίζετε τα cookies στο multi μέχρι το τρίμμα να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε να ενσωματωθεί πλήρως. Το απλώνετε στη βάση του ταψιού ισομερώς και το ισιώνετε, πιέζοντάς το ελαφρώς με την ανάποδη ενός κουταλιού. Το βάζετε στο ψυγείο για 15 λ. να κρυώσει. Όταν κρυώσει ρίχνετε από πάνω τα 120 γρ. φουντούκια.

2. Για τη γέμιση:
Σε βαριά αντικολλητική κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ζαχαρούχο γάλα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη κολλήσει στη βάση, για 10-12 λ μέχρι να πήξει το μείγμα και πάρει ένα χρυσό χρώμα.

3. Περιχύνετε με το μείγμα ζαχαρούχου γάλατος πάνω από τα φουντούκια που έχετε στρώσει στη βάση. Ισιώνετε την επιφάνεια χρησιμοποιώντας την ανάποδη ενός βρεγμένου κουταλιού και το βάζετε στο ψυγείο για 10 λ.

4. Για την επικάλυψη:
Εν τω μεταξύ λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας με τη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα. Στρώνετε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από τη καραμέλα, το απλώνετε και ισιώνετε και το βάζετε στο ψυγείο για 3 τουλάχιστον ώρες να παγώσει. Το ξεφορμάρετε, το κόβετε σε 25 κομμάτια και σερβίρετε.
newslight.gr

Ρεβυθοκεφτέδες με σάλτσα!

 Από τα πιό νόστιμους κεφτέδες που θα έχετε δοκιμάσει!

Υλικά
    1/2 κιλό ρεβίθια
    1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
    3 κρεμμύδια τριμμένα
    2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
    1 κ.γλ. κύμινο
    αλάτι
    πιπέρι
    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    Για τη σάλτσα:
    1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
    600 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ
    1 πρέζα ζάχαρη
    Αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό, μαζί με τη σόδα. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε στο μίξερ.

2. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.

3. Πλάθουμε με το μείγμα μακρόστενα σουτζουκάκια ή στρογγυλά και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε για 3΄-4΄.

4. Εν τω μεταξύ σε κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ήδη τηγανισμένα σουτζουκάκια και τ’ αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

5. Σερβίρουμε το φαγητό με ρύζι και με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Εγώ τα σερβίρω και σκέτα! .
Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Καριόκες!



Η καριόκα είναι ένα κλασικό γλυκό.Με αυτήν τη συνταγή μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνες σας ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή μία γλυκιά λιχουδιά μαζί σας!
ΥΛΙΚΑ:
220 γρ άχνη ζάχαρη
225 γρ βούτυρο
2 1/2 κούπες τριμμένο καρύδι
300 γρ γάλα
3 πακέτα τριμμένα στο μπλέντερ μπισκότα πτι- μπέρ
50 γρ Κακάο
750 γρ Κουβερτούρα
3 κ.σ. λάδι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
βάλτε μια κατσαρόλα το γάλα και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Σε ένα άλλο μπολ, βάλτε τη ζάχαρη και το κακάο και μετά ρίξτε τα αλεσμένα μπισκότα και τα καρύδια και ανακατέψτε. Ρίξτε μέσα το γάλα και ζυμώστε μέχρι να γίνει ένα μείγμα που να πλάθεται. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε λίγο κονιάκ ή όποιο άλλο ποτό θέλετε! Του πάει πολύ! Πλάστε σε μικρά ρολά και τυλίξτε τα σε διαφανή μεμβράνη. Αφήστε τα στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν.
Λιώνστε σε μπεν – μαρί την κουβερτούρα με λίγο λάδι.
Κόψτε το ρολό σε κομμάτια, όχι πολύ λεπτά και βουτήξτε ένα ένα κομμάτι στην κουβερτούρα. Βγάλτε τα ένα ένα και αφήστε τα πάνω σε λαδόκολλα ή σε αλουμινόχαρτο στο ψυγείο να κρυώσουν. Τόσο απλά!
newslight

Γλυκάκι χωρίς ψήσιμο!!



Είναι εύκολο, νόστιμο και δεν χρειάζεται ψήσιμο!

Υλικά:
185γραμμ. βούτυρο
100γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
2 φλιτζάνια του τσαγιού (250γρ.) τριμμένα μπισκότα digestive
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη καρύδα
2/3 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια
60γραμμ. βούτυρο

Βανίλια
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κάσταρντ σκόνη
¼ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
125γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
30γραμμ. βούτυρο

Εκτέλεση:
Βουτυρώστε ένα ρηχό ταψί 19Χ29 εκατοστά.
Λειώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπαιν-μαρί. Αφήστε το 5 λεπτά να κρυώσει λίγο, ρίξτε το χτυπημένο αβγό και ανακατέψτε το.
Βάλτε σε ένα μπολ τα θρυμματισμένα μπισκότα, τη καρύδα, τα καρύδια, προσθέστε το μίγμα της λειωμένης σοκολάτας και ανακατέψτε τα καλά.
Απλώστε το μείγμα στο ταψί και πατήστε το με ένα κουτάλι για να κολλήσει καλά.
Βάλτε το ταψί για λίγο στο ψυγείο.
Χτυπήστε με το μιξεράκι χειρός το βούτυρο με τη βανίλια και προσθέστε λίγο-λίγο, τη ζάχαρη, τη κάσταρντ και το γάλα.
Βγάλτε το ταψί από το ψυγείο και απλώστε επάνω στη βάση με τα μπισκότα τη κρέμα.
Λειώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν-μαρί και περιχύστε τη κρέμα. Βάλτε πάλι το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει και να δέσει και μετά κόψτε το.
newslight.kamikaze.gr

Πηλιορείτικη πρασόπιτα!



Από τις καλύτερες παραδοσιακές συνταγές, νόστιμη και σχετικά εύκολη !!!!!

Υλικά:

Για την γέμιση:

3 πράσα μεγάλα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι ξερό
½ ματσάκι μαϊντανό
2 αυγά
200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια. Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν. Ρίχνουμε μέσα πρώτα το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

2. Έπειτα τα ρίχνουμε μέσα σε μία λεκάνη και τρίβουμε από πάνω και το μαϊντανό. Βάζουμε το τυρί, τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 15-20 λεπτά να δέσει.

3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα ζύμης. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκανίτσα. Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για μισή ωρίτσα. Έπειτα τη χωρίζουμε σε 6-7 μπάλες που τις καλύπτουμε με μία νωπή πετσέτα. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε πάνω μία μπαλίτσα. Την πιέζουμε με τις άκρες του χεριού μας να γίνει σαν πιτούλα και στη συνέχεια με τον πλάστη ξεκινάμε το άνοιγμα μέχρι να σχηματιστεί ένα μεγάλο λεπτό φύλλο. Το λαδώνουμε, διπλώνουμε ένα σημείο στην άκρη και στρώνουμε κατά μήκος τη γέμιση. Διπλώνουμε στις άκρες και τυλίγουμε σε ένα ρολό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Τα λαδώνουμε και τα χαράσσουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε περίπου 45’ στους 180 μέχρι να ροδίσει.
govastileto.gr

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Μηλόπιτα αναποδογυριστή!



Μια μηλόπιτα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν μάλιστα δεκάδες διαφορετικές εκδοχές, σκεπαστή, ανοιχτή, με φύλλο, με σταφίδες, με καραμέλα, τριφτή, με κανέλα και άλλες πολλές.
Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο γλυκό και πάρα πολύ υγιεινό, ιδανικό για σνακ ή ακόμα και για το πρωινό. Φτιάχνεται εύκολα και με λίγα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή και αν θα τη θέλατε πιο γλυκιά προσθέστε 50γρ ζάχαρη στα μήλα και 50γρ ζάχαρη στη ζύμη.

Υλικά

4 μήλα
100γρ μέλι
350γρ σταφίδες
150ml σπορέλαιο
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100ml χυμός πορτοκάλι
3κγ Baking Powder
2κγ κανέλα
1 βανίλια

Τρόπος παρασκευής
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε 250ml ζεστό νερό για μισή ώρα και μετά τις χτυπάμε στο Multi-mayo της Kenwood μέχρι να λιώσουν τελείως.
Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι και πετάμε το φλοιό και τυχόν κοτσάνια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
 Διπλώνουμε αρκετές φορές ένα φύλλο λαδόκολλας, μετράμε την ακτίνα μιας φόρμας κεικ με αποσπώμενο πάτο και κόβουμε τη λαδόκολλα με ψαλίδι. Έτσι έχουμε ένα στρογγυλό φύλο και το στρώνουμε στη φόρμα για να μη κολλήσουν τα μήλα στο ψήσιμο.Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες και τα μαγειρεύουμε σε τηγάνι για 8 -10 λεπτά μαζί με το μέλι και τη μισή κανέλα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το K-mix της Kenwood το πολτό σταφίδας με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας.Προσθέτουμε το αλεύρι, τη κανέλα, το Baking Powder, τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο μέχρι να δέσει μια σφιχτή ζύμη.Στρώνουμε στη φόρμα τα μαγειρεμένα μήλα σε ομόκεντρους κύκλους, προσθέτουμε τη ζύμη και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος.
mothersblog

Σαραγλί!!!

ΣΑΡΑΓΛΙ ΤΗΣ ΕΦΗΣ!! "Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1 φλ. καρύδια τριμμένα
1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
3 φρυγανιές τριμμένες

Για το σιρόπι:
1 μισυ φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1/2 φλ. μέλι
1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
Απλώνουμε το φύλλο, λαδώνουμε ελαφρσ και παςπαλίζουμε με τη γέμιση κατά μήκος το φύλλο. Βάζουμε μια βελόνα πλεξίματος και τυλίγουμε το φύλλο. Τραβάμε το φύλλο να σουρώσει και το βγάζουμε από τη βελόνα.
Το βάζουμε στο ταψάκι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε το σαραγλί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης.
"Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1 φλ. καρύδια τριμμένα
1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
3 φρυγανιές τριμμένες

Για το σιρόπι:
1 μισυ φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1/2 φλ. μέλι
1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
Απλώνουμε το φύλλο, λαδώνουμε ελαφρσ και παςπαλίζουμε με τη γέμιση κατά μήκος το φύλλο. Βάζουμε μια βελόνα πλεξίματος και τυλίγουμε το φύλλο. Τραβάμε το φύλλο να σουρώσει και το βγάζουμε από τη βελόνα.
Το βάζουμε στο ταψάκι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε το σαραγλί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης.

Καλή επιτυχία!!!"

Εφη Καρεκλά

Ενα απίθανο κέικ με Σοκολάτα και Μπανάνες!!


 Yλικά

 200 γρ. μπανάνες (καθαρισμένες) + 1 - 2 ακόμη για το γαρνίρισμα

120 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
100 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. κουβερτούρα + 100 γρ. για το γαρνίρισμα
2 αυγά
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
4 κουτ. σούπας κακάο
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
200 γρ. ζάχαρη βούτυρο για τη φόρμα
λίγος χυμός λεμονιού, για τις μπανάνες

Μερίδες 6 - 8

Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο περίπου 40΄

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα για κέικ και την αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα, το ηλιέλαιο, τη λιωμένη σοκολάτα και τα αυγά. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να γίνει το μείγμα μας σοκολατένιο. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε τα κοσκινισμένα υλικά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Γαρνίρουμε με τα τρίμματα σοκολάτας και ροδέλες από τις μπανάνες, τις οποίες έχουμε ραντίσει με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. 
Γλάσσο

180 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια

2 φλιτζανάκι του καφέ νερό

2 κ.σ. κονιάκ

3 κ.σ. ζάχαρη 35 γρ

2 κ.σ. βούτυρο κομμένο σε κύβους

5 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35% 65 γ

1 κρυσταλλική βανίλια (βανιλίνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι (γαλατιέρα) βάζουμε την κρέμα, το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο, το κονιάκ, τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται για μια μέρα εκτός ψυγείου. Αν μπει στο ψυγείο, χάνει τη γυαλάδα της και σταδιακά σφίγγει.

Τηγανόψωμα ή τυροπιτάρια!!!

Τηγανόψωμο… παραδοσιακά απλό! Μια απόλαυση μπουκιά και συγχώριο !!!

Όπως και να το πει κανείς…τηγανόψωμο, τυρόψωμο ή τυροπιτάρι…το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το “ταπεινό» ψωμο-τύρι εν τη ενώσει του!

Υλικά

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξερή μαγιά

2 κ.σ. ξύδι

2 κ.σ. λάδι

1 ½ κούπα χλιαρό νερό

Αλάτι

½ κιλό φέτα σε τρίμματα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε στο μίξερ –ή πολύ καλά με τα χέρια- τα πρώτα 6 υλικά, ώσπου να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα τοιχώματα του κάδου. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 20 λεπτά.

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, στο μέγεθος που επιθυμούμε και σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με πλάστη το φυλλαράκι μας. Όχι όμως πολύ λεπτό, για να μην ξεχειλίσει το τυράκι κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Πασπαλίζουμε με φέτα, φέρνουμε τις άκρες του στο κέντρο και ξαναπερνάμε με τον πλάστη μια φορά, ώστε να ισιώσει η επιφάνειά του.

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, λίγα λεπτά έως ότου ροδίσουν και οι δυο πλευρές.
olasimera

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αρακάς με αγκινάρες!!

Υλικά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
3/4 της κούπας ελαιόλαδο
1 κιλό αρακά [εδώ χρησιμοποίησα φρέσκο]
3 με 4 αγκινάρες [εδώ φρέσκες]
λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουερ
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ελαφρώς με το λάδάκι .
Προσθέτουμε τον αρακά και τις αγκινάρες κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά να μην διαλυθούν με ανακάτεμα και αφήνουμε λίγα λεπτά να σοταριστούν σβήνουμε με χυμό λεμονιού και προσθέτουμε και 1/2 ποτήρι νερού νερό χλιαρό .
Αμέσως προσθέτουμε και το αλατοπίπερο με τον άνηθο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και ο αρακάς και να πιούν όλο το νερό τους .
Στο τέλος προσθέτουμς το κορν φλάουερ αφού πρ'ωτα το έχουμε διαλύσει  σε λίγο
χλιαρό νερό.Κουνάμε την κατσαρόλα πέρα δώθε κι έτοιμο για σερβίρισμα!!! Καλή όρεξη!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ακανές( γλυκό Σερρών)



Υλικά:

    1 ποτήρι νερού βούτυρο κατσικίσιο
    1 ποτήρι νερού νισεστέ
    2 ποτήρια νερού ζάχαρη
    1 φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλα κοπανισμένα
    2 ½ ποτήρια νερού νερό
    1 κουταλιά της σούπας λεμόνι


  Εκτέλεση:

    Ζεματάμε και ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στον ήλιο να στεγνώσουν. Τα χτυπάμε στο γουδί και στο τέλος πρέπει να έχουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού από κοπανισμένο αμύγδαλο.
    Από το βούτυρο αφαιρούμε 3 κουταλιές με τις οποίες καβουρντίζουμε τα κοπανισμένα αμύγδαλα. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο, την ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό και το βράζουμε.
    Στο μεταξύ, με το μισό ποτήρι νερό διαλύουμε το νισεστέ καλά. Μόλις βράσει το μείγμα της κατσαρόλας, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το νισεστέ, τα αμύγδαλα, το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει καλά.
    Το αφήνουμε να κρυώσει, τα χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα πλάθουμε σαν λουκουμάκια. Όταν τελειώσει όλο, ρίχνουμε άχνη.Καλή επιτυχία!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ