Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Ανάλαφρο γλυκάκι ψυγείου!!


Υλικά

για τη βάση

1 πακέτο [154 γρ.] μπισκότα Όρεο + 3-4 μπισκότα επιπλέον ολόκληρα
90 γρ. βούτυρο λιωμένο

για τη γέμιση

225 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelhia ή Μασκαρπόνε
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
450 γρ. φυτική σαντιγί [ή 260 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35% χτυπημένη σε σαντιγί]
2 κρέμες στιγμής σοκολάτας [των 78 γρ. μια]
ποσότητα γάλατος που αναφέρετε στη συσκευασία για τις κρέμες στιγμής

Εκτέλεση

Για τη βάση: Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο multi, λιώνετε το βούτυρο και τα βάζετε και τα δύο σε μπολ. Τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν και τα στρώνετε, πιέζοντας τα ελαφρώς, στη βάση πυρίμαχου σκεύους διαστάσεων 22 Χ 32 εκ. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώνει.

Για τη γέμιση: Βάζετε σε μεγάλο μπολ το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τη μισή σαντιγί στο μπολ και ανακατεύετε με μια μαρίζ απαλά, κυκλικά από κάνω προς τα επάνω, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η σαντιγί με το τυρί κρέμα. Στρώνετε και ισιώνετε το μείγμα πάνω από τη μπισκοτένια βάση και ξαναβάζετε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώνει.

Φτιάχνετε τη κρέμα στιγμής με το ανάλογο γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την αφήνετε να σταθεροποιηθεί ελαφρώς. Τη στρώνετε με προσοχή, κουταλιά κουταλιά, στο πυρέξ πάνω από τη κρέμα τυριού. Καλύπτετε [με τη βοήθεια ενός κορνέ] την υπόλοιπη σαντιγί από πάνω. Θρυμματίζετε με τα χέρια τα 3-4 μπισκότα και πασπαλίζετε το γλυκό και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει.



  sintayes.gr

http://newpost.gr/gefsi/syntages

Σπιτικό παγωτό Lila Pause με ζελέ!


ΥΛΙΚΑ
2 κονσέρβες μορφατ σαντιγι ή 500 γρ.κρέμα γάλακτος πλήρες
1 φακελάκι ζελέ φράουλα σκόνη
500 γρ.φράουλες κατεψυγμένες(παγωμένες από βραδύς)
4 κ.σ γεμάτες άχνη ζάχαρη
2 κ.σ λικέρ φράουλα ή κονιάκ(βοηθάει πολύ στο να μένει το παγωτό αφράτο)
1 κ.σ γλυκόζη (επίσης βοηθάει στο να μένει το παγωτό αφράτο)
1 βανίλια
200 γρ.σοκολάτα γάλακτος(λιωμένη και χλιαρή) ή Μερέντα
100γρ λευκή σοκολάτα(λιωμένη)
φράουλες γλυκό με το σιρόπι τους για το γαρνιρισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πολτοποιώ τις φράουλες όπως είναι παγωμένες στο μούλτι και περνάω τον πολτό από σίτα σουρωτήρι πιέζοντας με σπάτουλα σιλικόνης,για να μείνουν σπόρια και μεμβράνες από τις φράουλες τα οποία πετάω.Θα μείνει 400 γρ.καθαρός πολτός!Βάζω τον καθαρό πολτό σ'ένα κατσαρολάκι και το βάζω να έρθει σε σημείο βρασμού.Τότε το κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω μέσα,το ζελέ σκόνη.Ανακατεύω να λιώσει καλά και ρίχνω και το ποτό.Το αφήνω να κρυώσει.Χτυπάω στο μίξερ τις κονσέρβες μορφατ να αφρατέψουν λίγο και προσθέτω την άχνη,τη βανίλια και τη γλυκόζη και χτυπάω να γίνει αφράτη σαντιγι.Προσθέτω τον κρύο πολτό φράουλας και χτυπάω να ενωθούν τα υλικά.Σε τάπερ βάζω κουταλιές από το μίγμα,περιχύνω εδώ κι εκεί με τις σοκολάτες και βάζω πάλι στρώσεις μίγματος και λιωμένης σοκολάτας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.Βγαίνει 1,5 κιλό παγωτό περίπου.Παγώνω στην κατάψυξη 4-5 ωρίτσες!!!Εγώ το γαρνίρισα με φράουλα γλυκό!!!

Νουά με πατάτες φούρνου!


Υλικά

    Μοσχαρίσιο νουά 1.300 γρ (1 ολόκληρο κομμάτι)
    Δενδρολίβανο 2 ματσάκια φρέσκα δεμένα με το κρέας
    Δάφνη 2 φύλλα
    Κανέλα 1 ξυλάκι
    Κρεμμύδι 1 μεγάλο ολόκληρο
    Ελαιόλαδο 120 ml
    Κόκκινο κρασί 250 ml ξηρό
    Πατάτες 2 κιλά κομμένες σε μεγάλα καρέ
    Αλάτι – πιπέρι
    Νερό 700 ml ζεστό

Οδηγίες

Πλένουμε και  στραγγίζουμε το κρέας και το δένουμε μαζί με το δενδρολίβανο, ενώ αν θέλουμε λέμε στον κρεοπώλη μας να μας το δέσει. Το αλατοπιπερώνουμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα φύλλα δάφνης, την κανέλα και το κρεμμύδι ολόκληρο για 8- 10  λεπτά περίπου. Το γυρνάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε 2 -3 λεπτά να εξατμιστεί. Αδειάζουμε το κρέας σε μια γάστρα, προσθέτουμε το ζεστό νερό στην κατσαρόλα που το σοτάραμε ώστε να πάρει τα αρώματα που έμειναν και το αδειάζουμε μέσα στην γάστρα. Ψήνουμε για 90 λεπτά στον φούρνο γυρνώντας το σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ψηθεί ομοιόμορφα. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις προσθέτουμε στην γάστρα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 60 λεπτά ακόμη (ανάλογα τον φούρνο μας) μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό ζεστό. Βγάζουμε το κρέας όταν θα είναι έτοιμο σε μια πιατέλα, αφαιρούμε το δέσιμο ,τοποθετούμε τις πατάτες γύρω- γύρω, σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει  στην γάστρα σε ένα μπολ κι είναι έτοιμο να το σερβίρουμε και να το απολαύσουμε.

* Σερβίρουμε στα πιάτα λεπτές φέτες κρέας , μαζί με πατάτες και περιχύνουμε με το ζουμί.

chefoulis.gr

Πικάντικες Φτερούγες Κοτόπουλο!!!



Υλικά
•4 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
•2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•2 καυτερές πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
•3 κ. σ. ζάχαρη
•2 σφηνάκια λευκό κρασί
•2 κ. σ. ξύδι
•4 κ. σ. σόγια σος

Για την μαρινάδα
•2 πακέτα των 800 γρ. φτερούγες κοτόπουλο
•2 ασπράδια αυγού
•4 κ. σ. κορν φλάουρ
•αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1 λίτρο ηλιέλαιο

Εκτέλεση
1.Σε ένα μπολ, βάλτε τις φτερούγες (αφού πρώτα τις έχετε ξεπλύνει καλά), βάλτε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, ανακατέψτε πολύ καλά.
2.Προσθέστε τα ασπράδια, το κορν φλάουρ και ανακατέψτε καλά, σκεπάστε τα και αφήστε τα στο ψυγείο για 2 ώρες (το καλύτερο είναι να το ετοιμάζετε το βράδυ και να μείνουν όλοι νύχτα).
3.Σε μία μεσαία κατσαρόλα βάλτε το ηλιέλαιο να κάψει αρκετά και τηγανίστε τις φτερούγες για περίπου 5 λεπτά (βάλτε μόνο όσες χωράνε κάτω, μην βάλετε και από πάνω γιατί θα κολλήσουν), βγάλτε τες σε μια πιατέλα και συνεχίστε με τις υπόλοιπες.
4.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε τις πιπεριές και το σκόρδο, ανακατέψτε για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε μέσα τις τηγανισμένες φτερούγες.
5.Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, πιάστε τη κατσαρόλα με τα δύο σας χέρια και κουνιστέ τη πάνω, κάτω να ανακατευτούν όλα πολύ καλά, αφήστε τα για 2 λεπτά για να καραμελώσουν οι φτερούγες, έπειτα προσθέστε το κρασί και το ξύδι, ανακατέψτε με το ίδιο τρόπο.
6.Τέλος ρίξτε μέσα τη σόγια και βγάλτε από τη φωτιά.

Σερβίρετε με λευκό ρύζι και μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.

 http://www.typos.com.

Μαγειρίτσα από τις καλύτερες σαν συνταγή!!!

 

  Μαγειρίτσα που δεν την αλλάζω με καμία!!! Και σίγουρα αν την δοκιμάσετε κι εσείς θα φτιάχνετε μόνο αυτήν !!!!!







ΥΛΙΚΑ
1 συκωταριά
αλάτι
λεμόνι
1\2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο καλό ή φυτίνη
1\2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Άνηθο ψιλοκομμένο
πιπέρι
1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι
8 φλυτζάνια τσαγιού νερό ,η ζωμό κρέατος [δεν είναι πολύ πολύ πήζει]
4-5 γεμάτες κουταλιές σούπας ρύζι [Καρολίνα]






Αβγολέμονο
2 αβγά
2 λεμόνια
μαϊντανό για το σερβίρισμα






ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πλένετε την συκωταριά και την ρίχνετε σε νερό που βράζει .
Αφήνετε να βράσει 5-7 λεπτά,την στραγγίζετε και την βουτάτε σε κρύο νερό.
Την κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια
Ζεσταίνετε στην κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρεται τα εντόσθια μερικά λεπτά,προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα λίγο αλάτι και πιπέρι.Τα φέρνετε μια βόλτα και ραντίζετε  με την 1 κουταλιά αλεύρι [δίνει βελούδινη γεύση και την πήζει ελαφρώς]

Ρίχνετε το νερό ,η το ζωμό [μπορείτε να τον φτιάξετε κι από σπιτικό κύβο knor βάζω 2 κύβους κρέατος βιολογικούς ] και σιγοβράζεται περίπου 35 λεπτά.
Προσθέστε το ρύζι και βράστε για 10-15 περίπου λεπτά. και ''δένετε''το ζωμό με το αβγολέμονο .







Ένας πολύ επιτυχημένος τρόπος και δεν κόβει ΠΟΤΕ το αβγολέμονο είναι να βάλετε τα αβγά ολόκληρα στο μούλτι [κρόκο και ασπράδι] και τον χυμό λεμονιού μαζί να τα χτυπήσετε και να τα ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα δεξιά κι αριστερά ,επιτυχία 100%,
Και αν δεν έχετε ζωμό κρέατος διαλύεται 2 κύβους σε 7 φλυτζάνια τσαγιού νερό.
Σερβίρετε την μαγειρίτσα πασπαλισμένη με μαϊντανό ψιλοκομμένο .
Εγώ μαζί με το λεμόνι και τα αβγά βάζω κι εδώ 1 κουταλιά κοφτή αλεύρι και τα χτυπώ όλα μαζί γίνετε τέλεια!!!

ΣΗΜ..Αν θέλετε μαζί με την συκωταριά μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα έντερα αρνιού τα οποία θα πλύνετε πολύ καλά θα τα γυρίσετε με ένα μολύβι και θα τα τρίψετε με αλάτι και χυμό λεμονιού .[εγώ δεν βάζω ] Καλή Ανάσταση  Καλό Πάσχα σε όλους!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





















Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Αφράτα και εύκολα τυροπιτάκια.






Υλικά
900 περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 νεροπότηρο νερό χλιαρό
1 νεροπότηρο γάλα φρέσκο χλιαρό
1 νεροπότηρο ηλιέλαιο
3 κουταλάκια γλυκού αλάτι
5 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη

Γέμιση
800 γρ. τυρί
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
λίγο πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε το χλιαρό γάλα και το χλιαρό νερό και μέσα σε αυτά διαλύετε τα φακελάκια της μαγιάς, μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά και έπειτα προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και στο τέλος ρίχνετε το λάδι και ζυμώνετε καλά μέχρι να αποκτήσετε μια ωραία βελούδινη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμη αλεύρι. Κατόπιν αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Για τη γέμιση: Τρίβετε τη φέτα στον τρίφτη, την βάζετε μέσα σε ένα μπολ, προσθέστε το γιαούρτι, τι πιπέρι και τέλος τα δυο χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε. Κόβετε λίγη ζύμη, την κάνετε μπαλίτσα, την ανοίγετε σε φύλλο, βάζετε στη μέση του μια κουταλιού γέμιση, την κλείνετε σαν πουγκάκι, έπειτα πατάτε την ένωση προς τα μέσα και το τοποθετείτε με την ένωση προς τα κάτω σε ένα ταψί που έχετε βάλει προηγουμένως ένα φύλλο λαδόκολλα. Τα ψήνετε στους 175 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά στον αέρα.

Είναι κατάλληλα για κολατσιό στο σχολείο και στο γραφείο. Διατηρούνται αρκετές ήμερες.

Καλή Επιτυχία!

Olga Polydorou
faevradu.

Κοκορέτσι και ο τρόπος που το φτιάχνουμε!



Υλικά
•1 συκωταριά (αρνίσια ή κατσικίσια), περίπου 1 κιλό, με τη καρδιά, το πλεμόνι, τη σπλήνα, την μπόλια και τα γλυκάδια
•3 μεγάλες χορδές (εντεράκια του ζώου), σε βάρος περίπου όσο και τα εντόσθιά μας
•3 σκελίδες σκόρδο
•λάδι
•αλάτι, πιπέρι
•ρίγανη

Εκτέλεση
1.Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά μας και την κόβουμε σε (όχι πολύ μικρά) κομμάτια (μεγέθους αυγού έως και λίγο μεγαλύτερα)
2.Πλένουμε επίσης, πολύ καλά, τα εντεράκια. Αυτό είναι το πιο απαιτητικό και κουραστικό μέρος της όλης προετοιμασίας :
3.Αφού τα πλύνουμε καλά, με αρκετό τρεχούμενο νερό, τα γυρίζουμε το μέσα-έξω για να καθαριστούν και εσωτερικά. Πως ? Εγώ έχω μάθει μία μέθοδο, αυτή “της βελόνας”, ξέρω όμως ότι υπάρχουν και άλλες. Με μία βελόνα πλεξίματος σπρώχνουμε την άκρη της χορδής προς το εσωτερικό της και, συνεχίζοντας το σπρώξιμο, την περνάμε από όλο το μήκος της χορδής, βγάζοντάς την από την άλλη πλευρά. Με τον τρόπο αυτό, το εσωτερικό της χορδή έρχεται έξω και έτσι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πλύσιμό της. Εάν το ζώο είναι “γάλακτος”, θα μπορούσαμε να κάνουμε μία “έκπτωση” σε αυτή τη διαδικασία.
4.Εάν δεν ξεκινήσουμε αμέσως τη προετοιμασία του κοκορετσιού τις, καθαρές πλέον, χορδές τις διατηρούμε σε λεκανίτσα με νερό και ξύδι (ή λεμόνι). Με τον τρόπο αυτό δεν μυρίζουν και ξασπρίζουν.

Σε άλλη λεκανίτσα τοποθετούμε τα κομμάτια της συκωταριάς και ξεκινάμε το μαρινάρισμά της.
6.Σε μπλέντερ κτυπάμε τις σκελίδες του σκόρδου με το λάδι (1 κ.σ., ίσως λίγο περισσότερο)
7.Αλατίζουμε τη συκωταριά μας με 2-3 πρέζες αλατοπίπερο.
8.Προσθέτουμε λίγη ρίγανη (προσοχή στη ποσότητα, η υπερβολή μαυρίζει το κρέας)
9.Προσθέτουμε και το “πέστο” του σκόρδου (σε ποσότητα 2-3- κ.γ.)
10.Ανακατεύουμε καλά, ώστε να πάνε τα καρυκεύματα παντού.
11.Αφήνουμε τη συκωταριά μας για λίγη ώρα, να ρουφήξει τη μαρινάτα
12.Στη συνέχεια αρχίζει το πέρασμα της συκωταριάς στη σούβλα, το “μπελώνιασμα” : εναλλάξ περνάμε από τη σούβλα καρδιές, σπλήνες, γλυκάδια, μπόλια, κλπ, πιέζοντας ελαφρά και ελέγχοντας να μένουν τα κομμάτια κοντά μεταξύ τους, χωρίς όμως να είναι και πολύ σφικτά.
13.Μόλις περάσουμε όλα τα κομμάτια στη σούβλα, πρέπει να καλύψουμε τη συκωταριά με τις χορδές :
14.Αρχικά δένουμε την άκρη μίας χορδής στο κάτω μέρος της συκωταριά. Ανεβαίνουμε προς τα πάνω και, αφού την “πιάσουμε” στο πάνω μέρος, παίρνουμε την κατηφόρα. Και πάλι προς τα πάνω, και πάλι προς τα κάτω, κανά δυό φορές και περιστρέφοντας ελαφριά τη σούβλα ώστε οι “διαδρομές” να μη συμπίπτουν και να καλύπτονται έτσι διάφορες περιοχές του κοκορετσιού. Με τον τρόπο αυτό “στερεώνονται” τα κομμάτια μεταξύ τους και δεν μετακινούνται.
15.Συνεχίζουμε τώρα το “ανέβα-κατέβα”, αυτή τη φορά όμως περιστρέφοντας τη σούβλα και προσέχοντας η χορδή μας στις διάφορες διαδρομές της να περνάει από όλη την επιφάνεια του κοκορετσιού, καλύπτοντας όλα τα κομμάτια που προεξέχουν.
16.Όσο προχωράει η διαδικασία και καλύπτεται το κοκορέτσι μας, θα εντοπίζουμε κομμάτια κρέατος που θα … ξεφεύγουν της προσοχής μας και θα “ξεπετάγονται” έξω από τον μανδύα που τους ετοιμάζουμε. Με κατάλληλες κινήσεις και περιστροφή της σούβλας, φροντίζουμε να τα “ντύσουμε”, να τα καλύψουμε και αυτά.
17.Όταν εξαντλήσουμε το μήκος της πρώτης χορδής, δένουμε μία δεύτερη στην άκρη του κοκορετσιού και επαναλαμβάνουμε την … περιέλιξη μέχρι να καλυφθεί πλήρως το κρέας μας.
18.Ορισμένοι, αντί να κάνουν αυτή τη διαδικασία για κάθε μία χορδή, τις δένουν όλες μαζί στην άκρη του κοκορετσιού και ακολουθούν τη διαδικασία περιτυλίγματος με την αρμαθιά των χορδών, φροντίζοντας να είναι διαρκώς απλωμένες και να μη πέφτει η μία πάνω στις άλλες.

Όταν τελειώσουμε και με το τύλιγμα των χορδών, αφήνουμε για ένα δίωρο (ή και από βραδύς, εάν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου) τη σούβλα μας όρθια (και καλυμμένη, για προστασία) πριν το τοποθετήσουμε στη φωτιά μας, για να βγάλει τα περιττά υγρά του το κρέας.
20.Η φωτιά, τώρα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του κοκορετσιού. Από αυτήν εξαρτάται ο χρόνος ψησίματος (για ένα κοκορέτσι πάχους σαν αυτό του βίντεο, γύρω στα 8 εκ., χρειάσθηκαν περί που 2,5 ώρες), αλλά και το πόσο ζουμερό ή στεγνό θα μας βγεί.
21.Σε μία αρκετά “καλή” φωτιά, βάζουμε το κοκορέτσι μας αρχικά ψηλά, για να ψηθεί σιγά-σιγά και εσωτερικά, και μόλις στο τέλος το κατεβάζουμε για να αποκτήσει την τραγανή ξεροψημένη εξωτερική επιφάνεια, παραμένοντας ζουμερό εσωτερικά.

http://www.typos.com.cy/cat/11/article/13265

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Χαλβάς σιροπιαστός με άρωμα πορτοκαλιού στο φούρνο!!!



Μια συνταγή για ένα υπέροχο σιροπιαστό χαλβά στο φούρνο με έντονο το άρωμα του πορτοκαλιού.

Απολαύστε τον εσείς και οι καλεσμένοι σας, σκέτο ή συνοδεύστε τον με παγωτό ή γιαούρτι με μέλι για μια πανδαισία γεύσεων.

Υλικά
•115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
•125 γρ. ζάχαρη άχνη
•125 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
•110 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια αλεσμένα στο multi
•2 κ.σ. μπέϊκιν πάουντερ
•3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
•2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
•4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:
•2 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
•4 φλ. τσαγιού νερό
•1 στικ κανέλας
•1 φλούδα πορτοκαλιού
•50 ml χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση
1.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνετε και στρώνετε λαδόχαρτο σε ένα τετράγωνο ταψί 23 ή 24 εκ.

2.Για το χαλβά: Χτυπήστε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, το σιμιγδάλι, τα αλεσμένα φουντούκια και το μπέϊκιν πάουντερ.

3.Χτυπάτε ελαφρώς τα αυγά και τα προσθέτετε και αυτά μαζί με το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν πλήρως.

4.Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει μέσα στο ταψί. Μόλις κρυώσει το κόβετε σε κομμάτια.

5.Για το σιρόπι: Τοποθετείστε το νερό, τη ζάχαρη και τη κανέλα σε κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και αφήστε να βράσει το σιρόπι για 5-7 λεπτά από την ώρα που έλθει σε σημείο βρασμού. Κατεβάζετε από τη φωτιά και περιχύνετε με το καυτό σιρόπι το κρύο χαλβά. Προαιρετικά πριν τον σιροπιάσετε το πασπαλίζετε με θρυμματισμένα φουντούκια και αμύγδαλα και τον σερβίρετε με γιαούρτι και μέλι ή παγωτό.

sintayes.gr

http://www.filenades.gr

Γαρδουμπάκια!!!






Υλικά

1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά μαζί με τα γλυκάδια

Έντερα από ένα αρνί

2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σκόρδου

1 φλιτζάνι χυμός φρέσκιας ντομάτας

Χυμός λεμονιού από 3 λεμόνια

ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

Ζητήστε από το χασάπη σας να σας κόψει τη συκωταριά σε μακριές λωρίδες. Πλένετε τα έντερα πολύ καλά με νερό και ξύδι: Με μια βελόνα πλεξίματος (ή ένα μολύβι) τα γυρίζετε μέσα-έξω και τα ξεπλένετε πολύ καλά. Τα τοποθετείτε σε μπολ, τα ραντίζετε με τον χυμό λεμόνι και τα αφήνετε να ασπρίσουν και να σφίξουν. Παίρνετε από 1 λωρίδα συκώτι, καρδιά, σπλήνα και γλυκάδια και τα τυλίγετε πολύ σφιχτά με τα έντερα. Κόβετε το έντερο και στερεώνετε με μια οδοντογλυφίδα. Συνεχίζετε το ίδιο με την υπόλοιπη συκωταριά και τα έντερα. Απλώνετε τα γαρδουμπάκια σε ένα ταψί στο οποίο έχετε ρίξει λίγο ελαιόλαδο και τον χυμό ντομάτας. Τα αλείφετε όλα με λίγο από το ζουμάκι του ταψιού. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το σκόρδο και βάζετε τα γαρδουμπάκια να ψηθούν για περίπου 60 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, γυρίζοντας τα 1-2 φορές. Σερβίρετε αμέσως μαζί με λίγο από το ζουμάκι τους.

http://www.dietup.gr/syntages/almyres

Το πιο εύκολο και ελαφρύ κέικ πορτοκαλιού!

Υλικά
    2 κούπες φαρίνα
    1 κούπα ζάχαρη
    3 αυγά
    1 κούπα ηλιέλαιο η ελαιόλαδο
    1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
    ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    1 φακελάκι baking powder (ή τρις κουταλιές του γλυκού)
    1 βανίλια

Εκτέλεση

Bάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ομογενοποιημένο μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Λαδώνουμε και μετά αλευρώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το χυλό μας μέσα σε αυτήν.

Ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Όταν κρυώσει το γυρίζουμε ανάποδα και το αχνίζουμε!
govastileto.gr

Πανεύκολα γρήγορα αφράτα τσουρέκια και με απλά υλικά!


Θα τα φτιάχνετε συνέχεια τέλεια τσουρέκια !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!

 Υλικά

470γρ αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις 
1 φακελάκι μαγιά ξηρή 
2 αυγά  (τον έναν κρόκο θα τον κρατήσουμε για επάλειψη ) 
200ml γάλα 
70γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
 6 κουταλιές ζάχαρη 
 Μισό κουταλάκι μαχλέπι 
4-5 δάκρυα μαστίχας 


Ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι τα 200γρ αλεύρι τη μαγιά μια κουταλιά ζάχαρη το αυγό και το ασπράδι. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο προσθέτουμε το γάλα τις 5 κουταλιές ζάχαρη ανακατεύουμε και αφού ζεσταθούν (όχι να καίει) βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά . 
Σε ένα γουδί ρίχνουμε τα δάκρυα μαστίχας και τα χτυπάμε μαζί με λίγο ζαχαρίτσα μέχρι να γίνουν σκόνη(τη μαστίχα την έχουμε βάλει από πρίν στο ψυγείο να παγώσει κι έτσι θα χτυπηθεί και θα γίνει σκόνη πολύ πιο εύκολα χωρίς να κολάει). 
 Τη ρίχνουμε στο λεκανάκι μαζί με το μαχλέπι και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του γάλατος που έχουμε ζεστάνει με το υπόλοιπο αλεύρι (τα 270γρ) ζυμώνοντας πολύ καλά. 

Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει πλάθουμε τσουρεκάκια σε ότι σχήμα θέλουμε τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. 
Αραιώνουμε τον κρόκο που κρατήσαμε με λίγο νεράκι αλείφουμε τα τσουρεκάκια και ψήνουμε στους 170-180 μέχρι να πάρουν χρώμα!!!

Συνταγή από την φίλη Eva Triantafilidou 
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Τούρτα με κούκις μπισκότα!



 Κρέμα πατισερί
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
1 λίτρο γάλα
4 αυγά


Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι την ζάχαρη τις βανίλιες το ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα και μετά τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα δένει αμέσως
 Όταν κρυώσει έχουμε κάνει την βάση που είναι
1 πακέτο μπισκότα
100 γρ βούτυρο
Στρώνουμε την βάση ρίχνουμε  στην κρέμα σπασμένα μπισκότα σοκολάτας ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε πάνω στην βάση έχουμε ρευστή κουβερτουρα κάνουμε γραμμές και τρούφα
Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι την ζάχαρη τις βανίλιας το ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα και μετά τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα δένει αμέσως
Όταν κρυώσει έχουμε κάνει την βάση που είναι
 1 πακέτο μπισκότα
100γρ βούτυρο
Στρωνουμε την βάση ρίχνουμε στα στην κρέμα σπασμένα μπισκότα σοκολάτας ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε πάνω στην βάση έχουμε ρευστή κουβερτούρα κάνουμε γραμμές και τρούφα.Καλή επιτυχία!!
Από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη
Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Μωσαικό σοκολάτας!!!


1 Βιτάμ πλάκα
2 κούπες άχνη
5 κσ κακάο


Σπάω τα μπισκότα τα ραντίζω με κονιάκ και λίγο γάλα
Λιώνουμε Βιτάμ άχνη κακάο
Τα βάζουμε μαζί στο μπολ ανακατεύουμε καλά
Σε μπολ με μεμβράνη ρίχνω το μείγμα και δίνω το σχήμα που θέλω
Το σκεπάζω και στο ψυγείο για μία ώρα
Μετά έχω ρευστή την κουβερτούρα το καλύπτω και ρίχνω τρούφα
 Από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη!

Λαμπρόψωμο!






Λαμπρόψωμο by Mairh
υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό Νο1
500 γραμ νερό
2 φακελάκια μαγιά
70 γραμ βούτυρο ή ελαιόλαδο
80 γραμ ζάχαρη
2 κγ αλάτι
1 κσ γιαούρτι
1 κσ γλυκάνισο σε σπόρους
1κγ μαχλέπι σε σκόνη



εκτέλεση
Βράζουμε στην μισή ποσότητα νερού τον γλυκάνισο για 4-5 λεπτά.
Τον σουρώνουμε και τον βάζουμε το νερό σε μια λεκανίτσα προσθέτοντας και το υπόλοιπο για να πέσει η θερμοκρασία του.
Ρίχνουμε την ζάχαρη την μαγιά το μαχλέπι και το μισό αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό.
Αφήνουμε για 5 λεπτά μετά βάζουμε το γιαούρτι το αλάτι το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια σφιχτή ζύμη.

Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και αν θέλετε 1/2 κγ από τους σπόρους του βρασμένου γλυκάνισου και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη την λεκανίτσα και την βάζουμε στους 50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει το ζυμαράκι μας περίπου 45 λεπτά.
Τέλος πατάμε να φύγει ο αέρας από το ζυμάρι μας πλάθουμε δυο ψωμάκια τα βρέχουμε με λίγο ζαχαρόνερο<< 1 κσ ζάχαρη 3 κσ νερό>> και ρίχνουμε το σουσάμι.
Αν θέλετε ανοίγετε με τον πλάστη χοντρά φύλλα και κόβετε με ένα ποτήρι στρογγυλά πιτάκια που τα τοποθετείται το ένα επάνω στο άλλο σαν βεντάλια κάνοντας στο κέντρο ένα σταυρό και βάζοντας ένα βαμμένο αυγό.
Περιμένετε να φουσκώσουν ξανά τα ψωμάκια σας.
Τα ψήνετε στους 180 περίπου 45 λεπτά πάνω κάτω.

Γιαγια Μαιρη εν δραση

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί ,ή Γιαπράκια!!


Η γιαγιά μου έλεγε ,,Για να γίνουν τα ''γιαπράκια''ετσι τα έλεγε ,νόστιμα ,η γέμιση πρέπει να πρασινίζει!! Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε για την νοστιμιά τους!!






ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.αμπελόφυλλα ή όσα θέλετε να ετοιμάσετε
300 γραμ.ρύζι Καρολίνα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο [ ξερό 2 κουταλιές τις σούπας ]
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα 

1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι






ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά,ψιλοκομμένα προσθέτουμε και 6-7 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο ,ρίχνουμε και χυμό από μισό λεμόνι αλάτι ,πιπέρι ,και ανακατεύουμε καλά .Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκια .Τα βάζουμε στη σειρά στην κατσαρόλα και τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω να μην μας διαλύσουν κατά το βράσιμο ,ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό ,ελάχιστο λάδι ,και στίβουμε κι ένα λεμόνι,σιγοβράζουμε για μία ώρα !!

ΑΝ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΖΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Τι κάνουμε
Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα
Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και, αφού τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 5-6 λεπτά.
Εάν δούμε ότι τα αμπελόφυλλα είναι μεγάλα (και άρα και σκληρά) τα αφήνουμε να βράσουν λίγο περισσότερο, γύρω στα 8 λεπτά.


Ρίχνουμε το ζεστό νερό και τα ξεπλένουμε αμέσως με κρύο νερό.
Ύστερα κόβουμε τα κοτσάνια τους και τα ετοιμάζουμε για να τα τυλίγουμε.
Χωρίζουμε τα φύλλα που είναι σκισμένα και δεν μπορούν να τυλιχτούν για να τα βάλουμε στον πάτο της κατσαρόλας πριν τοποθετήσουμε τα ντολμαδάκια.
Αφήνουμε τα αμπελόφυλλα κατά μέρος και ετοιμάζουμε τη γέμιση.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε για λίγο πριν τα τυλίξουμε.
Τα στραγγίζουμε ,και τα τυλίγουμε.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ