Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Λουκουμάδες φανταστικοί !!!

Λουκουμάδες της Βέφας Αλεξιάδου!!!
Εξαιρετική συνταγή,πανεύκολη και μεγάλη δόση!!




 Υλικά
1 κούπα χλιαρό νερό (εγώ έβαλα 1 1/2)
1 κούπα χλιαρό γάλα
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ αλάτι
2 φακ μαγιά η 60γρ νωπή
4 κ.σ λάδι
3 1/2 κούπες αλεύρι





 Τι κάνουμε

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό.Αφήνουμε να φουσκώσει και μετά τηγανίζουμε παίρνοντας λίγη ζύμη με ένα κουτάλι η αν έχουμε το μηχάνημα για τους λουκουμάδες,βγαίνουν όπως στις φωτογραφίες.



Σερβίρονται ζεστοί με μέλι και κανέλα η μερέντα!!! Καλή Απόλαυση !!!
 Από την φίλη μου Helen Makrodimitri.

Χορτοτυρόπιτα από Καρυές !!!

 Δοκιμάστε την πιο αρωματική χορτοτυρόπιτα !!!

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό σπανάκι
1 πράσο
ραδίκια, καυκαλήθρες και ότι άλλο σε χορταρικό
ψιλοκομμένος μάραθος και άνιθος
φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
ελάχιστο αλάτι. πιπέρι
τριμμένη φέτα ή γραβιέρα και λίγη μυζήθρα
μισή κούπα ελαιόλαδο
3 με 4 αυγά
μία κουταλιά σούπας αλεύρι




ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:
1 ποτήρι χλιαρό νερό
3/4 ποτηριού ελαιόλαδο
λίγο ξύδι
ελάχιστο αλάτι
αλεύρι όσο σηκώσει



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα. Κατόπιν τα ζεματίζουμε εκτός από το σπανάκι που το ζεματίζουμε μόνο του για περίπου 5 λεπτά. Τα υπόλοιπα τα βράζουμε σε νεράκι για κανά 20αλεπτο. Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και κατόπιν ρίχνουμε τα χόρτα μαζί με το κρεμμυδάκια και τα γυρίζουμε αρκετές φορές. Μέσα σε μία λεκανίτσα διαλύουμε το αλεύρι μέσα σε νεράκι και ρίχνουμε τα αυγά.

Τα χτυπάμε λίγο και κατόπιν προσθέτουμε το τυρί. Ρίχνουμε το μείγμα στα χόρτα και ανακατεύουμε να δέσουν καλά. Η γέμιση της πίτας μας είναι έτοιμη. Σειρά τώρα να ετοιμάσουμε το φύλλο. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και ζυμώνουμε. Κατόπιν αφού αφήσουμε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί ανοίγουμε 2 φύλλα και στρώνουμε το ένα σε λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση και στρώνουμε το άλλο φύλλο από πάνω. Χαράσσουμε την πίτα μας και τη βάζουμε για ψήσιμο αρχικά στους 200 και κατόπιν στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. Καλή σας όρεξη!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Μουσταλευριά η απλή & παραδοσιακή !!


2 πολύ ωραίες και επιτυχημένες συνταγές !!!

ΥΛΙΚΑ: Συνταγή Νο1

5 ποτήρια μούστο κομμένο
1 ποτήρι αλεύρι ή νισεστέ
Καρύδια ψιλοκομμένα
Σουσάμι
Κανέλα τριμμένη




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το μούστο κρύο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μούστο. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι, να μην έχει σβόλους .
Ανάβουμε την εστία μας και βάζουμε επάνω την κατσαρόλα, ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα να μη μας σβολιάσει μέχρι να πήξει ο μούστος και να γίνει σαν κρέμα.
Μόλις πήξει ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα καρύδια και το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
Με μια κουτάλα γεμίζουμε ρηχά πιάτα ή μπολάκια και πασπαλίζουμε με καρύδια, σουσάμι και κανέλα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!
*Μπορείτε αν θέλετε να μην ρίξετε καρύδια και σουσάμι μέσα στη μουσταλευριά,
αλλά μόνο να τα πασπαλίσετε από πάνω με κανέλα σκέτη ή σουσάμι καρύδια !



Υλικά συνταγή Νο2 της γιαγιάς.
 ΥΛΙΚΑ:
6 ποτήρια μούστος
1 ποτήρι αλεύρι σκληρό σταρένιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το μούστο σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας καλά για να μη βολιάσει. Μόλις ανακατευτεί βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Μόλις πάει να δέσει προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να ενωθούν όλα τα υλικά. Το σερβίρουμε σε πιατάκια ή μπολ  και πασπαλίζουμε με χονδροκοπανισμένο καρύδι και κανέλα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Σουφλέ σπανάκι με σφολιάτα-μπέικον -τυρί !!!


Οτι νοστιμότερο θα έχετε δοκιμάσει !!!!

ΥΛΙΚΑ
– 1 φύλλο σφολιάτας
– 1 πακετάκι κρέμα γάλακτος
– 1 κιλό σπανάκι
– 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1 ματσάκι άνηθος (χοντροκομμένο)
– 300 γρ. τυρί φέτα (τριμμένη)
– 250 γρ. τυρί ένταμ ή γκούντα (τριμμένο)
– 7 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένες)
– Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ταψάκι που έχουμε λαδώσει καλά και σε όλες τις επιφάνειες του, απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας το τρυπάμε μ ένα πιρούνι να μην φουσκώσει και το ψήνουμε έως ότου ροδίσει. Όταν ετοιμαστεί, το αφήνουμε στην άκρη και αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό το σπανάκι, το βάζουμε σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να πιεί όλα τα υγρά του. Προσθέτουμε στη συνέχεια το μπέικον, ψιλοκομμένο, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Το γυρνάμε για να ψηθεί καλά, ενώ δεν βάζουμε καθόλου λάδι αφού το μπέικον θα βγάλει αρκετά υγρά. Αφού ψήσουμε καλά το σπανάκι, έχοντας απορροφήσει και τα υγρά, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την φέτα, τριμμένη (την έχουμε θρυμματίσει νωρίτερα με πιρούνι) και ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να πάει παντού.



 Στη σφολιάτα που έχουμε ψήσει στο ταψάκι, απλώνουμε τη γέμιση, την ισιώνουμε με σπάτουλα για να μοιραστεί ισόποσα παντού, πασπαλίζουμε με το ένταμ (ή το γκούντα), ρίχνουμε και τη κρέμα γάλακτος και ψήνουμε το σουφλέ μέχρι να ροδίσει, για περίπου 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Να το φτιάξετε, είναι πάρα πολύ νόστιμο !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Πανακότα !!!

Η πανακότα είναι από τα πιό  κλασικά γλυκά .
Με αυτή την τόσο απλή και εύκολη  συνταγή  θα αρχίσετε να φτιάχνετε αυτό το υπέροχο γλυκάκι πιο συχνά από όσο νομίζετε !!!

Υλικά
400 γραμ.φρέσκο γάλα
7 φύλλα ζελατίνης
600 γραμ.κρέμα γάλακτος
1/3  κούπας τσαγιού ζάχαρη αν θέλετε πιο γλυκιά προσυθέστε λίγη ακόμα
2 μασουράκια βανίλιες

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τις ζελατίνες μαζί με κρυο νερό και τις αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν .
Ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος τα 2 μασούρια βανίλιας και την ζάχαρη μέσα σε μία  κατσαρολίτσα και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να κάψει καλά .
Παίρνουμε τις ζελατίνες από το νερό τις στίβουμε πολύ καλά τις ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να διαλυθούν.
Ρίχνουμε σε μπολάκια ατομικά σιροπάκι της αρεσκείας μας λίγο ίσα να καλύψει την επιφάνεια και ισομοιράζουμε το υλικό της πανακότας.
Τα τοποθετούμε στο ψυγείο  και τα αφήνουμε μέχρι να πήξουν .
Ξεφορμάρουμε   βουτώντας τα σε ζεστό νερό για λίγο και απολαμβάνουμε το υπέροχο γλυκάκι μας !!!

* Γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα με με μαρμελάδα ή ότι σιρόπι μας αρέσει και υπάρχει σπίτι !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα !!!

  Τα μαυρομάτικα  φασόλια  είναι ένα από τα πιο πολύτιμα όσπρια!!!

Υλικά
1 κούπα φασόλια μαυρομάτικα
2 μικρές ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1/2 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
1/2 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα
1/3 κούπας ψιλοκομμένο άνιθο  (ή μαιντανό)
χυμό από μισό λεμόνι
1/3 κούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
Μετά από 10 λεπτά βρασμού τα σουρώνουμε,βάζουμε άλλο νερό και τα ξαναβάζουμε στη φωτιά να βράσουν για ακόμα 30 λεπτά.Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε στα φασόλια όλα τα υπόλοιπα υλικά,ανακατέουμε καλά,βάζουμε τη σαλάτα για 20-30 λεπτά στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε επίσης μαύρες ελιές.πράσινη πιπέρια,μαρούλι ή να αντικαταστήσουμε το λεμόνι με ξύδι.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Χαλβάς σιμιγδαλένιος φούρνου με σιρόπι !!!



Πολύ ωραία συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο στον φούρνο με σιρόπι. Πανεύκολος διαφορετικός  και πεντανόστιμος !!!

Υλικά
    115 γρ. βούτυρο
    125 γρ.  ζάχαρη άχνη
    125 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
    2 κουτ.μπέικν μπέϊκιν πάουντερ
    3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
    1 πορτοκάλι το  ξύσμα
    1 πορτοκάλι τον  χυμό




    Για το σιρόπι:
    2 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    4 φλ. τσαγιού νερό
    1 ξυλάκι κανέλας
    1 ξύσμα  πορτοκαλιού
    2 πορτοκάλια τον  χυμό

κανέλα σκόνη για από πάνω


Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώνουμε ένα ταψάκι 23 εκ.και το στρώνουμε με λαδόκολλα ελαφρώς λαδώστε και την λαδόκολλα

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο που πρέπει να είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα και να ασπρίσουν .
Σταδιακά προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Σε μπολ χτυπάμε λίγο τα αυγά ίσα να ανακατευτούν σε ένα και τα προσθέτουμε στο μίξερ μαζί με το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε το μείγμα επάνω από την λαδόκολλα το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε για 20 λεπτά να το προσέχετε μην καεί ψήνετε πολύ γρήγορα μόλις το δείτε και ροδοκοκκινίσει βγάλτε το αφού πρώτα το δοκιμάστε μπήγοντας μαχαίρι να δείτε αν βγει καθαρό .
Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί και το κόβουμε μπακλαβωτά ή τετράγωνα κομμάτια.


Σιρόπι
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό ,την ζάχαρη ,το ξυλάκι κανέλα ανακατεύουμε προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά.Περιχύνουμε το γλυκό πίνει πολύ σιρόπι το ρουφάει σε λίγα λεπτά.
Κρύος ο χαλβάς καυτό το σιρόπι.
Αν θέλετε προσθέστε και μέσα στο σιμιγδάλι όταν το χτυπάτε ή και από πάνω τριμμένα φουντούκια,ή αμύγδαλα,ή καρύδια.



Σερβίρετε πολύ ωραία με παγωτό βανίλια και μέλι ή αν είναι χειμώνας βάλτε αντί  παγωτό , γιαούρτι-μέλι  αλλά και σκέτο.Παρατήρησα που το έφτιαξα απόγευμα την άλλη μέρα είχε τραβήξει και ήταν πολύ πιο ωραίο από την στιγμή που το δοκίμασα μόλις το σιρόπιασα και κρύωσε. Καλή επιτυχία !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

Ταρτάκια απίθανα με γλυκό κουταλιού !!!



Πανεύκολα ταρτάκια με διαφορετικά  γλυκά κουταλιού που θα  ξετρελάνουν  ολους !!! Φτιάξτε τα για κέρασμα για γιορτή για βαφτίσια για παιδικά πάρτυ εκδηλώσεις , σίγουρα θα βγείτε ασπροπρόσωπες !!!!

Υλικά
300 γραμ.αλεύρι
80 γραμ.ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ,γλυκού αλάτι
150 γραμ κρύο βούτυρο
1 βανίλια
λίγο ξύσμα λεμόνι
1 αυγό
50 γραμ φουντούκι ψιλοτριμμένο

 Για την γέμιση
1 σαντιγί μικρότερη των 500 γραμ. ανάλογα πόσα θα φτιάξετε
γλυκά κουταλιού  διάφορα
Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τα ταρτάκια προσθέστε στην σαντιγί και 1 κρέμα τυρί Φιλαδέλφεια 250 γραμμαρίων

Για στόλισμα από πάνω
Γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας
από λίγο στο καθένα επάνω ψιλοτριμμένο αμύγδαλο



Τι κάνουμε
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί να γίνουν μία ωραία ζύμη εύπλαστη.
Την αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και κόβουμε κομματάκια πλάθουμε με το χέρκαι τα βάζουμε σε καλούπι φορμάκια για ταρτάκια και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά να ψηθούν και να πάρουν χρώμα.
 Γέμιση 
Στο μίξερ βάζουμε την σαντιγί παγωμένη προσθέτουμε και την άχνη ζάχαρη ποσότητα τόση όσο γλυκά τα θέλουμε αρχίζοντας με 2 ή 3 κουταλιές σούπας,και χτυπάμε  μέχρι να πήξει και να σταθεί.
Οταν κρυώσουν τα ταρτάκια τα γεμίζουμε με την χτυπημένη σαντιγί και από πάνω στολίζουμε με γλυκό κουταλιού  π.χ.σύκο,κερασάκι ,ή λίγη μαρμελάδα επίσης μπορούμε να τα γεμίσουμε με σοκολάτα λιωμένη .τα πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοτριμμένο αμύγδαλο  .

Αν θέλετε για περισσότερο ωραία γεύση βάλτε την σαντιγί και προσθέστε άχνη και 1 τυρί κρέμα φιλαδέλφεια 250 γραμμαρίων χτυπήστε τα καλά και γεμίστε τα ταρτάκια .ΑΠΙΘΑΝΑΑ !!!
Συνταγή από τον φίλο George Zolis

*Αν τα καταναλώσετε πολύ γρήγορα μπορείτε να βάλετε από πάνω φρέσκα κομματάκια από φρούτα αλλά δεν αντέχουν για πολύ να ξέρετε ,

MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Μπάμιες με κοτόπουλο !!!


 Δοκιμάστε την καλύτερη συνταγή γιά  μπάμιες με κοτόπουλο θα γλύφετε και τα δάχτυλα σας !!!
 
Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
1.200 φρέσκες μπάμιες ,ή 1 κιλό κατεψυγμένες εγώ εδώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες
3-4 ντομάτες ώριμες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
2 σκελίδες σκόσρο κομμένο φετούλες
λίγα κλωνιά άνηθο και μαιντανό
αλάτι ,πιπέρι
6\7 κουταλιές ελαιόλαδο σούπας
1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι [κατά προτίμηση βαλσάμικο]







Αν η μπάμιες είναι φρέσκιες τις καθαρίζουμε γύρω -γύρω στο κοτσάνι τους τις πλένουμε πολύ καλά τις βάζουμε σε σουρωτήρι τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε περίπου 2 ώρες στον ήλιο αν είναι δυνατόν .
Βγάζουμε τις πέτσες από το κοτόπουλο .Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ,το κρεμμύδι,το σκόρδο,τον μαιντανό και τον άνηθο και σωτάρουμε να μαραθούν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.



Προσθέτουμε και το κοτόπουλο και το ποδίζουμε απ όλες τις πλευρές .
Προσθέτουμε και τις ντομάτες πολτοποιημένες με τα χέρια μας πολύ καλά,προσθέτουμε και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλυτζάνι νερό ,και το αλατοπίπερο ανακατεύουμε καλά ,προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου για 50 λεπτά.

Σουρώνουμε τις μπάμιες αν είναι φρέσκιες ,αν είναι κατεψυγμένες τις ρίχνουμε κατ ευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο ,προσθέτουμε και το βαλσάμικο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα χωρις να ανακατέψουμε μην μας διαλυθούν και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά .
Αν δεν έχει πήξει η σαλτσούλα τους ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά ,καλή σας όρεξη γίνετε υπέροχο !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπισκοτάκια πτι φουρ !!!

Καταπληκτικά μπισκοτάκια πτι φουρ για τον καφέ για κέρασμα για τις λιγούρες μας ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!

Υλικά
250 γρ βούτυρο γάλακτος όχι κατευθείαν από το ψυγειο
200 γρ ζάχαρη άχνη
50 γρ αλεσμένο φουντούκι
4 αυγά
2 κγ Μπέικιν
3 βανίλιες
520 γρ μαλακό αλεύρι
½ κ. γ. αλάτι





 Τι κάνουμε
Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει.

Ρίχνουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε τα αυγά, και τις βανίλιες. 
Μετά ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το Μπέικιν και το φουντούκι.  
Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι μας να ανακατευτούν τα υλικά. 
Η ζύμη γίνεται μαλακή και απαλή. 
Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ και βγάζουμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με αντικολιτικό χαρτί, με λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν στρώνουμε ανάμεσα μαρμελάδα ή μερέντα τα κολλάμε μεταξύ τους και τα βουτάμε στην λιωμένη σοκολάτα και τα αφήνουμε να παγώσουν -μπορούμε ορισμένα να τα πασπαλίσουμε με ινδοκάρυδο. 
Συνταγή από τον φίλο George Zolis.

Πάστα Φλωράκια ατομικά !!!


Πανεύκολα ταρτάκια που θα σας ξετρελάνουν !!!

Υλικά
300 γραμ.αλεύρι
80 γραμ.ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ,γλυκού αλάτι
150 γραμ κρύο βούτυρο
1 βανίλια
λίγο ξύσμα λεμόνι
1 αυγό




Μαρμελάδα της αρεσκείας μας κι αν είναι και σπιτική ακόμα καλύτερα !!

Τι κάνουμε
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί να γίνουν μία ωραία ζύμη.
Την αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και κόβουμε κομματάκια και τα βάζουμε σε καλούπι φορμάκια για ταρτάκια.
Τα γεμίζουμε με μία κουταλιά μαρμελάδα το καθένα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά -θα τα δείτε να ροδίσουν απαλά-Καλή επιτυχία !!!
Συνταγή από τον φίλο George Zolis







Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Φέτα σαγανάκι με φύλλο -μέλι-σουσάμι !!!


 Υλικά
τυρί φέτα σε παραλληλόγραμμα κομμάτια
φύλλα κρούστας (ένα για κάθε κομμάτι τυριού)
λάδι για τηγάνισμα
λίγο μέλι
σουσάμι για το πασπάλισμα








Εκτέλεση:

 Κόβουμε τη φέτα σε λεπτά παραλληλόγραμμα κομμάτια.
 Στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας στο τραπέζι.
Βάζουμε στη μία άκρη το τυρί αφήνοντας αριστερά και δεξιά του το ίδιο περιθώριο στο φύλλο.
 Το διπλώνουμε σε φάκελο Με πινέλο κουζίνας αλείφετε το φύλλο με ασπράδι αυγού, στα σημεία που πρέπει να κολλήσει με την άλλη πλευρά του φύλλου, όπως το τυλίγετε --τυλίγετε στην συνέχεια σε λεπτή μεμβράνη νάυλον και τα αφήνετε στην κατάψυξη για καμιά ωρίτσα για να τα τηγανίσετε πιο εύκολα και να μην ανοίξουν. [το μυστικό αυτό το διάβασα στο ίντερνετ το δοκίμασα κι όντως βγαίνουν πολύ καλά]

 Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί.
 Τηγανίζουμε την τυλιγμένη φέτα σε μέτρια θερμοκρασία  μέχρι να πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα κι απ' τις δύο πλευρές.
 Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττά λάδια.
 Όταν πρόκειται να σερβίρουμε ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι μέλι   να γίνει ρευστό και περιχύνουμε το φύλλο.
Από πάνω πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε.Καλή επιτυχία !!!