Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Πατάτες ογκρατέν !!!


Υλικά
Πατάτες ανάλογα το ταψί και η ποσότητα για 2 στρώσεις
Διάφορα τυριά τριμμένα
Διάφορα αλλαντικά ψιλοκομμένα πχ ζαμπόν γαλοπούλα
1 κεσεδάκι μικρό γιαούρτι
100 γραμ τυρί κρέμα
1/2 κούπα τσαγιού γάλα
2 αυγά
αλάτι πιπέρι 


Βράζουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε αφού κρυώσουν και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε μία στρώση σε λαδωμένο πυρέξ ή ταψί και αλατοπιπερώνουμε
Από πάνω βάζουμε μία στρώση τυριά και μία στρώση αλλαντικά.
Ξανά πατάτες τυριά αλλαντικά.
Χτυπάμε σε μπολ  το κεσεδάκι με το γιαούρτι το τυρί κρέμα το γάλα και τα 2 αυγά και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα,'
Καλή επιτυχία !!!

Από την φίλη μου Eva Trianatafilidou
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






 

Τραγανή σφολιάτα με γέμιση σοκολάτας !!!



 Θα το φτιάχνετε συνέχεια !! Δαγκωνιά και ρέει η σοκολάτα !!!
Μην φτιάξετε ένα αλλά πολλά !!!

Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
1 σοκολάτα μεγάλη (αν το ξαναφτιάξω θα βάλω 2 την μία επάνω στην άλλη )
λίγο λάδι για επάνω από το γλυκό
αμύγδαλο ι χούφτα τριμμένο στο μούλτι

Τι κάνουμε
Απλώνουμε το φύλλο σε επιφάνεια .
Τοποθετούμε στην μέση την σοκολάτα [βάλτε 2 για περισσότερο υλικό μέσα θα του πάει πολύ]
Κόβουμε να εξέχει η σφολιάτα τόσο όσο βλέπετε στις φωτογραφίες.
Με μυτερό μαχαίρι κόβουμε την σφολιάτα γύρω γύρω από την σοκολάτα όπως βλέπετε το σχέδιο  και αφού κλείσουμε το πάνω και το κάτω μέρος αρχίζουμε και πλέκουμε τις λωρίδες σε Χ .






Τοποθετούμε σε ταψάκι σε όλη την επιφάνεια λαδόκολλα την περνάμε ελαφρώς με λάδι και βάζουμε στην μέση το γλυκάκι .
Με πινέλο ή με την παλάμη το περνάμε όλο από επάνω με λίγο λάδι και το ραντίζουμε με το ψιλοτριμμένο αμύγδαλο.



 Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα και το ψήνουμε προσεχτικά μην αρπάξει αλλά και να ψηθεί ομοιόμορφα περίπου 25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Οταν κρυώσει λίγο το κόβουμε και το εξαφανίζουμε !!! Τέλειο !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


















Ρολλάκια ( Μπουρεκάκια ) με γέμιση από μανιτάρια & κρέμα !!!

   
 Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια 
250  γραμ μανιτάρια κομμένα σε φετούλες μικρές και λεπτές
7 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
300 γραμ τυρί γραβιέρα λίγο πικάντικη τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
λίγη μπεσαμέλ

 Τι κάνουμε
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μαζί
Προσθέτουμε τον άνηθο το αλάτι το πιπέρι ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε το σκεύος από την φωτιά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ και την βάζουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το τυρί.
Κόβουμε τα φύλλα ένα ένα σε μακρόστενες λωρίδες .
Αλείφουμε  την κάθε λωρίδα με ελαιόλαδο και την διπλώνουμε  στην μέση να γίνει πιο μικρή και με διπλό φύλλο.
Την ξανααλοίφουμε  πάλι με λάδι και βάζουμε  στην άκρη λίγη από την γέμιση.
 Διπλώνουμε τις άκρες δεξιά και αριστερά στα πλαϊνά και τυλίγουμε σε ρολό
 Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Στο τέλος οταν τυλίγουμε βάζουμε λίγο λάδι στην άκρη να κολλήσει το φύλλο 
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και α ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε ζεστά .Καλή όρεξη !!

Μπεσαμέλ
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
7κουταλιές κοφτές αλεύρι
γάλα όσο πάρει να πήξει η κρέμα
λίγο μοσχοκάρυδο προαιρετικά

 Τι κάνουμε
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα και συνέχεια ,Τέλος προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας και σταματάμε στην ποσότητα μόλις πήξει.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ











Αρακάς με πατάτες !!!


 Κλασικό λαδερό φαγητό που ετοιμάζετε πολύ εύκολα και ειναι και πολύ νόστιμο !!!

Υλικά
1 πακέτο αρακά κατεψυγμένο ποσότητα ανάλογα τις μερίδες ,εδώ έβαλα 500 γραμμάρια.
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κύβο κνορ ότι γεύση θέλετε
3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες και ξανά κομμένες στην μέση 
2 με 3 καρότα κομμένα σε λωρίδες και μετά κόβουμε σε κυβάκια μικρά
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη στην μύτη του κουταλιοά
2 κουταλιές κοφτές σούπας πελτέ ντομάτας 
1 φρέσκια πολύ ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη .

 Τι κάνουμε
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια  το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τον αρακά μαζί κατεψυγμένο όπως είναι.
Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνέχεια ίσα να μαλακώσουν λίγο περίπου 5 λεπτά.
Προσθετουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και ξανά στην μέση κομμένες μην είναι μεγάλες πολύ εκτός αν έχουμε μικρές,προσθέτουμε και το καρότο κομμένο πολύ μικρά κυβάκια επίσης προσθέτουμε και την φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα.
Ανακατεύουμε γαι άλλα λίγα λεπτά .
Προσθέτουμε αλάτι λίγο,πιπέρι,κύβο,ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 ποτήρι του νερού νερό.
Προσθέτουμε άλλο ένα μισό ποτήρι νερό ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε περίπου για 30 λεπτά να μαγειρευτεί καλά ο αρακάς μην μας βγεί σκληρός.
Μόλις τσιμπήσετε με ένα πιρούνι της πατάτες και είναι σχεδόν έτοιμες δυναμώνουμε την φωτιά για να μελώσει η σάλτσα του .



Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ










Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Πατατοτυροκροκέτες με γέμιση λουκάνικο !!!



 Καταπληκτικές σε γεύση κροκέτες με λουκάνικο -γίνονται πολύ ωραίες και σκέτες σαν πατατοτυροκροκέτες . Δοκιμάστε τες οπωσδήποτε πανεύκολες !!!!

Υλικά
3 μεγάλες πατάτες
1 κούπα τσαγιού τυρί τριμμένο πικάντικο [έβαλα κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας]
1/2 κούπα τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
λίγο αλάτι
Λουκάνικα
λάδι για τηγάνι ή ελαιόλαδο 



 

Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε οριζόντια στην μέση κάθε πατάτα 2 κομμάτια.
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες τόσο όσο να σκεπάζονται προσθέτουμε λίγο αλάτι και βράζουμε τόση ώρα ώστε να κρατάνε λίγο.
Τις τρίβουμε με το χοντρό του τρίφτης αφού πρώτα κρυώσουν
Προσθέτουμε το τυρί ,το αλεύρι,την ρίγανη και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά και να πλάθεται .


 Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια όπως βλέπετε στην φωτογραφία .



Παίρνουμε κομμάτι από το υλικό το πλάθουμε το πατάμε με το χέρι να ανοίξει βάζουμε στην μέση το κομμάτι από το λουκάνικο και το κλείνουμε σαν μπαλίτσα κλείνοντας μέσα καλά το λουκάνικο να μην φαίνεται.



Βάζουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι μπόλικο ή καλύτερα αν έχετε φριτέζα και μόλις κάψει λίγο βάζουμε τις πατατοτυροκροκέτες μέσα  και τηγανίζουμε με προσοχή να ροδίσουν μην μας αρπάξουν .



Τις γυρνάμε προσεκτικά με την τρυπητή κουτάλα και μόλις ετοιμαστούν τις βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι.


 Σερβίρουμε με λίγη κέτσαπ στο πλάι που πάει πολύ ωραία. Καλή σας όρεξη είναι φ α ν τ α σ τ ι κ έ ς !!!

*Μπορούμε να τις κάνουμε και χωρίς λουκάνικο απλές αλλά πεντανόστιμες πατατοτυροκροκέτες  !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Την συνταγή την είδα  από Tasty την έφτιαξα για δοκιμή έγινε πολύ ωραία και σας προτείνω να την φτιάξετε κι εσείς !
























Χορτοπιτάκια μυρωδάτα !!!



Yλικά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 γιαούρτι
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
200 γρ. σπανάκι
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και λεία ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και παράλληλα, φτιάχνουμε τη γέμιση, τσιγαρίζοντας στο λάδι τα κρεμμυδάκια με το πράσο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και τα γυρίζουμε για λίγο να μαραθούν. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μέτριο φύλλο και το κόβουμε σε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 8-10 εκ. Γεμίζουμε με λίγη από τη γέμιση και κλείνουμε καλά, αφού έχουμε αλείψει τις άκρες με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
Από argolikeseidhseis.gr/

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Σαρδέλες στην λαδόκολλα !!!

Σαρδέλα-- ένα πιάτο που μαγειρεύεται εύκολα και κάνει πολύ καλό σε πολλά !!


Υλικά:

1 κιλό σαρδέλες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες πολύ
ρίγανη
μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι
χυμό 2 λεμονιών

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σαρδέλες.
Τις στραγγίζουμε πολύ καλά και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι .
Τις τοποθετούμε την μία δίπλα στην άλλη .
Αλατίζουμε ελαφρώς τις σαρδέλες.
Ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά ,λάδι σκόρδο ψιλοκομμένο,πιπεριά ψιλοκομμένη,ρίγανη,μαιντανό,λεμόνι και αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε το μείγμα επάνω από τις σαρδέλες φροντίζοντας να πάει παντού.
Κλείνουμε την λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνι 25 με 30 λεπτά στους 200 βαθμούς,
Ανοίγουμε με προσοχή την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά .
Σερβίρουμε και καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Σπανάκι σουφλέ !!!


 Υλικά
1 κιλό σπανάκι
2 κουταλιές βούτυρο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλάτι -πιπέρι

 Μπεσαμέλ
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές αλεύρι
2+1/2 ποτήρια γάλα  φρέσκο
1  κρόκο αυγού
λίγο μοσχοκάρυδο
200 γραμ κίτρινα τυριά  της αρεσκείας μας


Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε το σπανάκι το πλένουμε και το κόβουμε.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα χωρίς να προσθέσουμε νερό για να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του.
Το ρίχνουμε σε σουρωτήρι και το πατάμε πολύ καλά να φύγουν τα ζουμιά όλα.
Σε τηγάνι βαζουμε 2 κουταλιές βούτυρο προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε και το σπανάκι με το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά.Το αφήνουμε στην άκρη .



Κρέμα τύπου μπεσαμέλ
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας το γάλα  μέχρι να πήξει .
Αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύοντας  συνάχεια  προσθέτουμε τον κροκο και λίγο μοσχοκάρυδο .
Προσθέτουμε και τα κίτρινα τυριά μέσα στην κρέμα ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ρίχνουμε το σπανάκι προσθέτουμε και την κρέμα τα ανακατεύουμε όλα μαζί τα στρώνουμε μετά ομοιόμορφα  και ψήνουμε το σουφλέ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα περίπου 35 με 40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο .Καλή επιτυχία !!!
Από Eva Triantafilidou




Μηλοπιτάκια με φύλλο χειροποίητο !!!



 Υλικά
Γέμιση
2 μήλα
2 κουταλιές σούπας νερό
80 γραμ ζάχαρη άχνη

Για το φύλλο
1/2 ποτήρι νερού νερό
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη 
250 γραμ περίπου αλεύρι
70 γραμ βούτυρο
λίγο νισεστέ

 Τι κάνουμε
Βάζουμε σε μπολ λίγο από το αλεύρι την ζάχαρη μαζί και ανακατεύουμε .
Προσθέτουμε λίγο λίγο αλεύρι εναλλάξ με το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική και να μην μας κολλάει στα χέρια.
Ρίχνουμε λίγο νισεστές στον πάγκο και την ανοίγουμε σε φύλλο.
Αλείφουμε με το βούτυρο που πρέπει να το έχουμε λιώσει με την βοήθεια ενός πινέλου .

Την κλείνουμε σε πακετάκι την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.


Την βγάζουμε κατόπιν και το ξαναανοίγουμε σε φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια .

Ετοιμασία γέμισης
Καθαρίζουμε τα 2 μήλα και τα κόβουμε σε μικρά καρεδάκια.
Τα ρίχνουμε σε τηγάνι μαζί με 2 κουταλιές σούπας νερό.
Τα βράζουμε 5 λεπτά να μαλακώσουν .
Τα αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μέσα μαζί 80 γραμ ζάχαρη τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε στο μούλτι ή σε μίξερ να γίνουν πολτός.
Αφήνουμε να κρυώσει.


Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου που κόψαμε σε τετράγωνα κομμάτια από 1 κουταλιά της σούπας και σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι φύλλο .
Το χαράσσουμε ελαφρώς στην μέση για να ψηθεί και το κλείνουμε πατώντας καλά τις άκρες ή με ένα μαχαίρι ή με πιρούνι.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αέρα για 15 με 20 λεπτά. Οταν τα βγάλουμε και κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη .Καλή επιτυχία !!!
Από την φίλη μου Eva Triantafilidou.