Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Κουλουράκια αρωματικά- αφράτα -τραγανά!!!

 Τα κουλουράκια της παρέας κι όχι μόνο !! Για το καφεδάκι ,το τσάι ,για κολατσιό .Φτιάξτε τα πανεύκολα και απολαύστε τα !!
Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1+1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκάλι τον χυμό
1 κοφτό κουτάλι σούπας σόδα
1 κουτάλι φαγητού μπέικι πάουντερ
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
Αλεύρι όσο πάρει για όλες τις χρήσεις --παίρνει λίγο παραπάνω από 1 κιλό -
Σουσάμι



Τι κάνουμε
Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι με την ζάχαρη και τα δουλεύουμε λίγο με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και το κονιάκ ,κανέλα -γαρύφαλλο και ξανά ανακατεύομαι.
Διαλύομαι την σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνομαι στην λεκάνη-προσοχή αφρίζει και φουσκώνει-.
Αφού προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά- εκτός από το αλεύρι -ανακατεύομαι καλά.
Τέλος αρχίζουμε να προσθέτομαι το αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέσει και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μέρος από αυτό ,λίγο λίγο ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε ελαστική ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια μας -η ζύμη να είναι εύπλαστη κι όχι σκληρή -.
Παίρνουμε κομματάκια από την ζύμη μέγεθος καρυδιού λίγο μεγαλύτερο πλάθουμε τα κουλουράκια όλα σε ότι σχήμα μας αρέσει.
Σε λαδόκολλα στρωμένη σε μεγάλη επιφάνεια έχουμε ρίξει μπόλικο σουσάμι το οποίο έχουμε ψεκάσει  ΕΛΑΧΙΣΤΑ -με νερό ,κυλάμε τα κουλουράκια μας και τα βάζουμε στην σειρά σε λαδωμένο ελαφρώς ταψί.
Ψήνομαι σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς όπως πάντα όλα αυτά τα είδη στην μεσαία σχάρα περίπου 35 λεπτά.Διατηρούνται κλεισμένα πολύ ωραία σε μεταλλικό δοχείο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε στην ζύμη στο τέλος ελάχιστη σταφίδα μαύρη.Εγώ το κάνω αφού πλάσω τα μισά σκέτα -για αλλαγή γεύσης !! Ρίχνω λίγη σταφίδα στην ζύμη ξαναζυμώνω ελαφρά να πάει παντού και πλάθω .