Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Κουλουράκια Σμυρνέικα από την γιαγιά !!!

 Αυτά τα κουλουράκια όταν τα έφτιαχνε  η γιαγιά μου  μοσχομύριζε  όλη η γειτονια στην κυριολεξία ..και φυσικά τα μοίραζε  πάντα από το άνοιχτό παραθύρι της κουζίνας ..φτιάχνοντας διπλές -τριπλές δόσεις !!! Δοκιμάστε τα είναι από τα ωραιότερα και για όλες τις ώρες !!!

 Υλικά

4 + 1\2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό
1\2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη 
1\2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1\2 φλιτζάνι του τσαγιού πορτοκάλι στυμμένο ,η, κρασί κόκκινο [ένα από τα δύο] 
4 κουταλιές τις σούπας κονιάκ 
ξύσμα ενός πορτοκαλιού 
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αμμωνία [ μπορείτε να το παραλέιψετε αν δεν σας αρέσει  ] 
1\2 κουταλάκι του γλυκού σόδα 


Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα μπολ τα 4 φλυτζάνια αλεύρι και ρίχνετε το λάδι τρίβετε το μείγμα και προσθέτετε το ελάχιστο αλάτι,και την ζάχαρη.
Το τρίβετε μερικά λεπτά για να αναμειχθούν τα υλικά .
Αναμειγνύεται την πορτοκαλάδα ,η το κρασί [ένα από τα δύο] με το κονιάκ,το ξύσμα πορτοκαλιού,την αμμωνία κ την σόδα.
Ρίχνετε το μείγμα αυτό στο μείγμα αλεύρου,ενώ ανακατεύετε στην αρχή με πιρούνι.
Μαζεύεται τη ζύμη σε μια μπάλα ,την ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειασθεί και την αφήνετε να μείνει  επί 15 λεπτά.



Την πλάθεται σε κορδόνια στο πάχος του μικρού δαχτύλου φτιάχνετε διάφορα σχεδιάκια ,και τα βάζετε σε ταψί ελαφρά λαδωμένο και τα ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο επί μισή ώρα περίπου !! 
[Αν θέλετε σπάστε ένα αυγό σε ένα μπολάκι κρατήστε μόνο τον κρόκο ρίξτε ελάχιστο νεράκι ανακατέψτε το και με ένα πινελάκι όταν τα έχετε πλάσει στο ταψί περάστε τα από πάνω ]
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ