Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Υπέροχο στιφάδο !!!


     Υλικά

    1 κιλό από το μοσχαράκι ελιά, κότσι ή ποντίκι
    1 ½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
    4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
    1 κουτί χυμό ντομάτας ντομάτας
    1 πολύ ώριμη ντομάτα λιωμένη με το χέρι 
    1κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ ντομάτας
    1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
    1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
    2 φύλλα δάφνης
    αλάτι, πιπέρι
    5-6 κόκκους μπαχάρι
    1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
    ελαιόλαδο



Τι κάνουμε

Σοτάρουμε  στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Μόλις πάρουν ξανθό χρώμα, τα βγάζουμε από το λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους απ’ το μπαχάρι.
Αμέσως μετά το κρέας κομμένο σε μερίδες.
Μόλις τσιγαριστεί καλά και απ’ τις δυο πλευρές, σβήνουμε με το ξύδι.
Μόλις το ξύδι εξατμιστεί σβήνουμε  με το κρασί.
Τα σκεπάζουμε και το αφήνουμε για λίγα λεπτά.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας,τον χυμό ντομάτας την πολτοποιημένη ώριμη ντομάτα την ζάχαρη και το πιπέρι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει περίπου 30 λεπτά.
Λίγο μετά ανοίγουμε το καπάκι κοιτάμε να έχει σάλτσα σε περίπτωση που έχει λιγοστέψει προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα τα σοταρισμένα χαμηλώνουμε  τη φωτιά στο 2 σκεπάζουμε αφήνοντας λίγο ανοιχτό το καπάκι και κάθε τόσο το κοιτάμε κουνώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε μην κολλήσει.Δεν ξεχνάμε να προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ζεστό νεράκι να έχει ζουμάκι.Στο σημείο αυτό προσθέτουμε και το αλάτι και σιγομαγειρεύουμε περίπου για 1 ώρα να μαγειρευτεί καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα  του !!Σερβίρουμε σκέτο ή με ρύζι ή πατάτες τηγανητές -όπως και να έχει θέλει φρέσκο ψωμάκι για ..βουτιές !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ