Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Εύκολο & γρήγορο αφράτο ψωμάκι !!!


Μόλις βγήκε απ τον φούρνο -πεντανόστιμο γρήγορο φανταστικό στο τσακ μπαμ κι έχουμε σπιτικό ψωμάκι απ τα χεράκια μας-κι όσο μένει πιο ωραίο   !!!

Υλικά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλεύρι όσο πάρει [περίπου 500 γραμ για όλες τις χρήσεις]
λίγο λάδι για επάλειψη

Τι κάνουμε
Σε ένα ποτήρι του νερού χλιαρό -προσοχή χλιαρό- ρίχνουμε την σκόνη μαγιά και ανακατεύουμε καλά,το αφήνουμε για 5 λεπτά .
Σε  μία λεκανίτσα  ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το χέρι και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο  το χλιαρό νερό με την αραιωμένη μαγιά.
Ανακατεύομαι στην αρχή με το χέρι πάντα και μόλις αρχίσει να γίνετε ζύμη αρχίζουμε και ζυμώνουμε.



Προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα της λεκανίτσας και να είναι ελαστική σαν το γνωστό μας ζυμάρι .
Στρώνουμε σε ταψάκι λαδόκολλα την λαδώνουμε σε όλη την επιφάνεια και βάζουμε την ζύμη στην μέση σαν μπαλίτσα και με την παλάμη την ανοίγουμε να γεμίσει όλο το ταψί.
Αφήνουμε το ταψί σε κάποιο ζεστό μέρος να φουσκώσει λίγο-εγώ το ψήνω κατ ευθείαν πάντα-.



 Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στον αέρα πάνω κάτω μέχρι να δούμε να αρχίσει να παίρνει χρώμα .
Μόλις δούμε και πάρει χρώμα τραβάμε το ταψί και με ένα πινέλο περνάμε όλη την επιφάνεια με λάδι και ξαναψήνομαι για 10 λεπτά.




Τραβάμε πάλι το ταψί αναποδογυρίζουμε το ψωμί το περνάμε κι από κάτω με λάδι και ψήνουμε άλλα 5 λεπτάκια,Βασική αυτή η διαδικασία γιατί το κάνει τραγανό και πολύ ωραίο !! Ψωμάκι που διατηρείτε αρκετές ημέρες και δεν θα μπαγιατέψει !! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ