Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο !!!



Μια υπέροχη εύκολη συνταγή για μια αγαπημένη πίτα.

Υλικά συνταγής

    Για τη ζύμη φύλλου:
    500 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    200-250 γρ. νερό (1 φλ.)
    90 γρ. ελαιόλαδο (1/3 φλ.)
    1 ½  κ.γ. αλάτι
    2 κ.σ. ξύδι

    Για τη γέμιση:
    1 κιλό κολοκυθάκια, τριμμένα
    1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
    2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    4-5 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
    αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    2 αυγά, χτυπημένα
    500 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
    επιπλέον ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού και φύλλου

Εκτέλεση συνταγής

    Για τη ζύμη φύλλου: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και ανοίγετε μια τρύπα στη μέση. Ρίχνετε στη τρύπα το αλάτι, στο ξύδι και το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε με το ειδικό εργαλείο του μίξερ το “γάντζο, για 10-15 λ να ενσωματωθούν. Αρχίζετε να προσθέτετε τα 200 γρ. νερού (3/4 φλ.) και συνεχίζετε το χτύπημα ή το ζύμωμα με το χέρι μέχρι να απορροφηθεί το νερό και έχετε μια ελαστική μπάλα.
    Η ζύμη σας πρέπει να είναι μαλακή εύπλαστη και λεία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσετε να προσθέτετε από 1 κ.γ. νερό ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Αντίθετα, σε περίπτωση που προσθέσατε περισσότερο νερό από ό,τι χρειάζεται, προσθέστε σταδιακά λίγο αλεύρι μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή. Όταν η ζύμη σας είναι έτοιμη, τη τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 50-60 λ για να μαλακώσει η ζύμη.


    Για τη γέμιση: Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη. Τα βάζετε σε σουρωτήρι τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα αφήνετε στην άκρη για 20 λ να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους. Στη συνέχεια τα τυλίγετε σε μια πετσέτα σφιχτά, προκειμένου να φύγουν όλα τα υγρά.
    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το γιαούρτι, τη τριμμένη φρυγανιά, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τα αυγά και τα ανακατεύετε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτετε τη φέτα ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.


    Για το άνοιγμα του φύλλου: Λαδώνετε καλά ένα ταψί με διάμετρο βάσης 25×35 εκ. περίπου. Το αφήνετε στην άκρη. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Τοποθετείτε τη μισή ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και δημιουργείτε με τα χέρια σας έναν αρχικό κύκλο ζύμης.
    Πασπαλίζετε το πλάστη σας με λίγο αλεύρι και αρχίζετε να ανοίγετε το κύκλο ζύμης, γυρίζοντας τη ζύμη κάθε φορά από την άλλη για να διατηρηθεί το στρογγυλό σχήμα. Κυλάτε απαλά το πλάστη στη ζύμη, πασπαλίζοντας όποτε απαιτείται με αλεύρι, μέχρι να “ανοίξετε” ένα σχετικά λεπτό φύλλο διαστάσεων λίγο μεγαλύτερο από τη βάση του ταψιού για να καλύψει τα τοιχώματα και να σκεπάσει και τη πίτα.
    Διπλώνετε προσεκτικά το φύλλο γύρω στο πλάστη και το ξετυλίγετε “στρώνοντας” το ταψί ομοιόμορφα σε όλες τις πλευρές. Ρίχνετε τη γέμιση της πίτας στο ταψί, πάνω στη ζύμη και τη στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο που περισσεύει (αν κάποια κομμάτια ζύμης προεξέχουν υπερβολικά τα κοβετε) περιμετρικά “σκεπάζοντας” και “φυλακίζοντας” καλά μέσα τη γέμιση.
    Ανοίγετε σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη, με τον ίδιο τρόπο, σε διαστάσεις 25×35 εκ. περίπου, την τυλίγετε και πάλι στο πλάστη και στη συνέχεια τη ξεδιπλώνετε πάνω από τη γέμιση της κολοκυθόπιτας. Στρώνετε καλά το φύλλο πιέζοντάς το περιμετρικά στις άκρες του ταψιού να “κολήσει” με το κάτω φύλλο, κάνετε μερικές τρύπες στην επιφάνεια του φύλλου με ένα κοφτερό μαχαιράκι και με ένα πινέλο βουρτσίζετε την επιφάνεια της πίτας με αρκετό ελαιόλαδο.
    Τη πασπαλίζετε με νερό και προαιρετικά με σουσάμι και τη ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα και γίνει τραγανό το φύλλο.
dimitrisskarmoutsos