Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Με άρωμα μαστίχας Πασχαλινά κουλουράκια !!!

photo: Κική Τριανταφύλλη

1η συνταγή

Υλικά

    400 γρ. αλεύρι Κέικ Φλάουρ
    100 γρ. ζάχαρη άχνη
    200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    ½ κ.τ.γλ. μαστίχα τριμμένη
    30 γρ. γάλα
    αυγό και γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και τα ζυμώνουμε με το φτερό. Όταν ομογενοποιηθούν. αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα, το πλάθουμε σε κορδόνι, το κόβουμε σε κομμάτια και με αυτό φτιάχνουμε στρογγυλά ή μακρόστενα  κουλουράκια σαν πλεξούδες. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα, αλείφουμε την επιφάνειά τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.



2η συνταγή

    600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    15 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 κ.τ.σ. όχι πολύ γεμάτη)
    250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κύβους
    300 γρ. ζάχαρη
    2 αυγά + 1 επιπλέον για άλειμμα
    ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
    1/3 κ.τ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη ή 6-7 σταγόνες μαστιχέλαιο*

Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάθουμε μικρές λεπτές πλεξούδες ή στρογγυλά κουλουράκια, τα απλώνουμε σε λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με το αυγό αφού το χτυπήσουμε ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.

Τιπς:

    Η ζύμη για τα κουλουράκια δεν παγώνει, μπορούμε λοιπόν να την φυλάξουμε και στην κατάψυξη και να τα ψήνουμε σταδιακά.
    Το μαστιχέλαιο το βρίσκουμε, όπως και τη μαστίχα, σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με χιώτικα προϊόντα. Δίνει ωραίο άρωμα σε γλυκά, κουλουράκια, κέικ, κρέμες και παγωτά και είναι προτιμότερο από τη μαστίχα, γιατί δεν πικρίζει αν πέσει λίγο παραπάνω.
Συνταγή Κική Τριανταφύλλη