Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Αφράτα τυρόψωμα !!!


 Για 30 τυροψωμάκια

Υλικά

Για την προ-ζύμη:

    125 gr φυσικό προζύμι
    100 gr νερό
    125 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη:

    250 gr αλεύρι κίτρινο
    250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    250 gr γιαούρτι παραδοσιακό πρόβειο
    100 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
    1 μεγάλο αυγό
    1 γερή πρέζα ζάχαρη
    1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Για τη γέμιση:

    200 gr φέτα
    πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
    ρίγανη

Για το ψήσιμο:

    1 ασπράδι αυγού
    σουσάμι





Προετοιμασία:

Ετοιμάστε την προ-ζύμη. Αναμείξτε όλα τα υλικά και αφήστε την προζύμη σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) για 5-6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Ετοιμάστε τη ζύμη. Βάλτε τα δύο αλεύρια στον κάδο του μίξερ, προσθέστε το γιαούρτι (να μην είναι κρύο από το ψυγείο, αφήστε το προηγουμένως για μια ωρίτσα σε θερμοκρασία δωματίου), την προ-ζύμη και όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλάτι. Αναμείξτε και δουλέψτε τη ζύμη για ένα δεκάλεπτο, να γίνει λεία και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος, το οποίο θα έχετε αλείψει προηγουμένως με λάδι, σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε την να σταθεί για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.



Τρίψτε τη φέτα με τα χέρια σας και προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αρκετή ρίγανη. Αδειάστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και, χωρίς να χρησιμοποιήστε τον πλάστη, ανοίξτε την με τα χέρια σας. Τοποθετήστε στο κέντρο την τριμμένη φέτα με τα μυρωδικά και δουλέψτε τη ζύμη να ενσωματωθούν. Φτιάξτε με τη ζύμη ένα μπαστουνάκι και κόψτε κομμάτια βάρους περίπου 70 gr. Με κάθε κομμάτι φτιάξτε ένα μπαλάκι και τοποθετήστε το μέσα σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε το ταψί (θα χρειαστούν 2 ταψιά) σε χλιαρό μέρος και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ωρίτσα.
Χτυπήστε το ασπράδι του αυγού με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείψτε τα ψωμάκια. Πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα δοκιμάσετε.
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.