Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Σκαλτσούνια νηστίσιμα !!!


Πασχαλινά υπέροχα, πανεύκολα, νηστίσιμα σκαλτσούνια !!!

Υλικά συνταγής

    Για τη ζύμη:
    500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 φλ. του τσαγιού σπορέλαιο
    1/2 φλ. λευκό κρασί
    2 κουταλιές ζάχαρη
    1 πρέζα αλάτι
    Για τη γέμιση:
    1 φλ.τσαγιού καρυδόψιχα χονδροκομμένη
    1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
    1 μήλ0 τριμμένο
    100-150 γρ. μαρμελάδα μήλου ή μαρμελάδα φράουλας ή άλλη της αρεσκείας σας
    3 κ.σ. ζάχαρη
    1/2- 1  κ.γ. γαρύφαλλο
    1/2- 1 κ.γ. κανέλα
    κανέλα σκόνη
    ζάχαρη άχνη




Εκτέλεση συνταγής

    Σε ένα  μπολ βάζετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε.
    Ανακατεύετε απαλά όλα τα υλικά και τα αφήνετε στην άκρη
    Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι (κρατείστε 1 κούπα), προσθέτετε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνετε με το χέρι ή το ειδικό εργαλείο του μίξερ μέχρι να πετύχετε μια  λεία ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και εύπλαστη γι” αυτό θα προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που κρατήσατε μέχρι να αποκτήσετε τη ζύμη που θέλετε.
    Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, πλάθετε σε μπάλες και ανοίγετε φύλλα με πλάστη, πάχους 3 εκ. περίπου, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ ή με το πιατάκι από ένα φλιτζάνι, κόβετε τα φύλλα σε στρογγυλά κομμάτια.
    Παίρνετε με ένα κουταλάκι του γλυκού μια μικρή ποσότητα της γέμισης και τη τοποθετείτε στην άκρη κάθε κομματιού. Διπλώνετε σαν να φτιάχνετε ένα μισοφέγγαρο . Κολλάτε τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξουν.
    Τα τοποθετείτε σε καλά λαδωμένο αντικολητικό ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20-25 λ περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ