Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Σπανακοτυρόπιτα μοσχοβολιστή & πεντανόστιμη !!!

 Πεντανόστιμη και μοσχοβολιστή σπανακοτυρόπιτα!! 
Aπό τις πιο κλασικές πίτες που φτιάχνουμε σε όλη την Ελλάδα !!!

Υλικά:

Για τη ζύμη
*500 γρ. αλεύρι
*100 ml ελαιόλαδο
*20 ml ξίδι από λευκό κρασί
*10 γρ. ζάχαρη
*1 ½ κουτ. γλ.αλάτι
*210 ml νερό
*200 ml ελαιόλαδο για άλειμμα

Για τη γέμιση
*2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
*3 φρέσκα κρεμμυδάκια
*1 κιλό σπανάκι
*½ ματσάκι δυόσμο
*1 ματσάκι καυκαλίθρες
*4 κλωνάρια ρίγανη
*1/3 ματσάκι άνηθο
*ξύσμα από 1 λεμόνι
*500 γρ. φέτα
*μπόλικο πιπέρι
*αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη
Σε ένα μίξερ με τον γάντζο προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι από λευκό κρασί, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό.

Χτυπάμε για 5 λεπτά. Αν δεν έχουμε μίξερ, μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά με τα χέρια μας για 5 λεπτά.

Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ σε 5 λεπτά την αφαιρούμε από το μπολ.

Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα άλλο μπολ και το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση
Σε βαθύ τηγάνι με μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Χοντροκόβουμε τον δυόσμο και τον προσθέτουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε και τις καυκαλίθρες, τη ρίγανη, τον άνηθο, το ξύσμα από 1 λεμόνι, τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας,μπόλικο πιπέρι και αλάτι.
Ανακατέυουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.




Για το το φύλλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.

Μόλις είναι έτοιμη και η ζύμη μας, μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι η αλεύρι τον πάγκο μας.

Ξεκινάμε με ένα πλάστη να ανοίγουμε το πρώτο από τα 6 ζυμαράκια μας.
Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, προσθέτουμε κι άλλο σιμιγδάλι.




Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο (Πάντα ανοίγουμε το ζυμάρι, γυρνώντας τον πλάστη προς το μέρος μας ), και σχηματίσουμε κύκλο διαμέρτου 40-50 εκ.



Εντωμεταξύ αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο στα φύλλα. Δεν πρέπει τα ακουμπάμε με το πινέλο για να μπαίνει αέρας και να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο τα φύλλα μας θα γίνουν πιο τραγανά.

Χρειαζόμαστε περίπου 200 ml ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα φύλλα μας συνολικά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλα 2 φύλλα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τη βάση της πίτας μας.

Πρώτα δημιουργούμε τοιχώματα στην πίτα μας και μετά γεμίζουμε τα κενά της πίτας με τα κομμάτια της ζύμης δημιουργώντας έτσι υφές στην πίτα μας.

Απλώνουμε τη γέμιση καλά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και την πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία για ακόμα 3 φύλλα, βάζοντας τα πάνω από τη γέμιση καλύπτοντας το σπανάκι.



Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο τελευταίο φύλλο, το βάζουμε από πάνω και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα με τα χέρια μας.
Χαράζουμε την πίτα με ένα μαχαίρι. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο .
Ψήνουμε για 45-60 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και πάρει χρώμα.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την πίτα ζεστή η κρύα.

Από http://mygreekitchen.gr
My Greekitchen




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ