Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

4 πολύ ωραία δροσερά συνοδευτικά ορεκτικά !!!


Μελιτζανοσαλάτα-Τυροσαλάτα- Τζατζίκι -Πατατοσαλάτα. Οι ορεκτικές  σαλάτες που τρώγονται κι από το ψυγείο δροσερές και συνοδεύουν όλα τα φαγητά μας !!!


Πατατοσαλάτα

1 ½ κιλό πατάτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1+1/2 φλιτζ. μαγιονέζα
3 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι (ο χυμός του)
αλάτι
πιπέρι

Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν για περίπου 40 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τις κόβουμε σε κυβάκια.
Σε σαλατιέρα ανακατεύουμε την μαγιονέζα με την μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και ανακατεύουμε.
Καρυκεύουμε με πιπέρι, αλάτι και προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και τις πατάμε με ένα πιρούνι να λιώσουν .
Σερβίρουμε την πατατοσαλάτα κρύα.


Μελιτζανοσαλάτα

 Υλικά
   4 μεγάλες μελιτζάνες
    ½  κρεμμύδι
    1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
    125 ml ελαιόλαδο (½  κούπα)
    4 κ.σ. χυμό λεμονιού-εγώ πολλές φορές την φτιάχνω και με μηλόξυδο αντί λεμόνι
    αλάτι
    Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
    3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 Ψήνουμε τις μελιτζάνες τοποθετώντας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 Βαθμούς ολόκληρες τρυπώντας τες μ ένα πιρούνι για περίπου 1 ώρα μέχρι να δοκιμάσουμε και να έχουν μαλακώσει.
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα τους και κόβουμε σε κομμάτια τη σάρκα τους.
Βάζουμε όλα τα υλικά τα υπόλοιπα στο μπλέντερ ή μούλτι μαζί και την σάρκα από τις μελιτζάνες και τα χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά το λάδι.
Αδείαζουμε το μείγμα κάθε φορά που χτυπάμε σε μπολ στο τέλος ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά την δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ότι νομίζουμε ότι τις λείπει μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα .
Την διατηρούμε σε μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο.


Τυροκαυτερή

Υλικά
200 γραμ κατίκι Δομοκού ή φέτα τρίμμα πικάντικη
100 γραμ ανθότυρο
1 με 2  κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά
1 κουταλιά σούπας πολύ ψιλοκομμένο άνηθο
λίγο μηλόξυδο

Ψήνουμε τις πιπεριές τις καθαρίζουμε αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε .
 Βάζετε τη φέτα και το ανθότυρο στο μπλέντερ ή με γουδί.
Προσθέτετε τις πιπεριές.
Δουλεύετε την τυροσαλάτα προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι και το ξίδι.
Όταν γίνουν αλοιφή, προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Βάζετε την τυροσαλάτα σε μια σαλατιέρα και γαρνίρετε με ελιές.



Τζατζίκι

    2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
    4 σκελίδες . σκόρδο
    1 πρέζα αλάτι
    1 κουτ.σούπας. άνηθο ψιλοκομμένος
    4  κουτ.σούπας ξύδι
    7  κουτ.σούπας ελαιόλαδο
    1 αγγούρι τριμμένο και στραγγισμένο πολύ καλά

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο τριμμένο, το αλάτι, το ξύδι, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και το αγγούρι.
Ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά που προσθέτοντας τα δοκιμάζουμε να  μας ικανοποιούν στην γεύση.
Διατηρούμε στο ψυγείο σε μπολ σκεπασμένο.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




.