Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ψωμάκι γάστρας !!!


Για το ψωμάκι χωρίς ζύμωμα -Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
680 ml νερό





Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.
Προσοχή:
 Η ζύμη θα φουσκώσει στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπολ με μπόλικο ελεύθερο χώρο.
Διαφορετικά το επόμενο πρωί θα βρείτε τη ζύμη του ψωμιού σας να έχει ξεχειλίσει .
Αφού η ζύμη μείνει 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο μας, π.χ. την επόμενη μέρα, την βγάζουμε από το ψυγείο και θα δούμε ότι έχει ακόμα μια υγρασία.
Γι' αυτό, απλώνουμε λίγο αλεύρι σε ένα πάγκο και ζυμώνουμε τη ζύμη ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά.
Η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα ούτε κάτι άλλο.
Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας ένα μεγάλο καρβέλι (ή δύο μικρότερα καρβέλια ή όπως αλλιώς θέλουμε) και το βάζουμε μέσα στη γάστρα.
Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά. Προσοχή:
Δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα.
Επίσης, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο σας.
Μετά από 30 λεπτά περίπου, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι για ακόμα 15 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα.

Χριστίνα Χαραλαμπίδου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ