Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Κουλουράκια με μαστίχα -μαχλέπι-πορτοκάλι !!!


Νηστίσιμα κουλουράκια αρωματισμένα με μαχλέπι μαστίχα και μοσχοκάρυδο!!




 Yλικά
200 ml ελαιόλαδο
200 γραμ ζάχαρη
200 γραμ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
1 κουταλάκι μαχλέπι
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα μαγειρικής 
450 γραμ αλεύρι για τσουρέκια
250 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σουσάμι και λίγη ζάχαρη κρυσταλλική



Τι κάνουμε
Χτυπάμε 200 ml ελαιόλαδο με 200γρ ζάχαρη.
Προσθέτουμε 200ml χυμό πορτοκάλι ξύσμα από ένα πορτοκάλι μια βανίλια ένα σφηνάκι λικέρ μαστίχα ένα κουταλάκι μαχλέπι ένα κουταλάκι μοσχοκάρυδο ένα κουταλάκι μπέικιν ένα κουταλάκι σόδα μαγειρικής ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά 450γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε λίγο μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και βάζουμε για μισή ώρα ψυγείο. Πλάθουμε κουλουράκια πασπαλίζουμε με σουσάμι η με ζάχαρη κρυσταλλική και ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά!!! Καλοφάγωτα !!!
Συνταγή από την φίλη μου Ζουζουνιες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Aυγά με ψητά λαχανικά !!!


- Ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο με ψητά αυγά και διάφορα λαχανικά στο φούρνο, ή σε αντικολλητικό τηγάνι το ίδιο πολύ ωραίο !!!

Υλικά μερίδες 2 με 3
1 κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε λεπτές μικρές φετούλες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένες ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο λεπτό σε λωρίδες 
1 πιπεριά Φλωρίνης μικρή κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1/2 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες 
5 με 6 αυγά
4 κουταλιές σούπας  γάλα Νουνού ή φρέσκο 
2 με 3  κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κύβο βιολογικό
αλάτι -πιπέρι
λίγο κουρκουμά

 Τι κάνουμε
Βάζουμε όλα τα κομμένα λαχανικά σε αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρολίτσα.
Προσθέτουμε το λάδι μαζί με 1/2 ποτήρι του νερού νερό ρίχνουμε και τον κύβο.
Σιγομαγειρεύουμε  μέχρι να δοκιμάσουμε και να έχουν σχεδόν μαγειρευτεί τα λαχανικά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα κατά την διάρκεια μαγειρέματος.
Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν -- έχουμε συγχρόνως βάλει τα αυγά σε μπολ προσθέτουμε το γάλα το πιπέρι  τον κουρκουμά και 2 κουταλιές σούπας νερό και τα χτυπάμε καλά .





Ρίχνουμε το μείγμα επάνω από τα μαγειρεμένα λαχανικά κουνάμε πέρα δώθε το σκεύος και μόλις ψηθεί  από την κάτω πλευρά το γυρνάμε να ψηθεί και από την άλλη μεριά.


Αν χρησιμοποιήσουμε τηγάνι μπορούμε να την αναποδογυρίσουμε με ένα μεγάλο ρηχό πιάτο.Σε κατσαρόλα αναγκαστικά γυρνάμε με σπάτουλα κουζίνας .
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω στο πιάτο .Καλή όρεξη !!!
Εναλλακτικά μπορούμε να μαγειρέψουμε τα λαχανικά να τα αδειάσουμε σε αντικολλητικό  ταψάκι,να ρίξουμε τα αυγά από πάνω και να το ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί η ομελέτα .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Καλτσόνε τυρόπιτες & νηστίσιμα χορτοπιτάκια !!!

Αφράτα σαν λουκουμάδες!!!

Για το ζυμάρι:
Έβρασα πατάτες ποσότητα 2 τεμάχια και κράτησα ένα φλιτζάνι πατατόζουμο (κάνει τη ζύμη πιο αφράτη).
Έριξα σε ένα λεκανάκι λίγο αλεύρι ένα φακελάκι μαγιά ένα κουταλάκι ζάχαρη τρεις κουταλιές ελαιόλαδο ανακάτεμα με το χέρι μου πρόσθετα σε ένα κουταλάκι αλάτι και έριχνα  λίγο λίγο και εναλλάξ το πατατόζουμο με το αλεύρι (αλεύρι όσο χρειαστεί μέχρι να τελειώσει το πατατοζουμο και να έχουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια περίπου 400γρ αλεύρι). Ζύμωσα καλά και άφησα να φουσκώσει.




Για τα χορτοπιτάκια ψιλόκοψα κρεμμυδάκια φρέσκα και άνηθο έκοβα μπαλάκια από το ζυμάρι άνοιξα πιτάκι στην παλάμη μου έβαζα μια κουταλιά από τη γέμιση έκλεινα σε μπαλάκι και το άνοιξα πάλι σε πιτάκι με το ρολάκι μου σε αλευρωμένο πάγκο. 

Τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν!


Τα καλτσόνε τα αλείφω με πελτέ ντομάτας και γεμίζω με τυρί γκούντα και γαλοπούλα καπνιστή. Τηγανίζω και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν!

Καλή όρεξη !!!

Συνταγή από την φίλη  Ζουζουνιες

Σταφιδοκεκάκια τα καλύτερα που έχετε φάει !!!




Τι σας έχω τι σας έχω???
Τα καλύτερα Σταφιδοκεκάκια που έχετε φάει!!!




ΣΤΑΦΙΔΟΚΕΚΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ!!!


ΥΛΙΚΑ για 18 τεμ.
500 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
200 γρ.ζάχαρη
120 γρ.σπορέλαιο
150 γρ.σταφίδες (μαύρες και ξανθές)
300 γρ.χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
8 γρ.σόδα
6 γρ.αμμωνία
1/2 κ.γ αλάτι
2 βανίλιες
1 κ.γ κανέλα σκόνη (γεμάτο)
1 κ.γ γαρίφαλο σκόνη (κοφτό)
60 γρ.σιρόπι σταφυλλιού (Πωλείται στα σούπερ μάρκετ ως ''Μελοστάφυλλο'')




 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σ'ένα μπολ ρίχνω το λάδι,χυμό,ζάχαρη και ανακατεύω να λιώσει η ζαχαρη.Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με μια κουτάλα.Σε ταψάκια με υποδοχές για μάφινς βάζω χαρτινες θήκες και γεμίζω με το μίγμα μου.Ψήνω στους 170 με αέρα για 25 λεπτά περίπου.Τα τσεκάρω με οδοντογλυφίδα.
Είναι μαλακά,ζουμερά και πεντανόστιμα!!!



ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το σιρόπι σταφυλλιού θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ και έχει σκούρο καφέ χρώμα και άρωμα από πετιμέζι!


Συνταγή από την φίλη 
Οι Λιχουδιές της Σόφης

Πατατοψωμάκια Νηστίσιμα!!!



Είναι καταπληκτικά και τρώγονται και εκτός τις μέρες νηστείας,γιατί είναι πεντανόστιμα και ιδανικά για ένα καλό πρωινό γεύμα κι όχι μόνο !!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια νερό χλιαρό (όχι ζεστό!)
2 κ.γ.κοφτά αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη
7 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό πατάτες βρασμένες και λιωμένες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
αλάτι,πιπέρι,δεντρολίβανο,ρίγανη,θυμάρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω να διαλυθεί.Προσθέτω το λάδι και το αλάτι και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχω μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Ίσως να μην το πάρει όλο το αλεύρι.
Σε άλλο μπολ ρίχνω τις πατάτες.
Σε ένα τηγάνι σωτάρω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και ρίχνω ότι μυρωδικά θέλω.
Ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού στις πατάτες προσθέτω αλατοπίπερο και ανακατεύω καλά.
Χωρίς να περιμένω να φουσκώσει το ζυμαράκι μου κόβω μπαλάκια τα πατάω να ανοίξουν (αν κολάει βάζω λίγο λάδι στον πάγκο εργασίας και στα χέρια μου) βάζω μια καλή κ.σ γέμιση το κλείνω σαν πουγκάκι και το πατάω να πλατύνει.

Για ψήσιμο στο φούρνο τα βάζω σε ταψί με λαδόκολα τα τρυπάω με οδοντογλυφίδα σε 2-3 μεριές στην επιφάνεια και ψήνω στους 170 με αέρα μέχρι να ροδίσουν 25 λεπτά περίπου.

Για τηγάνισμα τα βάζω σε τηγάνι με ελαιόλαδο ή σπορελαιο και τηγανίζω μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.Τα τοποθετώ σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.Δεν ρουφάνε πολύ λάδι μη τα φοβηθείτε.
Και έχω να πω ότι είναι πεντανόστιμα και με τους 2 τρόπους ψησίματος!!!
 
Από την φίλη  συνταγή
Οι Λιχουδιές της Σόφης


Μηλόπιτα με κρέμα & μπισκοτένια βάση!!!




Μια διαφορετική μηλόπιτα.
Μια μηλόπιτα με αφράτη μπισκοτένια ζύμη,γεμιστή με τριμμένα μήλα και κρέμα βανίλιας!!!!
Είναι μια μηλόπιτα...'Ονειρο!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΙΣΚΟΤΕΝΙΑ ΖΥΜΗ

250 γρ.βούτυρο τύπου Lurpak λιωμένο αλλά όχι ζεστό
200 γρ.ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
600 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
3 βανίλιες
1 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ (400 γρ.)
1 κονσέρβα νερό (μετράμε με το ίδιο κουτί)
2 φακελάκια (80γρ.συνολικά) άνθος αραβοσίτου κρέμα βανίλια (5 κ.σ)
5 κ.σ ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
5 μήλα καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη (ή κομμένα σε λεπτές φέτες ή σε κυβάκια, εγώ τα έτριψα)
1 κ.γ κανέλα
1-2 κ.σ ζάχαρη
8 μπισκότα πτι-μπερ αλεσμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Ξεκινάω με την κρέμα.
Σε κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά και ανακατεύω συνεχώς πάνω στη φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Την αδειάζω σε ένα μπολ και την σκεπάζω με μεμβράνη να μην πιάσει πέτσα.Την αφήνω στην άκρη.
-Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη με το σύρμα να αφρατέψουν και να λιώσει η ζάχαρη.Ρίχνω το αλάτι και τις βανίλιες και προσθέτω το λιωμένο βούτυρο χτυπώντας.Αλλάζω το εξάρτημα του μίξερ και βάζω το φτερό για απαλές ζύμες.Ρίχνω όλο το αλεύρι και όταν μαζευτεί σε μπαλα είναι έτοιμο.
Αν δεν έχω τέτοιο εξάρτημα σε αυτήν την φάση το κάνω με τα χέρια με γρήγορες κινήσεις και όχι πολύ ζύμωμα.
Παίρνω το 1/4 της ζύμης το παταω λίγο να πλατύνει και το βάζω στην κατάψυξη τυλιγμένο με μεμβράνη για 30 λεπτά.
Τυλιγω σε μεμράνη και την υπόλοιπη ζύμη και τη βάζω στη συντήρηση του ψυγείου για 30 λεπτά επίσης.
Τρίβω τα μήλα.
Σε ταψάκι 34Χ24 περίπου βάζω μια λαδόκολα να προεξέχει από τα πλαινά ώστε να μπορέσω να ξεφορμάρω τη μηλόπιτα.(δείτε φωτο) και στρώνω τη ζύμη που είχα στη συντήρηση,κάτω στη βάση του ταψιού και πατώντας τη με τα χέρια να ανασηκωθεί και στα πλαινά 2 εκ.Πασπαλίζω με το τριμμένο μπισκότο.Στρώνω τα τριμμένα μήλα,πασπαλίζω με την κανέλα και τη ζάχαρη και από πάνω απλώνω την κρέμα.
Αν η κρέμα έχει κρυώσει πολύ την αφρατεύω χτυπώντας την για λίγο με το μίξερ.
Τέλος τρίβω με τα χέρια την παγωμένη ζύμη από την κατάψυξη σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνω στους 180 για 50 λεπτά.
Όπως είναι καυτή από το φούρνο την πασπαλίζω με λίγη έξτρα κανελίτσα και αφού κρυώσει καλά,την ξεφορμάρω και την πασπαλίζω με άχνη.
Είναι η πιο νόστιμη μηλόπιτα που έχω φάει!!!


Γίγαντες φούρνου με λουκάνικα γαλοπούλας !!!


Aπίστευτη νοστιμιά !! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!


   
 Υλικά
1\2 κιλό γίγαντες
    3 κρεμμύδια κομμένα μακρόστενα
    2-3 σκελίδες σκόρδο
    ​4 κλωναράκια μαϊντανό
    4 κλωναράκια άνηθο
    4 κλωναράκια σέλινο
    1 κουτάκι  ψιλοκομμένες ντοματούλες (αν δεν υπάρχουν φρέσκιες) ή 1 κουτάκι χυμό ντομάτας
    1 κουταλιά σούπας πελτέ (προαιρετικά)
    1/2 φλυτζάνι  τσαγιού ελαιόλαδο
    1 κουταλάκι κοφτό γλυκού ζάχαρη
     αλάτι
     πιπέρι
    4 λουκάνικα γαλοπούλας κομμένα χοντρές ροδέλες



     
Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες στο νερό. Το πρωί χύνουμε το νερό, τους βάζουμε στην κατσαρόλα με ζεστό νερό να τους σκεπάζει και βράζουμε για 30 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε έναν να τρώγεται σχεδόν και τότε σταματάμε το βράσιμο. Τους σουρώνουμε και τους ρίχνουμε σε ταψί κι ακόμα καλύτερα σε γάστρα.
ΣΑΛΤΣΑ
Βάζουμε στην κατσαρόλα που τους βράσαμε, τα κρεμμύδια κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια, προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και το λάδι και ανακατεύουμε σοτάροντας για λίγο. Αμέσως προσθέτουμε το κουτάκι με το χυμό ντομάτας (μπορούμε και με φρέσκιες ντομάτες) το μαϊντανό, τον άνηθο, το σέλινο, τα λουκάνικα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Τα βράζουμε για 15 λεπτά και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τους γίγαντες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Αν δούμε και στεγνώνουν κατά το ψήσιμο προσθέτουμε λίγο νερό. Καλή όρεξη, γίνονται υπέροχοι!!! 
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Κανταΐφι πανεύκολο !!!

 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 38 κομμάτια

500 γρ. φύλλο για κανταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα αμύγδαλα και καρύδια ψιλοκομμένα η φυστικια αιγινης αναλατα.
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ ζάχαρη
½ κ,γ τριμμένο γαρύφαλλο
1 κ.γ τριμμένη κανέλλα
1 κούπα φρέσκο βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
5 κούπες νερό
4 κούπες ζάχαρη
1 κουπα γλυκοζη
3 κ.σ μέλι
2 ξυλάκια κανέλλα
4-5 καρφάκια γαρύφαλλο
2 βανίλιες
χυμό 1/2 λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύω σε ένα μπολ τα καρύδια,αμύγδαλα,κανελα,γαρίφαλο,φρυγανιά και ζάχαρης.Ανοιγω το καταιφι και το χωριζω ολο σε λωριδες,κοβω εκει που ειναι διπλωμενο το καταιφι απο την μια και απο την αλλη πλευρα.τα καταιφάκια όχι πολύ σφιχτά.Ανακατεύω το λάδι με τη φυτίνη.Βάζω τα καταιφια σε λαδωμένο ταψάκι 30 εκ περίπου το ένα δίπλα στο άλλο.Αλείφω πολύ καλά με το βούτυρο.(όλη την κούπα!).Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 180 για 25 λεπτά,βγάζω το αλουμινόχαρτο και ψήνω άλλα 20 λεπτά,να πάρουν ωραίο χρωματάκι.Βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και τη βανίλια 10 λεπτά να γίνει ελαφρά παχύρευστο σιρόπι.Προσθέτω και το μέλι,τη βανίλια και ρίχνω το καυτό σιρόπι στα καυτά καταιφάκια.
Άν θέλουμε τα καταιφάκια μας νηστίσιμα,αντικαθιστούμε το φρέσκο βούτυρο με 1/2 κούπα σπορέλαιο και 1/2 κούπα φυτίνη!
Συνταγή από
Οι Λιχουδιές της Σόφης με καποιες δικες μου παραλαγες!
Από την φίλη  Χρυσα Χερακια

Γιαουρτογλυκό ψυγείου με λεμόνι και τζίντζερ !!!



Ελαφρύ γρήγορο και δροσιστικό !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!

Υλικά
2 πακέτα μπισκότα πτί μπερ η   digestive
1 φρέσκο τζίντερ  [προαιρετικά]
150 γραμ βούτυρο  
1 κιλό γιαούρτι πλήρες
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο 
χυμό λεμονιού 1 με 2 ανάλογα
 Ξύσμα λεμόνι



Τι κάνουμε 
 Πολτοποιούμαι στο μούλτι τα μπισκότα και τα βάζουμε μέσα στο ταψί.
Από πάνω τους τρίβουμε το φρέσκο τζίντζερ [όσο ένα καρύδι το μέγεθός του ]
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι.


Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί το πατάμε καλά με το χέρι και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Βάζουμε στο μπολ το γιαούρτι μαζί με το ζαχαρούχο γάλα και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός καλά.


Λίγο λίγο προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού καθώς το χτυπάμε.
Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και στρώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα επάνω από την βάση μπισκότου.
Το διακοσμούμε με ξύσμα λεμονιού και το τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί .Καλή επιτυχία !!!
Συνταγή από την φίλη μου Vana Zouka
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αν το θέλετε πολύ γλυκό μπορείτε να βάλετε άλλο μισό κουτί ζαχαρούχο γάλα .



Μακαρονόπιτα σπέσιαλ με φύλλο !!!




Έτοιμη και η δικιά μας μακαρονόπιτα!!
Θα μπορούσα να την πω και "Μακαρονόπιτα με κουρκουμά", μιας κι εγώ βάζω και κουρκουμά μέσα ως έξτρα μπαχαρικό....
Την κάνω με φύλλο σπιτικό που γίνεται υπέροχη, άλλα σήμερα έβαλα έτοιμο χωριάτικο φύλο.



Yλικά
1/2 πακέτο μακαρόνια χοντρά
1/2 ποτ.κρασιού λάδι
1 λίτρο γάλα φρέσκο ή 1 κουτί εβαπορέ αραιωμένο
5 με 6 αυγά
αλάτι -πιπέρι
μοσχοκάρυδο λίγο
400 με 500 γραμ φέτα σκληρή πικάντικη
λίγο κουρκουμά
χωριάτικο φύλλο



Τι κάνουμε
Βράζουμε 1/2 πακέτο χοντρά μακαρόνια (έβαλα πένες) αλ τε ντε, σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε 1\2 ποτ κρασιού λάδι, 1 λίτρο γάλα φρέσκο ή ένα κουτί εβαπορέ αραιωμένο με ίση ποσότητα νερού, 5-6 αυγά χτυπημένα, αλάτι (ανάλογα πόσο αλμυρό είναι το τυρί σας), πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, 400-500γρ φέτα σκληρή και πικάντικη τριμμένη με το χέρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
(εδώ εγώ βάζω και λίγο κουρκουμά μέσα)
Λάδωσα το ταψί του φούρνου, έστρωσα ένα φύλλο και λάδωσα και από πάνω έβαλα ένα φύλλο ακόμη.
Κατόπιν έριξα την μίση ποσότητα από τα μακαρόνια μου, έστρωσα ένα φύλλο ακόμη (χωρίς να εξέχει από το ταψί) και έριξα τα υπόλοιπα μακαρόνια με ότι ζουμιά μπορεί να είχε η κατσαρόλα μέσα.
Μετά γυρίζω τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, βάζω ένα φύλλο, λαδώνω και ξαναβάζω άλλο ένα τελευταίο, ξαναλαδώνω και χαράζω την πίτα μου και την βάζω στο προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 έως να ψηθεί και να κάνει ωραίο χρώμα.
Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή, (χωρίς τον κουρκουμα) άλλα εάν θέλετε επίσης μπορείτε να βάλετε και διάφορα άλλα τυριά μέσα, ακόμη και μπέικον ή καπνιστό ζαμπόν!! Καλή όρεξη !!


Συνταγή από την φίλη μου Vana Zouka 
MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ελιοψωμάκια αφράτα !!!

 Αφράτα και πεντανόστιμα !!!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 κούπα τσαγιού ελιές πράσινες ψιλοκομμένες
1/2 κούπα ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
1 κούπα λάδι
6 τεμάχια λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
ι κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ρίγανη
400 γραμ νερό χλιαρό 

Τι κάνουμε 
Ολα τα υλικά μαζί ,όπως ελιές πράσινες -μαύρες,το λάδι,οι λιαστές ντομάτες ,οι πιπεριές ,το λάδι,ρίγανη αλάτι,σε λίγο χλιαρό νερό αραιώνουμε την μαγιά και την προσθέτουμε ,προσθέτουμε και τα 400 γραμ χλιαρό νερό και στο τέλος το αλεύρι.
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. 
Το χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια -ψωμάκια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Συνταγή από Euaggelia Peitsidou

MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σοκολατόπιτα χωρίς κόπο !!!

 Η πιο εύκολη και λαχταριστή σοκολατόπιτα. Είναι γρήγορη, εύκολη οικονομική !!

Υλικά
1 κούπα νερό
1 κούπα πορτοκαλάδα με ανθρακικό  ( οι κούπες είναι όλες τσαγιού )
1 κούπα καλαμποκέλαιο 
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
6 κουταλιές σούπας κακάο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
1 κουτάλι γλυκού σόδα
Γλάσο
3 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κακάο
3 κουτ.κορν φλάουρ 

Τι κάνουμε 
Βάζουμε σε μπολ το νερό την πορτοκαλάδα το καλαμποκέλαιο την ζάχαρη το αλεύρι τις βανίλιες το κακάο ανακατεύομε με το σύρμα και στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι με την σόδα .
Ανακατεύομαι με το σύρμα καλά και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί της κουζίνας.
Το ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μόλις κρυώσει λίγο το τρυπάμε με την ανάποδη ενός στυλού  όλο το γλυκό και το περιχύνουμε με το γλάσο.
Πως φτιάχνουμε το γλάσο
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε όλα τα υλικά  τα ανακατεύουμε πολύ καλά και τα βράζουμε .
Μόλις αρχίσει να πήζει λίγο είναι έτοιμο.
Το περιχύνουμε από πάνω από από το γλυκό και το αφήνουμε λίγο να το πιεί.
Γαρνίρουμε με τριμμένο καρύδι.
Καλή επιτυχία !!
Συνταγή από Euaggelia Peitsidou
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γλυκό πορτοκάλι !!!


 Από τα πιο αρωματικά αγαπημένα γλυκά κουταλιού !!

Υλικά
2 κιλά πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
1 λεμόνι
1/4 κουταλιού γλυκόζη

Τι κάνουμε 
Παίρνουμε τα πορτοκάλια τα πλένουμε τα ξύνουμε από την έξω πλευρά και τα βράζουμε τρία νερά πετώντας κάθε φορά το νερό.
Τα κόβουμε και με ένα ψαλίδι κόβουμε τις ίνες που έχουν .
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα μία στρώση πορτοκάλι μία στρώση ζάχαρη και τα αφήνουμε δύο με τρεις ώρες μέχρι να βγάλουν το ζουμί τους .
Τα βράζουμε και μόλις κοντεύουν να γίνουν ρίχνουμε το λεμόνι και την γλυκόζη και το βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι !!Καλή επιτυχία !!! 
Συνταγή από Euaggelia Peitsidou  
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κριτσίνια καρότου !!!

Είναι πανεύκολα και πολύ νόστιμα !!!

Υλικά

200γρ. λάδι-
100γρ. νερό-
400γρ.καρότο τριμμένο-
400 γρ. αλεύρι
2 κ.γλ.αλάτι.

Τι κάνουμε
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με τελευταίο το καρότο.
Βάζουμε  την ζυμη στο ψυγείο 30'
Πλάθουμεμακρόστενα μπαστούνια και ψήνουμε 30' περίπου 200 βαθμούς .

Από την φίλη Ζουζουνιές
και Λένα Πάσχου -ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυρόπιτα της γιαγιάς !!!



Η τυρόπιτα είναι ίσως η πιο αγαπημένη πίτα μικρών και μεγάλων.

Εμείς σας έχουμε μία συνταγή για την τυρόπιτα της γιαγιάς, η οποία θα ξετρελάνει την οικογένειά σας.




ΥΛΙΚΑ:

• 1 γιαούρτι 200 γρ
• 5 αυγά
• 1/2 φλυντζάνι λάδι
• 1 φλ. τυρί φέτα 250 γρ.
• 2 και μισό φλυντζάνι αλευρι
• 3 κουταλάκια baking powder
• δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
• μαστίχα αλεσμένη - προαιρετικά
• 1/2 φλιντζάνι  ξανθές σταφίδες



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

• Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά και ζυμώνετε με το χέρι σας.

• Βάζετε την τυρόπιτα σε ένα μακρόστενο PYREX, βάζετε από πάνω σουσάμι προαιρετικά και την ψήνετε για 40 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο

 piperatoi.gr

Κέικ με μέλι και καρύδια !!!



 Χαμηλό σε λιπαρά !!!

Υλικά:


    500 γρ. μέλι
    240 γρ. γάλα
    100 γρ. ζάχαρη
    8 αυγά
    500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 κ.γ. κανέλα
    1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
    150 γρ. καρύδια



Παρασκευή:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τα αυγά.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι και προσθέτουμε το προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας.


Ρίχνουμε έπειτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το ξύσμα και τα καρύδια.

Ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε μια φόρμα της αρεσκείας μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 45 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη και συνοδεύουμε με γιαούρτι ή με άγλυκη κρέμα σαντιγί.

Συνταγή από  steliosparliaros

Πεντανόστιμη μηλόπιτα !!!



ΥΛΙΚΑ:
200 Γραμ. βούτυρο μαλακό
4 αυγά
Ξύσμα από ένα λεμόνι
275 Γραμ. Αλεύρι (κόκκινη φαρίνα)
200 Γραμ. ζάχαρη
Μήλα 4 με 5 μεγάλα γινομένα
Κανέλα
Ζάχαρη άχνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Έχουμε τα υλικά μας αρχικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στη συνέχεια βάζουμε στο κάδο του μίξερ μας το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά.
μηλόπιτα!
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα με προσοχή και χτυπάμε στο μίξερ για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού.
μηλόπιτα!!
Ρίχνουμε και το αλεύρι σιγά – σιγά και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα μίγμα.
μηλόπιτα!!!
Βουτυρώνουμε ένα ταψί νούμερο 30 cm και ρίχνουμε μέσα το μίγμα μας ομοιόμορφα.
μηλόπιτα!!!!
Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα μήλα μας και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε στο μίγμα πάνω ελαφρά γύρω – γύρω.
μηλόπιτα!!!!!
Τέλος μόλις καλύψουμε όλο το ταψί προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και κανέλα.
μηλόπιτα στο ταψί!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στους 200 βαθμούς για λιγότερο από μία ώρα μέχρι να ροδίσει. [ Τοποθετούμε μια οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχει ψηθεί να είναι στεγνή πρέπει!! ]

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Πηγη: igastronomie.gr

Στριφτά Γαλακτομπουρεκάκια !!!


Για το σιρόπι

    Ζάχαρη 3 ποτήρια νερού
    Νερό 2 ποτήρια
    Λεμόνι 1 το ξύσμα και τον χυμό του

Για την κρέμα

    Γάλα 1 λίτρο
    Βούτυρο 250 γρ
    Ζάχαρη 1 1/2 ποτήρι νερού
    Σιμιγδάλι (ψιλό) 1 ποτήρι νερού
    Βανίλιες 2
    Αυγά 5
    Φύλλο κρούστας 1 πακέτο



Παρασκευή:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για ακριβώς 10 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιες  μέχρι να αφρατέψουν για περίπου 5 λεπτά.
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα συνέχεια μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Προσθέτουμε το μείγμα αυγά – ζάχαρη που χτυπήσαμε.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία κρέμα και αφού το βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε μία μεγάλη κουταλιά σούπας από το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.


Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας, τα ανοίγουμε και τα κόβουμε σε 3 ίσα μέρη
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
Παίρνουμε δύο κομμάτια από τα φύλλα και τα βάζουμε το ένα πλάι στο άλλο
Τα βουτυρώνουμε καλά και απλώνουμε μια λωρίδα κρέμας από την μια μεριά ως την άλλη. Γυρίζουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε σε ρολό.
Το πιάνουμε από την μια μεριά και το γυρίζουμε να γίνει στριφτό.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα. Τα βάζουμε ένα- ένα σε ένα ταψάκι του οποίου έχουμε βουτυρώσει τον πάτο του.
Τα αλείφουμε από πάνω με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 30 – 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο και είναι ζεστά τα σιροπιάζουμε ένα- ένα με το σιρόπι που φτιάξαμε και αφήσαμε να κρυώσει καλά.
Αφήνουμε να πιούν το σιρόπι τους και τα σερβίρουμε.

 chefoulis.gr

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιού !!!

Πολύ ωραία κουλουράκια  για όλες τις ώρες !!!Είναι πανεύκολα ,νόστιμα ,και αρέσουν και στα παιδάκια με το γάλα τους, και στους μεγάλους με το καφεδάκι!!

ΥΛΙΚΑ
[για 2 δόσεις η συνταγή]
3 φλυτζάνια σπορέλαιο
2 φλυτζάνια πορτοκάλι στιμμένο
2 φλυτζανια ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
3 κουταλάκια γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
αλεύρι για ολες τις χρήσεις [οσο πάρει να γίνει μία ζύμη ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακιά]


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι.την ζάχαρη, το κονιάκ και  το στυμμένο πορτοκάλι ,ανακατεύουμε λίγο με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη,κι αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι το μπέκιν ,την σόδα .προσθέτουμε αλεύρι σιγά σιγά τόσο όσο να γίνει μία ζύμη μαλακιά να πλάθεται κορδόνι για να φτιάξουμε τα κουλουράκια.




Δεν θέλει ζύμωμα ,απλά να ενωθούν τα υλικά.Πλάθουμε διάφορα σχέδια κ τα βάζουμε στο ταψί ,δεν χρειάζεται να βάλετε λάδι στο ταψί δεν κολλάνε,χρόνος ψησίματος περίπου 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμους ,αν δεν έχετε αέρα στην κουζίνα ψήστε στους 180 βαθμούς ,μην τα πλάσετε πολύ μεγάλα γιατί μεγαλώνουν λίγο ,και στο ταψί λίγο αραιά όταν τα τοποθετείτε .
Καλή επιτυχία!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ