Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Κουλουράκια βουτύρου Βανίλια !!!

 
Μυρωδάτα κουλουράκια βανίλιας,με φρέσκο βούτυρο και πορτοκάλι!!!
Τριφτά και αφράτα που λιώνουν στο στόμα!!!

ΥΛΙΚΑ
500γρ.αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
200γρ. άχνη ζάχαρη
250γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (σε θερμ.δωμ.)
60mi γάλα
1 αβγό
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη 10 λεπτά περίπου και προσθέτουμε το αυγό,ξύσμα,βανίλιες,γάλα και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν κοσκινισμένο.Δεν πρέπει να τα ζυμώσουμε πολύ ίσα να ρουφήξουν το αλεύρι.Η ζύμη στην υφή της θα θυμίζει κουραμπιέ.Πλάθουμε και τα αλείφουμε με μιγμα αυγού ανακατεμένο με λίγο γάλα (αν θέλουμε) και ψήνουμε σε ταψιά με λαδόκολα στους 150 βαθμούς στον αέρα περίπου 20 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν.Πανεύκολα και μοσχομυριστά!
 
Συνταγή από την φίλη  Οι Λιχουδιές της Σόφης
 
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Eύκολο γαλακτομπούρεκο ρολό !!!






Για όσους δεν θέλουν να τρώνε μόνο...κρέμα όπως κι εγώ!!!
Φανταστική και πανεύκολη κρέμα,τυλιγμένη σε κριτσανιστό και μελωμένο φύλλο που παραμένει τραγανό και την επόμενη μέρα με το σωστό σιρόπι!!!
Δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε!!!

ΥΛΙΚΑ
200 γρ.βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα φρέσκο
4 αυγά σε θερμ.δωμ.
1 κούπα ζάχαρη όχι γεμάτη (200 γρ.)
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό όχι γεμάτη (150 γρ.)
1 κ.σ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (50 γρ.)
2 βανίλιες



ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη
600 γρ.νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
φλούδα πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη 2-3 λεπτά και προσθέτω το σιμιγδάλι και το γάλα χτυπώντας για 1 λεπτό ακόμα.
Αδειάζω το περιεχόμενο σε κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς βράζω μέχρι να δέσει η κρέμα.Όταν δέσει ρίχνω τις βανίλιες και το βούτυρο.Την αδειάζω σε ένα μπολ την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να κρυώσει λίγο.



Ανοίγω τα φύλλα μου και τα κόβω με μαχαίρι στη μέση.
Παίρνω 2 φύλλα τη φορά βουτυρώνοντας ανάμεσα και από πάνω και βάζω από 1 κ.σ κρέμα στην άκρη του φύλλου.Γυρίζω τις 2 πλευρές προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγω ρολό.Όταν φτάσω κάπου στη μέση του ρολού,βουτυρώνω ξανά και συνεχίζω να ρολάρω.
Τοποθετώ τα ρολά μου σε βουτυρωμένο ταψάκι.
Βγαίνουν 14 ατομικά γαλακτομπούρεκα.
Βουτυρώνω με το υπόλοιπο βούτυρο την επιφάνεια απο τα ρολά και ψήνω στους 180 για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά καλά.
Εντωμεταξύ βράζω το σιρόπι 5-6 λεπτά να δέσει.Και εδώ είναι το μυστικό.Ενα αραιό σιρόπι θα μας ''παπαρώσει''το φύλλο και αυτό δεν το θέλουμε!!
Μέτα τα 6 λεπτά ρίχνω τη βανίλια και σιροπιάζω το καυτό γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Το σιρόπι δεν είναι πολύ,θα το ρουφήξει όλο!
Παραμένει τραγανό και την επόμενη μέρα,αλλα΄εκτός ψυγείου!
Αν περισσέψει και την τρίτη μέρα (που δεν νομίζω) τότε το βάζω ψυγείο.
 Συνταγή από την φίλη Οι Λιχουδιές της Σόφης
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

-Σουπιές με σπανάκι και κρεμμύδια !!!



Πεντανόστιμο νηστίσιμο πιάτο !!

Υλικά
    1 κιλό σουπιές (καθαρισμένες – τεμαχισμένες)
    1 κιλό σπανάκι
    10 φρέσκα κρεμμυδάκια
    1 κρεμμύδι
    1 σκελίδα σκόρδο
    1 κούπα μαϊντανό
    1 κούπα τριμμένη ντομάτα
    Λάδι
    Αλάτι
    Πιπέρι

    Τι κάνουμε
   
Πλένουμε καλά τις σουπιές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε, το ζεματάμε σε αλατισμένο νερό και τo αφήνουμε να στραγγίσει. Όταν οι σουπιές είναι καταψυγμένες τις αποψύχουμε κανονικά και κατόπιν τις βράζουμε για 15λεπτά μόνες και πετάμε το νερό.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια (κομμένα σε χοντρά κομμάτια) τα σοτάρουμε να μαραθούν και προσθέτουμε το σκόρδο και τις σουπιές να σοταριστούν. Ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο ζεστό νερό.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει η σουπιά. Στο τέλος ρίχνουμε το σπανάκι και τον μαϊντανό και βράζουμε για 10λεπτά περίπου.
Καλή όρεξη !!! 

Μανιτάρια στιφάδο !!!

Δοκιμάστε τα κι έτσι -καταπληκτικά !!!

Υλικά:
1 κιλό μανιτάρια 
1/2 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δενδρολίβανο
1 ματσάκι βασιλικό
4 φύλα δάφνης
1 ποτήρι κρασιού ξύδι
4 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι-πιπέρι
1 πρέζα γαρύφαλλο
1 πρέζα κανέλα
1 μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

Βήμα 1ο: 
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια με τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα

Βήμα 2ο:
Ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά μας στην κατσαρόλα με λίγο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μείνουν μόνο με την σάλτσα τους.


Συνταγή από Μαρία Παπαγεωργίου -Ημαμά μαγειρεύει.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πασχαλινά κουλουράκια !!!

Υλικά:
500γρ βούτυρο φρέσκο
500γρ βούτυρο συσκευασία
1 κιλό και 100γρ ζάχαρη
8 αυγά
3 φακελάκια μπέκιν πάουντερ
6 βανίλιες
2 φλιτζάνια τσαγιού, γάλα
3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ)


Εκτέλεση:
Βήμα 1ο:
Χτυπάμε στο μίξερ ή με το σύρμα την ζάχαρη με τα βουτυρά, μέχρι να ασπρίσουν

Βήμα 2ο:
Προσθέτουμε τους μόνο κρόκους και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε

Βήμα 3ο:
Τα ασπράδια τα χτυπάμε ξεχωριστά και τα κάνουμε μαρέγκα, μετά τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα μας

Βήμα 4ο:
Προσθέτουμε τις βανίλιες το μπαίκιν πάουντερ, το γάλα και ρίχνουμε λίγο, λίγο το αλεύρι.

Βήμα 5ο:
Ζυμώνουμε πολύ καλά για να γίνει μαλακή η ζύμη και να ξεκολλάει από τα χέρια μας

Βήμα 6ο:
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε μια λαδόκολλα. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί, με μικρή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς.

Συνταγή --Η μαμά μαγειρεύει
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

-Σκαλτσούνια νηστίσιμα !!!


Πασχαλινά υπέροχα, πανεύκολα, νηστίσιμα σκαλτσούνια !!!

Υλικά συνταγής

    Για τη ζύμη:
    500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 φλ. του τσαγιού σπορέλαιο
    1/2 φλ. λευκό κρασί
    2 κουταλιές ζάχαρη
    1 πρέζα αλάτι
    Για τη γέμιση:
    1 φλ.τσαγιού καρυδόψιχα χονδροκομμένη
    1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
    1 μήλ0 τριμμένο
    100-150 γρ. μαρμελάδα μήλου ή μαρμελάδα φράουλας ή άλλη της αρεσκείας σας
    3 κ.σ. ζάχαρη
    1/2- 1  κ.γ. γαρύφαλλο
    1/2- 1 κ.γ. κανέλα
    κανέλα σκόνη
    ζάχαρη άχνη




Εκτέλεση συνταγής

    Σε ένα  μπολ βάζετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε.
    Ανακατεύετε απαλά όλα τα υλικά και τα αφήνετε στην άκρη
    Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι (κρατείστε 1 κούπα), προσθέτετε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνετε με το χέρι ή το ειδικό εργαλείο του μίξερ μέχρι να πετύχετε μια  λεία ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και εύπλαστη γι” αυτό θα προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που κρατήσατε μέχρι να αποκτήσετε τη ζύμη που θέλετε.
    Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, πλάθετε σε μπάλες και ανοίγετε φύλλα με πλάστη, πάχους 3 εκ. περίπου, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ ή με το πιατάκι από ένα φλιτζάνι, κόβετε τα φύλλα σε στρογγυλά κομμάτια.
    Παίρνετε με ένα κουταλάκι του γλυκού μια μικρή ποσότητα της γέμισης και τη τοποθετείτε στην άκρη κάθε κομματιού. Διπλώνετε σαν να φτιάχνετε ένα μισοφέγγαρο . Κολλάτε τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξουν.
    Τα τοποθετείτε σε καλά λαδωμένο αντικολητικό ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20-25 λ περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Χορτόπιτα νηστίσιμη !!!


Πίτα αγαπημένη με εύγευστα αρωματικά χορταρικά της Άνοιξης!!


1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους

1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος

1 ματσάκι καυκαλήθρες και μυρώνια

2 κ.σ. αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά

3/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Σε τηγάνι με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο βάζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15', σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι.

Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν' αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί η γέμιση στο μισό. Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και το σιμιγδάλι. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα. Τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, το καθένα χωριστά.

Στρώνουμε το 4ο φύλλο τσαλακωμένο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο. Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180οC για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει η πίτα καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στην γέμιση και 300 γραμ τυρί φέτα λιωμένο με το χέρι.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χταπόδι με μακαρονάκι !!!

Χταπόδι με μακαρόνι κοφτό-- νηστίσιμο.

Υλικά

•    1 χταπόδι μεγάλο (1200 γραμ. ή 8 – 10 μικρά) φρέσκο ή κατεψυγμένο
•    2 ώριμες ντομάτες στο μούλτι
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
•    2 φύλλα δάφνης
•    2 – 3 κόκκους μπαχάρι
•    1 πρέζα θυμάρι
•    αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ξύδι
•    500 γραμ. μακαρόνια Ν°6
•    3½ φλυτζ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι και καθαρίζουμε καλά, το κεφάλι και την κουκούλα.
(Επειδή θέλει πολύ βράσιμο, καλύτερα να το κάνουμε στη χύτρα).
Βάζουμε στη χύτρα 1 φλ. τσαγιού νερό, το ξύδι, το χταπόδι και το βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15′.
(Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60′ βράσιμο και πολύ περισσότερο νερό).

Ανοίγουμε την χύτρα, σουρώνουμε το χταπόδι, (το οποίο θα πρέπει να έχει μαλακώσει), το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το κόβουμε σε κομμάτια μέτρια  -αν θέλουμε το αφήνουμε και σε μεγάλα κομμάτια.

Βάζουμε τη χύτρα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για 2′ ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για 2′, να πάρει βράση και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και τα 2½ φλ. νερό.

Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15′ – 20′ μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.
(Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60′ – 75′ βράσιμο, σε μέτρια φωτιά και πολύ περισσότερο νερό).

Βράζουμε τα μακαρόνια ή το μακαρονάκι  αλ ντέντε (να κρατάνε λίγο) και τα σουρώνουμε.

Ανοίγουμε τη χύτρα, τη βάζουμε πάλι στη φωτιά, κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια (στη χύτρα με το χταπόδι), ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Έπειτα από 1′ αποσύρουμε την χύτρα από το μάτι και σερβίρουμε.

– Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ