Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

_Aμυγδαλόπιτα νηστισιμη !!!


ΥΛΙΚΑ
2 ποτ του νερου χυμο πορτοκαλιου
1 ποτ του νερου λαδι ελαφρυ
1 ποτ του νερου ζαχαρη
1 1/2 κουπα αμυγδαλα ψιχα περασμενα απο το μουλτι
2 ποτ του νερου αλευρι για ολες τις χρησεις
2 ποτ του νερου σιμιγδαλι οτι εχετε
1 κουτ του γλυκου μαγειρικη σοδα
1κουτ του γλυκου κανελα
1/2 κουτ του γλυκου και λιγο λιγοτερο γαριφαλο
1 φακελακι μπεικιν



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκανιτσα χτυπαμε το λαδι με την ζαχαρη διαλυουμε την σοδα μεσα στο πρωτο ποτηρι χυμο και ριχνουμε μεσα,ριχνουμε τα αμυγδαλα που τα εχουμε κανει ψιχα στο μπλεντερ την κανελα, το γαριφαλο, το μπεικιν, το σιμιγδαλι, το αλευρι...λαδωνουμε ενα ταψακι μεσαιο ριχνουμε το μειγμα και ψηνουμε στους 17Ο για 6Ο λεπτα.!!

Gogo Samiou- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Κεράσι γλυκό του κουταλιού !!!



ΥΛΙΚΑ
1,1/2 Κιλό κεράσια
1,100 γρ ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
1/2 χυμό λεμονιού + 3 λεμόνια για το σφίξιμο,
3 βανίλιες



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κεράσια ,βγάζουμε τα κουκούτσια με το ειδικό μηχάνημα η με μια φουρκέτα για τα μαλλιά
Αφήνουμε τα κεράσια μας μέσα σε νερό για 3 ώρες με χυμό από 3 λεμόνια και τις λεμονόκουπες μαζί πετάμε το νερό και βάζουμε τα κεράσια με την ζάχαρη τους όλα μαζί σε μια λεκάνη και τα αφήνουμε όλη την νύχτα μέσα στο ψυγείο τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με την μισή κούπα νερό έχτρα και βράζουμε, ξαφρίζουμε και αφήνουμε να γίνει το γλυκό και να δέσει το σιρόπι ρίχνουμε το χυμό λεμονιού τις βανίλιας και το τοποθετούμε στα βάζα..!!

Gogo Samiou -"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψωμάκια της μιάς ώρας!!!



Ότι ποιο αφράτο και ποιο γευστικό έχετε φάει σε ψωμί ....Συνολικός χρόνος από το ζύμωμα μέχρι το φούρνισμα μία ώρα ...
Συνταγή
250γρ χλιαρό νερό
100γρ ηλιέλαιο
65 γρ ζάχαρη
1φακ, ξηρή η 30 γρ νωπή μαγιά
1 αυγό
1 κουτ γλυκού αλάτι
500 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
1 κουτ βούτυρο
1/2 κουτ γλυκού μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

νερό , λάδι , ζάχαρη , μαγιά στον κάδο του μίξερ να βγάλει φυσαλίδες για 15 περίπου λεπτά Προσθέτουμε αυγό με αλάτι και αλεύρι.
Ζυμώνουμε με το μίξερ για 5 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα ..ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΚΟΛΛΑΕΙ ..ΘΕΛΕΙ ΛΑΔΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟ .
Αφήνουμε 20 λεπτά να γίνει η ζύμη.
 Σε λαδωμένη επιφάνεια με λαδωμένο χέρια φτιάχνουμε μπαλάκια 50-60αγρ τα βάζουμε στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ,αφήνουμε σκεπασμένα με ναύλον 30 λεπτά να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον.
Φουρνίζουμε στους 190 βαθμούς γιά 10 - 11 λεπτά ΑΝΑΒΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΙΚΟ ΤΑΨΑΚΙ ...ΕΚΕΙ ΦΟΥΡΝΙΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΨΩΜΙ ΡΙΧΝΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ..ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΑΤΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΉ ΓΥΑΛΆΔΑ......Μόλις ξεφουρνίσουμε έχουμε λιώσει το βούτυρο με το μέλι και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια από επάνω .... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!

George Chatzigiatroudakis-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητά λαχανικά στον φούρνο !!!


Ψητά λαχανικά στον φούρνο
(αλάτι πιπέρι ρίγανη λαδάκι).......
Μανιτάρια πιπεριές χρωματιστές  (ελάχιστο λαδάκι σκόρδο αλάτι πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο τέλος) ανακάτεμα.
Ψήσιμο 180 βαθμούς.

Λάχανο σαλάτα (κόσλοου)
Κρεμμύδι ξερό κρεμμύδι φρέσκο Σέλερι  μαϊντανό πιπεριά κόκκινη όλα ψιλοκομμένα πάει και καρότο αλλά δεν είχα και τα έκανα στο Μούτι (εκτός μαϊντανό και Σέλερι που ψιλοέκοψα στο χέρι.



Τα υπόλοιπα όχι να λιώσουν και εκτός και του λάχανου που το έτριψα με ηλεκτρικό πολυμηχάνημα).
Ανακατεύω όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ με το χέρι και τα σφίγγω.


Ετοιμάζω την σος....μαγιονέζα γιαούρτι στραγγιστό ξίδι μουστάρδα ζάχαρη αλάτι πιπέρι ανακατεύω πάλι όλα στο μούλτι....περιλούζω την σαλάτα και ξανά-ανακατεύω με το χέρι (συγνώμη αλλά για γρήγορα και καλύτερο ανακάτεμα και στύψιμο έχω το χέρι 😉😉😉)


Ρίζι πιλάφι με ένα κύβο κότας κουρκουμα αλάτι πιπέρι το μαγειρεύουμε και σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό άνηθο στο τέλος από πάνω.
Vana zouka

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ελιόψωμα για όσους νηστεύουν ή όχι !!!



Για να σας κόψουν την πείνα ή για να συνοδεύσουν το φαγητό σας !!!

Υλικά
500 γραμ αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
300 γραμ νερό
1 φακελάκι μαγιά
50 γραμ ελαιόλαδο
1/2 κουτ γλυκού αλάτι
1/2 κουτ γλυκού ζάχαρη






Εκτέλεση
 Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό την μαγιά το λάδι την ζάχαρη και το 1/3 του αλεύρου .
Ανακατεύουμε και αφήνουμε 15 με 20 λεπτά να κάνει φυσαλίδες .
Προσθέτουμε το αλεύρι όλο και το αλάτι .
Ζυμώνουμε καλά και χωρίζουμε σε τεμάχια των 100 γραμ.πλάθουμε σε μπαλάκια.
Τα ανοίγουμε σε στρογγυλές πιτούλες τα ελιόψωμα όπως στις φωτογραφίες τα γεμίζουμε με ελιές κρεμμύδι πιπεριά ντομάτα  φρέσκο κρεμμυδάκι λιαστή ντομάτα λίγη ρίγανη και λίγο αλατάκι .
Μέσα  μαζί και λίγο ελαιόλαδο και τα κλείνουμε σαν πουγκάκια .



Τα βουτάμε και από τις 2 πλευρές στο ελαιόλαδο και ρίγανη τα πατάμε με την παλάμη να γίνουν πλακέ .
Τα βάζουμε ταψί με λαδόκολλα με τις ενώσεις της ζύμης πρός τα κάτω .
Τα αφήνουμε για 35 με 40 λεπτά να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά προθερμασμένο φούρνο.Καλή επιτυχία !!!


George Chatzigiatroudakis - "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".







MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Κοτόπουλο Παρμεζάνα! (Chicken Parm) !!!

 Ιταλό Αμερικάνικο πιάτο! Αγαπημένο και στην δική μου οικογένεια .
2 στρώσεις από κοτόπουλο σάλτσα μοτσαρέλα και παρμεζάνα!!
Συνοδεύεται με μακαρόνια (Εγώ έφτιαξα λιγκουίνι) ή τηγανητές πατάτες.

Υλικά
Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι
6 κομμάτια φιλέτου κοτόπουλο κομμένο στη μέση
Αλεύρι για πανάρισμα
2 1/2 φλιτζάνια τυρί μοτσαρέλα τριμμένη
2 φλιτζάνια τυρί παρμεζάνα τριμμένη
2 κουτιά ψιλοκομμένα ντοματάκια οι 1 1/2 κουτί τριμμένη ντομάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια
2 Σκόρδα ψιλοκομμένα
Αλάτι πιπέρι πάπρικα Δάφνη ζάχαρη


Πανάρομαι το κοτόπουλο στο αλεύρι που έχει και λίγο αλάτι και τηγανίζουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο όχι να μαγειρευτεί απλά να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Τσιγαρίζουμε σε κατσαρολίτσα με λίγο λάδι το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβράζουμε για 20' εάν χρειαστεί βάζουμε και λίγο νερό.
Στο πυρέξ ραντίζουμε με λίγο λάδι και τοποθετούμε σάλτσα. Μετά βάζουμε το κοτόπουλο την μοτσαρέλα τη μισή και τη μισή παρμεζάνα ξανά στρώση με την σάλτσα κοτόπουλο μοτσαρέλα παρμεζάνα εγώ βάζω και άλλοι σάλτσα από πάνω.


Ψήνω στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Η κλασσική συνταγή πανάρει το κοτόπουλο σε αλεύρι μετά σε χτυπημένο αυγό και ύστερα σε γαλέτα. Και καλή μας όρεξη!!!

Marilena Pappa"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

-Νηστίσιμο εκμέκ !!!



Υλικά
Μισό κιλό κανταΐφι
Ένα Βιτάμ
Ένα κουτί άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλιας
7 κουταλιές νηστίσιμο γάλα
5 ποτήρια νερό όχι μεγάλα
10 κουταλιές σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτί φυτική σαντιγί ερμολ
Σιρόπι
5 ποτήρια όχι μεγάλα νερό
5 ποτήρια ζάχαρη
Λεμόνι
Και ξυλάκια κανέλας
Αμύγδαλο φιλέ και κερασάκια για διακόσμηση



Εκτέλεση
Άνοιξα πολύ καλά το κανταΐφι έλιωσα τη Βιτάμ και το έριξα στο προσεκτικά στο κανταΐφι
Το έψησα μέχρι να ροδίσει καλά το άφησα κρύωσε τελείως και έριξα το σιρόπι προσεκτικά λίγο λίγο να πάει παντού
Κρέμα πρώτη
Μέτρησα το νερό το γάλα τη ζάχαρη το έβαλα και έγινε χλιαρό έριξα σε ένα μπολ το άνθος αραβοσίτου και έριξα λίγο από το υγρό χλιαρό μείγμα για διαλυθεί καλά το γύρισα στη πρώτη κατσαρόλα και ανακάτεψε καλά μέχρι να πήξει.


Μόλις έπηξε καλά το άφησα να γίνει χλιαρό του έβαλα μια μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα. Και το έστρωσα πάνω από το κανταΐφι χτύπησα την φυτική με την ζάχαρη άχνη το έστρωσα και αυτό τέλος το αμύγδαλο και τα κερασάκια
Να σημειώσουμε ότι αυτό το ταψί μου έβγαλε 30 κομμάτια μεγάλα η συνταγή που έδωσα είναι μια κανονική δόση.
Εγώ έκανα περισσότερη με 3 κουτιά ερμολ.


Eleni Katechis "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".



MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Γρανίτα κοκτέιλ !! Δροσερή -΄εύκολη -απολαυστική !!!

Αντί για lime μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι στη μισή ποσότητα του lime γιατί θα βγει πολύ ξυνό.

Υλικά

• 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φύλλα μέντας ή δυόσμου
• 1/4 φλιτζάνι τσαγιού ξύσμα lime (μοσχολέμονο)
• 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκος χυμός lime
• 1½ φλιτζάνι τσαγιού ανθρακούχο νερό με γεύση λεμόνι ή αναψυκτικό με γεύση λεμόνι
• 6 φράουλες πολτοποιημένες
• 2 κουταλιές σούπας λευκό ρούμι


Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη μέντα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρει βράση σιγοβράζουμε για 5΄.
Σουρώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μπολ ρίχνουμε το κρύο σιρόπι, το ξύσμα και το χυμό μοσχολέμονου, το ανθρακούχο νερό, τις φράουλες και το ρούμι και το ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε σε σκεύος στην κατάψυξη μέχρι να αρχίσει να σφίγγει (μερικές ώρες), όπως τα παγωτά.
Το ξύνουμε με πιρούνι να αφρατέψει και το χτυπάμε για 2΄-3΄ με μίξερ χειρός.
Το ξαναπαγώνουμε στην κατάψυξη.
Σερβίρουμε τη γρανίτα όπως τα παγωτά.

Συνταγή από την σελίδα Λέσβος Μυτιλήνη ,ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσάι με λεμόνι και κανέλα !!!

LONGEVITY - μακροβιότητα:
Τσάι με μέλι και κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά των γηρατειών. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουταλάκι κανέλα σε σκόνη και τρία φλιτζάνια νερό και τα βράζουμε όπως το τσάι. Πίνετε 1 / 4 φλιτζανιού, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Κρατά το δέρμα φρέσκο και απαλό και εμποδίζει τα γηρατειά. Η ζωή εκτείνεται ακόμη και άνω των 100 ετών.

1 φακελάκι τσάι lipton
λίγη κανέλα
1 κουτ΄.σούπας ,η γλυκού μέλι ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε
4 -5 σταγόνες λεμόνι.

Βράζουμε το νερό ,σε κούπα βάζουμε την κανέλα,το μέλι ,και το φακελάκι τσαγιού .Παίρνουμε το βρασμένο νερό το ρίχνουμε στην κούπα κουνάμε το φακελάκι τσαγιού για λίγο ,προσθέτουμε τις σταγόνες λεμόνι ,και ανακατεύουμε καλά ,η γεύση του είναι καταπληκτική !!Συνοδεύετε πολύ ωραία με κουλουράκια Πολίτικα !Εις υγείαν μας!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτική λεμονάδα !!!




 Υλικά
2 ποτήρια λεμόνι στιμμένο περασμένο από το σουρωτήρι.
2 ποτήρια ζάχαρη ..

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 2 ποτήρια λεμόνι και τα 2 ποτήρια ζάχαρη .
Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10 λεπτά .
Αφήνουμε να κρυώσει και με ένα χωνί την βάζουμε σε γυάλινο μπουκάλι.
Διατηρείτε στο ψυγείο .
Σερβίρουμε βάζοντας στο ποτήρι ένα μέρος από τον χυμό και 2 νερού,ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ,προσθέτουμε παγάκια και απολαμβάνουμε !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 9 πατάτες μέτριες πλυμμένες καλά
4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε φετούλες
άνηθο,η μαιντανό κατά προτίμηση
2 αβγά [βρασμένα ]προαιρετικά
ελιές [άν  θέλετε]
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού μαγιονέζα
1 φλυτζάνι του τσαγιού γιαούρτι
αλάτι πιπέρι
1 με 2 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια


 Πλένουμε τις πατάτες πολύ προσεκτικά και τις τοποθετούμε σε νερό που βράζει μπόλικο να τις σκεπάζει.
Τις αφήνουμε να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν,τις στραγγίζουμε κι αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τις ρίχνουμε σε βαθύ πιάτο,η σαλατιέρα.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες,κόβουμε μαζί και λίγο από το πράσινο μέρος τους .
Καθαρίζουμε και τα αβγά από τα τσόφλια και τα κόβουμε .

Ρίχνουμε όλα τα παραπάνω μέσα στις πατάτες ,προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και το χυμό από τα λεμόνια κι ανακατεύουμε πολύ καλά και προσεκτικά μην διαλυθούν οι πατάτες .
Σε ένα μπόλ βάζουμε την μαγιονέζα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ομοιόμορφο μίγμα .
Σκεπάζουμε όλη την πατατοσαλάτα και κόβουμε ψιλοκομμένο μαιντανό ,η άνηθο.
Στολίζουμε και με 5-6 ελιές .
Καλή όρεξη !
Σημ.
Εδώ σας την δείχνω σκέτη με μαιντανό που αρέσει σε μένα
΄και με άνηθο ,ελιές και αβγά που αρέσει στούς υπόλοιπους τις οικογενείας
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Κοτόσουπα με ιδιαίτερο αυγολέμονο για βελουτέ γεύση!!

Υλικά
1 κοτόπουλο
1 καρότο
1 πατάτα
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
6 κουταλιές σούπας κοφτές  ρύζι Καρολίνα
ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
1 αβγό
2 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλεύρι.


 Πλένουμε καλά το κοτόπουλο ,το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει και μόλις αρχίσει να αχνίζει χύνουμε το νερό το ξεπλένουμε και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό πάλι να το σκεπάζει.
Προσθέτουμε καρότο,πατάτα ,κρεμμύδι,αλατοπίπερο και ελαιόλαδο και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία τουλάχιστον για 40 λεπτά και παραπάνω .
Οταν βράσει βγάζουμε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και τα λαχανικά με την τρυπητή κουτάλα  σε μία πιατέλα,προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 10 -15 λεπτά ,τότε φτιάχνουμε το αβγολέμονο με τον παρακάτω τρόπο που μου τον είπε κάποιος φίλος σεφ που δούλευε στον Αστέρα  και δεν κόβει ποτέ το αβγό αλλά και η σούπα παίρνει μία βελούδινη υφή .
Βάζουμε στο μούλτι το αβγό το χυμό από το λεμόνι και το αλεύρι και τα χτυπάμε 2 λεπτά ,κατόπιν ρίχνουμε το υλικό αυτό στην κατσαρόλα  κι ας είναι πάνω στην φωτιά και ανακατεύουμε .
Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε με το χέρι σε κομματάκια και βάζουμε μερικά μέσα στην σούπα καθώς και καρότο και πατάτα σε κομματάκια .Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο ρίχνουμε και πιπεράκι από πάνω και καλή μας όρεξη !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σούπα με κοφτό μακαρονάκι !!


 Υλικά
1 φλυτζάνι μακαρονάκι κοφτό
2 κύβους κρέατος ,η κότας [αλάτι δέν βάζουμε καθόλου]
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
4-5 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
Πάπρικα ελάχιστη στήν μύτη του κουταλιού του γλυκού
2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
10 ποτήρια νερό
τυρί τριμμένο [καφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας].


 Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό ,προσθέτουμε τους κύβους μόλις ζεσταθεί για να λιώσουν καθώς και το πελτέ και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά ,τον μαιντανό,το κρεμμύδι,και την πάπρικα,και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και το μακαρονάκι χαμηλωνοντας την φωτιά και ανακατεύουμε συχνά μην μας κολλήσει.
Βράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 15 λεπτά και άλλα 5 λεπτά ξεσκέπαστη να δέσει λίγο το ζουμί της και ..
κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά.
Σερβίρουμε την υπέροχη αυτή σούπα πασπαλίζοντας το πιάτο μας με τυρί τριμμένο

Σημ.
Η σούπα δεν έχει λάδι καθόλου .Αν δεν προσθέσουμε τυρί τριμμένο είναι νηστίσιμη,
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χορτόσουπα !!!


2 κολοκυθάκια κομμένα κομμάτια
.1 κομμένη ντομάτα στα 4
,1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα 4
,λεμόνι,
2 κουταλιές λάδι
,ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
.,1 σκελίδα σκόρδο φετούλες κομμένο,
1 πατάτα μεγαλούτσικη κομμένη σε κομμάτια
2 καρότα σε κομμάτια κι αυτό κομμένο,
3 κλωνιά μαϊντανό,3 άνηθο,3 σέλινο.

Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά τα κόβετε και  τα βάζετε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει.
Βράζετε σε μέτρια φωτιά περίπου 1 ώρα .
Τα κατεβάζετε τα περνάτε από το μύλο των χόρτων από τις μεγάλες τρύπες
Τα ξαναβάζεται  στην φωτιά προσθέτοντας το ελάχιστο αλατοπίπερο.
Τα βράζετε μέχρι να πήξει ελαφρώς η σούπα και προσθέτετε 2 κουταλιές τις σούπας λάδι ανακατεύετε και σερβίρετε ζεστή με αρκετό λεμονάκι !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Tραχανάς σούπα !!!


Υλικά
    1 φλυτζάνι του τσαγιού τραχανάς σταρένιος
    7 ποτήρια του νερού νερό
    1 κουταλιά γεμάτη  της σούπας βούτυρο
    ελάχιστο αλάτι -πιπέρι
    4 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
    φέτα τριμμένη για πασπάλισμα .

Βάζουμε τον τραχανά με το νερό κρύα και τα δύο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με το αλατοπίπερο.
Ανάβουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 35-40  λεπτά να χυλώσει ο τραχανάς μας.
Λιγο πρίν το τέλος προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε τρίβουμε με το χέρι και πασπαλίζουμε με φέτα το κάθε πιάτο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν θέλουμε μπορούμε να μην προσθέσουμε καθόλου αλάτι και να βάλουμε κατά το μαγείρεμα 1-2 κύβους με γεύση κότας.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας !!!


1 Κοτόπουλο κομμένο σε 6 μερίδες
1 κρεμμύδι τριμμένο
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού τσίλι  [προαιρετικά αλλά δίνει ωραία γεύση]
2-3 λεμόνια το χυμό
μία πρέζα κρόκο Κοζάνης
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρο μόνο για την μυρωδιά
1} Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι  το κρεμμύδι και τα κομμάτια από το  κοτόπουλο  αφού τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά. Σοτάρουμε ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην αρπάξει από κάτω .Προσθέτουμε και το σκόρδο,το χυμό λεμονιών ,αλατοπίπερο,τσίλι ,και ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτά .Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάσει όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε χωρίς να ξαναασχοληθούμε να μαγειρευτει.Σε 40 λεπτά το τσιπάμε με το πιρούνι που σίγουρα είναι έτοιμο ,αν έχει πολύ ζουμί η κατσαρόλα μας δυναμώνουμε το μάτι να πήξει η σάλτσα του με ανοιχτό καπάκι ,Γίνετε φανταστικό!! Το σερβίρετε με ρύζι πιλάφι,με πατάτες τηγανιτές ,με μακαρόνια  κ.α



Στο συγκεκριμένο πιλάφι που εχω στις φωτογραφίες έχω προσθέσει και κρόκο Κοζάνης  γι αυτό και είναι κίτρινο .Φτιάχνετε με τον παρακάτω τρόπο.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο,προσθέτουμε μόλις ζεσταθεί  και 2 ποτήρια νερού ρύζι για πιλάφι ,το ανακατεύουμε για λίγο και αμέσως βάζουμε αλάτι ,ελάχιστο πιπέρι και λίγο κρόκο Κοζάνης ,ανακατεύω και προσθέτω γρήγορα γρήγορα
2} Υπάρχει και ο νερόβραστος τρόπος.
Βαάουμε 7 ποτήρια νερό μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε 2 ποτήρια ρύζι ελάχιστο αλάτι και το μαγειρεύουμε .μόλις εχει πιεί όλο το νερό είναι έτοιμο .
Εγώ αντί για αλάτι κ πιπέρι  προθέτω ένα σπιτικό κύβο knor. 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο σουβλάκι με χρωματιστές πιπεριές !!


κομματάκια κοτόπουλο κομμένα σε τετραγωνάκια
αλάτι-πιπέρι
πιπερίες  κόκκινη,πορτοκαλί,κίτρινη ,πράσινη, φτάνει και περισσεύει από μία στο χρώμα .
μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
καλαμάκια
Αν σας αρέσει βάλτε και τετραγωνάκι από κρεμμύδι  [εγώ δεν το προτιμώ αλλά το έχω δεί]/.



Πλένουμε πολύ καλά τα κομματάκια κοτόπουλο και σε ένα μπολάκι εχουμε βάλει όλα τα μπαχαρικά μας και τα έχουμε ανακατέψει .Ρίχνουμε από αυτό το μίγμα αλάτι-πιπέρι-μίγμα για κοτόπουλο  πάνω στα κομματάκια να πάει παντού .Εχουμε κόψει και τις πιπερίτσες μας σε τετράγωνα κομματάκια να είναι έτοιμες και αρχίζουμε και περνάμε στο καλαμάκι μία κοτόπουλο ,μία πιπερίες σε διαφορετικά χρώματα εναλάξ.Γίνονται πολύ πιό νόστιμα αν έχουμε χρόνο να τα αφήσουμε γιά λίγο στο ψυγείο  έτσι έτοιμα  να τραβήξουν τα υλικά αν τα ετοιμάσετε κι από βραδύς ακόμα καλλύτερα  .Μετά τα ψήνουμε η στο γκρίλ ,η στο τηγάνι το αντικολλητικό με τις γραμμές για ψητά σαν στα κάρβουνα που γίνετε η γεύση τους .στεγνά και πεντανόστιμα .μπορείτε αν δεν καταφέρνετε να ξεκοκκαλίσετε να ζητήσετε απο το κρεοπώλη σας νατο κάνει ,Καλή μας όρεξη !

ΜΥΣΤΙΚΟ
Τις πιπεριές που θα σας περισσέψουν κι ότι άλλο από ζαρζαβατικά θέλετε να τα διατηρείτε σαν φρέσκα κόψτε χαρτί κουζίνας βρέξτε το στίψτε το ελαφρά και τυλίξτε ότι θέλετε να παίρνουν κι αυτα την υγρασία τους  για να διατηρούνται και να μην μας γλιτσιάζουν ως συνήθως. Ημαμά μου κάνει αυτό και απ έξω τα τυλίγει με χαρτί εφημερίδας κι όποτε τις ζητήσω κάτι σε ζαρζαβατικό και μου δώσει είναι σαν να το αγορασε εκείνη την στιγμή .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με γέμιση !!


Υλικά
    1 κοτόπουλο
    1 φλιτζάνι τσαγιού κιμάς
    1 πακετάκι κουκουνάρι
    6-7 κάστανα βρασμένα και κομμένα σε κομματάκια
    1 χούφτα σταφίδες
    1 ξυνόμηλο
    1 κουπάκι καφέ ρύζι καρολίνα
    2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο
    1 μικρό κρεμμυδάκι στο τρίφτη
    4-5 συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
    1 ποτηράκι κρασί ρετσίνα
    πατάτες κομμένες κυδωνάτες
    1-2  λεμόνια
    1 κουταλιά σούπας μέλι
    χυμό από ένα πορτοκάλι .



 Βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε  το βούτυρο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά , πατάμε με το πιρούνι να λιώσει.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια ανακατεύουμε συχνά , και τα σβήνουμε με ένα ποτηράκι  κρασί.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί .
Προσθέτουμε το κουκουνάρι, την σταφίδα, τα κάστανα, το ξυνόμηλο σε τετράγωνα μικρά κομματάκια ,και ζεστό νερό ,περίπου 1 1\2 ποτήρι , μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά .
Αμέσως μετά προσθέτουμε  αλάτι πιπέρι  και νερό ζεστό αν δεν έχει ζουμί  κι έχει στεγνώσει, περίπου 1 ποτήρι , μόλις αρχίσει να βράζει  προθέτουμε το ρύζι,

Μαγειρεύουμε μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι, να είναι στεγνή η γέμιση. 
Εχουμε πλύνει το κοτόπουλο και το γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά  ,κλείνουμε το άνοιγμα  η, με οδοντογλυφίδες ,η, με μισό ξυνόμηλο,η μία στρογγυλή πατάτα
Κόβουμε κυδωνάτες πατάτες,βάζουμε αλάτι πιπέρι λίγο λάδι λεμόνι και ανακατεύουμε καλά [προαιρετικά αραιώστε 1 κουταλιά μουστάρδα σε λίγο νερό  προσθέστε το μέσα στις πατάτες ] Ανακατεύουμε καλά .
Τοποθετούμε στο ταψί ,η στην γάστρα , στην μέση το κοτόπουλο και γύρω γύρω τις πατάτες.
Εχουμε το χυμό από ένα πορτοκάλι  αραιώνουμε 1 κουταλιά σούπας μέλι και περιχύνουμε το κοτόπουλο μόνο .και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου .Καλή επιτυχία!!




ΣΗΜ.
Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και την γαλοπούλα με  μόνη διαφορά ότι την βράζουμε για 3 τέταρτα και μετά ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία .
Αν το ψήσετε  σε γάστρα λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος  βγάλτε  το καπάκι να ροδοψηθεί.
Αν το  ψήσετε σε ταψί σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος βγάλτε το να  πάρει χρώμα .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ