Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Πάστες σοκολατίνες !!!

 Υλικά που χρειαζόμαστε
Κέικ μπαγιάτικο
κρέμα γάλακτος
κουβερτούρα γάλακτος
κονιάκ

 Θρυμματίζουμε το κέικ σε στυλ χώμα και ρίχνουμε μέσα 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος και 300 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα και ένα φλιντζανάκι του καφέ ελληνικού κονιάκ!
Το βάζουμε.στο ψυγείο να παγώσει!
Το βάζουμε.σε ένα ταψί τετράγωνο και το κόβουμε τετράγωνα κομμάτια τα τοποθετούμε σε σχάρα στην σειρά!
Φτιάχνουμε.και μια Γκανάς ---τα βάζουμε μαζί σε κατσαρολάκι να λιώσουν --
200 γραμμάρια κουβερτούρα.γάλακτος
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος και τα περιχύνουμε!


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".-ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπισκότα τύπου Soft King Aπλά Θεικά !!!

Βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια και είναι μαλακά και υπέροχα !!!.

Υλικά
80 γραμ βιτάμ
100 γραμ ζάχαρη
1 αυγό
1 βανίλια
1 κουτ,γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμ νιφάδες σοκολάτας
20 γραμ κακάο
Λίγο αλάτι
Λίγη σόδα

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά να γίνει μλια εύπλαστη ζύμη .
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και τα πλάθουμε ότι σχήμα μας αρέσει πατώντας με την παλάμη λίγο.
Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο 200 βαθμούς και ΄ψήνουμε -ο χρόνος ψησίματος ανάλογα τον φούρνο περίπου 15 λεπτά-δοκιμάστε ένα κι αναλόγως .
Καλή επιτυχία !!!

Fillio Samara -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΟΙΔΕΣ -ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Palmiers 'Γυαλάκια " με 1 σφολιάτα !!!

Για το καφεδάκι το τσάι ότι καλύτερο κι έτοιμα σε λίγα λεπτά !!!


Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 κουτ.γλυκού κανέλα σε σκόνη



Εκτέλεση

Στρώνουμε σε μεγάλη λαδόκολλα στον πάγκο και πάνω σε αυτή τοποθετούμε τη σφολιάτα.
Αλέιφουμε με λίγο νερό.
Ανακατεύουμε τη ζαχαρη με τη κανέλα.
Πασπαλίζουμε όλη τη επιφάνεια της σφολιάτας.
Τυλίγουμε σφιχτά τις 2 πλευρές σε 2 ρολά,τα οποία θα συναντηθούν στη μέση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.Βάζουμε τη σφολιάτα,στη κατάψυξη για 10'
.Έτσι κόβετε πιο εύκολα.
 Διπλώνετε στη μέση και έχετε πια ένα μακρόστενο κορμό ζύμης.
Κόβετε σε φετούλες, πάχους 1 δαχτύλου, και τις βάζετε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Πιέστε τις να πλατύνουν λίγο.
 Ψήνουμε για 15'-18',μεχρι να πάρουν χρώμα.

Καλή Επιτυχία!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντόναντς λαχταριστά !!!


Σήμερα θα βάλω κάτι που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Εκανα και μερικά γεμιστά!

Υλικά ζύμης
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 + 1/2 κούπα τσαγιού γάλα
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πατάτα 60 γραμ βρασμένη
2 αυγά
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1+1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο -προαιρετικά-

Μετά το ψήσιμο
1/2 κούπα τσαγιού βούτυρο λιωμένο
1+1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα τσαγιού άχνη ζάχαρη



Εκτέλεση
Φτιάχνουμε την ζύμη
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα προσθέτουμε την ζάχαρη .
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη ανακατεύοντας με μία κουτάλα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει .
Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω σε μία λαδόκολλα.
Ξεφλουδίζουμε την πατάτα   και την λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε ένα μπολ .
Βάζουμε το μισό κοσκινισμένο αλεύρι ---τις 2 κούπες---στο κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την μαγιά.
Ρίχνουμε το κρύο μείγμα του βουτύρου και τα χτυπημένα αυγά και την πατάτα ,κατόπι το αλάτι και τέλος το μοσχοκάρυδο-και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι .
Χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά και μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα άλλο μπολ .
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 1 ώρα .
Αλευρώνουμε μία επιφάνεια και όταν διπλασιαστεί σε όγκο την τοποθετούμε σε αυτη΄.
Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 1 εκ.
Κόβουμε δίσκους  με οδηγό ένα αναποδογυρισμένο μπολ διαμέτρου 12  εκ.ή άν έχετε κουπ πατ ακόμα καλύτερα-για να δώσουμε σχήμα δαχτυλιδιού .κόβουμε το κέντρο χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα αναποδογυρισμένο σφηνάκι ή ποτηράκι του λικέρ  -εγώ το έκανα με ένα καπάκι από νερό-
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί ,βάζουμε τα ντόναντς .
Τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά περίπου και συγχρόνως προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς .
Παίρνουμε τα φουσκωμένα ντόναντς και ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω -κάτω για περίπου 15 λεπτά να πάρουν χρώμα.
Τα αλείφουμε αμέσως με το λιωμένο βούτυρο και από τις 2 πλευρές και βουτάμε τα μισά στην κρυσταλλική ζάχαρη και τα άλλα μισά τα πασπαλίζουμε με άχνη .Καλή επιτυχία .
Μερικά τα έκοψα στην μέση και τα γέμισα με μερέντα  η μαρμελάδα για αλλαγή.

Βessy -Αρτοποιεία κ συνταγές -ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



.


Βουτήματα γεμιστά με επικάλυψη σοκολάτας !!!

Τα αγαπάμε όλοι !!!

Υλικά
Βούτυρο 250γρ.
Ζάχαρη άχνη 250γρ.
1 κ.σ. λεμόνι, ξύσμα
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. κανέλα
3 αβγά
420 γρ. αλεύρι
για τη γέμιση:μαρμελάδα βερίκοκο
για την επικάλυψη:κουβερτούρα




Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και με το φτερό, χτυπάω για 3' το βούτυρο με την άχνη, να αφρατέψει.
Προσθέτω το ξύσμα του λεμονιού, το αλάτι και την κανέλα και χτυπάω λίγο ακόμη,να
ομογενοποιηθούν όλα μου τα υλικά.
Ρίχνω τα αβγά ένα-ένα,περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξω το επόμενο.
Κατεβάζω την ταχύτητα στο μίξερ και κοσκινίζω τμηματικά το αλεύρι
στο μείγμα.
Περνάω το μείγμα σε σακούλα και με κορνέ με δοντάκια σχηματίζω μπουκιές πάνω σε αντικολητικό χαρτί το οποίο έχω στρώσει πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.
Μπορώ να σχεδιάσω ορθογώνια βουτήματα ή στρογγυλά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15'-20', μέχρι να στεγνώσουν καλά τα μπισκότα και να πάρουν ένα ευχάριστο ρόδινο χρώμα.


Τα αφήνω να κρυώσουν πριν τα ενώσω με την μαρμελάδα που έχω επιλέξει.
Μπορώ να γεμίσω τα στρογγυλά μπισκότα με μαρμελάδα βερίκοκο και να τα ενώσω, να κόψω τα κερασάκια μαρασκίνο στη μέση και να τα στερεώσω στο κέντρο από κάθε πτι φουρ, βάζοντας λίγη μαρμελάδα από κάτω.
Στα ορθογώνια βουτήματα, μπορώ να τα γεμίσω με μαρμελάδα και να τα ενώσω, να βουτήξω τη μια τους άκρη στη μαρμελάδα και να τα πασπαλίσω από πάνω με τρουφάκια.
Τέλος, μπορώ να τα γεμίσω με μαρμελάδα, να τα ενώσω, να λιώσω σε μπεν μαρί κουβερτούρα, να τα βουτήξω  μέσα -ακομα μπορώ όταν τα σχεδιάσω με την σακούλα, μετά να κάνω ένα βαθούλωμα στην μέση, με την λαβή από ένα μαχαίρι, να βάλω μαρμελάδα της αρεσκείας μου, και να τα βούτηξω στην κουβερτούρα.
Τα αραδιάσουμε σε αντικολητικο χαρτί και τα βάζουμε ψυγείο για 1 ώρα  και είναι έτοιμα!!!!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!





Αρτοποιεία κ Συνταγές-ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κριτσίνια Τορίνου !!!


 Κριτσίνια Τορίνου, όπως τα τρώνε και αγαπάνε οι γείτονες Ιταλοί και μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα κι εμείς στο σπίτι!

Υλικά για την βάση
400 γρ αλεύρι δυνατό ( αυτό που χρησιμοποιούμε στα τσουρέκια η στην πίτσα)
200 γρ χλιαρό νερό
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
10 γρ ξηρή μαγιά ή 20 φρέσκια
1 κοφτό κ.γ αλάτι
1 κοφτό κ.γ ζάχαρη

Η γεύση που έδωσα Εγώ στα κριτσίνια ήταν πέστο βασιλικού, πέστο λιαστής ντομάτας, παρμεζάνα και παπαρουνόσπορο. Ο καθένας θα βάλει αυτό που θέλει.



Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, από το οποίο θα φυλαξουμε 50 ml. Μόλις φτιάξουμε την ζύμη, προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο λάδι μέχρι να το πάρει όλο και να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, ξεφουσκώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει. Ανοίγουμε σε φύλλα λεπτά όπως για πίτσα, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και με μια λεπτή στρώση από ο,τι γεύση μας αρέσει ( αν βάλουμε Πέστο, δεν χρειάζεται άλειμμα με ελαιόλαδο πριν).
Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες όπως περίπου οι ταλιατέλες και παίρνουμε τρεις λωρίδες και ακουμπάμε τη μια πάνω στην άλλη.


Περιστρέφουμε από τις δύο πλευρές αντίστροφα για να τυλιχτούν οι λωρίδες και να σχηματιστεί το κριτσίνι.
Παραλληλα το βοηθάμε να απλώσει προς τις άκρες για να βγει λεπτό και μακρύ.
Πρέπει να πιάνει όλο το μήκος του ταψιού.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά στους 200 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και πέφτουμε με τα μούτρα!

Nana Sunny--ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΟΙΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Πανακότα -Αφράτη -Σπιτική-Γευστική & Γλυκό Κυδώνι!!!


Υλικά
700 ml γάλα
400 ml κρέμα γάλακτος
300 γραμμάρια ζάχαρη,
2 βανίλιες,
3 ζελατίνες


Βάζουμε το γάλα,την κρέμα γάλακτος, της βανίλιες,την ζάχαρη στην κατσαρόλα ανακατεύουμε μόλις.ζεσταθεί αρκετά,προσθέτουμε της ζελατίνες αφού της έχουμε μαλακώσει σε νερό.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και προσθέτουμε 6 κουταλιές της σούπας γλυκό κουταλιού.κυδώνι!
Το αδειάζουμε σε φόρμα ΄.
Τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει καλά!
Διακοσμούμε  με γλυκό κουταλιού.κυδώνι!


Γλυκό κουταλιού κυδώνι σπιτικό!
1 κιλό κυδώνια,
750, γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι τσαγιού νερό ,
2 βανίλιες,
1 λεμόνι το χυμό.του:

Καθορίζουμε τα.κυδώνια τα ψιλοκόβουμε τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με.την ζάχαρη και το νερό!
Τα βράζουμε.5 λεπτά και το αφήνουμε ενα24ωρο!
Την άλλη μέρα το δένουμε και ρίχνουμε στο τέλος.βανίλιες,χυμό!

Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πάστα Φλώρα !!!


Φθινοπωρινό απόγευμα. .Και δεν ξέρεις τι να κάνεις. ..;; Υπάρχει λύση 😜 φτιάχνουμε Πάστα Φλώρα 😉

Υλικά ζύμης:
130γρ βούτυρο
100γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
1 αβγό + 1 κρόκο
300γρ αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Γέμιση :
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Φιλέ αμύγδαλο προαιρετικά




Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν.. προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, την βανίλια, το αλάτι ..Τέλος με μία μαριζ ανακατεύουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν Πάουντ μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι το οποίο τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Αυτό μας βοηθά στο να απλωθεί εύκολα στο ταψάκι μας.
Όταν είναι έτοιμη. .. στρώνουμε μια λαδόκολλα βάζουμε την ζύμη μας αλλά κρατάμε ένα μικρό μέρος της για το στολισμό.
Απλώνουμε την μαρμελάδα φτιάχνουμε τα σχεδιάκια και ρίχνουμε φιλέ αμύγδαλο.

Ψήνουμε στους 180 έως ότου ροδίσει και καλή μας όρεξη.

Anna Georgakaki ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΟΙΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γλυκά ψωμάκια του τόστ !!!

 Αν θέλουμε κάτι γλυκό και πολύ ωραίο στα γρήγορα !!!


Υλικά
Μπανάνες
Βούτυρο
Ζάχαρη λευκή ή μαύρη
Ρούμι
Φέτες ψωμί του τοστ -μπορείτε να πάρετε και χωρίς κόρα
Αυγά
λίγο γάλα
λίγο βούτυρο για το τηγάνι
Ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική
Κανέλα

Καραμελώνουμε σε αντικολλητικά τηγάνι μπανάνες με βούτυρο ζάχαρη, σβήνουμε με λίγο ρούμι..
Παράλληλα παίρνουμε ψωμάκια του τοστ ,αφαιρούμε τις άκρες και τα πατάμε με τον πλάστη σαν να ανοίγουμε φύλλο.
Τα γεμίσουμε με τις μπανάνες μας σαν ρολό και τα περνάμε από αυγό που έχουμε ανακατέψει με λίγο γάλα..
Τα τηγανίζουμε σε βούτυρο.
Μόλις πάρουν λίγο χρωματική τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη κανέλα ή άχνη ζάχαρη

Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη παραλλαγή με μήλα ή αντί για ψωμάκια του τοστ με αμερικάνικες τηγανίτες ς και μέλι!!
Είναι υπέροχο γλυκό, μόλις ετοιμάστηκε!!

 Κέλλυ Γκεβρέκη‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ με μαρμελάδα βερίκοκο & γλάσο σοκολάτας !!!



Υλικά
4 αυγά,
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη,
1 ποτήρι γάλα,
1 ποτήρι ελαιόλαδο,
1 βανίλια
1 φαρίν απ.
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας εδώ χρησιμοποίησα βερίκοκο

Γλάσο
1 κουβερτούρα
λίγο βιτάμ περίπου 1 κοφτή κουταλιά σούπας
1 κουταλιά της σούπας μέλι


Χτυπάμε την ζάχαρη με το λάδι καλά και προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα .
Αμέσως μετά τα υπόλοιπα όπως γάλα βανίλια και τελευταίο το αλεύρι σε χαμηλά ταχύτητα.
Μοιράζω το μείγμα στη φόρμα αφού την περάσω με λάδι ραντίσω με λάδι και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Αδειάζουμε το μισό μείγμα στην φόρμα βάζουμε  μαρμελάδα στη μέση και  προσθέτουμε  το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε  1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού ψηθεί προσθέτω γλάσο που φτιάχνουμε  με 1 κουβερτούρα που λιώνουμε  σε Μπεν Μαρί, με λίγο Βιτάμ κ μια κουταλιά της σούπας μέλι.Καλή επιτυχία !!!

Γεωργία Παγανιά--ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΟΙΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ με μηλα !!!



Ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο κέικ με μήλα που φτιάχνω πυκνά συχνά,γιατί το λατρεύω.Βγαίνει μαλακό και μελωμένο σαν σιροπιαστό!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1 κούπα σπορέλαιο
5 αυγά
2 βανίλιες
500 γρ.φαρίνα που φουσκώνει
σιρόπι καραμέλας για το σερβίρισμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
5-6 μήλα καθαρισμένα σε κυβάκια
1 κ.γ κοφτό κανέλα σκόνη
ξύσμα ενός λεμονιού
4 κ.σ κονιάκ
2 κ.σ ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σ'ένα μπολ ρίχνω τα μήλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύω.
-Σ'ένα άλλο μπολ ρίχνω τα 5 πρώτα υλικά για το κέικ και ανακατεύω με σύρμα.
Προσθέτω το αλεύρι,ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθει (δεν χτυπάω πολύ ) και τέλος ρίχνω τα μήλα μαζί με τα ζουμιά τους να ανακατευτούν κι αυτά και αδειάζω το μίγμα στο μεγάλο ταψί του φούρνου βουτυρωμένο .
---Αν θέλουμε δεν ανακατεύουμε τα μήλα με το μείγμα κέικ αλλά στρώνουμε το μισό από πάνω αραδειάζουμε τα μήλα στην μέση και ξανά σκεπάζουμε με το μείγμα το υπόλοιπο.
Αν το κάνετε με αυτόν τον τρόπο βάλτε ολα τα υλικά για την γέμιση σε τηγάνι να μαλακώσουν για λίγα λεπτά προσθέτοντς ή λίγο χυμό από ποροκάλι ή λίγο νεράκι πατώντας τα με το πιρούνι ορισμένα από αυτά  όπως έκανε η φίλη εδώ --
Ψήνω 30 λεπτά περίπου το τσεκάρω με μαχαίρι.
Σερβίρω με σιρόπι καραμέλας ή με ζάχαρη άχνη
Όσο κάθεται γίνεται και πιο ζουμερή!!!






Φωτογραφίες Μιχαέλα Στεφανούδης-Συνταγή οι λιχουδιές της Σόφης

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Μπριός με σοκολάτα και κρέμα !!!


 
 
Ενα ευχάριστο πρωινό...


Υλικά για τα μπριός

Αλεύρι μαλακό 500γρ
Αλεύρι δυνατό 500γρ-αυτό για τσουρέκια
Ζάχαρη 80γρ
Γάλα 80γρ
Βούτυρο 150γρ
Μαγιά 60γρ
Αυγά 3
Αλάτι 15γρ
Νερό 500γρ

Εκτέλεση

1.Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 4λ στην αργή
και 4λ στην γρήγορη ταχύτητα.
2.Αφήνουμε να γίνει το ζυμάρι μας για 20λ και κόβουμε σε 60γρ
τα πλάθουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με
αντικολιτικό χαρτί.
3.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220β και μόλις γίνουν
αλείφουμε με αυγό και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 12λ και
αφήνουμε να κρυώσουν.
4.Κόβουμε στην μέση και περνάμε μια γραμμή σαντιγί και βουτάμε
την μια πλευρά σε σος σοκολάτας.
 

Σοσ σοκολάτας υλικά

λίγο αλάτι
240 γραμμάρια κουβερτούρα
1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα και ρίχνουμε το νερό
και λίγο αλάτι στην άκρη του κουταλιού.
Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει μία σάλτσα. Ανάλογα με
τις προτιμήσεις μας μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα
νερό για να την αραιώσουμε και είναι έτοιμη.
Μπορούμε είτε να την χρησιμοποιήσουμε αμέσως είτε να την
φυλάξουμε στο ψυγείο όταν κρυώσει.
Για να την χρησιμοποιήσουμε από το ψυγείο την ζεσταίνουμε
ελαφρά.
 
 
 
Σαντιγί 

1 μεγάλο κουτί φυτική  σαντιγί  torre Είναι 1 λίτρο 
Την ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί και γεμίζουμε τα μπριός.
 

Αρτοποιεία και Συνταγές

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς Φαρσάλων - Απίστευτος !!!

Οπως τον βλέπετε ...Τ Ε Λ Ε Ι Ο Σ !!!

Υλικά
1 μέτριο ταψί

    1 κούπα λιωμένο ζωικό βούτυρο
    2 κούπες νισεστές
    3 κούπες ζάχαρη
    4 κούπες νερό
    1 κούπα αμύγδαλα αποφλοιωμένα και καβουρντισμένα
    1/2 κούπα ζάχαρη
    ζάχαρη για πασπάλισμα

 Σε μία λεκάνη βάζουμε τα 4 πρώτα υλικά και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη μισή κούπα ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρντιστεί καλά σε δυνατό μάτι.

 Με προσοχή, διότι η καραμέλα θα είναι καυτή, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα από τη λεκάνη και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να γίνει μία πηχτή κρέμα, χωρίς να ανησυχήσουμε όταν δούμε ότι η καραμέλα έχει κάνει σβώλους.

 Τέλος, ρίχνουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα αφού πρώτα τα ανακατέψουμε με λίγο νισεστές.

  Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη.

  Το ψήνουμε στο γκριλ μέχρι η πασπαλισμένη ζάχαρη να σχηματίσει κρούστα, περίπου 15 λεπτά.




Giorgos Georgia Papakyritsis -OI XΡΥΣΟΧΕΡΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι & συκωτάκια !!!



Υλικά
Για την επάλειψη της κότας
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές λευκό κρασί
1 κουταλιά σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά μέλι
αλατάκι κ πιπεράκι!!
Όλα μαζί και ένα καλό χτύπημα

Υλικά για την γέμιση

1 κοτόπουλο 2/1,2 κιλά
1 μεγάλο κρεμμύδι
συκωτάκια κότας
ρύζι κίτρινο
1 ξυλαράκι κανέλα
Άνηθο
Αλάτι κ πιπέρι!!



Εκτέλεση

Καθαρίστε το κοτόπουλο καλά.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα 1.1/2 λίτρο νερό και ένα κρεμμύδι ένα καρότο 2 κλαράκια σέλινο ..βράστε το κοτόπουλο για 25 λεπτά !
Βγαλτετο από το ζουμί και βάλτε το σε να πυρέξ

Σε ένα τηγάνι βάλτε λίγο λάδι τσιγαρίστε τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια το κρεμμύδι..ρίξτε το ρύζι προσθέστε δυο κούπες από τον ζωμό του κοτόπουλου ψήστε για 1Ο λεπτά...προσθέστε και τον άνηθο !!


Γεμίστε το κοτόπουλου βάλτε ένα λεμόνι η ένα μύλο να κλείσετε την κοιλιά του, μιας και το κοτόπουλου είμαι βρασμένο και είναι δύσκολο να το ράψουμε.
Περάστε το κοτόπουλο όλο με την σος την παραπάνω.


Βάλτε στο πυρέξ προσθέστε 2 κούπες ζωμού από το κοτόπουλου σκεπάστε  με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτου και ψήστε για 2 ώρες.
Πριν το βγάλετε ανοίξτε να κάνει χρώμα.
Βγάζετε την γέμιση από την κοιλιά και σερβίρετε . Καλή όρεξη !!!

Gogo Samiou -OI XΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΟΙΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γλώσσες της πεθεράς -μελιστάλαχτες !!!


Η πιο γλυκιά απόλαυση !!!!

2 φύλλα σφολιάτας

Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας.
Τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα πατάμε μαλακά να ενωθούν, χωρίς όμως να τα μεγαλώσουμε.
 Έχοντας τη σφολιάτα με τη μεγάλη πλευρά της προς τα εμάς, κόβουμε τη σφολιάτα οριζόντια στη μέση.
 Κόβουμε και κάθετα σε τέσσερα κομμάτια με αποτέλεσμα να έχουμε συνολικά 8 κομμάτια σφολιάτας. Παίρνουμε το κάθε κομμάτι και  στρογγυλεύομαι τις γωνίες ώστε το σχήμα να φέρνει στις "γλώσσες" των ζαχαροπλαστείων.
Τις τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί και Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 10-12 λεπτά.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
300 ml γάλα φρέσκο
3 κρόκους αυγών
50 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι (κοσκινισμένο)
1 κ.γ. υγρή βανίλια



Εκτέλεση :
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά.
Μέχρι να αρχίσει να κάνει αφρό στα πλαϊνά τοιχώματα.
 Μέχρι να ζεσταθεί το γάλα μας, σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια λεία πάστα.
Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε ελάχιστο στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας γρήγορα.
Βάζουμε το καινούριο μείγμα μας πίσω στο κατσαρολάκι , το βάζουμε πάλι στο μάτι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Την βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη που θα ακουμπά πάνω στη κρέμα και αφού κρυώσει τη φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Πριν την χρησιμοποιήσουμε την ξαναχτυπάμε ελαφρά για να αφρατέψει !

Σιρόπι
250 ml νερό
250 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. λεμόνι

Βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 5 λεπτά από την ώρα του βρασμού....

Για την σαντιγί
1 φακ. Garni
200 ml γάλα φρέσκο

Χτυπάμε την Garni με το γάλα μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.... βάζουμε στο ψυγείο.



Συναρμολόγηση....
Μόλις βγάλουμε τις σφολιάτες από το φούρνο, τις κόβουμε οριζόντια στην ένωση.
Σιροπιάζομαι τις  σφολιάτες με ένα πινέλο.
 Όχι πάρα πολύ μην μαλακώσουν . Βγάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τη
σαντιγί από το ψυγείο και τις βάζουμε σε κορνέ.
Ανοίγουμε τις σφολιάτες εκεί που τις κόψαμε και με τα κορνέ γεμίζουμε τα 3/4 με κρέμα και το υπόλοιπο με σαντιγί.
Βάζουμε τις γλώσσες στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να τις σερβίρουμε.Καλή επιτυχία !!!

Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πάστες αμυγδάλου με γέμιση κρέμα σοκολάτας & βανίλιας !!!


Υλικά
Για το παντεσπάνι
200 γραμμάρια.ζάχαρη
8 αυγά
100 γραμμάρια.αλεύρι
2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιας

Εκτέλεση 
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιας 10 λεπτά
Προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι με το μπέικιν ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα να μην βγει ο αέρας και το τοποθετούμε σε λαδωμένοι φόρμα και το ψήνουμε 20 λεπτά στους 180 βαθμούς!!
Το αφήνουμε 3 ώρες να κρυώσει!

Κρέμα
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
3 κρόκους αυγών
100 γραμμάρια.ζάχαρη
350 ml γάλα
1 βανίλια
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι:
Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη,το αλεύρι,το κορν φλάουρ βανίλια κρόκους για 2 λεπτά!
Μόλις ζεσταθεί το γάλα παίρνουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού και το ρίχνουμε στο μείγμα που χτυησαμε στο μίξερ ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα.μόλις πήξει κατεβάζουμε!

Κρέμα σοκολάτας
Είναι η ίδια διαδικασία βανίλιας με την διάφορα βάζουμε στο τέλος μια κουβερτούρα!

Σιρόπι
150 γραμμάρια.ζάχαρη
130 ml νερό!



Συναρμολόγηση
Κόβουμε το παντεσπάνι σε τρία ολόισια κομμάτια.
Ραντίζουμε το πρώτο με σιρόπι τοποθετούμε κρέμα σοκολάτα βάζουμε το δεύτερο σιροπιάζομαι ξανά και τοποθετούμε την κρέμα.βανίλια τελειώνουμε με το τρίτο πάτο και έχουμε χτυπημένης σαντιγί στο ψυγείο την οποίο έχουμε κρατήσει λίγη κρέμα βανίλια και την τοποθετούμε μέσα δηλαδή 2 κουταλιές σούπας !
Στρώνουμε όλη την κρέμα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο! Καλή επιτυχία !!!

Tzeni Tsanaktsidou-- ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Μπισκότα βουτύρου - τόσο αφράτα που λιώνουν στο στόμα !!!

Δοκιμάστε τα υπέροχα αυτά μπισκότα που δεν θέλουν ούτε μάσημα λιώνουν !!!!

Υλικά
350 γρ ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
80 -100 γρ ζάχαρη άχνη
μία βανιλίνη
350 γρ αλεύρι
80 γρ - ­κορν φλάουρ



Οδηγίες .
Με το μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα (6 με 8 λεπτά ). Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ μαζί πάνω από το μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο μείγμα .


Τοποθετούμε σε σακκούλα και κορνέ ( μύτη ) σε σχήμα αστεριού. Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και κόβουμε σε σχήματα που θέλουμε ..
Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά στο ταψί να κρυώσουν λίγο πριν τα μεταφέρουμε στην πιατέλα μας.Καλή επιτυχία !!!

George Chatzigiatroudakis - Mαγειρικές Απολαύσεις .

Σταφιδόψωμα- Πολύ αφράτα και νόστιμα !!!



Μια υγιεινή πρόταση!!!

Υλικά για 20 κομμάτια περίπου

3-4 κούπες αλεύρι δυνατό
30 γραμ μαγιά νωπή ή 1 κουταλιά σούπας ξερή
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού  μπέικιν πάουντερ
1 και 1/4 της κούπας τσαγιολυ χλιαρό νερό
1/4 κούπας τσαγιού ελαιόλαδο
2/3 της κούπας τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού μαύρη σταφίδα ή ξανθές -πλυμένες και στεγνές
1 κουπάκι του  καφέ ξύσμα λεμονιού
1/4 κούπας τσαγιού βούτυρο
Σουσάμι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τις 3 κούπες αλεύρι με την ξερή μαγιά το αλάτι και το μπέικιν μέσα σε ένα μπολ ανοίγουμε στο κέντρο μία λακκούβα
Ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη και βράζουμε το νερό και προσθέτουμε και μέσα το λάδι.
Αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το ρίχνουμε επάνω από την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και κατόπιν παίρνουμε λίγο λίγο από το αλεύρι.
Ζυμώνουμε λίγο να γίνει απαλή και αφράτη ζύμη.
Ανακατεύουμε και τις σταφίδες με το ξύσμα λεμονιού και το ενσωματώνουμε μέσα στην ζύμη.
Αν η ζύμη είναι μαλακιά προσθέτουμε λίγο ακόμα ζυμώνοντας ταυτοχρόνως αλεύρι.
Προσθέτουμε και το βούτυρο και ζυμώνουμε κι αυτό μέσα στην ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Πατάμε να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια   
Βάζουμε σε ταψί λαδόκολλα και τοποθετούμε στην σειρά τα σταφιδόψωμα σε απόσταση γιατί θα μας φουσκώσουν.
Τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αλείφουμε από πάνω με λίγο λιωμένο βούτυρο ή νερό λίγο σουσάμι  και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.Καλή επιτυχία !!! ΣΤΟΥΣ 200 ΓΙΑ 20' ΠΕΡΙΠΟΥ!

Από τον φίλο Αρτοποιεία και συνταγές
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τουλουμπάκια απίθανα !!!



Για τη ζύμη υλικά
  • 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 120 γρ. αλεύρι
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 230 ml νερό
  • 4 αυγά μεσαία
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι υλικά
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 350 ml νερό
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 στικ κανέλας

    Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι. Όταν πάρει μία βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.

Για τη ζύμη

    Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
    Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
    Μόλις πάρει μία βράση και λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε με μιας το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε  συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
    Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει 6 με 7 λεπτά.
    Κατόπιν προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ένα ένα τα αυγά ολόκληρα και ανακατεύουμε μέχρι να αφομοιωθούν στη ζύμη. Η ζύμη που θα προκύψει πρέπει να είναι λεία, σφιχτή και να μην κολλάει.
    Αφήνουμε στην άκρη τη ζύμη να κρυώσει και τη βάζουμε σε κορνέ. Χρησιμοποιούμε το μεγάλο στόμιο με τα δοντάκια.
    Βάζουμε το λάδι σε ένα κατσαρόλακι να κάψει και μόλις κάψει χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Θέλουμε η θερμοκρασία λαδιού να είναι 180ο C αν έχουμε ένα θερμόμετρο.
    Πιέζουμε το μείγμα μέσα από το κορνέ και βγάζουμε <<κορδονάκια-μπαστουνάκια>> μήκους 5 εκ. περίπου.
    Κρατάμε το κορνέ με το αριστερό χέρι πάνω από το τηγάνι και με το δεξί κόβουμε την άκρη της ζύμης με τη βοήθεια ενός μαχαιριού το οποίο βρέχουμε κάθε φορά για να μην κολλάει η ζύμη πάνω του και να έχουν ωραίο σχήμα τα τουλουμπάκια μας.
    Τηγανίζουμε μέρι να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά.
    Βουτάμε τα τουλουμπάκια ζεστά στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε ανακατεύοντας απαλά για 1-2 λεπτά για να τραβήξουν σιρόπι, τα ακουμπάμε σε σχάρα για να στραγγίξουν τα πολλά σιρόπια και σερβίρουμε.
Την συνταγή την φτιάχνω από τον Ακη Πετρετζίκη κι οπως βλέπετε είναι φανταστικά !!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Συνταγή από akispetretzikis.

Ένα λουλούδι αλμυρό για να συνοδεύσει το καφεδάκι μας!!!


Υλικά
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 αυγό
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
1 φάκελο μαγιά
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Μια τσιμπιά ζάχαρη
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζαμπόν σε φέτες
Ενταμ φέτες τυρί κρέμα .




Ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη, την αφήνουμε να φουσκώνει με τα 7 πρώτα υλικά -την μαγια την διαλύουμε σε λίγο χλιαρό γάλα.
Στη συνέχεια χωρίζω την ζύμη σε τρία μέρη.
Ανοίγω τρία στρογγυλά φύλλα , βάζω σε κάθε φύλλο τυρί κρέμα, ζαμπόν σε πολύ λεπτές φέτες, τυρί σε φέτες σκεπάζω με το επόμενο φύλλο .
Ξανά κάνω την ίδια διαδικασία , σκεπάζω με το τελευταίο φύλλο
Βάζω ένα ποτήρι στο κέντρο και το κόβω σε 16 κομμάτια , στην συνέχεια το στριβω ένα κομμάτι δεξιά ένα αριστερά και βγαινει το σχέδιο αυτό !!!!!
Αλείφω με γάλα , και ψήνω στους 170 °C για 30/35'

Katerina MazonakiΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ- ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιουβαρλάκια !!!


Υλικά
700 γρ κιμάς ελιά
1 αυγό
1 μεγάλο κρεμμύδι
ρύζι 2 φλ του καφέ
λίγο μαϊντανό και περισσότερο άνηθο
αλάτι πιπέρι λάδι
λίγο αλεύρι




Σε κατσαρόλα βάζω νερό μέχρι την μέση μαζί με λίγο λαδάκι και μόλις βράσει κάνω κεφτεδάκια αφού έχω ζυμώσει κιμά  αυγό ρύζι κρεμμύδι μαιντανό άνηθο αλάτι πιπέρι λάδι και τα  ρίχνω μέσα αφου πρώτα τα περάσω από λίγο αλεύρι.
Προσθέτω και ένα καροτάκι με μια πατατούλα στην κατσαρόλα για περισσότερη γεύση !!
Για το αβγολέμονο δυο αυγά και δυό λεμόνια !!

Gogo Samiou -OI ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σούπα Μινεστρόνε !!!


Σούπα μονεστρονε σήμερα για να ζεσταθούμε λίγο......για αρρωστούληδες και υγιείς.


Υλικά

Λίγο λάδι μαζί με λίγο βούτυρο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φύλλο δάφνης

αλάτι-πιπέρι
1/2 κουτ γλυκού κουρκουμά
1/2 γλυκού τζίντζερ
2 με 3 πατάτες
1 κολοκυθάκι
λίγο αρακά
σέλινο
1 χούφτα μακαρονάκι


Τσιγάρισα λίγο σε λάδι και λίγο βούτυρο 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια και 2 κρεμμύδια φρέσκα σε ροδέλες.
Μετά έβαλα καρότο, ντομάτα και σκόρδο κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Τα έκανα μια βόλτα και συμπλήρωσα ζεστό νερό, έβαλα 1 φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι, λιγότερος από μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά, λιγότερο από μισό κουτ γλυκού  τζίντζερ και μετά ένα 15λεπτο βάζω και τις πατάτες σε κυβακια και 1 κολοκυθάκι μικρο σε ροδέλες.



Μετά από κάνα 5λεπτο έβαλα και λίγο αρακά, σέλινο και 1 χούφτα περίπου κοφτό μακαρονάκι.
Προς το τέλος δοκιμάζω το αλάτι και ρίχνω λίγο φρέσκο λαδάκι.
Σερβίρω με λεμονάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι στα πιάτα ελίτσες και παξιμαδάκια.



Vana Zouka
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ